Zelf om feedback vragen? Jou niet gezien. Je baadt al in het angstzweet wanneer je weet dat je volgende week een evaluatiegesprek op hebt staan. Daarbij ook nog eens zelf mensen aanschieten en vragen om kritiek? Je zou wel gek zijn — of niet? Nee hoor. Zelf om feedback vragen maakt het geheel minder intimiderend. 3 voorbeelden die je op weg helpen.

Feedback krijgen is eng, maar dat hoeft het niet te zijn

Het evaluatiegesprek dat ieder kwartaal plaatsvindt gaat zo van start. Om je zenuwen te bedaren drink je nog vlug een glas water. Voor je het kantoor van je HR-manager binnenstapt, werp je nog een vluchtige blik in de spiegel. ‘Het is maar een feedbackgesprek’, spreek je jezelf toe, ‘niets om bang voor te zijn’. Toch druk je met trillende zweethandjes en toegeknepen kaken de deurklink omlaag. Kom je er ongeschonden van af?

Hoewel we je honderdmaal kunnen zeggen dat je het ontvangen van feedback als iets positiefs moet zien, blijft het toch voor velen een heikel punt. Iets waar ze tegenop kijken of waar ze zelfs slechts van slapen.

Ze zien feedback als iets dat moet. Als een vervelend gesprek dat je maandelijks, per kwartaal of jaarlijks met je leidinggevende of (HR)manager voert. Als een tsunami aan kritiek en commentaar waar jij maar de bruikbare informatie uit moet zien te halen.

Het woord “feedback” associëren ze niet met iets goeds, maar als een beoordelingsuur dat meer vragen oplevert dan antwoorden. Indien jij daar ook zo over denkt, vinden we dat ontzettend jammer. Want natuurlijk: feedback ontvangen over jouw presteren is niet altijd prettig om te horen, zeker niet wanneer deze negatief is. Toch heb je er wel degelijk wat aan.

Concrete, bruikbare feedback krijgen dient als een fantastisch leermoment. Horen wat je beter kunt doen zal je beoordelingen en prestaties enkel positief beïnvloeden. En indien je die adviezen opvolgt, zul je merken dat je niet alleen een hogere werktevredenheid ervaart, maar ook sneller binnen het bedrijf groeit.

We sporen je dan niet alleen aan anders naar feedback te kijken, maar er voortaan ook zelf om te vragen:

Feedback vragen voorbeelden 2

Wat?! Waarom zou ik zelf om feedback vragen?

Ja, we begrijpen dat als je feedback in zijn geheel eng vindt, het nog enger is om er op eigen initiatief om te vragen. Toch maakt dit het minder eng — en wel hierom:

Doorgaans ontvang je feedback vooral tijdens een maandelijks evaluatiegesprek. Misschien is dat bij jullie wel per kwartaal of zelfs jaarlijks, maakt even niet uit. Er wordt dan een officiële afspraak in je agenda ingeroosterd. Dan, zodra het moment is aangebroken, ga je er samen voor zitten. In een afgeschermde ruimte.

Een uur lang hoor je wat je goed doet en wat beter kan. Je (HR)manager wijst je op prestaties die weken geleden hebben plaatsgevonden en die jij je misschien slechts vaag herinnert. Daar moet je het dan mee doen.

Tamelijk formeel allemaal en bovendien tamelijk zenuwslopend. In een kort tijdsbestek wordt alles op één hoop gegooid en over je heen gekieperd. Allereerst heb jij zo geen kans de feedback te verwerken, daarnaast is het ook gewoon niet leuk om op zo’n manier over je presteren te praten.

Indien je zelf om feedback leert vragen, maak je het hele gebeuren kleiner. Feedback voelt dan niet langer als iets groots, intimiderends of formeels, maar als een frisse kijk op wat jij beter kunt doen.

Dan wordt feedback geven en krijgen de moeite waard! Het landt beter en jij kunt er daadwerkelijk mee aan de slag.

Maar hoe vraag je om feedback? De 3-eenheid

Goed, het niet laten afhangen van formele gesprekken en situaties dus. Zelf het heft in handen nemen. Doe je dat door je collega’s en leidinggevende de vraag te stellen ‘… of je nog feedback voor me hebt?’ — nee.

Je gebruikt niet die standaard vraag, maar past jouw verzoek aan: je stelt specifieke feedback vragen op maat die passen bij de situatie, de persoon en het moment. Om feedback vragen is dan niet langer intimiderend, het is zelfs eenvoudig.

Laten we deze 3-eenheid verder toelichten:

Feedback vragen voorbeelden 2

Vraag feedback op het juiste moment

Om te beginnen de interval waarmee je doorgaans feedback ontvangt; indien dat maandelijks of zelfs jaarlijks is, is het dus niet gek dat je feedback als iets naars beschouwt. Ook niet wanneer het om positieve feedback gaat. Je hebt er meer aan ter plekke een compliment of lofbetuiging te krijgen, dan weken achteraf. Doet namelijk toch iets af aan het compliment, vinden we.

Om feedback minder intimiderend te maken, probeer je het uit te smeren. In plaats van maandelijks, ontvang je wekelijks terugkoppeling. 

Elke week?! — Ja! Je hebt er veel meer aan op te werken met inzichten en tips rondom zaken die op de korte termijn hebben plaatsgevonden dan oude koeien uit de sloot te halen. Hierdoor blijft de feedback behapbaar en kun je het daadwerkelijk verwerken.

Vraag feedback aan de juiste persoon

Ook dat formele is niet nodig. Oké, misschien kom je er niet onderuit om (half)jaarlijks een gesprek te voeren met je (HR)manager in zo’n formele setting, maar zijn er meer manieren om aan feedback te komen. Zeker wanneer je wekelijks terugkoppeling wilt ontvangen, kijk je om je heen en vraag je anderen om inzichten.

Denk aan directe collega’s of klanten. Ook zij kunnen je vaak terugkoppeling geven op je prestaties. Zeker wanneer je al een geruime tijd met hen samenwerkt, kun je daar een schat van uiteenlopende feedback vinden. Daar kun je uit putten, zo tussen de formele bedrijven door.

Zie feedback dus niet als een officieel gesprek, maar besef dat het ook snel en informeel kan. Dat neemt al een hoop feedback-stress weg. 

Stel de juiste vragen

Goed, een formele setting en een “formeel persoon” zijn dus niet per se een vereiste. Je kunt net zo goed je collega na een meeting aanschieten en hem of haar voor een paar pointers vragen.

Maar wat vraag je dan? Want die ene vraag (‘heb je misschien nog feedback voor me?’), die werkt dus niet. Meestal ontvang je dan een antwoord als ‘neuh, niet echt’ of iets vaags waarmee jij niet vooruit kunt.

In plaats daarvan stel je “hoe”- of “wat”-vragen. Daarmee ontvang je tenminste feedback waarmee je aan de slag kunt.

Laten we aan de hand van 4 feedback vragen voorbeelden je op een paar ideeën brengen.

3 feedback vragen voorbeelden

1. Zo vraag je om feedback tijdens een beoordelingsgesprek

De meest voorkomende situatie waarin jij feedback ontvangt blijft toch het beoordelingsgesprek; het gesprek waar je zo tegenop ziet. Hoewel je het niet minder intimiderend kunt maken, kun je er misschien wel voor zorgen dat je er tenminste iets van opsteekt.

Tijdens zo’n gesprek ontvang je zowel positieve als negatieve terugkoppeling en dat allemaal door elkaar. Het is voor jou dan lastig om daar uit te filteren waaraan je nou precies moet werken. Om feedback te ontvangen waaraan je daadwerkelijk iets hebt, stel je één simpele vraag.

‘Wat is nou één ding waaraan ik moet werken?’

Door deze vraag te stellen dwing je de feedbackgever een specifiek en concreet antwoord te geven. Iets waar je daadwerkelijk mee vooruit kunt. En nu horen we je denken ‘slechts één ding? Uit die hele hoop?’, maar je kunt beter met één concreet actiepunt uit het gesprek weglopen dan achterblijven met meer vragen dan antwoorden.

Mocht je dan alsnog een vaag antwoord krijgen (‘… iets assertiever zijn’ of ‘… meer lef tonen’), durf dan door te vragen. Beter een vraag teveel dan onbruikbare feedback krijgen.

‘Wat bedoel je precies met wat assertiever zijn?’

Of…

‘Wat kan ik volgens jou dan doen om meer lef te tonen? Heb je daar concrete voorbeelden van?’

En wat dacht je van…

‘Wat versta je onder “lef tonen?” Hoe vertaalt zich dat naar de werkvloer?’

Feedback vragen voorbeelden 2

2. Zo vraag je om feedback bij collega’s

Feedback hoef je dus niet alleen te vangen in formele settings, dat weet je nu. Schroom dan ook niet om een collega aan te spreken of iemand waarmee je al lange tijd samenwerkt om feedback te vragen. Dat doe je op een luchtige, informele wijze en het liefst zo specifiek mogelijk:

‘Hé, hoe vond je mijn presentatie daarnet verlopen? Vielen je dingen op die ik kan verbeteren?’

Of…

‘Wat vind je van de manier waarop ik het welkomstgesprek heb ingeleid? Wat zou je anders doen?’

Zoals je ziet, stel je hier die “hoe”- en “wat”-vragen. Die nodigen uit concrete feedback te geven. Aan jou de beurt om daarop door te vragen totdat de feedback zo duidelijk is dat je ermee aan de slag kunt.

3. Zo vraag je om feedback bij je leidinggevende

Ook je leidinggevende kun je aanschieten voor wat feedback. Zoiets wordt alleen maar op prijs gesteld en toont aan dat je jezelf wilt verbeteren. Wat vraag je?

In tegenstelling tot je collega’s focus jij je bij je leidinggevende op feedback die aansluit bij zijn of haar visie. Hij of zij is immers toch de persoon die jou(w werk) beoordeelt.

‘Wat is volgens jou één ding waaraan ik moet werken dat echt verschil zou uitmaken?’

Indien je feedback zoekt die gerelateerd is aan een neergezette prestatie of een project, vraag dan daar specifiek naar.

‘Wat had ik volgens jou beter kunnen doen bij…

En…

‘Hoe vond je dat ik … hebt aangepakt? Waar zit volgens jou een leerkans?’

Hierbij geldt ook weer: doorvragen, doorvragen. Net zolang tot je precies weet wat je moet verbeteren of veranderen.

Van intimiderend naar motiverend

Oké, misschien zul je feedback nooit helemaal beschouwen als iets “leuks”. Je vindt het nog steeds tamelijk eng om maandelijks dat evaluatiegesprek te voeren. En hoewel je nu wekelijks je collega aanschiet om concrete feedback, blijft het toch raar; zo zelf om negatieve feedback en lof vragen. Toch vinden we het ontzettend knap dat je het doet. Want daar gaat het om.

Je bent niet verplicht om de feedback die je krijgt leuk te vinden of makkelijk. En je leidinggevende vragen om inzichten? Tuurlijk kan dat ongemakkelijk zijn, zolang het meer meer inspirerend en motiverend is, dan intimiderend.

Want uiteindelijk doe je het voor jezelf; om te leren van je fouten maar ook je successen. Daarom wil je niet afhankelijk zijn van een maandelijks evaluatiegesprek, maar vraag je er zelf om. Door rekening te houden met de persoon waaraan je feedback vraagt, het moment en welke vragen je stelt.

 

Je meer op je gemak voelen? Volg een assertiviteitscursus

Indien je het toch lastig blijft vinden om anderen om terugkoppeling te vragen – misschien omdat je verlegen bent of bang bent dat je niet je uit je woorden komt – heb je veel aan een assertiviteitscursus.

Tijdens zo’n training leer je in minder dan 1 dag jezelf duidelijk en krachtig verwoorden. Niet alleen zodat je om feedback durft te vragen, maar zodat je deze ook durft te geven. Want dat is ook belangrijk; andere wijzen op pijnpunten of hen juist voorzien van complimenten. Hoe je dat doet, leer je bij ons.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog