Je wilt feedback. Dat is zeker. Het helpt je vliegensvlug vooruit in je capaciteiten en carrière. Toch schiet feedback geven er vaak bij in, bij je manager. Om feedback vragen is de enige oplossing. Dat kan heel simpel en subtiel – als je het woord “feedback” vervangt, zegt wereldberoemd professor in de psychologie Robert Cialdini. 

Wat komt aan bod?

“You are not going to get very far in life based on what you already know.”

– Charlie Munger (mede-eigenaar Berkshire Hathaway, het grootste bedrijf ter wereld, samen met Warren Buffett).

Vrij vertaald: “Je komt niet verder in het leven, als je je blijft baseren op wat je al wist.” Je hebt feedback nodig om nieuwe informatie uit anderen te plukken, die je kunnen vertellen wat jij nog niet wist over je eigen capaciteiten en prestaties. Die je kunnen wijzen op je blinde hoeken – de dingen die je niet ziet bij jezelf, maar een ander feilloos kan aanwijzen. Feedback helpt je vooruit, of die nu negatief of positief is. 

Maar dat wist je waarschijnlijk al. 

lachende vrouw die voor haar pc zit en met iemand praat82% werknemers wil feedback

Die tips en tops vragen? We willen ze. Een giga Amerikaans kantoor-softwarebedrijf hield de statistieken eens bij over werknemerstevredenheid en -betrokkenheid, met een bijzondere focus op feedback. Circa 50.000 gebruikers lieten zo’n 1,2 miljoen cijfers aan data na sinds 2013, verdeeld over meer dan 150 landen en 1000 bedrijven in de wereld. Een redelijk representatieve weergave van de werkelijkheid, mag wel gezegd worden. 

Hun belangrijkste conclusies, op het gebied van feedback

82% van de werknemers waardeert feedback – positief én negatief – maar 65% van hen die (meer) feedback willen krijgt het niet. Terwijl 58% van de managers denkt genoeg feedback te geven. 

Daar loopt iets behoorlijk scheef. Werknemers willen wel, managers haperen daar. Een enorme gemiste kans, want (nog meer data!):

Waarom is feedback vragen belangrijk?

  • Feedback geven zorgt voor 15% minder personeels-doorloop in bedrijven. 
  • 98% haakt productief gezien af, wanneer hij geen feedback ontvangt.
  • Betrokken werknemers krijgen in 45% van de gevallen wekelijks feedback. Bij niet-betrokken werknemers slechts 18%. 
  • 82% waardeert feedback, en 45% zou zelfs wekelijks feedback willen krijgen. 
  • 92% erkent dat negatieve feedback hen vooruit helpt. 
  • 69% zou harder werken, als ze vaker positieve feedback (een compliment) zouden krijgen. 

Waarom krijgt 65% dan geen feedback, moet 32% meer dan 3 maanden wachten op feedback en weet 42% van de managers dat ze niet genoeg feedback geven?

Waarom je geen feedback krijgt

 Een paar redenen:

  • 58% van de manager denkt blijkbaar dat ze genoeg feedback geven. 
  • 99% van de managers (natte vinger statistiek) heeft het “te druk” of “geen tijd” voor feedback.
  • Dan is er nog een deel van de managers die “te aardig” zijn om feedback te geven. 

Die managers! Maar jij als werknemer bent ook niet geheel vrij van blaam:

  • Je vraagt er niet om. 

Niet gek, hoor. Het is ook wat ongemakkelijk om erom te moeten vragen. Je manager lijkt (lijkt!) enorm druk en je wil hem of haar niet lastigvallen. Je kan stiekem bang zijn voor negatief commentaar. Of misschien is feedback geven en ontvangen in jouw organisatie überhaupt niet gebruikelijk. Maakt het nog lastiger. 

En wat enigszins lastig is, ga je waarschijnlijk liever uit de weg. Maar wat een zonde! Want je weet dat je die feedback nodig hebt, om je blinde hoeken te ontdekken, om je gewaardeerd te voelen en om vooruit te komen. Je weet dat je “niet erg ver in het leven komt, als je je blijft baseren op wat je al weet”. 

Ontfutsel daarom wel degelijk wat anderen over je (werk) te zeggen hebben: start met feedback vragen. Want al lijkt het lastig, dat hoeft het niet te zijn. Als je het communicatief-psychologisch op de juiste manier aanpakt.

Door niet meer dan dat ene woordje in je verzoek – “feedback” – te vervangen met een ander woord. 

groep mensen die aan tafel zit en iets bespreektFeedback vragen aan collega’s – zeg geen “feedback”!

Robert Cialdini is een behoorlijk beroemde oud-professor in de psychologie en marketing aan de Arizona State University en de Stanford-universiteit. In de jaren ‘80 werd hij wereldwijd bekend met het boek ‘Invloed – de 6 geheimen van het overtuigen’. 

En hij heeft zo zijn eigen ideeën over hoe je feedback vragen makkelijker maakt. Hij ontdekte een manier die communicatief sterker, resultaatgerichter en gelijkwaardiger is “heb je feedback voor mij”. 

In zijn nieuwe boek ‘Pre-suasion’ citeert hij een studie uit 2011 over hulp vragen. Belangrijkste conclusie (voor Cialdini) uit het 60 pagina’s tellend document: om “advies” vragen werkt beter dan om “hulp”, een “mening” of “feedback” vragen.

Prof. Cialdini’s toelichting:

“Wanneer je om iemands mening vraagt, doet die persoon dit: psychologisch gezien zetten ze een halve stap bij je vandaan. Ze maken zich van je los en zoeken het antwoord in zichzelf. 

Dit is wat ik je aanraad om in plaats daarvan te zeggen: ‘Kun je me je advies hierover geven?’.

Dit is wat onderzoek aantoont. Om advies vragen maakt dat de ander psychologisch gezien een halve stap naar je toe zet, om in een partner-achtige, samenwerkende state of mind te komen.”

Het levert je een “handlanger” op in plaats van een “beoordelaar”, zegt hij. “En wie kun je nog beter als handlanger hebben, dan je baas?” – Goed punt, Cialdini. Goed punt.

Vraag dus om advies en laat je beoordelaar een handlanger worden, die zich (bewezen) vereerd voelt om je te helpen – in plaats van bezwaard om je te beoordelen. Jij krijgt in ruil daarvoor inzicht in je blinde hoeken, op gelijkwaardig niveau – als 2 collega’s die samenwerken om jou volle vaart vooruit te helpen.

Wat een verschil één woord kan maken, om jou heel simpel vooruit te helpen! Maar hoe pas je dat woord toe, in de praktijk – “mag ik je advies” in plaats van “heb je feedback”? Hoe pak je die vraag goed in, in een helder en effectief verzoek? Zonder dat je 3 maanden op je feedback moet wachten?

groep mensen die om tafel zitWelke vragen stellen voor feedback?

Feedback voorbeelden, 2 opties:

1. Kleine feedback

Je vraagt even tussendoor feedback. Voor een belangrijke klantpresentatie bijvoorbeeld. Vraag rechtstreeks aan je manager of een ervaren collega:

“Kun je 5 minuten naar mijn klantpresentatie kijken? Ik hoor graag je advies.”

Zie je dat? 

  • Een tijdsindicatie, zodat de ander “geen tijd” nooit als excuus kan voeren, 
  • en het feedback vragen, rechtstreeks, onder de noemer “advies”. 

2. Grote feedback

Je hebt een grotere feedback-vraag. Feedback vragen doe je hier om bijvoorbeeld op de loop van een heel project terug te kijken, en de rol die jij daarin speelde. Je wil in grote lijnen verbeteren, en vraagt daarom in een e-mailbericht:

Concrete feedback vragen voorbeeld

“Beste Peter,

Afgelopen weken hebben we samengewerkt aan het personeelsadvies voor de gemeente Vught. Ik weet dat jij hier jaren meer ervaring mee hebt dan ik, en ik krijg nog een paar van deze projecten voor mijn kiezen dit jaar. Ik hoor daarom graag je advies over mijn rol in het afgelopen project, zodat ik dat in het vervolg eventueel kan verbeteren. 

Wat denk je bijvoorbeeld over:

  • Hoe leidend ik was binnen het team
  • Mijn communicatie richting klant. 
  • Of iets anders dat je opviel.

Ik hoop erg op advies waar ik de volgende keer mee aan de slag kan. Wees dus gerust kritisch en praktisch! Heb je daar deze week een kwartiertje tijd voor? Dan kan ik het meteen volgende week doorvoeren, wanneer het volgende project start. 

Alvast bedankt!”

Vertaal dit gerust naar jouw praktijk, maar hou het in elk geval bij een bericht met

  • Een heldere intro over hetgeen waar je feedback over verlangt, 
  • Het feedback vragen, in de vorm van “advies”,
  • Specifieke richtlijnen, waar je graag advies over hebt,
  • Benadrukken dat de ander gerust kritisch mag zijn, aardig hoeft niet,
  • Een tijdindicatie, om tijd vrijmaken te vereenvoudigen,
  • En een gewenste deadline, zodat je geen 3 maanden zit te wachten op feedback.

Samengevat: hoe kun je om feedback vragen

De meesten van ons (83%) kan feedback echt waarderen, en weet dat het werkt om vooruit te komen – zelfs de negatieve feedback (92%). Maar slechts 58% van de managers denkt genoeg feedback te geven. Terwijl de voordelen enorm zijn, voor alle betrokken partijen. Feedback ontvangen betekent dus noodgedwongen om feedback vragen. Maar dat lijkt niet altijd even makkelijk. 

Gelukkig doet 1 psychologische truc van prof. Robert Cialdini wonderen: vervang het woord “feedback” met “advies” en je bezwaarde beoordelaar zal zich ontpoppen tot enthousiaste handlanger – die je graag op de blinde hoeken in je prestaties wijst en je samen vooruit helpt.

Helder? Doen dan, dat feedback vragen – ehh… “advies” vragen – als vooruit wil in je capaciteiten en carrière! 

Cialdini zou trots op je zijn. 

man en vrouw die iets aan het bespreken zijnMeer feedback vragen voorbeelden: 50 originele feedback vragen

Wat zijn goede feedback vragen? We verzamelden er maar liefst vijftig voor je! Welke ga jij jouw collega’s of leidinggevende stellen?

  1. Als je een onderscheiding zou mogen uitreiken, welke zou je toekennen?
  2. Wat zie je als het voornaamste persoonlijkheidsverschil tussen ons?
  3. Kun je me in drie woorden beschrijven als professional?
  4. Als je een van mijn onzekerheden zou kunnen wegnemen, welke zou dat zijn?
  5. Welke eigenschap zou je willen dat ik verder ontwikkel?
  6. Indien je een eigen bedrijf zou opstarten, voor welke rol zou je mij overwegen?
  7. Welk project zie jij als een waarin ik echt schitterde?
  8. Als je een cursus zou aanbevelen, welke en waarom?
  9. Welk potentieel talent zou ik meer moeten benutten?
  10. Wat valt je vooral op bij onze samenwerking?
  11. Wat heb je ontdekt dat aanvankelijk niet opviel?
  12. Wanneer vind je het fijn om met mij samen te werken en wanneer minder?
  13. We hebben zojuist Project X afgerond. Wat deed ik goed en waar kan ik verbeteren?
  14. Stel, ik vind morgen een andere baan. Wat zou je het meeste missen aan mijn persoonlijkheid en werkstijl?
  15. Wat beschouw je als mijn grootste struikelblok en heb je tips om ermee om te gaan?
  16. Hoe zie ik eruit als ik met stress omga, en hoe kan ik dit beter beheren?
  17. Als je een volgende baan voor mij moest kiezen, welke zou dat zijn?
  18. Ik streef ernaar om ooit in functie X te werken. Waaraan moet ik nog werken om daar geschikt voor te zijn, en welke eigenschappen maken me al geschikt?
  19. Wat was je eerste indruk van mij, en hoe verschilt dit van je huidige beeld van mij?
  20. Herken je bepaalde uitdagingen in mijn aanpak als collega/leidinggevende?
  21. Heb je suggesties om hieraan te werken?
  22. Wat zou je graag veranderd zien in mijn werkethiek?
  23. Waar zie je de meeste groei in het afgelopen jaar?
  24. Wat merk je op als je mij vergelijkt met hoe ik X jaar geleden was bij mijn aanstelling?
  25. Hoe voel je je wanneer ik X doe of zeg (geef eventueel een specifiek voorbeeld)?
  26. Wat maakt onze samenwerking anders dan met andere collega’s?
  27. Stel: ik ga naar een nieuwe baan. Wat zou je mijn toekomstige werkgever over mij vertellen?
  28. Als je één van mijn eigenschappen of vaardigheden zou kunnen overnemen, welke zou dat zijn?
  29. Als je € 10.000 te besteden had aan een coachingstraject of opleiding voor mij, wat zou je aanbevelen en waarom?
  30. Mijn doel is om uiteindelijk X te bereiken [bijvoorbeeld spreken voor groepen of leidinggeven]. Waar moet ik volgens jou nog aan werken om dat doel te bereiken?
  31. Hoe zie je mijn balans tussen werk en privé? Is er ruimte voor verbetering?
  32. Wat vind je als het grootste verschil in onze werkstijlen?
  33. Welke taken zou je eerder aan een collega toevertrouwen dan aan mij, en waarom?
  34. Wanneer zou je overwegen om mijn hulp of advies in te roepen bij een probleem, zowel op het werk als privé?
  35. Wat zijn twee positieve punten en twee verbeterpunten voor dit afgeronde project?
  36. Welke taak zou goed bij mij passen maar neem ik nu nog niet op?
  37. Wat kan ik in jouw mening meer loslaten?
  38. Wat is een recente prestatie of project waarin je vond dat ik uitblonk?
  39. Als je één belangrijke levensles zou moeten delen, welke zou dat zijn?
  40. Zijn er gebieden waarop je denkt dat ik meer verantwoordelijkheid zou moeten nemen?
  41. Hoe zou je mijn communicatiestijl omschrijven en zijn er manieren waarop ik deze kan verbeteren?
  42. Wat zijn de sterke punten die je het meest waardeert in mijn bijdrage aan het team of de organisatie?
  43. Zie je ruimte voor mij om meer initiatief te tonen, en zo ja, waar?
  44. Op welke manier zou je graag zien dat ik bijdraag aan een positieve teamcultuur?
  45. Hoe ga ik om met uitdagingen of tegenslagen, en zijn er manieren waarop ik hier beter mee om kan gaan?
  46. Wat is het beste advies dat je me kunt geven om mijn professionele groei te bevorderen?
  47. Welke doelen zou je voorstellen voor mijn verdere ontwikkeling?
  48. Heb je feedback over mijn time management skills en efficiëntie in het voltooien van taken?
  49. Hoe ervaar je mijn vermogen om met feedback en kritiek om te gaan?
  50. Zijn er specifieke taken of verantwoordelijkheden die je denkt dat ik zou moeten delegeren of meer op me moet nemen in ons team?

Verder lezen over feedback?

‘Vragen tips en tops’ en ‘360 graden feedback formulier’, het zijn voor jou geen onbekende termen. Maar wil je nu nog meer leren over feedback geven of vragen, check dan ook eens deze artikelen:

Een expert worden in feedback geven én krijgen? Volg de training Feedback Geven

Ben je een gedreven kenniswerker die altijd streeft naar verbetering? Sta je open voor groei en ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel? Dan is onze 1-daagse Feedback Geven Cursus precies wat jij nodig hebt!

Waarom is feedback belangrijk?
Op de werkvloer is feedback de sleutel tot succes. Het stelt je namelijk in staat om je vaardigheden te verbeteren, obstakels te overwinnen en je potentieel te maximaliseren. Maar er is één essentieel onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien: het vermogen om zelf om feedback te vragen.

Wat leert onze cursus jou?
Onze 1-daagse Feedback Geven Cursus is ontworpen om jou te helpen in het vragen en ontvangen van waardevolle feedback. We zullen je leren:

  • Effectieve communicatietechnieken om feedback te vragen.
  • Hoe je een positieve en open feedbackcultuur kunt bevorderen.
  • Zelfreflectievaardigheden om je eigen prestaties te verbeteren.
  • Praktische strategieën om feedback om te zetten in concrete acties.

Waarom zou je deze cursus moeten volgen?

  • Professionele groei: verbeter je prestaties en onderscheid jezelf als een toegewijde kenniswerker.
  • Meer zelfvertrouwen: leer hoe je effectief feedback kunt vragen zonder angst voor kritiek.
  • Direct toepasbaar: de opgedane kennis is direct toepasbaar in je dagelijkse werk.
  • Levenslang leren: investeer in je persoonlijke ontwikkeling en blijf voorop in je vakgebied.

Meld je dus zeker aan voor onze training Feedback Geven en zet de eerste stap naar meer zelfinzicht!

man die iets opschrijft wat de vrouw tegenover hem verteldVeelgestelde vragen rondom feedback

  • Wat is een feedback vraag?

    Een feedbackvraag is een vriendelijke manier om te vragen wat iemand van je werk of gedrag vindt. Hiermee wil je leren en beter worden.

  • Waar kun je feedback op vragen?

    Op alles! Je kunt feedback vragen over verschillende dingen, zoals je werkprestatiesgedragprojectenpresentaties of hoe je met anderen samenwerkt.

  • Hoe formuleer je feedback?

    Om feedback te vragen, stel je een open vraag zoals: “Kun je me alsjeblieft vertellen wat je van mijn laatste project vindt?” Wees open voor kritiek en bedank de persoon voor hun input.

  • Hoe formuleer je positieve feedback?

    Positieve feedback is belangrijk voor motivatie. Je kunt zeggen: “Goed gedaan met het afronden van dat project, het resultaat is echt indrukwekkend.” Of, “Je vriendelijkheid en teamwork maken de werkomgeving hier aangenamer.” Dit zijn maar enkele positieve feedback voorbeelden. Meer weten? Check dit artikel eens: ‘Positieve feedback “leuk”? Nee, cruciaal (voor motivatie) – 3 geef regels’.

  • Hoe feedback vragen als leidinggevende?

    Als leidinggevende is het belangrijk om regelmatig feedback te vragen aan je team. Je kunt zeggen: “Hoe denken jullie dat we onze processen kunnen verbeteren? Jullie input is waardevol.” Wil je hier meer over weten? Het artikel ‘Zelf om feedback vragen aan je team (met 6 voorbeelden)’ vertelt je er meer over.

  • Hoe feedback vragen na sollicitatie?

    Na een sollicitatiegesprek kun je feedback vragen om te leren. Bijvoorbeeld: “Ik waardeer de kans om te solliciteren. Zou je me feedback kunnen geven over hoe ik het deed en waar ik kan verbeteren?” Het toont je interesse om te groeien!

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog