Google zoekt ernaar wanneer ze nieuwe mensen aannemen. Grote leiders worden er op afgekraakt wanneer ze het niet hebben. Eén eigenschap die het verschil kan maken tussen een gemotiveerd team en een groep mensen die toevallig samen aan een project werkt. Welke dat is, lees je hier.

Dé eigenschap voor effectief leiderschap met (onterecht) een slecht imago

Bescheidenheid.

Misschien niet de eerste karaktertrek waar je aan denkt wanneer je aan sterke of overtuigende leiders denkt. Bescheidenheid staat bekend als een mooie, maar terughoudende eigenschap. Iets wat mensen vertonen die wellicht niet zo graag naar de voorgrond treden. En waarbij succes niet op de eerste plaats staat. We associëren het vaak met zwakte, of onzekerheid. Toch is dat zeker niet nodig

  • Gelukkige teams
    Onderzoek toont aan dat leiders die bescheiden en enigszins terughoudend zijn, teams voortbrengen die beter samenwerken. In tegenstelling tot een leidinggevende die constant opschept over zijn of haar successen of vooral terugvalt op zijn of haar charisma. De teams zijn meer gefocust, werken transparanter en zijn zelfs leergieriger. Daarnaast blijkt bescheidenheid tonen ook effectief voor de leidinggevende zelf:
  • Betere leiders
    Studies op het gebied van neurologie tonen daarnaast aan dat bescheiden leiders, sneller in staat zijn complexe problemen op te lossen. Daarnaast doorzien ze sneller patronen en worden er makkelijker doelen gesteld.

Bescheidenheid heeft dan misschien een suffig imago. Leiders die de eigenschap bezitten doen niet onder voor de luidruchtige alpha mannetjes die niet uitgepraat raken over hun eigen succes.  Probeer het daarom ook eens. Als leidinggevende. Voor effectief leiderschap. Voeg bescheidenheid toe in de manier waarop je werkt en met je team omgaat. Niet alleen zullen zij er beter door presteren. Je wordt er zelf ook een leuker mens van.

Effectief leiderschap tips

6 x wat bescheidenheid inhoudt (en wat het niet is)

Om meer bescheiden op te treden hoef je niet ieder compliment weg te wuiven. Denk ook niet dat je nooit meer over je succes mag vertellen. Haal jezelf ook zeker niet omlaag. Dat is geen bescheidenheid tonen, dat is jezelf wegcijferen. Bescheidenheid steekt anders in elkaar. Het is subtieler:

1. Het is je niet laten leiden door negatieve emoties

Ongeacht of er een negatieve situatie plaatsvindt, een bescheiden leider weet dat hij zijn of haar emoties hierdoor niet moet laten beïnvloeden. In plaats van zich te irriteren aan de situatie of zijn machteloosheid, accepteert hij het. Hij of zij weet wanneer hij dingen moet loslaten en doet dat sierlijk. Geen gemopper, geen ‘maar wat als’.

2. Het is geduld opbrengen

Iemand die bescheiden is, zal altijd wachten met het geven van een reactie. Ongeacht of dit een negatieve of een positieve situatie betreft. Er direct ‘op springen’ levert haast nooit iets vruchtbaars op.

3. Het is zaken in perspectief kunnen zien

Daarnaast begrijpt hij of zij dat je regelmatig zaken in het grote geheel moet bekijken. Even een stapje terug zetten en dan het liefst met beide benen op de grond blijven. Het voorkomt dat ze overhaast beslissingen maken of te hard oordelen.

4. Het is zelfdiscipline hebben

Bovenstaande zaken vragen om discipline. Discipline om niet direct het voortouw te nemen. Discipline om niet direct het diepe in te springen. Hoe verleidelijk het ook is. Je zal hiervoor telkens naar de lange termijn moeten kijken, in plaats van naar de directe beloning.

5. Het is genuanceerd zijn

Een bescheiden persoon zal altijd een bepaalde balans zoeken. Nooit zomaar vanuit één standpunt durven spreken, maar altijd meerdere factoren erin mee nemen. Niet alles over één kam scheren, maar meerdere belangen erbij betrekken. Wel zo eerlijk.

6. Het is oprecht zijn

Tot slot houdt bescheidenheid in dat je authentiek bent. Je bent wie je zegt. Je zegt wie je bent. Ze durven uit te komen voor hun overtuigingen en idealen, en doen zich niet anders voor.

Effectief leiderschap eigenschap

Kortom: dé eigenschap voor effectief leiderschap

Bescheiden zijn betekent niet dat je naar de achtergrond treedt. Nooit over succes praat of constant verkondigt dat je “alles aan je team te danken hebt”.

Het is leiderschap tonen. Het is toegeven dat je niet altijd alles weet, maar daar wel de tijd voor neemt om het uit te zoeken. Zonder overhaaste beslissingen te nemen. Zonder direct te oordelen. Geen geschreeuw, geen dikdoenerij — maar durven pauzeren en afstand nemen. 

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog