Goede communicatie is het basisingrediënt voor een goede samenwerking. Delegeren doe je daarom graag met beleid. Op een manier zodat zowel jijzelf als ook de ander er baat bij heeft. En is jouw aanpak hierin prettig, dan komt dit de vibe binnen het team óók ten goede. Delegeren kun je leren! Leer het hier met 7 tips van professor Scott Williams.
Wat komt aan bod?
- Waarom moeite met delegeren? – de 3 grootste fabels
- Hoe kan ik goed delegeren? Zo maak je er een goed muziekstuk van
- Kortom: hoe delegeren?
- Veelgestelde vragen over delegeren
Waarom moeite met delegeren? – de 3 grootste fabels
Je hoeft heus niet altijd álles zelf te doen. Sommige taken kan een ander nu eenmaal beter. En jij hebt er misschien niks mee. Of je hebt er gewoon geen tijd voor. De taak delegeren is dan de perfecte oplossing. ‘Hoe kan ik goed delegeren?’ vraag je je misschien af.
Het betekent niet dat je zomaar je taken waar je geen zin in hebt over de schutting bij je collega gooit. Ook niet dat je een ander opzadelt met jouw werk. Wanneer je goed kan delegeren, weet jij juist precies de manier waarop je iets zegt of wat je vraagt aan jouw collega. Hier geldt:
‘C’est le ton qui fait la musique.’ Oftewel: Het is de toon die de muziek maakt.
Dus geen passieve (‘veel plezier met mijn taakje’) of commanderende (‘hé, doe dat eens even voor mij’) aanpak, maar door de taak op een positieve manier over te dragen (de assertieve aanpak). Dan wordt het een liedje waar jullie beide plezier aan hebben.
Wat is delegeren? Delegeren betekenis
Wat betekent delegeren? “Delegeren is het proces waarbij taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden worden overgedragen van een persoon naar een ander persoon. Het houdt in dat je specifieke taken toewijst aan anderen, waarbij je hen de nodige bevoegdheid en verantwoordelijkheid geeft om die taken uit te voeren. Delegeren gaat verder dan simpelweg taken uit handen geven; het omvat ook het overdragen van autoriteit en het creëren van duidelijke verwachtingen over wat er moet worden bereikt.”
Delegerend gedrag aanleren, hoeft echt geen bergen met tijd te kosten. Om nog meer fabels uit de wereld te helpen, zetten we ze voor je op een rijtje.
Fabel 1: “Dit móet ik zelf doen”
In het geval als je denk dat niemand anders je taak kan uitvoeren, dat jij degene bent die ‘m móet uitvoeren, kan dit een aantal redenen hebben:
- Je vindt jezelf te goed
- Je vindt je collega’s niet goed genoeg
- Je delegeert aan de verkeerde collega
- Je delegeert de verkeerde taken
- Je hebt de verkeerde toon of voice te pakken
Je zelf overschatten, zoals in het eerst genoemde punt, is overigens volkomen normaal. Er is volgens de psychologie zelfs een term voor bedacht: “het zelf enhancement effect”. Dit betekent dat wanneer je zelf ergens aan meewerkt, je er een hogere waarde aan toekent.
Wanneer je denkt dat je collega’s niet capabel genoeg zijn, of het niet kunnen overnemen zonder dat jij erbij bent, delegeer je simpelweg niet goed. Of je hebt de betekenis van delegeren niet helemaal onder de knie. In beide gevallen is het goed om hier even kritisch naar jezelf te kijken. Er valt gelukkig nog wat te winnen!
Fabel 2: “Ik heb geen tijd om goed te delegeren”
Natuurlijk kost het tijd om een taak te delegeren. En zeker als je er aandacht aan besteed en de manier van communiceren hoog in het vaandel hebt staan. Maar het is een investering die je dubbel en dwars terugverdient. Eén keer hier goed voor gaan zitten en de ander kan het meerdere keren (of zelfs permanent) van je overnemen. Tel dus uit je winst. (En je winst qua goede communicatie en goed feedback geven!)
Fabel 3. “Als ik delegeer, gooi ik mijn taken over de schutting”
De Amerikaanse schrijver en bestseller auteur Harvey Mackay zegt hier het volgende over:
“Mensen verwarren delegeren vaak met werk doorschuiven. Dus doen ze het niet – en verspillen ze uiteindelijk hun eigen tijd en de tijd en middelen van het bedrijf.”
Maar wat delegeren volgens hem werkelijk inhoudt:
Wat is het voordeel van delegeren? “Delegeren kan een kans zijn om de eigen werkdruk behapbaarder te maken, maar het is meer dan dat. Het kan een waardevolle kans zijn voor werknemers om te leren en ontwikkelen.”
Heb je het zo wel eens bekeken? Dat de ander graag wil dat jij taken doorschuift die hem of haar goed liggen. Zo kan je collega zichzelf ontwikkelen. En verwelkomt daarom iets nieuws met open armen. Verandering van spijs doet leven. Enkel winnaars dus!
Pak je delegeren dus goed aan, waarbij je de juiste toon te pakken hebt, dan kan de ander zonder problemen en mét plezier jouw taken overnemen.
Lees hieronder hóe je dat doet.
Hoe kan ik goed delegeren? Zo maak je er een goed muziekstuk van
Wat is delegeren? Wanneer je je taken op een goede manier overdraagt aan je collega, zodat hij of zij de motivatie voelt om de taak uit te voeren mét kwaliteit. En dus alle partijen winst boeken. Het kan! Want delegeren kun je leren. De volgende 4 belangrijke ingrediënten zijn hiervoor nodig.
1. Tijd en ruimte
Je collega kan nóg zo geschikt zijn, wanneer hij of zij niet beschikt over de tijd en ruimte, houdt het helaas op. Check dus eerst altijd of je collega zijn planning op orde heeft.
2. Vertrouw en laat los
Je mag erop vertrouwen dat de persoon die jouw taken overneemt, dit echt wel serieus oppakt. Geen van beide heeft er iets aan als je er als een stresskip mee bezig blijft. Slecht voor jouw tijdsplanning en slecht voor de motivatie van je collega. Vertrouw op je eigen communicatie skills. En ook op je collega. En ervaar zelf wat dit je oplevert!
3. De geschikte taken
Niet alle taken zijn geschikt om te delegeren. Sommige zijn er echter perfect voor. Welke taken tot deze laatste categorie behoren, kun je checken aan de hand van deze voorwaarden:
- De taak ligt buiten jouw expertise en je collega is er juist goed in. Delegeren die handel!
- De taak is leerzaam voor een ander. Wanneer jij je wel raad weet met die nieuwsbrief schrijven, maar je nieuwe collega zijn expertise kan uitbreiden, kun je dit werk delegeren.
- De taak weerhoudt jou van groei. Meestal bij tijdnood kun je een taak beter aan een ander overlaten, zodat jij ruimte krijgt voor andere zaken en dus voor persoonlijke groei.
4. De juiste persoon
Je weet dat je een geschikte taak voor de juiste persoon te pakken hebt wanneer: de taak binnen de kennis én wensen ligt van deze persoon. Als ook binnen de missie van de organisatie.
Als jij al deze ingrediënten in huis hebt, ben jij klaar om je werk te delegeren. Wat je nu nog rest is een goede manier van communiceren. Hoe vraag je een ander een project over te pakken?
Wát zeg of vraag je?
5. Vertel waarom
Ondernemer Cavoulacos zegt er dit over:
“Wanneer je de mensen hebt geselecteerd om je taak aan te delegeren, vertel je waarom je specifiek hen hebt uitgekozen, en hoe je hoopt dat dit een geschikte taak is om hen te zien groeien.”
Zo zo je kunnen zeggen:
“Omdat jij deze klant veel beter kent dan ik.”
Leg ook uit waarom je vindt dat deze persoon er zo geschikt voor is.
Delegeren voorbeeld:
“Het is van belang dat de nieuwsbrief iedere maand verstuurd wordt. Aangezien ik er de tijd niet voor hebt en jij veel beter bent in tekst- en beeld opmaak dan ik, dacht ik gelijk aan jou.”
6. Vertel hoe
Ga hier samen voor zitten en leg uit hoe je collega jouw taak op een goede manier kan overnemen. Pak de taak er even bij en laat zien hoe jij het aanpakt. Doe het dan een keer samen. Tenslotte vraag je je collega het alleen te doen, terwijl je meekijkt. Dit wordt het ‘ik doe, wij doen, jij doet’ principe genoemd. Neem hier dus echt even de tijd voor. Dat is het zeker waard.
7. Wees dankbaar en spreek dit uit
Misschien wel de belangrijkste in de reeks: spreek je waardering uit. Dit is een belangrijke drijfveer om gemotiveerd aan het werk te gaan. Geef je collega dus deze positieve vorm van feedback. Jullie zullen er beide door groeien.
Kortom: hoe delegeren?
Taken delegeren kun je leren. De belangrijkste ingrediënten die je ervoor nodig hebt, zijn vertrouwen en een goede communicatie. Durf de controle los te laten. Daarmee win je tijd voor jezelf en het vertrouwen en motivatie van de ander. De manier waarop je de taken overdraagt is key. Hoe je iets zegt en wat je zegt, maakt een groot verschil. Het is de toon die de muziek maakt. Een muziekstuk dat voor alle partijen winst oplevert!
Meer hierover weten?
- Delegeren: waarom je het vaker moet doen (en hoe)
- Leren ‘nee’ zeggen op het werk: van people-pleaser naar assertieve collega
- Delegeren als leidinggevende — een 5-stappenplan
- Verwachtingsmanagement: verwachtingen waarmaken (en overtreffen) in 3 stappen
- Hoge werkdruk? Ga het gesprek aan met je baas, in 3 stappen
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over delegeren
-
Wat is het doel van delegeren?
Het doel van delegeren is om taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden over te dragen aan anderen. Hierdoor kunnen mensen effectiever werken en hun tijd en energie richten op belangrijkere taken die hun expertise vereisen. Delegeren stelt ook anderen in staat om zich te ontwikkelen, verantwoordelijkheid te nemen en hun vaardigheden en kennis te vergroten.
-
Wat is het tegenovergestelde van delegeren?
Het tegenovergestelde van delegeren is micromanagement. Bij micromanagement behoudt iemand alle controle en beslissingsbevoegdheid, zelfs over kleine details. Dit kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen in anderen en hun vermogen om taken zelfstandig uit te voeren. In plaats van verantwoordelijkheid te delegeren, houdt een micromanager vaak alles onder zijn of haar directe controle.
-
Wat is delegeren in de zorg?
In de zorg verwijst delegeren naar het overdragen van taken en verantwoordelijkheden van een zorgverlener naar een andere gekwalificeerde zorgverlener. Dit gebeurt met als doel de efficiëntie te verhogen en de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Bijvoorbeeld, een arts kan bepaalde taken delegeren aan verpleegkundigen of paramedisch personeel, zoals het verzamelen van patiëntgegevens, het uitvoeren van routinecontroles of het verstrekken van medicatie onder toezicht.
-
Wat is delegerend leiderschap?
Delegerend leiderschap is een stijl van leidinggeven waarbij de leider verantwoordelijkheden en beslissingsbevoegdheid delegeert aan teamleden. Delegerende leiders moedigen medewerkers aan om zelfstandig beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun taken. Ze geven duidelijke richtlijnen en bieden ondersteuning wanneer nodig, maar geven medewerkers ook de vrijheid om hun werk op hun eigen manier uit te voeren. Deze stijl van leidinggeven kan helpen om betrokkenheid, motivatie en de ontwikkeling van medewerkers te bevorderen
Meer weten over deze leiderschapsstijl? Lees deze artikelen eens:
Communicatieskills nog meer ontwikkelen? Volg onze 1-daagse feedback training
Wil je graag je vaardigheden verbeteren als het gaat om het geven van feedback? Ben je op zoek naar een training die je helpt om op een effectieve en constructieve manier feedback te geven? Dan is onze 1-daagse training Feedback Geven precies wat je nodig hebt!
Tijdens deze training leer je hoe je op een duidelijke en respectvolle manier feedback kunt geven. Of je nu een manager bent die zijn team wil motiveren en begeleiden, of een professional die beter wil samenwerken met collega’s, deze training zal je helpen om je communicatieve vaardigheden te verbeteren.
Eén van de belangrijkste aspecten van feedback geven is namelijk ook delegeren. Als je wilt groeien in je rol als leider of teamspeler, is het essentieel om te weten hoe je taken en verantwoordelijkheden kunt overdragen aan anderen. Onze training Feedback Geven zal je voorzien van de kennis en praktische tools om effectief te delegeren.
Door middel van interactieve workshops, rollenspellen en waardevolle inzichten van ervaren trainers, zul je leren hoe je delegeren kunt benaderen op een manier die de betrokkenheid en motivatie van je team vergroot. Je leert hoe je de juiste taken aan de juiste mensen kunt toewijzen, hoe je heldere instructies kunt geven en hoe je regelmatige opvolging kunt bieden om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.
Na het volgen van onze training Feedback Geven zul je merken dat je zelfverzekerder en effectiever bent in het delegeren van taken. Je zult in staat zijn om je teamleden te empoweren en hun vaardigheden te ontwikkelen, waardoor niet alleen jouw productiviteit en efficiëntie verbeteren, maar ook die van het hele team.
Wacht daarom niet langer en investeer in jezelf en schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse training Feedback Geven. Ontwikkel de vaardigheden die nodig zijn om succesvol te delegeren en creëer een positieve en productieve werkomgeving. Verbeter je feedbackvaardigheden en zie direct resultaat! Zien we je daar?
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog