Een conflict aangaan, dat staat gelijk aan een vuist die op tafel slaat? Of anders op z’n minst je stem verheffen? Verrassing: niets is minder waar. Een conflict hoeft echt niet vervelend te verlopen. Integendeel, vaak help je de ander juist verder door een “conflict” te starten en komt het jullie samenwerking ten goede. Daarvoor moet je alleen wel je vooroordelen loslaten die voor conflictvermijdend gedrag zorgen. Met deze 6 tips.

Conflictvermijdend gedrag – wat is het?

Van nature zijn we vaak gewend om conflicten uit de weg te gaan. We worden graag aardig gevonden en het aangaan van een conflict lijkt daar niet bij te passen. Daarom komt conflictvermijdend gedrag bij veel mensen voor. Het betekent – je raadt het al – dat veel mensen conflicten het liefst uit de weg gaan. Zowel op het werk als privé.

Een paar voorbeelden:

  • Je ergert je groen en geel aan het gedrag van een collega en ontloopt diegene daarom zoveel mogelijk in plaats van hem op het gedrag aan te spreken.
  • Je voelt je niet gesteund door je partner, maar zegt daar niets van uit angst om hem of haar te kwetsen.
  • Je bent het niet eens met het voorstel tijdens een vergadering, maar de anderen laten jou niet aan het woord. Je vindt het vervelend, maar spreekt je er niet over uit.

Nogmaals: conflictvermijdend gedrag is niet gek. Wel is het zonde om conflicten te vermijden. Niet alleen ontneem je een ander daarmee de kans om van je feedback te leren, ook blijf je daardoor zelf onnodig met frustratie zitten.

CONFLICTVERMIJDEND GEDRAG gt tips

6 tips tegen conflictvermijdend gedrag

Wat helpt om wél dat nuttige conflict op het werk aan te gaan en om wel van je te laten horen? Deze 6 tips helpen tegen conflictvermijdend gedrag.

1. Zie de waarde in van een confrontatie

Een goede confrontatie hoeft echt niet negatief uit te pakken. Sterker nog: een conflict kan juist goede dingen opleveren. Als je bijvoorbeeld wél jouw mening tijdens die vergadering uitspreekt, zet je je collega’s misschien wel op een positieve manier aan het denken. Als je je partner wijst op zijn gedrag, kan hij je wellicht voortaan wel steunen. En als je je collega zegt wat bepaald gedrag met je doet, kan diegene zijn gedrag aanpassen en hoef je niet meer met een bocht om hem heen te lopen.

Klinkt positief toch?!

Niet alleen voor jezelf is het nuttig om uit te spreken waar je mee zit. Ook voor de ander is het waardevol. Jullie kunnen daardoor je samenwerking of communicatie verbeteren, je kunt de ander helpen groeien en misschien wordt jullie project of plan er ook wel beter van.

Kortom: laat je belemmerende overtuigingen over conflicten los. Denk niet “Wie ben ik om feedback te geven?” of “Kwets ik de ander hier niet mee?”. Zie het aangaan van een conflict als een slimme manier om jezelf, de ander en jullie samenwerking een duwtje in de goede richting te geven.

2. Houd het bij de feiten

Het ene conflict is het andere niet. Het is inderdaad niet heel constructief als je een conflict begint met het maken van verwijten. “Ja maar, jij doet ook altijd…” of “Waarom stop je nou niet eens met…” zijn geen vruchtbare opmerkingen. Daarmee jaag je de ander tegen je in het harnas. Grote kans dat diegene de rest van wat je zegt niet eens meer hoort.

Hoe je een conflict beter kunt aangaan? Houd het bij wat je feitelijk ziet gebeuren. Deel je observaties en vertel wat bepaald gedrag met jou doet.

Bijvoorbeeld “Ik merkte dat je me net niet liet uitpraten en dat ik daardoor mijn punt niet kon maken. Dat gaf mij een vervelend gevoel.”

Tegen zo’n uitspraak zal de ander minder snel ingaan dan als je een verwijt maakt als “Waarom laat je mij nooit aan het woord?!”.

Wat ook kan helpen? Geef voorbeelden. En begin de confrontatie het liefst zo snel mogelijk nadat een situatie zich heeft voorgedaan. Zo zorg je ervoor dat de situatie die je beschrijft nog vers in het geheugen van de ander zit.

CONFLICTVERMIJDEND GEDRAG gt tips

3. Laat je positieve intenties zien

Laat blijken dat je je feedback met een reden geeft en er goede intenties mee hebt. Zo maak je het persoonlijk en ziet de ander ook in dat je je uitspreekt met een goede reden. Daardoor zullen jullie minder snel in een weinig constructief welles-nietesspel belanden.

Je intenties laten zien doe je bijvoorbeeld met een van deze zinnen:

  • “Ik heb het idee dat we beter zouden kunnen…”
  • “Mag ik je een tip geven om…?”
  • “Ik zag dat je… Ik heb het idee dat je daarmee… terwijl je … bedoelt. Mag ik je daarom een advies geven?”

4. Stel open vragen

Zorg ervoor dat je niet alleen zelf aan het woord bent, maar geef ook de ander de ruimte om zijn of haar standpunt te delen. Dat kun je doen door vragen te stellen als ‘Wat?’, ‘Waarom?’, ‘Hoe?’, ‘Hoezo?’ of ‘Wie?’. Zo krijg je inzicht in de gedachten en gevoelens van de ander en laat je blijken ook waarde te hechten aan diens mening.

Open vragen werken daarbij beter dan ja/nee-vragen. Dat is omdat je met open vragen de ander uitnodigt om meer te delen dan een enkele bevestiging of ontkenning. Zo ontstaat een constructief gesprek in plaats van eenrichtingsverkeer. Daardoor staat de ander waarschijnlijk ook meer open voor wat jij te zeggen hebt.

5. Geef de ander het heft in handen

Ongetwijfeld heb jij wel een goed advies voor de ander om het anders aan te pakken. Ons advies? Wacht nog even met je advies delen.

Geef niet direct zelf adviezen over de oplossing, maar geef de ander de ruimte. Laat de ander ook zelf nadenken wat hem of haar zou helpen. Zo kunnen jullie samen tot een oplossing komen en heeft de ander niet het gevoel dat je iets opdringt.

Motiverende gespreksvoering is hiervoor een handige methode om het gesprek vorm te geven. Zo werkt het motiverend om regelmatig samen te vatten wat de ander zegt. Probeer daarnaast verandertaal uit te lokken (bijvoorbeeld “Hoe denk je dat de situatie zou zijn als je … verbetert?”). Zo wordt de ander meer toegewijd en gemotiveerd om daadwerkelijk te veranderen.

Bied eventueel aan om samen een plan te maken voor een oplossing als de ander dat fijn vindt.

6. Draai er niet omheen, maar communiceer helder

En de belangrijkste tip: draai er niet omheen als je een boodschap wilt delen die niet per se positief is. Stop met conflictvermijdend gedrag en ga de confrontatie op een heldere manier aan. Ga bijvoorbeeld niet negatieve feedback sandwichen tussen positieve opmerkingen die er los van staan. Laat je ook niet verleiden om feedback af te zwakken (“Het valt heel erg mee, hoor, maar ik wilde het toch even zeggen.”).

Gebruik altijd heldere taal – zowel verbaal als non- verbaal – en maak je punt. En dan het liefst met zo min mogelijk woorden én zonder wollige en warrige taal. Helder communiceren gaat je veel verder helpen dan om de hete brij heen draaien.

CONFLICTVERMIJDEND GEDRAG gt tips

Voorkom conflictvermijdend gedrag, volg een cursus!

Wil je nog meer leren over helder communiceren op het werk zonder conflictvermijdend gedrag? En over confrontaties aangaan op een effectieve en constructieve manier? Volg dan onze online cursus Gesprekstechnieken.

Wij bieden de meest populaire 1-daagse cursus gesprekstechnieken van Nederland. Gewoon vanuit huis te volgen via een interactieve sessie. Binnen één dag leer je de beste gesprekstechnieken en -methodes van nu en ontdek je hoe je die ook in jouw communicatie goed kunt toepassen. Dus waar wacht je nog op? Meld je aan!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog