Dat rapport afmaken in je vrije tijd? Jij doet er alles aan om je baas te laten zien hoe gedreven je bent. Begrijpelijk, maar wacht er even mee! Ontdek wanneer de beste tijd is om een tandje bij te zetten en wanneer niet (zonder dat je hieraan onderdoor gaat!).

Op de Zuidas is het niet uitzonderlijk om weken van 60 werkuren te draaien. Wil jij als jonge advocaat in je 20-er jaren vooruit in deze keiharde wereld, dan zul je moeten zwoegen tot je er (soms letterlijk) bij neervalt. ‘Grinden’ in jouw jonge jaren zodat je vervolgens kunt leven zoals in ‘The Wolf of Wallstreet’? Het is een overweging die velen maar graag maken.

Maar is het wel het juiste om te doen? Moet jij je bijna over de kop werken zodra je net met één teen op de werkvloer staat of kun je hier ook mee wachten tot de eerste grijze haren zich vertonen? Kortom, wat is de meest geschikte leeftijd om hard te werken zodat jij die promotie op zak krijgt? (En wanneer niet?)

Carrièrepad in je 20-er jaren: zwoegen of switchen?

Toch dat ene feestje overslaan en die serieuze relatie uitstellen zodat jij als jonge werknemer kunt laten zien wat je allemaal in huis hebt.

“Wat maakt het uit dat ik, nu ik jong ben, een amper bestaand privéleven heb? Als ik nu hard werk kan ik erna, rond mijn 35e, achteroverleunen en genieten!”

Het klopt dat, puur gezien vanuit een financieel oogpunt, dit het meest logisch zou zijn; hard werken in je 20-er jaren zodat jouw salaris de kans krijgt om te groeien.

  • Nu een goed salaris verdienen geeft jou de ruimte om later in een nieuwe functie of baan te onderhandelen voor een hoger loon.
  • Daarnaast heb je eerder de kans een buffer op te bouwen voor zaken in de toekomst (bijvoorbeeld het kopen van een huis of het vormen van een gezin.)
  • Rond je 40e of 50e stagneert je salaris veelal. Het is daarom verstandig om, door middel van verdienen en sparen, te zorgen voor financiële vrijheid.

carrierepad

Helaas blijkt dit in de realiteit voor vele twintigers iets waar zij alleen maar van kunnen dromen. De werkelijkheid lijkt iets anders in elkaar te zitten; anders dan 10 jaar lang hard werken en daarmee geld opzij zetten voor het creëren van financiële ruimte, wordt er veel gewisseld tussen verschillende banen of beroepsgroepen. Op deze manier wordt er amper wat opgebouwd.

Zijn je 20-iger jaren dus de beste tijd om te zwoegen? Misschien. Maar in deze periode ben je vooral bezig met het uitzoeken van een baan die bij je talenten aansluit.

Heb je die eenmaal gevonden, dan zul jij je eerst nog eens moeten bewijzen om er vervolgens achter te komen dat het toch niet de baan is waarin jij verder wil groeien. Zit je daarentegen wel meteen op je plek, dan merk je dat hoe eerder jouw salaris in de lift zit, hoe vruchtbaarder jouw toekomst is.

Zit je dus op de goede plek? Ga ervoor! Weet jij het toch nog niet zo zeker? Zoek dit dan eerst uit, voordat jij jouw geluk, privéleven of zelfs je gezondheid op het spel zet voor iets dat tijdelijk is of niet bevalt: zo kun je vervolgens als je 30 bent, de vruchten plukken;

Hard werken als je 30+ bent loont (om 5 redenen)

Je hebt meer vastigheid, wellicht een gezin en meer geduld en ervaring op de werkvloer. Omdat je waarschijnlijk al een aantal jaar meedraait op de werkvloer, weet jij hoe de vork in de steel zit. Dat geeft jou de ruimte om het onderste uit de kan te halen, die overuren te werken en die opdrachten binnen te halen!

Maar is het het waard? Wordt hard werken als 30-plusser beter beloond (ook al brengt je zoontje daardoor meer tijd door op de opvang)? Het lijkt de overweging waard:

Jouw dertiger jaren lijkt de meest geschikte tijd voor het vergaren van promoties, salarisverhogingen en betere arbeidsvoorwaarden. Waar komt dit vandaan?

  1. Allereerst heb je meer ervaring in jouw vakgebied. Je weet wat er van je verwacht wordt en je hebt waarschijnlijk al een paar grote fouten gemaakt die jou de kans gaven hiervan te leren.
  2. Doordat je daarnaast al iets langer meedraait en mensen hebt zien komen en gaan, heb je een netwerk kunnen opbouwen. Hierdoor kun je soms uit onverwachte hoeken hulp of kansen aangeboden krijgen.
  3. Daarnaast is jouw privéleven stabieler. Je zult waarschijnlijk minder vaak weekenden in enorm hippe bars slijten of feestjes afgaan. Je hebt meer rust en structuur in je leven waardoor je weet wat je wil.
  4. Doordat je niet meer steeds switcht tussen verschillende banen, heb jij je meer kunnen toeleggen op je huidige. Je kent het veld, blijft op de hoogte van nieuwe ontwikkelen hierin en volgt opleidingen om bij te blijven. Jij investeert.
  5. Doordat je ten slotte het reilen en zeilen kent, durf je nieuwe dingen te ondernemen. Je neemt meer risico en ontdekt hierdoor nieuwe wegen of creatieve oplossingen.

carrierepad

Beroepen waarin bijvoorbeeld academici eerst de bedrijfsladder moeten beklimmen om vervolgens pas bij 40+ beloond te worden, laten we even buiten kijf, maar over het algemeen kunnen we stellen dat hard werken eerder zijn vruchten afwerpt zodra jij al wat jaartjes hebt moeten voortduren.

Je gaat al wat jaartjes mee, hebt meer ervaring en kennis kunnen opdoen en daarnaast sta je wat stabieler in je leven; deze factoren zorgen er veelal voor dat jij als dertiger rijkelijker beloond zult worden dan toen je pas begon. Hard werken lijkt in deze periode dus wel degelijk zijn vruchten af te werpen!

Pas wel op dat je hier niet in doordraaft:

Hard werken is prima, maar doe het verantwoord (in 2 stappen)

Hoewel het misschien voor jouw carrièrepad en financiële vrijheid een duidelijk een verschil maakt wannéér jij het meeste werk in je carrière stopt, maakt dat echter voor jouw gezondheid en het onderhouden van je relaties geen barst uit.

Natuurlijk is een drukke baan en een matchend salaris een geweldig hulpmiddel om ervoor te zorgen dat je bepaalde dingen kunt realiseren in je leven. Toch moet je ervoor waken dat je niet jouw hele leven keihard gewerkt hebt om op een dag wakker wordt met de vraag:

“Waar is mijn leven heengegaan. Had ik maar…”

Diegene die vaak het hardste gaan, zullen er ook het snelst aan onderdoor gaan; ongeacht of je dat nou doet wanneer je 20 of 30 bent. Werk daarom liever verantwoord en gezond gedurende je hele carrière!

carrierepad

1. Focus op de ‘waarom’

Je zult jezelf allereerst moeten afvragen wat voor jou de belangrijkste dingen in het leven zijn en waarom je zo hard wil werken zoals je doet.

  • Wat is voor jou precies de reden om vooruit te komen in je baan? Gaat het je om een prestigieuze titel of een goed salaris? Heb je wellicht een bepaalde bewijsdrang ten opzichte van jezelf of anderen?
  • Probeer het daarnaast te rationaliseren. Je uit de naad werken is prima, zolang voor jou maar duidelijk is wáárom je het doet. Een beter salaris kan bijvoorbeeld ook met minder werkdruk, misschien wel bij een ander bedrijf. Een drukke baan aanhouden hoeft ook niet per se de manier te zijn waarop jij jezelf bewijst; doe dit liever met een hobby of het beoefenen van een sport.

2. Bepaal jouw verbeterpunten

Zodra jij vervolgens voor jezelf helder hebt wat jouw beweegredenen zijn om door te groeien in je carrière, kun je daarna strategische stappen ondernemen. Bepaal wat je moet doen om jouw doelen te bereiken:

  • Zul jij je opleiding moeten bijschaven? Volg een cursus, besteed extra aandacht aan je persoonlijke ontwikkeling of zorg ervoor dat je bijblijft door voldoende te lezen.
  • Misschien wil jij je werkhouding verbeteren. Door efficiënter en slimmer te werken, ben jij beter in staat je taken succesvol af te ronden (en dat in minder tijd!) Maak daarnaast gebruik van een time management systeem of volg deze cursus time management.
  • Onthoud ten slotte dat jij ook je relaties met anderen moet onderhouden. Zodra het bij jou ontbreekt aan een gezonde werk-privébalans heb je daar meer mensen mee dan alleen jezelf. Blok daarom ook, naast zakelijk afspraken, genoeg privétijd in je agenda in!

Conclusie

“Hard werken loont.” Zeker, maar er valt zeker onderscheid te maken in de wijze waarop, maar ook wanneer je dat doet!

Zodra je in je 20-er jaren de werkvloer betreedt, ben je vaak nog zoekende naar waar je thuishoort en of het wel bevalt. Je doet hierdoor wel ervaring op, maar erg belonend zal het niet zijn. Als 30-er sta je er echter iets anders in: je hebt meer ervaring, meer kennis en daarnaast sta je al iets sterker in je schoenen. Hierdoor durf jij meer risico’s te nemen, die veelal rijkelijker beloond zullen worden.

Ongeacht de fase waarin jij je begeeft: te hard werken is in geen enkele leeftijdcategorie gezond. Houd daarom de balans, vraag je regelmatig af waarom je doet wat je doet en werk liever slim en verantwoord dan hard! Je zult namelijk nog een paar jaartjes mee moeten.

carrierepad

Blijf je toch meer werk dan tijd overhouden?

Zodra het, ondanks jouw strategische aanpak, toch niet lukt om eerder het kantoor te verlaten dan wanneer de poetsploeg verschijnt, is het wellicht verstandig om eens te kijken naar de wijze waarop je werkt:

Misschien is de werkdruk niet zo ontzettend hoog als je in eerste instantie denkt, maar werk je simpelweg niet efficiënt. Door een cursus Time Management te volgen, kom je er op een eenvoudige wijze achter én leer je hoe jij wat je wél moet doen. Je hoeft namelijk niet harder te werken als het ook slimmer kan!

Even tussendoor

Meer van dit soort tips en handige adviezen? Volg ons dan op Instagram. Daar deelt zowel Björn als Tijdwinst.com de beste tips met je op het gebied van timemanagement en persoonlijke effectiviteit.

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog