Bore outs blijken even geniepig als een burn out. Vaak met dezelfde klachten en symptomen. Besef wel dat de oorzaak ergens anders ligt: bij ‘bestaan’ in plaats van ‘leven’. Uit die comfortzone stappen dus! Nieuwe dingen leren en proberen, bedenken wat je wil en vooral op je plaat gaan. Keer op keer. Enkele tips om je leven te ‘spicen’.

Wat blijkt, weinig zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld maken je een interessant slachtoffer voor een keiharde bore out. Als je dus denkt last te hebben van een tekort aan zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld, dan is het tijd om je oren te spitsen.

Neem dat vooral niet te licht op, want de bore out is een nare ziekte waarmee je niet wilt sollen.

Wat is een bore out? Verschijnselen en symptomen

“Geniepiger dan een burn out.”, waarom hoor je dan zelden tot nooit iets over bore out klachten?

1. Doordat mensen niet graag te koop lopen met dit verschijnsel. Het klinkt namelijk nogal slap: overspannen door chronische onderspanning. Oftewel: moe van verveling. Dat voelt veel beschamender dan: moe van keihard aanpakken, wat bij een burn out meestal het geval is.

2. Doordat de ziekte vaak überhaupt niet wordt herkend. Het hoeft namelijk niet altijd met de meest voor de hand liggende vorm van verveling te maken te hebben. Frouke Vermeulen, ervaringsdeskundige en bore out coah, in Telegraafs Vrouw:

“Mensen die hard werken, maar daar geen voldoening uithalen, gaan naar de dokter en krijgen de diagnose burn out. Terwijl er juist sprake is van bore out.”

3. En de bore out symptomen lijken nu eenmaal op die van een burn out.

“De symptomen van een bore-out lijken erg op die van een burn-out”, zegt bore-out expert Hilde Mariën tegen Intermediair. “Je slaapt slecht en bent erg moe, zowel lichamelijk als mentaal, ook als je je weinig hebt ingespannen. Daarnaast hebben mensen met een bore of burn out vaak een laag zelfbeeld en weinig zicht op hun eigen kwaliteiten.”

Dáár zit ‘m namelijk de clou. In de oorzaak van de bore out. En die ligt niet alleen in het voor de hand liggende ingrediënt; verveling. De bore out ligt vooral op de loer wanneer je kampt met weinig zelfvertrouwen.

bore out1

Management- en loopbaancoach Ian van Lidth de Jeude legt aan Intermediair uit hoe dat komt:

“Werknemers die vatbaar zijn voor een burn-out hebben meer zelfvertrouwen, en zijn perfectionistisch waardoor ze zichzelf kunnen overschatten en te veel hooi op hun vork nemen. Degenen bij wie een bore-out dreigt, hebben juist een laag zelfbeeld; ze onderschatten zichzelf en zijn bang voor uitdagingen omdat ze niet willen falen.”

Hoe herken je een bore-out en ben jij er gevoelig voor?

Dat zou zomaar kunnen. Misschien herken je jezelf al in de omschrijving van Ian: jezelf onderschatten, uitdagingen uit de weg gaan, bang om te falen. Er zijn bovendien bepaalde persoonlijkheidstypes die gevoeliger zijn voor een bore out, vertelt Hilde Mariën. Subassertieve persoonlijkheden.

Mariën: “Subassertieve werknemers zijn extra gevoelig voor een bore out. Voor hen is het lastig om zelf initiatief te nemen door bijvoorbeeld een nieuw project op te zetten. Dat zien ze niet als hun taak.”

Subassertief wil eigenlijk zeggen: je stelt jezelf onder een ander op. Je hebt de neiging om onderdanig te zijn, je passief op te stellen tot nadere orders – wat betekent dat je je min of meer laat leiden door wat anderen je zeggen of van je verwachten. Dat uit zich in een aarzelende communicatie en een verlegen en onzekere lichaamshouding.

Dit persoonlijkheidstype en een laag zelfbeeld hebben een onderlinge wisselwerking. Waardoor je nog vatbaarder bent voor een bore out, zegt Mariën.

“Subassertieve mensen hebben vaak last van aangeleerde hulpeloosheid: een psychologisch verschijnsel waardoor mensen denken dat ze niets aan hun situatie kunnen veranderen, waardoor ze dat niet eens meer proberen. Ze nemen daardoor geen enkel initiatief en doen alleen maar wat er van ze gevraagd wordt.”

En je situatie veranderen wanneer je daar ontevreden over bent, dat is nu precies wat je moet doen om uit een bore out te komen of deze te voorkomen. Of door ‘activiteit’ in plaats van ‘passiviteit’.

Herken jij jezelf in die subassertieve persoonlijkheidsomschrijving? Dan zitten we met wat gebakken peren. Tijd om uit die passiviteit te komen en aan te pakken!

bore out1

Hoe bore-out aanpakken? 3 tips om bore out klachten aan te pakken

Verveling, in alle vormen, heeft volgens dezelfde Ian van Lidth de Jeude altijd een rechtstreekse relatie met angst en onzekerheid. Je kúnt namelijk vaak wel meer doen of uitdagender werk doen, maar je dúrft het niet. Door onzekerheid. Een gebrek aan zelfvertrouwen. Een laag zelfbeeld. Door subassertiviteit. Door passiviteit.

Maar pas op: dit is nog niet zo makkelijk te veranderen. Zeker niet als je niet anders gewend bent.

Organisatie adviseur Edger Gubbels:

“Hoe langer de verveling duurt, hoe moeilijker het is jezelf weer te activeren. Onderneem daarom bij de eerste tekenen van verveling meteen actie.”

Om uit je situatie te komen of te voorkomen dat de situatie escaleert tot een bore out door je passiviteit, moet je echt even aanpakken. Het tegenovergestelde van wat je gewend bent, dus. Deze 3 stappen geven je een leidraad:

bore out1

Stap 1. Wees eerlijk naar jezelf

Een reflectiemoment. Neem de tijd en ga er eens rustig voor zitten. Dit artikel kan je helpen grote vragen te beantwoorden.

  • Hoe ziet mijn leven er over 10 jaar uit als ik er niets aan verander. Staat dat beeld me aan?
  • Wat als ik wél iets verander: staat dat beeld me aan?

Stap 2. Onderneem actie

Kom uit die comfortzone. Verandering begint pas wanneer jij stappen onderneemt.

  • Zoek de inspiratie op. Lees inspirerende boeken, bezoek inspirerende lezingen en seminars.
  • Leer nieuwe dingen. Elke keer wanneer je iets nieuws leert, geeft je dat een boost en word je gestimuleerd om verder te gaan. Volg een cursus of training, binnen je vakgebied – of daarbuiten.
  • Bepaal mijlpalen voor jezelf. ‘Over een half jaar heb ik het eerste deel van mijn motorrijbewijs binnen’. ‘Over een maand heb ik een assertiviteitstraining gedaan’. ‘Voor het einde van deze week heb ik gevraagd om aan dat nieuwe project deel te nemen.’ Als het lukt, motiveert het je verder te gaan.
  • Leg je successen vast. Schrijf elke avond welke activiteit in plaats van passiviteit je vandaag gedaan hebt. Lees ook terug! Het vergroot je zelfvertrouwen en motiveert naar méér.
  • Bewegen is altijd een goede remedie tegen een laag zelfbeeld. Het stimuleert de aanmaak van endorfine en je krijgt er simpelweg een gezonder lijf en brein van.

Stap 3. Spring in het diepe

Zet de eerste stap. Nu. Als je langer wacht, gebeurt het nooit.

Geef die bore out niet langer vrij spel en daag jezelf uit om je talenten te benutten of uit te breiden. Het zal je zelfvertrouwen goed doen, binnen en buiten kantoor. Je zult aan jezelf moeten bewijzen dat je echt waardevol bent, en dat je talenten hebt. Ja, dat is een een sterke spiraal om te doorbreken.

Schrijf je dus in voor dat inspirerende seminar. Doe die praktische cursus. Lees dat inspirerende boek. Bekijk inspirerende TED-talks. Geef je op voor een proefles motorrijden. Of yoga. Begin. NU. Ergens.

Kortom: zoek naar meer spanning in je leven bore-out

Bedenk wat je wil, want die verveling die je ervaart zegt iets. Over de dingen die je in je leven doet of juist niet aan het doen bent. Welke dingen zijn dat voor jou? Maak je jouw potentieel waar?

Met andere woorden: besta je of LEEF je?

Wanneer je daar het antwoord op weet is het simpel: doe meer van de dingen die jou blij maken of juist een beetje angstig. Die nieuw voor je zijn. Verfrissend. Of waar je iets nieuws van leert. Die bore-out verdwijnt dan als sneeuw voor de zon.

bore out1

Verder lezen? Lees het boek of deze artikelen

Wil je meer leren over een leuker (werk)leven? Lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Dan leer je niet alleen meer uit je dag halen, maar krijg je ook nog eens timemanagement en assertiviteits tips op de koop toe.

Check ook eens deze artikelen:

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog