Bij het noteren tijdens het leren moet je wegblijven bij je laptop. Het maakt dat je ‘hersenloos’ bezig bent. Gebruik pen en papier voor noteren en beter leren, zeggen onderzoekers. Het werkt om 2 bewezen redenen beter voor je brein.

Of je nou aan het leren bent, in een vergadering zit, een college volgt: hij moet gewoon even uit de buurt blijven. Je laptop. Hij lijkt misschien juist heel handig op dat moment. Om snel te noteren – je typt sneller dan je schrijft, dat is waar – en om gauw wat dingen op te zoeken tussendoor.

Je denkt dat het werkt voor jou, maar het tegenovergestelde is waar. Dat noteren tijdens het lezen of luisteren en leren werkt, klopt. Maar noteren op je laptop of ander digitaal device: werkt niet.

Als je het breinonderzoekers Pam Mueller en Daniel Oppenheimer vraagt tenminste. Zij zullen je eensgezind en in koor antwoorden:

“Beter leren doe je door te noteren met de hand, want…”

‘De pen is machtiger dan het toetsenbord’

Een grappige toespeling op het bekende zwaard – en niet geheel toevallig de naam van hun onderzoek naar beter leren en wat noteren daarmee te maken heeft.

Belangrijkste take away, in dat kader: “blijf weg bij je laptop”.

Waarom?

Mueller en Oppenheimer ontdekten in hun onderzoek dat je laptop op 2 manieren de breinprocessen verstoren die nodig zijn om informatie tot je te nemen en op te slaan om te onthouden – om te leren dus.

beter leren

Het onderzoek

Een groep studenten op Princeton en een groep studenten op UCLA (Universiteit van Californië – Los Angeles). Van elke groep mag de helft hun laptop gebruiken in college om aantekeningen te maken, de andere helft krijgt alleen pen en papier mee. In verschillende colleges over uiteenlopende thema’s lezen, luisteren en noteren ze erop los.

Mueller en Oppenheimer ondervragen hen een uurtje na het college én een week erna. De resultaten zijn onomstreden.

De conclusie

Het gebruik van een laptop of ander digitaal device maakt je leer- en noteerproces totaal nutteloos. Het maakt dat je praktisch ‘hersenloos’ bezig bent, blijkt uit het onderzoek.

De studenten die met laptop het college bijwoonden en notities maakten, presteerden ver onder hun collega’s die dat met de hand deden. De laatste groep onthield de informatie uit de colleges beduidend beter. Zowel op korte als op lange termijn, konden ze de materie stukken beter leren en reproduceren.

beter leren

Mueller en Oppenheimer’s conclusie en devies luidt dus, wederom eensgezind en uit volle borst:

Beter leren doe je door te noteren – met de hand!

Zoveel is duidelijk uit het onderzoek, tot nu toe. Maar waarom presteerden de studenten die met de hand noteerden beter? 3 redenen.

1. Je begrijpt beter

Omdat het bepaalde breinprocessen activeert die nodig zijn om materie te begrijpen en onthouden. Noteren met een digitaal device activeert die processen niet. (Vandaar de term ‘hersenloos’, in dat geval.) Studenten die met de hand noteerden konden vlak na het college veel beter uitleggen waar het over ging.

Dat komt omdat je noteren met een pen niet zo snel kunt als typen, waardoor het je dwingt om te bepalen welke informatie belangrijk genoeg is om te noteren. Je brein is meteen bezig met verwerken, analyseren en onderscheiden van hoofd- en subthema’s. Het herkent connecties en essenties, omdat het het op de juiste manier op papier wil krijgen.

2. Je onthoudt beter

Bovendien kan je brein handgeschreven notities beter onthouden, omdat ze in je eigen woorden geschreven zijn. Digitaal noteren is slechts overtikken wat je leest of hoort (omdat je dus veel sneller tikt dan schrijft), terwijl je bij noteren met de hand vaak toch eigen woorden en termen kiest. Jij bepaalt hoe het neergepend wordt. Met je laptop ga je automatisch transcriberen, in plaats van zelf noteren.

Het gevolg: pen-studenten die na een week nog eens gevraagd werd het geleerde te reproduceren, konden dat stukken beter dan de laptop-studenten.

“Ja maar, ik kan ook bewust en in eigen woorden noteren op mijn laptop.”

Je denkt het nu misschien, maar het is niet zo. Mueller en Oppenheimer bedachten hetzelfde tijdens hun onderzoek en besloten het te testen. Ze gaven de laptop-studenten de opdracht mee om bewust niet hersenloos over te tikken wat ze hoorden of lazen. De pen-studenten kwamen onveranderd als beste uit de test.

beter leren

3. Je focust beter

Een derde reden, meest voor de hand liggende reden, komt uit een ander onderzoek: een laptop of ander digitaal device is nogal afleidend. Het maakt het mogelijk om te vervallen in andere zaken of taken, terwijl focus het kernwoord is bij beter leren. Absolute focus op wat je leest, hoort en leert. Met een laptop is die in gebreke.

En niet zo’n beetje. 90% van de studenten die een laptop gebruikt bij het leren en noteren wordt tenminste 5 minuten afgeleid door de multifunctionaliteit van het apparaat (lang genoeg om helemaal uit je flow te zijn). 60% van hen was ruim de helft van de tijd dat ze moesten opletten om te leren en noteren afgeleid.

“Ja maar, ik zet m’n wifi wel uit – dan leidt m’n laptop niet af.”

Jawel, hoor. Ook hier hebben de onderzoekers aan gedacht – en meegenomen in de studententest. Geen van de studenten in de studie hadden wifi in de zaal. Toch bleken ze afgeleid en geremd in het beter leren en noteren.

Notities verwerken, doe je digitaal

En er is ook goed nieuws voor je laptop: je hoeft hem niet helemaal af te zweren. Natuurlijk is alle digitale hulp die je brein kan gebruiken meer dan welkom. Het heeft in de meeste gevallen een ontzettend praktische ondersteunende functie, dat je brein ontlast en optimaliseert.

Alleen nét op het moment dat je aan het lezen of luisteren bent om te leren, moet hij even aan de kant. Daarna mag je hem er naar hartelust weer bij pakken: graag zelfs! Hij helpt je je geschreven analoge notities te verwerken in een digitaal systeem – dat ervoor zorgt dat je je notities echt nooit meer vergeet, en altijd terug kunt vinden wanneer nodig.

Absoluut geen overbodige stap, voor écht beter leren is namelijk: je notities verwerken. Hier lees je precies hoe je dat doet, met het digitaal notitieblok Evernote.

beter leren

Dus

Wil je beter leren, leg dan je laptop even aan de kant – om te noteren met de hand.

Het rijmt, zeker. Hopelijk onthoud je het daardoor beter? Het is namelijk het belangrijkste van al het bovenstaande dat je moet onthouden. Omdat je, als je noteert met de hand:

  1. beter begrijpt, doordat je je brein meteen aan het werk zet bij het lezen of luisteren om te kiezen wat je gaat noteren (je schrijft te langzaam om het allemaal op te kunnen schrijven – typen doe je zo snel, dat je die belangrijke keuze niet hoeft te maken.)
  2. beter onthoudt, doordat je je notities in eigen woorden hebt geschreven. Met je laptop ga je namelijk automatisch transcriberen, in plaats van zelf noteren. En nee: het werkt niet om op je laptop eigen woorden te gebruiken. Dat transcriberen gaat vanzelf.
  3. beter focust, doordat je geen afleiding hebt van de multifunctionaliteit van je laptop. En nee: je wifi uitzetten helpt niet.

Verder goed om te weten, is dat je laptop wél weer welkom is zodra je je analoge notities gaat digitaliseren – om ze te verwerken (in je online mindmap) en ze vervolgens te archiveren (in je digitaal notitieblok).

beter leren

Meer leren?

Meer leren over lezen, noteren en beter leren? Volg onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen – voor het aanleren van het beste lees- en leerproces dat je brein zich kan wensen.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog