Is iets ontiegelijk saai dan kun jij amper je concentratie bewaren. Toch is dit vaak nodig — bijvoorbeeld wanneer je een gortdroog rapport moet doorlezen of een saaie presentatie moet bijwonen van een misschien nog saaier persoon. Gelukkig hebben we dé oplossing – of maar liefst 6! De overlappende boodschap? Maak het jezelf moeilijk. 

Geen focus door te veel prikkels? Nee hoor

De reden dat jij je zo slecht kunt concentreren, komt doordat het aantal prikkels waaraan je wordt blootgesteld groeit” — je hoort zelfbenoemde ‘neuropsychologen’ het steeds vaker van de daken schreeuwen.

En hoewel er natuurlijk een kern van waarheid in schuilt (je kunt inderdaad minder goed focussen wanneer je constant gebombardeerd wordt met stimulans), ligt de oorzaak voor jouw gebrekkige concentratie toch net iets dieper.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat die constante stroom aan prikkels en informatie – waarvan iedereen denkt dat ze je focus verslechteren – juist de reden kan zijn dat onze aandacht verbetert

Ga het maar eens na,

Jij neemt in alle stilte een oersaai rapport door en er is geen vuiltje aan de lucht — geen storende collega’s, je telefoon staat uit. Toch kun je maar niet je concentratie opbrengen. Niet alleen dwalen je gedachten constant af, je vergeet ook steeds wat je hebt gelezen.

Hoewel je dus totaal geen over-stimulans ervaart, kun jij je toch niet focussen. Best raar, eigenlijk — je doet namelijk alles volgens het boekje.

Vergelijk je dit nu met een situatie waarin je juist stimulans en prikkeling ervaart, dan zie je dat je hier vaak wél je aandacht kan behouden — bijvoorbeeld tijdens het uitvoeren van die uitdagende taak, die spannende Netflix-aflevering of dat leuke gesprek met die collega. Hier dwalen jouw gedachten ineens niet af.

Uiteindelijk gaat het er dus niet perse om hoeveel prikkels je ervaart, maar hoe interessant jouw brein iets vindt. Is een taak of persoon dus niet boeiend genoeg, dan kun je gewoonweg niet de benodigde concentratie opbrengen — ongeacht of je weinig prikkels om je heen hebt.

Waardoor komt dat?

Beter focussen tips

Te weinig prikkels — zo werkt dat in je brein

Beter focussen doe je zoHet stukje in je hersenen dat verantwoordelijk is voor het analyseren of plannen van informatie – je prefrontale cortex – staat nooit stil. Het is altijd op zoek naar nieuwe informatie en dus naar nieuwe prikkels. Is een taak daarom saai, te simpel of gaat iets te langzaam dan gaat het automatisch op zoek naar nieuwe stimulans.

Dit is dus de reden waarom je tijdens een saaie vergadering het niet kan weerstaan om af en toe je telefoon te checken — je brein wil weten of er niet iets spannenders te vinden is. Doordat jij echter die zoektocht toestaat, vul jij je hoofd met nieuwe – vaak meer interessante – informatie. Het gevolg? Jij bent afgeleid.

Met andere woorden: krijgt jouw brein een te makkelijke of saaie taak voor zijn kiezen, dan ontstaat er teveel ruimte voor afleiding.

De oplossing is dan ook simpel: wil jij je je beter kunnen focussen – bijvoorbeeld op een taak, tijdens een meeting of een gesprek – zoek dan niet minder prikkels op, maar juist meer. Zo gaat jouw brein niet op zoek naar stimulans van buitenaf. 

En hoe je dat doet? Simpel: door een eetlepel stress aan je dag toe te voegen.

6 manieren om jezelf (en je brein) uit te dagen voor méér focus

Ja, je hoort het goed: stress — dat nare gevoel dat je ervaart vlak voordat je die belangrijke presentatie moet geven. Maar wees gerust, een klein beetje is voldoende.

De juiste hoeveelheid stress zegt er namelijk voor dat het hormoon adrenaline en de neurotransmitter noradrenaline wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je scherp en alert blijft. Hierdoor kun jij je beter afsluiten voor afleidende (omgevings)prikkels, terwijl je meer concentratie kunt opbrengen voor die taak of persoon voor je. 

Om dat gortdroge rapport nu wat op te spicen hoef je echter geen gevaarlijke stunts uit te halen. Jij ervaart namelijk ook stress wanneer je een taak spannender, lastiger of complexer maakt.

En dat kun je op deze 6 manieren heel eenvoudig doen:

1. Verschuif de deadline

Een manier om jezelf (en je brein) uit te dagen is door heel eenvoudig de deadline die je hebt gesteld, op te schuiven. Het klinkt heel eenvoudig, maar door jezelf nét wat minder tijd te gunnen een saaie taak af te ronden, wordt het ineens een uitdaging. Hierdoor zal jouw brein niet op zoek gaan naar andere vormen van afleiding, maar krijg jij de kans je te focussen op dat rapport.

Duurt die taak dus normaal 90 minuten, probeer het dan in 70 minuten uit te voeren (zónder de kwaliteit te verminderen, natuurlijk.)

2. Geef jezelf een extra taak

Daarnaast kun je het jezelf lastiger maken door een extra opdracht te verzinnen die je naast je gewone taak uitvoert. Stel dat jij je in een saaie vergadering leidt. Om je focus te bewaren kun je voor jezelf een ‘missie’ opstellen waarin je als doel hebt iedereen minimaal 2 keer aan het woord te laten.

Een minimale investering, maar voor je brein nét dat stukje uitdaging waardoor je focus scherp blijft.

Beter focussen.jpeg

3. Multitask met muziek

Ook kun je jouw brein iets ‘overprikkelen’ door naast het uitvoeren van een te makkelijke klus, muziek te luisteren. Hierbij ligt het er natuurlijk wel aan wat je luistert.

Luister je naar een playlist die je als je broekzak kent, dan is dat een prima manier om je hersenen bezig te houden. Zet je echter een nieuwe playlist op, met onbekende (en dus voor je brein zeer interessante) muziek, dan dwaal je juist af.

Kun jij dus wel wat focus gebruiken, maar verlies jij je aandacht omdat de materie te simpel is, zet muziek op die je al vaak hebt beluisterd — jij krijgt je focus, jouw brein zijn stimulans.

4. Doodle wat aan de kantlijn

Daarnaast kun je een te eenvoudige taak uitdagender maken door ondertussen wat doelloze tekeningetjes te maken — iets wat je vast en zeker wel eens hebt gedaan tijdens een lang of telefoongesprek.

Hoewel het tekenen van deze zogenaamde ‘doodles’ misschien wat onnozel lijkt, toont onderzoek aan dat dit een uitstekende activiteit is om je concentratie te verhogen. Doordat het namelijk weinig denkvermogen vraagt, hoor jij toch wat er wordt gezegd, maar is het net intensief genoeg om afleidende prikkels te weren.

Lekker kriebelen, dus.

5. Friemel

Een andere manier om je hoofd bij de les te houden is door te friemelen — met speelgoed.

Dit kan bijvoorbeeld een kneedbaar stressballetje zijn, maar bestaan ook zogenaamde ‘fidget toy’s’ die jouw handen (en brein) bezig houden.

Hoewel deze kekke speelgoedjes origineel waren bestemd voor kinderen met ADHD of autisme, toonde een studie aan dat ook volwassenen baat hebben bij het friemelen — vooral wanneer ze wel een extra dosis focus kunnen gebruiken. Beloon jezelf dus eens met zo’n fidget toy.

Door je handen bezig te houden, dwaalt je brein namelijk minder snel af. Vind je het dus lastig om tijdens die meeting of in dat gesprek je aandacht erbij te houden, probeer het dan eens uit. 

Beter focussen. friemel

6. Verhoog je werktempo

Tot slot kun je beter focussen wanneer je de snelheid waarmee je iets doet verhoogt. Denk maar eens aan het besturen van een auto: het kost meer aandacht en focus om 130 km te rijden, dan wanneer je dit op een slakkentempo doet.

Neem lezen maar eens als voorbeeld. Dwalen jouw gedachten dus constant af, bijvoorbeeld tijdens het lezen van een ellenlang en oersaai verslag, verhoog dan gewoonweg het leestempo. Hierdoor krijgen jouw hersenen niet de kans je hoofd te vullen met andere – afleidende – prikkels, maar kun jij je aandacht bewaren.

Kortom: maak je het jezelf moeilijk, dan hoeft beter focussen niet lastig te zijn

Wil jij dus je concentratie verbeteren, vergeet dan de heersende gedachte weinig stimulans de oplossing biedt. Is een taak of gesprek namelijk te saai, te langdradig of te simpel, dan heb je niet minder prikkels nodig, maar juist méér. Voeg daarom een snufje stress aan je dagelijkse bezigheden toe en prikkel jezelf én je brein. 

Dat kan onder andere zo:

  1. Verschuif de deadline.
  2. Geef jezelf een extra taak.
  3. Multitask met muziek.
  4. Doodle wat aan de kantlijn.
  5. Friemel.
  6. Verhoog je werktempo.

Hier hulp bij nodig?

Wil je nou meer weten over beter focussen, let dan op. In onze cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen leer je namelijk hoe jij je aandachtsspanne kunt verscherpen. Daarnaast ontdek je hoe jij meer uit je geheugen kunt halen zodat je informatie nog beter kunt verwerken én onthouden!

Wil jij dus niet alleen een betere focus, maar ook een beter brein, volg ‘m dan eens.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog