Je had al zo’n vermoeden, zeker tijdens gesprekken met bepaalde collega’s: jij bent gewoon slimmer dan de rest! Je lost namelijk moeiteloos drie-sterren kruiswoordpuzzels op, weet haast elk antwoord bij elke pub-quiz én (je verwacht dat dat er ook verband mee houdt:) had als kind een ziekelijke obsessie voor dinosauriërs. Dan moet je haast wel hoogbegaafd zijn! Check het hier:

In dit artikel kijken we naar wat hoogbegaafdheid precies is, hoe groot de kans is dat jij het bent en in het geval dat dat toch vies tegenvalt, hoe je jouw intelligentie vergroot. Om te beginnen:

15 factoren die hoogbegaafdheid aantonen — hoeveel vink jij er af?

Er zijn tal van anekdotische onderzoeken te vinden die aantonen of jij buitengewoon intelligent bent. Zo blijkt een avondmens een hogere IQ score te hebben dan iemand die graag vroeg uit de veren is. Of neem linkshandigen: die zouden volgens onderzoek ook hoger scoren op hun IQ test dan rechtshandigen. Nog een leuke: kattenmensen scoren hoger dan hondenliefhebbers.

Ben jij een linkshandige crazy cat lady die laat naar bed gaat, dan ben je dus misschien een genie!

Ben ik hoogbegaafd

Kijken we kritischer, dan blijkt dat er tal van factoren zijn die de vraag ‘ben ik hoogbegaafd’ kunnen beantwoorden. Volgens hoogleraar en intelligentiedeskundige dr. Francis Heylighen zouden de volgende 15 factoren kunnen wijzen op hoogbegaafdheid.

 1. Je hebt ongebruikelijke en originele ideeën en ingevingen
 2. Je hebt een levendige en rijke fantasie
 3. Je pikt informatie snel op en leert snel
 4. Je hebt een groot vocabulair
 5. Je hebt een goed gevoel voor humor
 6. Je bent perfectionistisch
 7. Je bent erg nieuwsgierig
 8. Je hebt veel energie
 9. Je trekt je weinig van anderen aan
 10. Je kunt je lang en goed concentreren
 11. Je kunt je goed inleven in anderen
 12. Je hebt snel lak en regels en aan autoriteit
 13. Je bent onafhankelijk en bent graag autonoom
 14. Je raakt snel overprikkeld door anderen of omgevingsfactoren
 15. Je werkt en leert vaak door tot uitputting

Waarschijnlijk kun je er een heleboel afvinken — ‘Zie je wel! Ben ik hoogbegaafd? Jazeker!’ Toch moet je dit lijstje met een korreltje zout nemen, want er circuleren tal van checklists rond. En omdat we onszelf daar graag aan spiegelen, vinden we onszelf daar maar al te snel in terug.

Kijk daarom liever naar de cijfers:

Ben ik hoogbegaafd

 1. 68% van de Nederlanders heeft een IQ tussen de 90 en 110 punten. Dat komt overeen met een VMBO/MBO-niveau. Een gemiddelde intelligentie, dus.
 2. 13,3% van de bevolking scoort tussen de 115 en 130 punten. Vergelijkbaar met een HBO/Universitair niveau. Je mag jezelf dan bovengemiddeld slim of meerbegaafd noemen.
 3. Slechts 2,3% van de Nederlandse bevolking heeft een IQ boven de 130 punten. Dat valt onder hoogbegaafdheid.

Dus, ben ik hoogbegaafd?

Zoals je kunt zien is de kans klein dat jij daar ‘ja’ op kunt beantwoorden. Een magere twee procent is het maar. Maar wees niet getreurd. Het is niet de bedoeling om jouw intelligentie te onderschatten of je minder bijzonder te laten voelen. Waar we op duiden, is dat de kans gewoon klein is.

En misschien is dat maar goed ook. Hoogbegaafden zijn bijvoorbeeld sneller depressief dan mensen die gemiddeld of bovengemiddeld slim zijn. Ook zijn ze eerder eenzaam. Super slim zijn is dus niet niet altijd een pretje.

Zo blijk je als genie ook een grotere kans te hebben op het ontwikkelen van geestesziekten, denk aan een bipolaire stoornis. Daarnaast worden ze eerder uitgesloten van sociale groepen én blijken ze eerder geneigd te zijn om bewustzijnsverhogende middelen te gebruiken, zoals heroïne, cocaïne of LSD.

Zulke dingen vermijd je liever. Toch kan het geen kwaad om je intelligentie te vergroten, zodat je ietsjes dichterbij die 2% komt (zonder de geestesziekten en drugs dan):

Ben ik hoogbegaafd

4 tips om dichterbij hoogbegaafdheid te komen

We hebben eerder tal van artikelen geschreven over het verbreden van je kennis en cognitieve vaardigheden. Indien je dus echt op zoekt bent naar meer uitgebreide informatie, raden we je aan die te lezen. Die vind je onderaan het artikel. Voor nu enkele pointers, wil je weten hoe je net dat beetje slimmer wordt:

1. Vaak en veel lezen

Het is niet voor niets dat je standaard leest dat de groten der aarden (Warren Buffet, Bill Gates, Elon Musk) hun tijd veelal met hun neus in de boeken doorbrengen. Veel lezen is wellicht wel dé manier om je kennis en intelligentie te verbreden. En dan met name wanneer je déze boeken leest!

2. Dagelijks mediteren

Het zal er niet gelijk voor zorgen dat je de Stelling van Pythagoras eindelijk begrijpt, maar regelmatig mediteren doet wel degelijks iets met je brein. Het maakt nieuwe neurologische verbindingen aan, waardoor je informatie sneller oppikt én beter onthoudt. Ideaal, zeker in combinatie met de voorgaande tip!

3. Voldoende beweging

Lichaamsbeweging is dé manier om je cognitieve functies fris te houden. Aerobics werkt bijvoorbeeld erg goed, volgens deze studie. Oftewel: elke actieve en ritmische fitnessles. Of maak dagelijks een intensieve, frisse wandeling van 45 minuten. Doet ook wonderen, zegt dit onderzoek (en ook neurowetenschapper van eigen bodem Erik Scherder).

4. Actie ondernemen (om vervolgens te falen)

De Piramide van Bales leert ons hoe actiever jij informatie binnen krijgt, des te beter je het snapt en onthoudt. Focus daarom niet alleen op boeken, klassikale lessen of informatieve video’s, maar maak je handen vuil. Veldwerk!

Probeer dingen uit, discussieer met anderen, oefen het in de praktijk. Dan maak je fouten en dat is net wat je wil! Indien je iets echt wil begrijpen, zul je het op een zo actief mogelijke wijze moeten ondervinden.

Ben ik hoogbegaafd

Kortom

Je bent dan misschien niet hoogbegaafd, maar een ontzettend grote ramp is dat niet. Het gaat namelijk niet zozeer om het vermogen van je brein maar wat je daar mee doet. Bezit je over een gezonde dosis wilskracht en discipline, dan brengt je dat vaak verder dan een goed stel hersenen. Dus niet getreurd.

Wil je nou meer lezen over het verbreden van je kennis en het vergroten van je intelligentie, check dan eens deze artikelen:

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.

Wie zijn wij? | Training Snellezen

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog