Wil je je dagen vaker afsluiten met voldoening in plaats van het ongemakkelijke gevoel ‘druk’ te zijn geweest, maar niet veel bereikt te hebben? Bekijk je werkweek en -dag dan eens vanuit het perspectief van een marathonloper.

Wat komt aan bod:

  1. Definieer de eindstreep
  2. Bepaal de afstand tussen je pitstops
  3. Klaar voor de start? – Af!

Om meer voldoening uit je dag en je werkweek te kunnen halen, is het allereerst van belang om te weten wat voldoening voor jou precies betekent: hoe ziet jouw eindstreep er aan het eind van de week uit? En welke doelen moet je behalen voor je je pitstop bereikt aan het eind van je werkdag?

Loop eens door je werkdag en -week heen zoals een marathonloper dat zou doen. Nee, je hoeft je renschoenen niet aan te trekken. Het kan gewoon vanuit je bureaustoel.

Definieer de eindstreep

Geef allereerst een duidelijke definitie van jouw eindstreep. Waar werk je deze week naartoe? Wat wil je vóór het weekend graag doen of bereiken? Een belangrijke nieuwe klant binnenhalen, een inspirerende presentatie verzorgen of een pakkend artikel voor publicatie schrijven bijvoorbeeld? Je eindstreep definiëren maakt het abstracte visueel en praktisch.

Let op! Bij het definiëren van je eindstreep is het van belang dat je deze twee cruciale regels uit het marathon-reglement kent:

1. Wees concreet

Misschien denk je dat je al zover bent dat je de definitie van jouw ‘eindstreep’ bepaald hebt, maar de kans is groot dat deze nog te vaag is. Weet je niet precies waar je eindstreep ligt en hoe deze eruit ziet? Dan moet je concreter worden.

Werken met meer voldoening lukt zo

Wanneer jouw eindstreep voor de week of doel van vandaag namelijk vaag is, is het antwoord op de vraag of je dat doel hebt bereikt vanzelf ook vaag.

Maak je eindstreep voor de week en doel voor vandaag daarom zo concreet dat je jezelf aan het einde van de dag of week de vraag kunt stellen: ‘Heb ik vandaag/deze week behaalt?’ Kun je die vraag volmondig beantwoorden met ‘ja’? Gefeliciteerd, je hebt de eerste stap gezet naar werken met meer voldoening.

2. Wees realistisch

Wanneer je de definitie van je eindstreep helder hebt – en die is ook nog eens concreet – dan ben je er nog niet. Je doel moet namelijk ook realistisch zijn.

Die 42 kilometer van een hele marathon kun je immers ook niet rennen zonder een trainingsplan met een realistische opbouw.

Hoe verder weg je je eindstreep plaatst, hoe harder je moet trainen en hoe meer je van jezelf vraagt. Houd dat goed in gedachte bij het maken van je dag- en weekplanning. De eindstreep kan wel ver weg liggen, maar let er dan wel op dat je er met realistische stappen naartoe werkt.

Neem je te grote stappen en vraag je teveel van jezelf, dan werk je de vicieuze cirkel van falen in de hand. Het is nu eenmaal niet realistisch (en verstandig) om verder te rennen dan je lijf toelaat.

Hoe vaker je het gevoel hebt dat je faalt, hoe minder gemotiveerd je raakt om de volgende dag weer aan de slag te gaan. Om die ‘achterstand’ in te halen, leg je de lat vervolgens weer een beetje hoger en loop je vervolgens weer hetzelfde rondje:

werken-met-meer-voldoening-2

Dus: definieer je eindstreep en wees daarbij zo concreet en realistisch mogelijk. Alleen dan ben je klaar voor het bepalen van je pitstops. Pitstops? Ja – pitstops.

Bepaal de afstand tussen je pitstops

Een marathon loop je niet zomaar in een keer uit. Bepaal daarom hoe ver je rent (wat je gedaan wil krijgen) voordat je aan een pitstop toe bent (het eind van je werkdag). Pitstops zijn de plekken die je bereikt wanner je je dagelijkse doelen hebt afgerond. Denk bijvoorbeeld aan de basis voor de slides van je projectpresentatie op papier zetten of een mindmap maken als basisstuctuur voor je artikel.

Je definieert dus niet alleen de eindstreep, maar ook de weg ernaartoe.

Door het vaststellen van pitstops maak je je eindstreep haalbaar én kun je je doel van vandaag mooi afvinken voor je je pitstop bereikt – oftewel: je werkdag afsluit. Hallo gevoel van voldoening!

Hoe bepaal je de afstand tussen je pitstops? En hoe gaan die jou een gevoel van voldoening geven aan het einde van je dag? Doorloop de volgende 4 stappen en ervaar het zelf:

1. Kies het minimale aantal belangrijke taken dat je nodig hebt om jouw dagelijkse pitstop te behalen.

Probeer je te beperken tot maximaal drie belangrijke taken. Deze drie taken wil je vandaag minimaal afgerond hebben om een gevoel van voldoening te kunnen ervaren aan het einde van je dag. Naast je drie belangrijke taken kun je overigens nog genoeg kleinere taken hebben die je daarnaast wilt voltooien. Bijvoorbeeld: om die presentatie tot een succes te maken, wil ik vandaag het thema vaststellen, de locatie boeken en de basis voor de slides opzetten.

2. Doe deze belangrijke taken als eerste in de ochtend.

Geef ze prioriteit nummer één en laat al je andere taken liggen, tot deze (een, twee of drie) belangrijke taken gedaan zijn. Deze stap is overigens het moeilijkst voor de meeste mensen. De ad-hoc verleidingen die op de loer liggen zijn namelijk talrijk: nog even de e-mail checken (voordat je het weet ben je een uur verder), toch ingaan op het verzoek van een collega dat ook prima tot later vandaag kan wachten etc. Wat kan helpen om deze verleidingen uit de weg te gaan is tijdelijk werken op een andere locatie, bijvoorbeeld thuis aan de eetkamertafel of in een concentratieruimte op kantoor. Wanneer je klaar bent met je belangrijkste taken, meng je je pas weer onder je collega’s.

Werken met meer voldoening

3. De rest van vandaag heb je de tijd om al je andere werk te doen.

Benut het gevoel van voldoening dat je uit het volbrengen van de belangrijkste taken hebt gehaald en zet dit in bij het afronden van de rest van je werk.

4. Sluit je dag bewust af met een gevoel van succes (want dat was het) en ga met een voldaan gevoel slapen.

Klaar voor de start? – Af!

Ben jij klaar voor de start? Nog even een kort overzicht om meer voldoening uit je dagen en weken te halen door het inzetten van de marathon-inzichten:

• De finishlijn aan het eind van je werkweek (definieer je eindstreep) is voor jou volstrekt helder (wees concreet) en je hebt een haalbaar ’trainingsschema’ voor je werkdagen om daar te kunnen komen (wees realistisch).

• Je weet precies waar je na een werkdag even mag rusten (je pitstops) en welke afstand je afgelegd moet hebben voor je daar aangekomen bent (je dagelijkse doel). Het afronden van je ‘run’ voor die dag geeft een voldaan gevoel en maakt dat je je dag makkelijker mentaal kunt afsluiten voordat je gaat slapen. Klaar voor de start? Af!

In onze training Timemanagement gaan we verder op deze stappen in. Binnen 1 dag leren we je meer van zulke technieken en ontdek je hoe je nog efficiënter kunt werken. Dat kan in onze open training (waarbij je een cursus bij jou in de buurt volgt) of tijdens onze In-Company training (waarbij je samen met je collega’s bij jou op locatie leert). Volg ‘m eens!

Heb jij nog tips voor een goede ‘run’? Deel je gedachten in een reactie.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog