Water is gezond voor je. Dat weten we waarschijnlijk allemaal. Maar hoeveel water is echt goed? Wat gebeurt er wanneer je er te weinig van binnen krijgt? En hoe zit het met de koffie-mythe? Inclusief 3 tips om op een makkelijke manier meer water op je werk te drinken.
Wat komt aan bod:
- Water drinken: wat is er zo goed aan?
- Hoeveel water per dag is goed?
- Water op je werk: 3 tips die je dorst lessen
- P.s. de koffiemythe
Gelukkig leven we in een land waar water gewoontegoed is. We hebben er (meer dan) genoeg van, dat is zeker. Genoeg drinken blijft echter een uitdaging, zeker op het werk. Een glaasje water naar binnen werken staat vast niet bovenaan je takenlijst en schiet er vaak al gauw bij in wanneer je druk bezig bent. Zonde, want eigenlijk zou water drinken wel bovenaan die lijst van vandaag moeten staan. En blijven staan. Weten waarom? Lees alles over:
- wat er zo goed is aan water;
- wat er gebeurt wanneer je uitdroogt (en dat gebeurt als snel!);
- hoe het nu zit met koffie en thee;
- waarom je meer water zou moeten drinken tijdens je werk;
- en hoe je dat het slimste kunt aanpakken – met 3 handige tips.
Water drinken: wat is er zo goed aan?
Water is overal om ons heen, maar ook binnen in ons. Ons lijf bestaat voor 50-75% uit water. Ons brein bestaat voor wel 85% uit water en is afhankelijk van een constante watertoevoer om te kunnen functioneren. Wanneer je brein al 2% te weinig water binnen krijgt, verliest het zijn alertheid en focus. Volgens neuropsychologisch onderzoek wordt je brein gewoon eeerg laaaangzaaaam… De testgroep die een glas water dronk direct voor het uitvoeren van een mentale taak had een reactietijd die wel 14% sneller was dan de groep die dit niet deed.
Niet alleen je brein heeft een verse watertoevoer nodig. Ook je organen, spieren, huid en je bloed varen er wel bij. Sterker nog; wanneer je bloed meer water verliest dan het binnen krijgt ben je al aan het uitdrogen. En dat gaat sneller dan je denkt. Op het moment dat je dorst krijgt ben je al in het eerste stadium van uitdroging beland. Direct merkbare effecten zijn dan: vermoeidheid, slordig werk, verwarring, een licht ontvlambaar humeur en een haperend korte termijn geheugen.
Kortom: je productiviteit neemt een duik wanneer je te weinig water drinkt.
Hoeveel water per dag is goed?
Oké helder, dus? Water = goed. Te weinig water = slecht. Te veel water is trouwens ook niet goed. Maar wat is dan precies genoeg water om je brein optimaal te laten functioneren en je lijf gezond te houden?
Het voedingscentrum raadt zo’n 1,5-2 liter per dag aan – ongeveer 8 tot 10 glazen water. Hoeveel je exact nodig hebt, hangt af van je geslacht en je bouw. Maar laten we het voor het gemak even op het gemiddelde van 9 glazen houden. En ga er eens vanuit dat je ⅔ van je waterbehoefte tijdens kantooruren consumeert. Dat betekent dan:
⅔ x 9 glazen = 6 glazen / 8 uur = ¾ glas per uur. Driekwart glas per uur. Ongeveer 3 glazen in de ochtenduren en 3 glazen in de middaguren op kantoor.
Bewustwording is fase één: bij dezen voltooid.
Maar hoe kom je tot fase twee: uitvoering? Hoe kom je zelfs op een drukke dag, aan die 2 keer 3 glazen water? Ik zou kunnen zeggen dat je nu eenmaal elk uur even naar de kantine of de kraan moet lopen, omdat dat goed is voor je lichaam en je brein. Maar in de praktijk is dat misschien lastiger vol te houden dan het klinkt. Daarom is het tijd voor een paar handige tips om makkelijker genoeg water te drinken, zonder dat je er al te veel moeite voor hoeft te doen: fase twee is in werking.
Water op je werk: 3 tips die je dorst lessen
Je weet nu hoeveel water je op een werkdag zou moeten drinken. Nu komt het aan op het meest lastige gedeelte: het ook echt doen. Hoe verleid je jezelf tot meer watermomenten in je dag, zelfs wanneer je niet zo’n fan van dit drankje bent of wanneer je een ontzettend drukke dag voor de boeg hebt waar je van hot naar her rent en je water als eerste vergeet? Welnu, deze 3 handige tips zouden je weleens op weg kunnen helpen:
1. Maak je water wat aangenamer met een stukje fruit: fruitwater! Gezonder en lekkerder, terwijl je net zoveel water binnen krijgt als zonder.
Een handige fles om dat te doen is bijvoorbeeld de Citrus Zinger, die voor jou een schijfje citroen in je water uitperst. Ander fruit kan natuurlijk ook, maar citroen is toch echt een aanrader.
Of je gebruikt gewoon een hippe fles en mikt er wat (bevroren!) stukjes fruit in (citroen, limoen, aardbei, frambozen – en probeer eens een takje munt erbij):
- de Bobble is een bekende die je water zuivert met zijn speciale drinkdop;
- de Nanopod-fles belooft je water extra te mineraliseren;
- of gewoon de ecologisch verantwoorde Tupperware drinkfles.
2. Zet een kannetje water (bijvoorbeeld van een halve liter) op je bureau.
Daar mag natuurlijk ook weer wat lekkers in. Zo ben je eerder geneigd om je glas gauw even te vullen en door te drinken wanneer je het druk hebt. En je kunt je nieuwe goede gewoonte ook nog eens gemakkelijk delen met je collega’s.
Is het kannetje leeg of heb je behoefte aan een sanitaire stop door je toegenomen waterconsumptie? Dan heb je weer een goed excuus om even op te staan en te bewegen.
3. Ook dáár is een app voor: Waterlogged (Apple) en Water Your Body (Android).
Zij houden voor je bij hoeveel water je gedronken hebt, hoeveel je nog te gaan hebt, hoe je algehele statistieken er uit zien en ze herinneren je aan een glas water wanneer je te lang droog staat.
P.s. de koffiemythe voor eens en altijd opgehelderd
Koffie en thee zouden vocht in je lichaam afdrijven, je uitdrogen en nog meer van dat soort enge verhalen doen de nog altijd de rondte op menig kantoor en daarbuiten. Wat is juist en wat is onjuist?
Het antwoord: alles is onjuist. Koffie en thee zijn niet slecht voor je, drijven zeker geen vocht af en tellen in je dagelijkse vochtbehoefte net zo goed mee als een glas water.
Dit is geen loze bewering. Het fenomeen is kritisch onderzocht door de Universiteit van Loughborough in Engeland en de Universiteit van Connecticut in de VS, met als conclusie: koffie of thee drinken is geen probleem en helpt je vochtbalans prima op peil te houden. Het voedingscentrum ondersteunt deze conclusies en stelt dat tot 5 koppen koffie of thee per dag geen enkel probleem is.
Zo. Vertel dat maar eens wanneer je collega zeurt over je derde kop koffie van de dag. Of maak het jezelf gemakkelijker en varieer je waterinname met een kopje thee. Of koffie.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog