Ben je graag op jezelf en ben je meer een denker dan een prater? Grote kans dat je introvert bent. Dat heeft veel voordelen, maar kan als keerzijde hebben dat je minder zichtbaar bent of je mening niet snel uit. Wat is het verschil tussen introvert en extravert? En wat kun je als introvert van een extravert leren?

Vind je het spannend om in een vergadering het woord te nemen? Verlies je je soms zo erg in nadenken over dingen dat je niet op het moment zelf jouw punt inbrengt? En kan een volle meetingagenda je volledig leegzuigen en heb je daarna ernstig de behoefte om op jezelf te zijn? Dan ben je waarschijnlijk introvert.

Introvert zijn is een mooi karakterkenmerk. Zo benadrukken ook wetenschappers als Sophia Dembling (die De kracht van stille mensen schreef) en Susan Cain, auteur van het boek Stil. Het betekent dat je vaak goed in je eentje geconcentreerd kunt werken, doordacht bent en nadenkt voordat je je mening geeft. Dat heeft vele voordelen.

Maar soms kan introversie ook minder in je voordeel werken. Zeker aangezien zo’n tweederde van de mensen meer extraverte dan introverte eigenschappen heeft. Introversie wordt soms gezien als afwachtend, ongeïnteresseerd of verlegen zijn. Niet altijd fijn als je collega’s hebt die wel erg op de voorgrond treden.

Wat is introvert en extravert?

Laten we eerst eens kijken naar het verschil tussen introvert en extravert zijn.

De begrippen introvert en extravert zijn bijna honderd jaar geleden bedacht door psycholoog Carl Jung. In de kern gaat het er bij het verschil tussen introvert en extravert om of je de neiging hebt van mensen weg te gaan en op jezelf te zijn (introvert) of juist naar mensen toe te bewegen (extravert).

Houd daarbij in je achterhoofd dat introvert en extravert een spectrum vormen. Introverte mensen zijn niet altijd een stille Willy, net zoals extraverte mensen ook zeker niet altijd een enthousiaste flapuit zijn (zo benadrukt ook Boele de Raad, emeritus hoogleraar persoonlijkheidspsychologie).

Je bent in meerdere of mindere mate introvert of extravert, en zult altijd trekken van beide herkennen. In de ene situatie (tijdens de gezellige borrel met je vertrouwde collega’s) kun je meer extravert zijn en in een andere situatie (als je voor een onbekende groep een presentatie moet geven) meer introvert.

Verschil introvert extravert1

Wat is introvert?

Eerst de vraag: ‘Wat is introvert?’. Iemand die introvert is, is meer naar binnen gericht. Wat het betekent om introvert te zijn? Als je introvert bent, haal je energie uit jezelf en heb je minder behoefte aan prikkels van buitenaf. Je bent een denker, komt daardoor vaak met doordachte plannen komen en zal, als je feedback geeft, zorgvuldig je woorden kiezen.

Een paar kenmerken van introversie:

  • Je bent graag alleen en laadt op van in je eentje ergens mee bezig zijn.
  • Je kunt heel geconcentreerd werken en wordt daarbij liever niet gestoord.
  • Je kunt gemakkelijker 1-op-1-gesprekken voeren dan gesprekken in groepen.
  • Je bent niet zo van de small talk en komt graag tot de kern.
  • Je functioneert zelfstandig beter dan bij een groepsopdracht.
  • Je denkt goed na voordat je iets zegt.
  • Je kunt goed observeren en hebt daarbij oog voor detail.
  • Je bent bedachtzaam en overweegt de voor- en nadelen voordat je een keuze maakt.
  • Soms kun je door die bedachtzaamheid lang doen over een keuze maken.

Meer leestips voor introverten:

Wat is extravert?

Extraverte mensen daarentegen halen hun energie buiten zichzelf. Ze krijgen energie van andere mensen en hebben de neiging om veel met anderen in contact te zijn. Ze zijn vaak meer sociaal, ervaren minder drempels om op anderen af te stappen en denken minder over dingen na. In al die punten zit ‘m het verschil tussen introvert en extravert zijn.

Extraverte kenmerken zijn:

  • Je legt gemakkelijk contact met anderen.
  • Je bent goed in social talk.
  • Je komt levendig en spontaan over.
  • Je bent goed in presenteren, ook voor grote groepen, en neemt mensen mee in je plan.
  • Je geeft snel je oordeel over situaties. Soms misschien achteraf iets te snel.
  • Je bent graag aan het woord. Jezelf laten zien en van je laten horen, vind je fijn.
  • Beslissingen neem je snel en je schakelt vlot.

Meer leestips voor extraverten:

Verschil introvert extravert1

Verschil introvert en extravert volgens de wetenschap

Zowel introverte als extraverte mensen zijn nodig op de werkvloer. Gelukkig maar, want het is niet mogelijk om als introvert een extravert persoon te worden of andersom. Wel kun je jezelf aanleren om flexibel te zijn door bijvoorbeeld meer extraverte gedragingen aan te leren.

Nu blijkt al jarenlang dat extraverte mensen vaker in leiderschapsrollen werken dan mensen die introvert zijn. Al sinds de tijd van de Romeinen en Egyptenaren. Dat terwijl ze heus niet altijd de beste leiders zijn. Als er bijvoorbeeld meer zelfstandige mensen in een groep zitten, is een introverte leider soms juist beter.

Hoe die rolverdeling zo is ontstaan? Dit komt waarschijnlijk doordat extraverte mensen meer op de voorgrond treden en daardoor meer zichtbaar zijn. En nog iets: doordat extraversie vaker voorkomt in onze maatschappij, ervaren introverte mensen soms ook minder zelfvertrouwen, wat hen mogelijk ook parten speelt. Bijzonder genoeg laat onderzoek zien dat extraverte mensen in meer introverte culturen (zoals in Japan) juist minder zelfvertrouwen ervaren dan introverte mensen.

Wat kun je als introvert leren van een extravert persoon?

Bij het verschil van introvert en extravert is niet het ene beter dan het andere. Zeker niet. Wel is het zo dat je als extravert persoon vaak dingen van introverte mensen kunt leren en andersom. Laten we ons op het laatste focussen. In welke opzichten kun je als introvert meer uit jezelf halen door te leren van je extraverte collega? Wij geven je 5 tips.

Tip 1. Geef jezelf een deadline voor beslissingen

Dat je de tijd neemt om over dingen na te denken, is meestal een mooie eigenschap. Doordat je je woorden zorgvuldig afweegt, floep je er niet zomaar iets ondoordachts uit. Aan de andere kant kan het ook tegen je werken als je heel lang wikt en weegt.

Wat kan helpen? Geef jezelf een deadline voor beslissingen, zodat je – net als een extravert – sneller knopen kunt doorhakken. Leg jezelf bijvoorbeeld op dat je niet langer dan één dag mag nadenken of je wel of niet bij het nieuwe project aanhaakt. Daardoor kom je meer zeker van je zaak over.

Tip 2. Werk aan je assertiviteit

Helaas is assertiviteit een eigenschap die extraverte mensen gemiddeld genomen meer in zich hebben dan introverte mensen. Volgens Amerikaanse neurowetenschapper Colin  DeYoung komt dat doordat extraverte mensen meer vatbaar zijn voor beloningen, mogelijk doordat zij meer van het beloningsstofje dopamine hebben. Extraverte mensen hebben volgens hem een sterker verlangen naar een beloning, waardoor ze extra gemotiveerd daarop afgaan en mogelijk ook sneller van zich afbijten als iets die beloning in de weg staat.

Die dopamineverschillen betekenen gelukkig niet dat je als introvert niet assertief kunt worden. Oefen met je assertiviteit door je grenzen te herkennen en aan te geven. En ook door voor jezelf op te komen als iemand er duidelijk overheen gaat. Een assertiviteitstraining kan je hierbij helpen.

Verschil introvert extravert1

Tip 3. Werk aan vaardigheden, niet aan je karakter

Psycholoog Boele de Raad en coach Hilde Mariën geven in Psychologie Magazine als tip om niet zozeer jezelf aan te leren extravert te worden, maar om eerder te werken aan specifieke vaardigheden die van pas komen.

Wil je bijvoorbeeld sterker worden in feedback geven? Volg dan een cursus feedback geven.

Wil je meer grip krijgen op je agenda en daarin je grenzen aan te geven? Werk dan aan je timemanagement. Het boek ‘Elke Dag Om 15:00 Uur Klaar’ staat vol met tips daarvoor. Ook vind je op het Instagram-account van auteur Björn Deusings wekelijks meerdere handige time-management-tips.

En heb je een gruwelijke hekel aan presenteren, terwijl je die vaardigheid wel nodig hebt? Overweeg dan een cursus presenteren. En roep bij het volgende verzoek van je manager of jij die ene presentatie wilt geven enthousiast ‘ja’. Ook als je ‘nee’ denkt.

Tip 4. Neem de ander mee in je gedachten

Veel introverte mensen kunnen zich verliezen in hun eigen gedachten. Ze denken in stilte na over dingen voordat ze hun mening geven. Voor een collega die wel vrij direct en snel is, kan dit passief, ongeïnteresseerd of afwijzend overkomen. Maar je kunt die bedachtzaamheid ook op een positieve manier inzetten.

Vertel de ander wat er in je omgaat terwijl je hersenen op volle toeren draaien, in plaats van dat je het voor jezelf houdt. Dat is wat extraverte mensen ook doen: ze nemen de ander al brainstormend en wikkend en wegend mee in hun verhaal.

Tip 5. Werk samen en geef feedback

Samenwerken – extraverte mensen zijn er vaak dol op. Veel introverte mensen zouden liever zelfstandig taken oppakken. Maar probeer in dat opzicht toch uit je comfortzone te stappen door wél die ene collega te helpen. Besef dat jij als introvert je eigen krachten hebt en dat je – gebundeld met de krachten van meer extraverte mensen – veel kunt bereiken.

En loop je ergens tegenaan in de samenwerking wat je niet fijn vindt? Geef je collega feedback. Zo kun je vervelende muggen uit de lucht halen voordat ze in een olifant veranderen. Wees bijvoorbeeld stellig over de eindtijd van een meeting als iemand erg lang van stof is. Of spreek je collega erop aan als jij het gevoel hebt niet tussen zijn verhaal te komen.

Ook verstandig: volg een cursus assertiviteit

Bewonder jij je extraverte collega die recht voor zijn raap is en het altijd aangeeft als iets niet in zijn agenda past? Of zou je wel wat meer voor jezelf willen opkomen in projecten en vaker de regie willen nemen in een teammeeting? Eén eigenschap gaat je daarbij helpen: assertiviteit.

Het goede nieuws: die eigenschap, waar extraverte mensen gemiddeld meer van hebben dan introverte mensen, kun je aanleren. Volg een cursus assertiviteit (online of op locatie) bij een van onze ervaren trainers. Daarna kun jij beter voor jezelf opkomen, je grenzen aanvoelen en aangeven, en meer van je laten horen.

Mensen vroegen ook

  • Kun je introvert en extravert zijn?

    Het is voor veel mensen een prangende vraag: ‘Kun je introvert en extravert zijn?’. Jazeker. De meeste mensen hebben zowel introverte als extraverte kenmerken. Zie extravert en introvert als twee uiteinden op een schaal. Het is dus geen kwestie van introvert vs. extravert. Veel mensen zullen er ergens tussenin zitten.

  • Hoe weet je of je introvert of extravert bent?

    Ga eens bij jezelf na waar jij energie van krijgt. Laad jij vooral op van een teammeeting met collega’s? Of is achter je computer zitten en jouw ideeën uitwerken voor jou eerder opladen? Het is wat kort door de bocht gesteld, maar het verschil tussen introvert en extravert gaat vooral over of je energie krijgt van op jezelf zijn of van zijn met anderen.

  • Wat is een introvert persoon?

    Wat is introvert? Het houdt in dat je vooral graag op jezelf bent. Je houdt ervan om zelf dingen uit te pluizen, te wikken en wegen en zelfstandig en geconcentreerd te werken. Het verschil tussen introvert en extravert is dat extraverte mensen energie van buiten halen, terwijl je als introvert vooral energie krijgt als je op jezelf bent.

  • Als percentage uitgedrukt, hoeveel is introvert?

    Dat is lastig te zeggen, omdat veel mensen ambivert zijn. Ze hebben dus trekken van een extravert en introvert. Volgens psycholoog Carl Jung is zo’n 68% van de mensen ambivert. Ook is bekend dat ongeveer tweederde van de mensen meer extraverte dan introverte karaktertrekken heeft.

Kun je introvert en extravert zijn?

Het is voor veel mensen een prangende vraag: ‘Kun je introvert en extravert zijn?’. Jazeker. De meeste mensen hebben zowel introverte als extraverte kenmerken. Zie extravert en introvert als twee uiteinden op een schaal. Het is dus geen kwestie van introvert vs. extravert. Veel mensen zullen er ergens tussenin zitten.

Hoe weet je of je introvert of extravert bent?

Ga eens bij jezelf na waar jij energie van krijgt. Laad jij vooral op van een teammeeting met collega’s? Of is achter je computer zitten en jouw ideeën uitwerken voor jou eerder opladen? Het is wat kort door de bocht gesteld, maar het verschil tussen introvert en extravert gaat vooral over of je energie krijgt van op jezelf zijn of van zijn met anderen.

Wat is een introvert persoon?

Wat is introvert? Het houdt in dat je vooral graag op jezelf bent. Je houdt ervan om zelf dingen uit te pluizen, te wikken en wegen en zelfstandig en geconcentreerd te werken. Het verschil tussen introvert en extravert is dat extraverte mensen energie van buiten halen, terwijl je als introvert vooral energie krijgt als je op jezelf bent.

Als percentage uitgedrukt, hoeveel is introvert?

Dat is lastig te zeggen, omdat veel mensen ambivert zijn. Ze hebben dus trekken van een extravert en introvert. Volgens psycholoog Carl Jung is zo’n 68% van de mensen ambivert. Ook is bekend dat ongeveer tweederde van de mensen meer extraverte dan introverte karaktertrekken heeft.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog