Natuurlijk doe je tegenwoordig bijna álles online; socializen, shoppen en zelfs bankieren. Veilig achter slot en wachtwoord, dat wel. Maar wat als iemand je wachtwoord hackt? Niet zo moeilijk, dat hacken, want waarschijnlijk gebruik je net als de meeste mensen zwakke wachtwoorden omdat ze anders onmogelijk te onthouden zijn. Een veilig wachtwoord maken, opslaan én nooit meer vergeten is gelukkig een fluitje van een cent.
We kunnen het ons al bijna niet meer voorstellen: een dagelijks leven zonder internet. Een steeds groter deel van onze dagelijkse zaken spelen zich hier af. We zetten onze selfies op Facebook, carrière-updates op LinkedIn, nieuwtjes en meningen op Twitter, checken ons saldo met internetbankieren, kopen ons suf via webwinkels en uploaden van alles en nog wat naar de cloud.
Internetveiligheid = prehistorisch
Maar dat gaat allemaal niet altijd even veilig. Online veiligheid is zelfs behoorlijk prehistorisch. Sinds het bestaan van het internet beveiligen we het namelijk nog altijd op dezelfde manier. Oké, er zijn wat updates, extra verificaties en veiligheidsmaatregelen bij gekomen – maar het wachtwoord is in de meeste gevallen nog altijd dé beveiligingsmethode gebleven.
Een letter- en cijfercombinatie die jij gecreëerd hebt en alleen jij kan reproduceren, als identificatiemiddel – dat is het al sinds jaar en dag. Een systeem dat weliswaar nog steeds werkt, maar dat niet vlekkeloos werkt. Onze wachtwoorden zijn namelijk eenvoudig te kraken, als we het niet slim aanpakken.
Het kan zelfs goed zijn dat het jou al eens gebeurt. Niets geks. Het gebeurde namelijk zelfs de Amerikaanse NSA, grote diensten als Snapchat en Kickstarter en zelfs verschillende banken al. En weet je nog: de laatste grote hack, Heartbleed? Ook geen kleinigheidje in het breken van internetveiligheid.
Hackers, ze zijn De Grote Vijand van je Veilige Online Leventje. Computer-bollebozen met twee rechterhanden en in veel gevallen één onsympathiek motief: jouw gegevens verkrijgen en misbruiken. Zíj maken dat we als gebruikers van online diensten extra maatregelen moeten nemen op ons niet vlekkeloze wachtwoord systeem. O, en onze eigen vergeetachtigheid. Ook een belangrijk puntje.
Om je eigen online veiligheid te maximaliseren hoef je geen CIA-agent te zijn. Het programma 1Password installeren is genoeg (geen verkooppraatje én nee, we hebben geen belangen in dit bedrijf, gewoon écht een goed programma).
Veilig wachtwoord maken én Hackers tegenhouden met 1Password
Het is de beste en meest simpele manier om jouw wachtwoorden en inloggegevens zo veilig mogelijk te stellen – als we de pro’s, experts en internetkenners mogen geloven. Ze hebben 1Password allemaal bovenaan hun lijstje staan van essentiële programma’s en diensten om op al je apparaten te installeren.
En dat geldt voor alle apparaten: één van de handigste en unieke kenmerken van 1Password. Heb je op het werk een PC en thuis een iMac, Samsung tablet of Apple iPhone? Je 1Password account werkt op alle versies en varianten, zodat je je wachtwoorden overal veilig kunt bewaren.
Dat is namelijk wat 1Password vooral doet: je wachtwoorden veilig voor je bewaren in een zwaar versleutelde digitale kluis voor je inloggegevens + je helpen om veilige wachtwoorden te maken (genereren) voor bestaande en nieuwe online diensten waar je je aanmeldt.
Hoe 1Password werkt, in 4 stappen
Heel simpel. Hackers tegenhouden door veilige wachtwoorden te maken én veilig te bewaren, doe je zo:
1. Download de probeerversie of download 1Password rechtstreeks in Apple Store of Google Play (gratis, of 9.99 voor de PRO-versie).
2. Start het programma op en maak je ‘master password’ aan (komt vanzelf tevoorschijn). Dit is het enige wachtwoord dat je nog moet gaan onthouden, in plaats van alle verschillende wachtwoorden van alle online diensten die je gebruikt.
3. Installeer de browser-extensie, wat betekent dat er altijd een klein icoontje zichtbaar is naast de adresbalk bovenin je internetbrowser (Internet Explorer, Google Chrome, Safari etc.). Zo kun je altijd direct bij al je inlog- en persoonlijke gegevens tijdens het surfen.
4. Sla bij elke login je gegevens op in 1Password. Vraagt-ie overigens vanzelf om:
En daar heb je het: een compleet veilig systeem dat nooit een wachtwoord vergeet, of vergeet te vernieuwen. Dat je de kans geeft om wachtwoorden sterker de maken dan ooit, want onthouden hoef je ze toch niet. Super-hack-proof.
Dat is al meer dan je van je eigen hoofd kan zeggen – of dat kladblokje in je bureaula – als het om hackers tegenhouden gaat.
Belangrijke en handige extra’s
En dan hebben we het nog niet eens over de handige extra’s van 1Password gehad. Het programma helpt je bijvoorbeeld om extreem veilige wachtwoorden te genereren en je bestaande wachtwoorden te checken op veiligheid en dubbel gebruik. Een overzicht van de belangrijkste extra mogelijkheden:
- Veilig wachtwoord genereren met de ingebouwde ‘Password Generator’, die je automatisch bijna niet te kraken (en niet te onthouden, maar dat hoeft dus ook niet meer) unieke wachtwoorden aanbiedt voor al je verschillende online diensten. Van Wachtwoord123 naar H#j8f0D@eL7t. Dit laatste type wachtwoord is een noodzaak als je écht veilig bezig wilt zijn. Verander daarom in de loop van de komende tijd al je bestaande wachtwoorden naar nieuwe – door 1Password gegenereerde – veilige wachtwoorden. Anders ben je ondanks het gebruik van de superveilige 1Password digitale kluis, nog steeds onveilig bezig omdat je nog steeds makkelijk te kraken wachtwoorden gebruikt.
- De ‘Security Audit’, die bij al je opgeslagen inloggegevens laat zien of ze wel veilig zijn – op basis van zwakte of sterkte van het gekozen wachtwoord, hoe lang je het wachtwoord al hebt, en of je het eventueel op meerdere plekken gebruikt. Zo kom je er vlot achter of het tijd is om voor bepaalde diensten een nieuw veilig wachtwoord te maken met behulp van 1Password.
- Werkt met TouchID; de optie om in te loggen met je vingerafdruk op de iPhone home-knop.
- Synchroniseren met al je apparaten via Dropbox; de mogelijkheid om je digitaal versleutelde 1Password kluis via Dropbox met al je (mobiele) apparaten te delen, zodat je altijd en overal je wachtwoorden bij de hand hebt. Belangrijk: laat 1Password ook een veilig wachtwoord maken voor je Dropbox, zodat je Dropbox zélf ook extra veilig versleuteld is.
- De ‘2-stap-verficiatie’ die alles nog eens extra dubbel beveiligt (alleen in betaalde PRO-versie, dat wel).
- ‘Auto Fill’, waar je bij elke online dienst kunt instellen of je inloggegevens hier automatisch ingevuld worden of niet. Scheelt nog wat tijd en moeite.
- De ‘Watchtower’; een extra dienst die alle hacks op het internet bijhoudt, en je een seintje geeft als een door jou gebruikte dienst in gevaar is. Wachtwoord veranderen!
Dat noem ik nog eens ‘hack-proof’ én ‘fool-proof’. Jij kunt niks meer vergeten of onveilig bewaren, en hackers kunnen nergens meer bij.
1Password’s absolute internetveiligheid – bewezen!
“Al mijn wachtwoorden opslaan in één online kluis? Is dat wel veilig?”
Ja. Omdat een hacker het programma én jouw gegevens moet hacken, om het systeem te kunnen breken. Een dubbeldikke muur, waar hij veel te veel moeite moet doen.
Stel je maar eens voor: de hacker zou allereerst in het programma 1Password moeten binnenkomen, wat bijna niet te doen is omdat hun bestaansrecht van hun onbreekbare beveiliging af hangt.
Komt hij hier, hypothetisch gesproken, op één of andere manier tóch binnen – dan moet hij ook nog eens aan jouw gegevens zien te komen. Die staan allemaal onzichtbaar voor het menselijk oog, ‘zwaar versleuteld’, opgeslagen.
Veel te lastig. Praktisch onmogelijk, zelfs. Een slimme hacker kiest liever makkelijkere doelwitten (zoals gewoon jouw account, zwak beveiligd met een makkelijk te onthouden wachtwoord omdat je 1Password nog niet kende).
Om die theorie nog eens bij te staan met wat bewijzen: onderzoekers van Universiteit Berkeley namen de som op de proef. Zij testten wachtwoordmanagers op veiligheid. 1Password kwam glansrijk uit de bus: niet te kraken.
In de praktijk is hetzelfde gebleken: een grote hack in verschillende wachtwoordmanagersdiensten gaf ontelbare gegevens van de gebruikers vrij. 1Password bleek wederom: niet te kraken. De gegevens van hún gebruikers bleven veilig in de kluis.
Meer over 1Password’s topveiligheid, lees je hier.
Veilig wachtwoorden opslaan? Gebruik een back-up op USB
Ben je toch nog wat paranoia en bang dat het nog niet veilig genoeg voor je is? Je 1Password gegevens synchroniseren via de cloud (Dropbox of iCloud) maakt je iets kwetsbaarder, dus als je absolute veiligheid wil kun je dit beter laten.
Wil je toch ergens een (veilig versleutelde!) back-up van je digitale 1Password kluis met wachtwoorden opslaan? Doe het via USB, gewoon op een stickie – ook een optie bij 1Password. Hang ‘m aan je sleutelbos en je hebt écht al je sleutels bij elkaar (dit grappig exemplaar bijvoorbeeld).
1Password, dus. Iets anders kan ik je niet aanbevelen, als je Veilige Online Leventje je lief is.
Veilig wachtwoord genereren: maak je ‘master password’ onkraakbaar
O, en heb je nog moeite met een veilig wachtwoord genereren voor dat ene ‘master password’ (dé toegang tot je 1Password digitale kluis) – dat ten slotte superveilig én door jezelf te onthouden moet zijn? Hier is een bijzonder handige video, die je uitlegt hoe je dat het best kunt doen volgens onderzoek: hét recept voor een veilig en vergeet-proof wachtwoord. Lachen mag, maar het werkt wel echt zo!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog