We willen wel op tijd opstaan zonder snoozen, onze hele takenlijst afvinken én ‘s avonds koken, sporten en socializen – maar het lukt gewoon telkens niet (allemaal). Omdat ons brein niet geprogrammeerd is om non-stop gemotiveerd en energiek te zijn, maar om lui te zijn! 1 gewoonte omzeilt dat natuurlijke gebrek – geleerd van… Het leger.

Hoe zit dat met die luie aard van ons? Die luiaard in onszelf? Datgene dat er voor zorgt dat we lastig werk uitstellen, de hele dag maar wat ad hoc aanrommelen en ons ‘s avonds uitgeput afvragen waarom onze energie volledig opgebruikt is.

Het is je brein, zoals gewoonlijk, het stuurcentrum van je lijf, dat verantwoordelijk is voor die scheve constructie. De prefrontale cortex, om precies te zijn; het gedeelte achter je voorhoofd, is de grote schuldige.

Uitstelgedrag - prefrontale cortex

Wat daar mis mee is?

Het heeft een te kleine accu. Te weinig batterij voor alle energie die jij de hele dag van hem vraagt. De hele dag door vraag je hem namelijk om al je beslissingen voor jou te maken.

‘Zullen we opstaan of nog een keertje snoozen? Zal ik muesli met melk nemen of een plak ontbijtkoek? Start ik met het voorbereiden van de middagvergadering of kijk ik beter eerst even rond op Facebook? Zal ik vanavond spaghetti maken en later sporten, of toch pizza bestellen op de bank met een filmpje?’

Je blijft je brein maar keuzes voorleggen en acht van hem dat hij de juiste keuzes voor je maakt. Want, zo redeneren we; de meest verstandige keuzes moet je verstand toch voor je maken? Logisch, zou je denken.

Maar toch is het onlogisch. Want je verstand kán helemaal niet zoveel beslissingen voor jou maken de hele dag door. De batterij raakt daar te snel voor op; een natuurlijk tekortkoming die ons elke dag weer in de weg zit. ‘S ochtends kun je je daarom misschien nog weerhouden van uitstelgedrag, maar zo even na de lunchtijd is je gedisciplineerde beslissingscentrum er helemaal klaar mee. Je wilskracht is de sleutel hier, onderdeel van besluitvorming in je brein. Die wordt steeds zwakker en energiepeil zakt drastisch naarmate de dag vordert. Iets waar niet alleen je werk, maar ook jij onder lijdt.

uitstelgedrag

Wetenschap: “Ego Depletion is de boosdoener”

Je beperkte brein-batterij heeft inmiddels ook de wetenschap bereikt. En ze noemen het; ‘ego depletion’. Het betekent zoiets als ‘het opraken van je motivatie’.

Motivatie is namelijk niet iets waar de natuur ons een oneindige bron van heeft mee gegeven. We moeten het daarom doen met een beperkte slimme-beslissingen-voorraad, voordat uitstelgedrag om de hoek komt kijken. Een voorraad die we er doorheen kunnen jagen door allerlei beslissingen telkens opnieuw te nemen, met het risico (of eigenlijk bijna ‘de garantie’) dat je steeds meer verkeerde, en de meest luie en makkelijke beslissingen gaat nemen.

Zodra de wilskracht en discipline namelijk op zijn, steekt het uitstelgedrag en impulsiviteit de kop op in hetzelfde gedeelte van je brein.

uitstelgedrag stoppen

Naarmate de dag vordert ga jij dus steeds meer van beslissingen die goed, slim en optimaal zijn (zo lang je prefrontale cortex zich er nog mee bemoeit) – naar luie, ongezonde en tijdverspillende keuzes; lekker snoozen, Facebook checken, je werk uitstellen, pizzaatje bestellen, enzovoorts. Uitstelgedrag is namelijk het maken van verkeerde – of beter gezegd: luie beslissingen. Zou je (nog) gemotiveerd en energiek zijn in je wilskracht, dan pakte je de belangrijkere en vaak zwaardere of meer vervelende taken aan. Is het langzaam aan het opraken, dan krijg je dat gewoonweg niet meer voor elkaar. Het resultaat: uitstelgedrag. Je reikt naar de makkelijkere taken (even bij een collega langs voor een kopietje) en laat de belangrijke (jaarrapport schrijven) liggen. Aan het eind van de dag ben je alwéér niet aan dat rapport toegekomen. Gek, hè? Niet echt, dus.

Je wil liever dingen gedaan krijgen, ook lastige taken. Of dingen die beter zijn om te doen, maar waar je tegenop ziet. Je wil sporten, om gezond te zijn. Je wil je paper afronden, om trots te zijn op jezelf – in plaats van een vaag schuldgevoel weg proberen te drukken dat je vandaag weer niks gedaan hebt gekregen.

Wil je je dag optimaliseren door de juiste en slimme beslissingen te blijven nemen, dan zul je slimmer en zuiniger met die voorraad om moeten gaan.

Hoe je dat doet? Door je beslissingen tot een minimum te beperken…

Hoe je dát doet? Daar weet het leger dan weer alles van…

uitstelgedrag aanpakken

De truc van het ritueel – tegen uitstelgedrag

Je brein-batterij kan alleen op peil blijven door vaste gewoontes in te bouwen. Goede gewoontes die je dag beter maken – en waar je, door ze te blijven herhalen, niet meer telkens over hoeft na te denken. Je dagelijkse beslissingen optimaliseren, dus. Spaart een hoop energie, en wilskracht van je brein. Heb je die mooi over om de lastige, zware en/of belangrijke taken gedaan te krijgen. 

Het is dé manier om om te gaan met die beperkte brein batterij. Een middel dat niet alleen medisch is bewezen (je ontlast je prefrontale cortex), maar ook praktisch heel goed blijkt te werken. Ga maar eens na. Wat is er zo kenmerkend aan het leger en degenen die er binnen functioneren? De discipline. De vaste gewoontes. De regels. De rituelen. De standaard acties, telkens opnieuw en opnieuw.

Dat betekent niet dat je gedrilld moet worden, of moet deelnemen aan een bootcamp. Of uitgejouwd door je manager. Je hoeft niet eens te marcheren. Alleen dat idee van die vaste gewoontes, die rituelen, dát moet je overnemen uit de (succesvolle) leger praktijk om je brein en je dag te redden.

Je eigen rituelen, als kantoorwerker (zonder drill sergeant) – 3 tips

Jij bent je eigen drill sergeant. Maar dan niet zo schreeuwerig. Wat je namelijk gaat doen om je dag te optimaliseren is alleen maar zoveel mogelijk beslissingen één voor één wegnemen. Door ze te veranderen van een optie naar een gewoonte. Goede gewoontes, welteverstaan, die samen een optimaal dagritueel vormen, zónder uitstelgedrag van belangrijke of lastigere taken:

  • Opstaan en je bed opmaken in plaats van snoozen en er te laat uit rollen, bijvoorbeeld.
  • Gezond en in alle rust ontbijten in plaats van haastig een banaan naar binnen werken.
  • Je werkdag starten met de belangrijkste taak, in plaats van een rondje Nu.nl en Facebook checken.
  • Elke 2 uur 20 minuten pauze nemen, in plaats van door proberen te bikkelen terwijl je energie- én motivatiepeil maar blijven zakken.
  • En ’s avonds genoeg energie hebben voor een fijn gekookt diner en een rondje sportschool, of een gezellige avond met je gezin.

Dát kun je allemaal bereiken. Niet meteen, niet tegelijkertijd en ook niet van de ene op de andere dag. Maar al die goede gewoontes en zwaardere taken doen in plaats van uitstellen, zoals ze in het leger doen, doe je zo:

uitstelgedrag-tips-3

1. Beslis van tevoren wat je vandaag gaat doen

Speel het strategisch. Hoe ziet vandaag er uit? En morgen? Beslis nú, voordat de beslissingen weer willekeurig en ad hoc op je af komen vliegen en je uitputten.

Wat zijn bijvoorbeeld je belangrijkste taken van vandaag? Kies er 3 en zorg dat je die in elk geval vandaag gedaan krijgt tussen 9 en 5. Maar beslis ook dat je bijvoorbeeld 2 keer per week wil sporten, en welke avonden je daar stelselmatig voor gaat inzetten. Zorg eerst voor dat overzicht, máák die beslissingen (voor eens en altijd) en…

2. Herhaal, herhaal, herhaal, herhaal

Je gaat je nieuwe gewoonte of ritueel alleen maar vol kunnen houden door vol te houden.

Doe het, hou je aan je afspraak, en blijf het doen. Denk aan de ‘chain-methode’; sla geen keer over of je dominospel valt stil. Denk je dat een soldaat wel eens een dagje kan blijven liggen ‘s ochtends? Of dat hij zijn bed ‘vandaag even niet’ opmaakt? Één marsje overslaat? Geen sprake van. Gewoonte is gewoonte. Ritueel is ritueel. Afspraak is afspraak.

O, en pak maar één nieuwe gewoonte tegelijk op – anders vraag je alsnog teveel van je motivatie voorraad en gebruik je hem op nog voordat je aan je tweede nieuwe gewoonte van de dag toe bent gekomen. Bouw het op, steen voor steen. Staat-ie stevig? Zet een nieuwe klaar.

uitstelgedrag-4

3. Hou je energie (gezond) op peil

Je kunt niets volhouden zonder energie. Zelfs als je besloten hebt dat je vandaag zonder snoozen opstaat, op het werk de middagvergadering gaat voorbereiden (belangrijkste werktaak 1), je inbox leegmaakt (belangrijkste werktaak 2) en dat conceptdocument voor je collega afrondt (belangrijkste werktaak 3) en straks nog een ronde sportschool gaat doen, dan ga je dat nog niet voor elkaar krijgen als je je pauze er voor overslaat. Of je je lunch laat liggen. Zorg goed voor jezelf, dan zorg je goed voor je brein – en je brein batterij:

Het is goed voor je dag. Een dag waarin je dingen gedaan gaat krijgen die je gedaan moet krijgen en waarin je zelfs nog tijd over houdt voor de dingen voor de dingen die je gedaan wil krijgen. Je werk wint, je privé situatie wint, jij wint. win, win – en driedubbel win.

Voorwaarts – mars!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog