Weet je vaak niet eens meer wat je afgelopen week of weekend hebt gedaan en verbaas je je regelmatig over de datum? “De tijd gaat snel!”, is niet voor niets een veelgehoorde uitdrukking onder drukbezette professionals. Gelukkig kun je dat gevoel ook weer stopzetten.

Steve Jobs beschouwde tijd als zijn kostbaarste bezit:

“Mijn favoriete dingen in het leven kosten geen geld. Het is overduidelijk dat het meest dierbare bezit dat we hebben onze tijd is.”

Tijd kun je helaas niet bijkopen en je hebt er bijna geen invloed op hoeveel je ervan krijgt. Wel zijn er praktische manieren om de tijd die je hebt veel waardevoller in te vullen, waardoor je het gevoel krijgt dat je meer tijd hebt dan ooit, zelfs als de tijd sneller lijkt te gaan wanneer je ouder wordt.

Stel je bent rond de 40. Dat is het moment dat je – volgens de statistieken – halverwege je leven bent. Dat weet je natuurlijk al, maar sta er eens écht even bij stil. Als je je leven zou inkleuren in een eenvoudig schema in jaren, hoeveel blokjes zijn er bij jou dan al ingekleurd?
tijd-gaat-snel-4

Confronterend hè? Al die bolletjes, die staan voor één jaar, duren exact even lang. Maar voelt dat ook zo? De kans is groot dat je bij de meeste van die bolletjes niet eens meer weet wat je toen hebt gedaan en dat het lijkt alsof de bolletjes steeds sneller worden ingekleurd.

In werkelijkheid gaat de tijd natuurlijk niet sneller. Eén minuut in 2016 is even lang als diezelfde minuut in 1960. En toch voelt dat anders, lijkt die minuut nu korter en heb je het gevoel dat de tijd sneller gaat. Hoe zit dat dan? Het draait allemaal om hoe je de tijd ervaart.

Tijd gaat snel? Nee, je beleving verandert (op 3 manieren)

Hoe je tijd ervaart, heeft voornamelijk te maken met wat je in die tijd doet. Zo lijkt een week waarin je ziek in bed ligt op het moment zelf eindeloos te duren, terwijl een vakantie voorbij vliegt. Het gekke is dat dit achteraf precies andersom werkt. Dan zul je jouw zieke week nauwelijks meer herinneren en leek de vakantie veel langer te duren.

Herinneringen veranderen

Hoe kan dat dan? Dit heeft te maken met het aantal herinneringen dat je aanmaakt in een bepaalde tijdsperiode. Zijn dat er veel (zoals tijdens een fijne vakantie) dan lijkt die achteraf langer en zijn dat er weinig of geen (zoals in een week ziek zijn) dan ‘krimpt’ die herinnering in je brein, zegt prof. dr. Douwe Draaisma.

‘Evenredigheid’ verandert

Naast die herinneringsvervorming is er nog een reden waarom we vaker roepen ‘de tijd gaat snel’ naarmate we ouder worden: de evenredigheidstheorie. Deze theorie gaat ervan uit dat je een tijdsspanne – bijvoorbeeld een week – afzet tegenover je hele levensperiode.

de tijd gaat snel

Zo is een week voor een baby van twee maanden oud maar liefst 10% van zijn totale leven. Een baby van twee maanden oud is immers pas een kleine tien weken oud. Groeit diezelfde baby op tot een peuter van twee jaar oud, dan is een week niet meer 10% van zijn leven, maar nog maar ongeveer 1% van zijn leven. Hoe kan dat? De peuter leeft niet pas tien weken, maar al honderd weken. En ben je veertig, dan maakt diezelfde week slechts 0,04% van je leven uit, omdat je al 2000 weken op deze aardbol rondloopt.

Je kunt het ook vergelijken met een vakantie. Stel je gaat vier dagen met vakantie en het is gedurende die vier dagen twee dagen slecht weer. Dan is dat relatief veel, want dan heb je de helft van de vakantie slecht weer. Ga je echter vier weken en heb je twee dagen slecht weer, dan is dat maar een heel klein percentage en heb je bijna de hele vakantie geweldig weer gehad, terwijl je in beide gevallen evenveel dagen slecht weer hebt gehad, namelijk twee.

Is het mysterie van de steeds sneller gaande tijd dan ontrafeld? Nog niet helemaal. Er is ook nog een biologische component die van invloed is.

Je lijf verandert

Volgens onderzoek heeft tijdsbeleving ook te maken met je stofwisseling. Hoe ouder je wordt, hoe trager je stofwisseling: je lichaam gaat minder snel draaien. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor je ademhaling en hartslag. Als kind had je een snellere hartslag en een snellere stofwisseling.

Stel je voor dat een kind een klok is die 50% sneller loopt dan een gewone klok. Dan verstrijkt er in zijn beleving niet 24 uur, maar 36 uur. Op die manier ervaren kinderen ‘meer uren’ in dezelfde tijd dan volwassenen.

tijd-gaat-snel-2

‘Verleng’ je tijd(sbeleving)  – 3 tips

Goed, wat de redenen ook zijn: de tijd lijkt sneller als je ouder wordt. Maar hoe verander je dat? Door zoveel mogelijk herinneringen aan te maken, zodat de tijd langer lijkt!

1. Bouw op, die herinneringen!

We krijgen een geluksboost bij een nieuwe aankoop, maar dat gevoel zakt al snel weg en dan vinden we het bezit ervan normaal. Een ervaring daarentegen maakt in eerste instantie misschien een minder heftige indruk, maar groeit altijd naarmate de tijd vordert. Alleen met niet-materiële zaken bouw je dus herinneringen (en daarmee tijdsbeleving) op!

De zin ‘We’ll always have Paris’ die in films regelmatig voorkomt, onderstreept dit principe. Wat er ook gebeurt, de herinnering van toen blijft – ook na jaren – levend. Dit fenomeen wordt ook wel de Easterlin paradox genoemd.

Nieuwe ervaringen – die je dus voor het eerst meemaakt – doen het daarbij nog beter dan herhalingservaringen. Een eerste indruk blijft voor eeuwig in je geheugen gegrift. Dat zie je bij kinderen ook: hun tijd is zo rijk omdat ze veel dingen voor het eerst meemaken, terwijl je als volwassenen zelden nog een nieuwe eerste indruk ervaart.

Wil je dus de kwaliteit van je tijd vergroten: zorg dan voor veel (nieuwe) ervaringen in je leven!

2. Tijdsinzicht in plaats van tijdsbeleving

Print onderstaande tabel uit en hang hem op een plek waar je minstens één keer per week komt. Aan het eind van de week kleur je het weekbolletje rood, oranje of groen – afhankelijk van hoe leuk je week was. Als je dat een tijdje bijhoudt, word je je veel bewuster van hoe je je tijd besteedt en zie je al snel of je goed op weg bent of niet.

tijd-gaat-snel-3

3. Minder activiteiten, meer tijd

Veel druk bezette mensen helpt het om er bewust voor te kiezen minder gebruik te maken van de klok, door bijvoorbeeld geen horloge te dragen. Het mooie van minder klokken in je omgeving is dat je je minder bewust bent van de tijd en dat die voor je gevoel dus ook minder snel gaat.

Denk er bovendien eens aan om niet alleen te minderen met je klokgebruik, maar ook om te minderen met e-mail en je mobiele telefoon meer mindful te gebruiken. Beiden zijn namelijk tijdvreters pur sang en dragen er stevig aan bij dat het leven onbewust aan je voorbij trekt. Volle agenda? Zeg minder vaak ‘ja’. Begin vandaag nog met afspraken (netjes) afzeggen, die je eigenlijk maar zonde van je tijd vindt.

Wedden dat je minder vaak gefrustreerd roept “de tijd gaat snel”?!

Conclusie

“Tijd gaat snel!” is dus een kreet die je met name hoort bij mensen die het leven gejaagd aan zich voorbij laten gaan zonder veel (nieuwe) ervaringen in te bouwen. Daar staat hun agenda nu eenmaal te vol voor. Tijdbesef is door al die drukte en sleur al lang verdwenen.

Door je bewuster te zijn van je tijd, maar juist minder op je klok te kijken – en door heel bewust ‘ja‘ of ‘nee‘ op ervaringen of afspraken te zeggen, kom je een heel eind in je nieuwe tijdbeleving. Eentje die eeeeeeeeeeeeeeeeeellenlang duurt 😉

tijd-gaat-snel-5

Meer weten?

Meer leren over tijd en hoe je die slim(mer) besteedt? Volg onze ééndaagse cursus time management. Dat is pas een mooie nieuwe ervaring!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog