Eén van onze timemanagement experts – David Bakker – miste een plek om ongestoord te kunnen werken. Zijn zoektocht naar het inrichten van de ideale thuiswerkplek leidde hem naar een comfortabele oplossing: een tuinkantoor. In dit artikel deelt hij zijn ervaringen én het eindresultaat. Ideaal voor de thuiswerker die in huis weinig ruimte heeft, maar wel het gemak van een eigen werkplek wil ervaren.

Wat komt aan bod?

Een thuiskantoor inrichten; daarbij kun je denken aan het omtoveren van een oude zolderkamer tot aan het optimaliseren van je keukentafel. Zolang je thuis een leeg plekje hebt, kan alles dienen als een goede werkplek. Mijn zoektocht leidde me echter naar het realiseren van een prachtige en comfortabele oplossing… in mijn tuin

… een tuinkantoor.

Een werkplek thuis inrichten? Waarom je tuin een ideale plek daarvoor is

Je kunt in principe overal in je huis werk verzetten. Fijner is, wanneer je dat werk op een plek kunt achterlaten waardoor jouw privé-ruimten ook privé blijven. Een tuinkantoor was daarom voor mij een betere keuze, zeker wanneer ik daarmee een hoop ruimte zou besparen

Een ander voordeel van een tuinkantoor is dat je de kosten ervan ‘op de zaak’ kunt zetten, mits je aan terechte eisen voldoet natuurlijk. (Zo moet je er een toilet in laten maken én moet het kantoor een eigen ingang hebben, pas dan kun je hard maken dat het om een zelfstandige werkruimte gaat.) 

Daarnaast maakt het hebben van een eigen vaste werkplek – in tegenstelling tot met je laptop achter de eetkamertafel zitten – ook psychisch een groot verschil. Zoals gezegd kun je jouw werkzaamheden daar laten liggen zonder dat het je privé-omgeving in de weg ligt, maar daarnaast brengt het je ook eerder in een werkmodus. Net als dat je naar kantoor gaat; “nu ik er toch ben, kan ik net zo goed aan de slag gaan”.

Voor mij was de keuze dus snel gemaakt: ik wil een thuiswerkplek inrichten en daar past een tuinkantoor het beste bij! Dit is hoe dat in zijn werk ging:

1. Het soort tuinkantoor kiezen

Een tuinkantoor kan variëren van een eenvoudig Hornbach tuinhuisje tot aan een custom build kantoor dat bijna als een tweede huis fungeert. Voor mij waren comfort, uitstraling en de kosten uiteindelijk de belangrijkste factoren. Een verbouwde container pastte daardoor qua uitstraling niet bij mijn wensen en ook een custom tuinkantoor bleek qua kosten te duur. 

Een tuinkantoor via AllUnits (geen aandelen, gewoon fan) bleek uiteindelijk het beste bij mijn wensen aan te sluiten. 

2. Het tuinkantoor ontwerpen

Toen kwam het leuke gedeelte: het inrichten van een blanco ruimte (om precies te zijn een ruimte van 6,25 m bij 3,75 m). Hiervoor gebruikte ik de app Homeplanner zodat ik snel een eenvoudig een ontwerp kon opstellen. 

Bij het inrichten van de thuiswerkplek vond ik het belangrijk dat de ruimte van alle gemakken was voorzien zodat ik moeiteloos mijn werkzaamheden kan gaan verzetten. Ik koos daarom voor een keukentje met inrichting, een douche, een toilet, een pvc-vloer en airco. Uiteindelijk heb ik daar nog gordijnen, een zit/sta-bureau, een kast en een bankje aan toegevoegd. Na wat heen en weer inrichten, eindigde ik met een mooi 3D-ontwerp waarmee de bouwer aan de slag kon.

De bodem waarop het tuinkantoor kwam te staan, moest daarvoor wel eerst worden voorzien van een schroeffundering. Daarvoor had ik zes schroeven nodig van tweeënhalve meter. Maar toen dat eenmaal lag, kon het tuinkantoor worden geplaatst:

3. De plaatsing 

Het tuinkantoor werd geleverd en zou vanaf de weg over mijn garage getild moeten worden. Aangezien het hierbij om een tuinkantoor van zo’n drie ton ging en een overspanning van meer dan dertig meter, was daar een flinke hijskraan voor nodig (gelukkig zat dat bij de prijs inbegrepen).

4. Rekening houden met de kosten

Mijn ontwerp kostte uiteindelijk zo’n 20,000,- euro. Hierbij zit inbegrepen de plaatsing, een badkamer met douche, een keuken en airco. 

Houd wel rekening met bijkomende kosten, want met alleen het tuinkantoor ben je er niet. Zo ben je misschien ook nog geld kwijt voor de aansluitingen voor water, riool, elektra en internet. En vergeet ook een eventuele bouwvergunning niet. 

Had ik het goedkoper willen maken, dan had ik voor een houten tuinhuisje moeten gaan of een container moeten kiezen. Dat was niet waar ik naar op zoek was, dus ik nam de kosten voor lief — en met een resultaat waar ik maar al te blij mee ben:

Een thuiswerkplek inrichten, het resultaat

Als jij dit ook wil, waar moet je dan rekening mee houden?

Wanneer het op zulke bouwprojecten aankomt, zul je vaak achter dingen aan moeten. Tijd lijkt vaak lastig te managen, je hebt te maken met vertraagde levertijden of met mensen die afhankelijk van elkaar zijn. Een training Timemanagement zou hierbij een uitkomst zijn…

Meer weten over het inrichten van een thuiswerkplek?

Naast het inrichten van een tuinkantoor zijn er natuurlijk nog tal van andere manieren om een eigen werkplek te creëren; van het gebruiken van een leegstaande kamer tot aan het gebruiken van beschutting, we schreven er enkele artikelen over. 

Lees dus zeker verder wanneer je te weten wil komen waar een ideale thuiswerkplek aan moet voldoen en hoe je er eentje inricht.  

Voor nu hoop ik dat mijn eigen tuinkantoor jou geïnspireerd heeft om je thuiswerkplek op een nieuwe, verfrissende manier te benaderen. Veel succes!

David Bakker
Time management expert bij Tijdwinst.com

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Training Timemanagement

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog