Thuiswerken doe je niet onderuitgezakt op de bank. Of aan de eetkamertafel met spelende kinderen om je heen. Dat weet je. Jij hebt daarom een speciale thuiswerkplek ingericht — een waar je niet alleen aan werken toekomt, maar die ook nog eens leuk oogt. Je deed het door 4 afspraken met jezelf te maken. Deze, wel te verstaan:
Houd je aan 4 afspraken zodra je een thuiswerkplek inricht
Vanwege de corona-crisis heb je wellicht een gedeelte van je woonkamer moeten opofferen om een thuiswerkplek te kunnen maken. Op zich handig, want zo kun je lekker onderuitgezakt op de bank die taak oppakken (“… dat werkt veel comfortabeler”) of die klant bellen (“… terwijl ik de kids in de gaten hou, ideaal!”).
Toch is het alles behalve dat.
Niet alleen omdat je zo gewoon niet goed je werkzaamheden kunt verrichten, het is ook funest voor je werk/privé-balans.
Het is daarom belangrijk dat je een echt goede thuiswerkplek inricht. Een waarbij je niet uitkijkt op een stapel vaat of strijk, maar waar je verantwoord en productief aan de slag kunt.
Wanneer je deze volgende dingen met jezelf afspreekt, creëer (en behoud) je zo’n plek:
Afspraak 1: “Ik kies een plek die ik alleen gebruik om te werken”
Natuurlijk heeft niet iedereen de mogelijkheid om een extra slaapkamer om te toveren tot een thuiswerkplek. Toch hoeft dit niet de reden te zijn waarom je met je laptop op de bank ploft. Want hoewel het zeker een aangename plek is om te werken, is dat alles behalve goed voor je productiviteit:
Je brein associeert die comfortabele bank namelijk met relaxen. En daar ga je je dan ook naar gedragen — je hebt moeite met het opbrengen van voldoende focus en ook je motivatie is na een uur bankhangen ver te zoeken.
Zoek daarom een andere plek; een ruimte waar je ongestoord kunt aan de slag kunt en die echt alleen bedoeld is om te werken. Niet languit op de bank dus, aan de keukentafel of op je slaapkamer. Onmogelijk? Zeker niet: ruim je inloopkast uit, maak plaats op de zolder of zet desnoods een bureau op de overloop. Waar een wil is, is een weg.
Afspraak 2: “Ik houd rekening met mijn gezondheid”
Ontiegelijk saai, maar arbo regels zijn er niets voor niets. Toch houdt dat niet in dat je nu als een malle de hellingshoek van je bureaustoel moet gaan opmeten. Nee, gewoon een degelijke thuiswerkplek inrichten is voldoende:
- Zo wil je allereerst voldoende licht hebben. Denk hierbij aan lampen, maar ook aan luxaflex om zonlicht te weren.
- Daarnaast kan een stevig bureau en een goede stoel ook niet ontbreken. Je wil niet uren op dat keukenbankje werken, hoe leuk hij ook oogt.
- Als laatste wil je dat het materiaal waarmee je werkt ook degelijk is — denk aan een laptop, een verantwoorde muis en toetsenbord. (In dit artikel gaan we verder in op thuiswerk-benodigdheden die nu echt niet mogen ontbreken)
Voor de hand liggende dingen, maar zeker iets waar je rekening mee wil houden. Vooral nu je langdurig vanuit huis werkt. Niet alleen wordt thuiswerken daarmee een stuk comfortabeler, het voorkomt ook nare klachten zoals arm-, schouder-, nek- of rugpijn. Zeker als je ook nog eens hier op let:
- Wissel je lichaamshouding regelmatig af.
- Zorg voor een ontspannen werkhouding en houd je rug recht.
- Neem iedere twee uur minimaal een kwartier pauze. Sta op, loop wat rond of ga desnoods een rondje wandelen.
- Let op de minimale afstand van 50 cm afstand tussen ogen en beeldscherm, en zorg ervoor dat de bovenkant van het beeldscherm gelijk is aan ooghoogte.
- Onthoud daarnaast de 20-20-20 regel: iedere 20 minuten kijk je 20 seconden van je beeldscherm weg, naar een punt 20 meter in de verte.
Afspraak 3: “Ik elimineer afleiding zoveel mogelijk”
Nu je vanuit huis werkt heb je ineens te maken met een totaal ander soort afleiding. Want waar eerst kletsende collega’s jouw grootste stoorzender waren, eisen nu prikkels uit je privé-omgeving je aandacht op:
Zo heb je ineens de mogelijkheid om tussendoor een wasje te draaien, de vaat te doen of de hond uit te laten. Die mogelijkheden leiden af, om nog maar te zwijgen over rumoerige kinderen of een partner die besluit te gaan stofzuigen, net voordat je een skype-call ingaat…
Om je toch te kunnen concentreren, zul je daarom met jezelf moeten afspreken dat je er alles aan doet om deze prikkels zoveel mogelijk te dempen. Doe de deur van je werkkamer dicht, draag eventueel een noise cancelling headset en zet gelijk ook je telefoon stil.
Maak betreffende huishoudelijke klusjes afspraken met het thuisfront. Indien je partner kan stofzuigen, kan hij ook best de hond uitlaten én de was doen. Morgen draaien jullie de rollen gewoon om.
Afspraak 4: “Ik houd mijn werkomgeving opgeruimd en deze oogt prettig”
Een opgeruimd omgeving werkt vele malen beter voor je focus en productiviteit, dan wanneer je in een rommelige werkplek hebt. Logisch, toch belangrijk om erop te letten, zeker zodra je werkplek gelijk je woonplek is. Maak daarom met jezelf de afspraak dat je dagelijks je paperassen opruimt. Pennen, notities en andere meuk? Lekker uit het zicht.
Onthoud daarnaast dat het oog ook wat wil. Vooral zodra je een lange tijd vanuit huis werkt, komt een saaie werkplek je humeur niet ten goede. Doe er dus iets mee. Op die manier werkt je niet alleen met meer plezier en motivatie, je werkplek gezellig inrichten maakt je ook daadwerkelijk productiever:
- Zo kan klassieke of jazz-muziek op de achtergrond wonderen doen voor je concentratie én creativiteit, zegt dit onderzoek.
- Cornell University raadt daarnaast aan je thuiswerkplek tussen de 20 en 25 graden te houden. Tamelijk warm wanneer je het vergelijkt met de Nederlandse kantoor-temperaturen. Die bevinden zich namelijk tussen de 19 en 21 graden. Kijk wat voor jou werkt.
- Vergeet daarnaast ook niet het effect van licht. Gedimd licht bevordert namelijk je creativiteit. Fel licht je vermogen om te focussen en analytisch te denken. Een goed excuus om je thuiswerkplek van smart-lampen te voorzien!
- Daarnaast mag een mooie plant ook niet ontbreken. Niet alleen staat ‘t leuk, het zou ook nog eens stress verminderen.
- Om nog maar te spreken over het uitzicht. Heb je de kans om je nieuwe thuiswerkbureau voor een raam te zetten, doe dat dan. Het voorkomt vermoeidheid, verlaagt stress, en helpt bij die ‘20-20-20’-regel!
Kortom: een thuiswerkplek inrichten? Maak afspraken met jezelf
Een nette, productieve thuiswerkplek inrichten is helemaal niet zo moeilijk. Houd je simpelweg aan bovenstaande 4 afspraken en je zult er niet alleen een productieve, maar ook een inspirerende werkplek aan overhouden.
Meer weten over productiviteit? | Training Time Management
Tijdens onze 1-daagse training Time Management vertellen we je meer over het verhogen van je productiviteit. Niet door je werkruimte zo efficiënt mogelijk in te richten, maar door je workflow beter in te richten. Daar begint het namelijk mee.
Zoek je echter meer tips over slimmer thuiswerken? Volg dan onze nieuwe training ‘Effectief Thuiswerken voor Teams’. Daar leer je de in’s and out’s van slim online vergaderen, werken op afstand, en productief blijven zodra je langdurig vanuit huis werkt. Alleen, of samen met je collega’s.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog