De juiste poppetjes op de juiste plek. Het is nog belangrijker dan je denkt. Benut een teamlid namelijk niet zijn of haar potentieel, dan loop je de kans een waardevolle collega te verliezen. Gebruik hun talenten, dus. Haal het onderste uit de kan met talentontwikkeling. Hoe je dat in 4 stappen doet, lees je hier.
Talentontwikkeling is nog belangrijker dan je denkt
Een succesvol bedrijf staat of valt met de mensen die er werken. En zitten die mensen niet op de juiste plek, dan loopt je de kans een hoop potentieel te verkwisten.
Het is daarom ontzettend belangrijk dat jij als leidinggevende regelmatig nagaat of je iedereens kracht wel voldoende benut. Bevinden ze zich wel op de goede plek? Zijn ze nog voldoende gemotiveerd? Halen ze met huidige functie-omschrijving werkelijk het onderste uit de kan?
Een teamlid kan namelijk jaren werkzaam zijn op een afdeling, om er vervolgens achter te komen dat haar talenten beter uit de verf komen op een andere plek. Voor haar frustrerend. Ook voor jou en het bedrijf.
Ze ervaart bijvoorbeeld minder werkplezier, waardoor haar prestaties en resultaten achteruit gaan. Of erger: ze besluit te stoppen en gaat bij een bedrijf aan de slag waar ze wél haar volledige potentie kan gebruiken.
Dat zou jammer zijn.
8x waarom talentontwikkeling van belang is
Jij, als leidinggevende, zal er daarom voor moeten zorgen dat iedereen op de juiste plek zit. Zijn of haar vaardigheden werkelijk kan benutten of – in het geval dat het nog niet volledig aanwezig is – kan ontplooien. Hoe? Met talentontwikkeling.
Geef ieder teamlid de mogelijkheid zijn of haar persoonlijke én professionele vaardigheden verder te ontwikkelen. De kans om hun talenten te laten groeien.
Want mensen op de juiste plek hebben zitten, is ontzettend belangrijk. Om een aantal redenen.
- Allereerst blijkt jezelf kunnen ontwikkelen binnen een bedrijf de belangrijkste reden waarom jonge mensen bij een organisatie willen werken.
- Het is tevens de reden waarom ze er willen blijven.
- Daarnaast zitten de teamleden beter in hun vel, zijn ze sneller tevreden…
- … en dat zorgt voor minder doorloop.
- Ook de intrinsieke motivatie van de werknemers wordt geprikkeld, waardoor ze sneller geneigd zijn hun beste beentje voor te zetten.
- Dit verhoogt op zijn beurt weer de betrokkenheid die teamleden tonen.
- Waardoor ze beter presteren op de werkvloer.
- En uiteindelijk winstgevender zijn dan team die het wel welletjes vinden.
Kortom, jij kunt het je niet permitteren om niet aan talentontwikkeling te doen. Doe je het niet voor je team, doe het dan wel voor de toekomst van je bedrijf. Kijk hiervoor kritisch naar de rollen binnen je organisatie of team. Zijn ze optimaal ingevuld of zitten er mensen niet op hun plek?
Hiervoor stel je een plan op.
In 4 stappen een talentontwikkelingsplan ontwikkelen
Om een talentontwikkelingsplan op te stellen waarmee je het hele team vooruit helpt, doorloop je een aantal stappen:
1. Inventariseer — wat heeft het bedrijf nodig?
Allereerst stel je vast welke talenten je team of organisatie nodig heeft.
“De afdeling Marketing zou best nog iemand kunnen gebruiken die een scherp oog heeft voor…”
of
“Ik weet dat Sander nog een teamlid kan gebruiken die strategisch ontzettend sterk is.”
Ga vervolgens na of je mensen binnen je team hebt die deze rol zouden kunnen vervullen. Iemand die hier in uitblinkt? Of iemand die misschien nog training nodig heeft, maar wel een ruwe diamant is? Die zou je kunnen doorontwikkelen…
“… Tom heeft in de afgelopen maanden laten zien dat hij aanleg heeft plannen. Wellicht zou hij een optie kunnen zijn voor…”
Alle talenten die je maar kunt opnoemen die de organisatie nodig heeft, ken je toe aan een persoon binnen het bedrijf. Voor nu dan.
2. Bespreek het — ga het gesprek aan
Vervolgens ga je met je team in gesprek. Iedereen die in aanmerking komt voor een talentontwikkelingsplan spreek je even één op één aan. Vertel dat het bedrijf groeikansen biedt en dat jij hen de mogelijkheid wil geven zich te ontplooien. Natuurlijk wel overeenkomstig met het talent dat het teamlid bezit.
“Tom, op dit moment haalt Marketing niet het onderste uit de kan. We kunnen veel meer en ons plan is om dit het komende jaar naar boven te halen. Jij hebt laten zien dat… ”
Bespreek welke rol jij hem wel ziet vervullen en check of hij het daarmee eens is. Talentontwikkeling is namelijk tweerichtingsverkeer — je teamlid moet er natuurlijk ook zelf enthousiast over zijn.
“Nu is mijn voorstel, en dat wil ik natuurlijk even met je kortsluiten, dat we je gaan klaarstomen voor…” “Je hebt volgens mij aanleg voor die specifieke werkzaamheden en het lijkt me mooi als we jou daarin kunnen…”
3. Stel een plan op — samen
Zodra je Tom op de hoogte hebt gebracht van je plannen (en hij stemt er mee in), maak je het concreet. Je stelt het plan op.
Hoe gaan jullie dit aanpakken? Zal Tom in zijn vrije tijd nog cursussen moeten volgen? Is er een training nodig? Kan hij misschien een tijdje meelopen met een ervaren teamlid? Verandert dit doel Tom’s dagelijkse werkzaamheden?
Belangrijk is dat jullie dit samen bespreken en ook samen kortsluiten. Want hoewel het nu Tom’s verantwoordelijkheid wordt, heeft hij ook zeker jouw medewerking nodig.
“Het lijkt mij verstandig als je de komende twee weken meeloopt met Jan. Die kent immers het klappen van de zweep. Hoe zie jij dat? Lijkt je dat interessant?”
of
“… zijn er zelf nog zaken die jij denkt dat jouw leerproces kunnen versnellen?”
4. Kom er op terug — benut vervolggesprekken
Zodra het plan is opgesteld en misschien al in werking is gezet, is het cruciaal dat je het gesprek gaande houdt. Erg belangrijk. Doe jij dat als (bege)leider namelijk niet, dan ebt het effect van talentontwikkeling snel weg.
Volg het plan daarom op.
Bespreek met Tom deadlines en bepaald welke ontwikkelingsdoelen er moeten worden behaald.
“Het lijkt me dan verstandig als we vóór maart inschrijven bij de cursus. Laten we daarbij vaststellen dat je deze uiterlijk binnen 1 jaar met een voldoende afrondt.”
Spreek ook momenten af waarop je kort evalueert. Denk aan een kort gesprek waarin je even de stand van zaken peilt.
“Ik zie dat je vorige de tussentijdse toets hebt gehaald. Super. Hoe staat het met die van oktober? Heb je er een beetje vertrouwen in?”
Kortom: een talentontwikkelingsplan opstellen, daar blijft het niet bij. Jij moet ook de nodige ontwikkelingsgesprekken voeren om er voor te zorgen dat Tom de ontwikkeling met twee handen aangrijpt (en vervolgens niet loslaat.)
Doe je dat niet dan, loop je het risico dat alledaagse taken en functie-eisen Tom’s tijd en geduld opeisen en dat het leertraject op een zijspoor wordt geschoven. Stel het daarom voorop, door ontwikkelingsgesprekken structureel in te plannen.
Talentontwikkeling — doe het met iedereen binnen je team
Kun je op deze manier voor ieder teamlid dat openstaat voor ontwikkeling iets betekenen, dan doet dat iets. Iets met je teamleden. Iets met je bedrijf. Ze zullen niet alleen met meer kennis, kunde én plezier aan de slag gaan, ze zitten ook op de juiste plek. En dat voelt goed.
Geef je teamleden daarom de mogelijkheid tot groei — een grotere investering kun je ze niet geven.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij?
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog