Je kent ze vast wel: van die succesvolle mensen die alles voor elkaar lijken te hebben. Wat zij hebben, zou jij maar al te graag ook hebben. Zelfvertrouwen, vrijheid, meer geld, een andere functie, of gewoonweg meer succes. Het goede nieuws: ook jij kunt succesvol zijn. Het is een kwestie van jezelf handige gewoonten aanleren. Om te beginnen zijn dit 100 dingen die succesvolle mensen doen.
Maar eerst even dit…
Wat is succes voor jou?
Succes is voor iedereen iets anders. Alleen jij bepaalt wat succes is voor jou. Misschien betekent succes voor jou een ster worden in presentaties geven, dingen aangaan die je spannend vindt, meer geld verdienen, leidinggeven of om te beginnen promotie maken, sterker in je schoenen staan of iets heel anders. Jij beslist!
Er zijn succesvolle, rijke en gevierde mensen. Maar om succesvol te zijn, hoef je niet miljoenen binnen te harken of veel aanzien te hebben. Succesvol ben je ook al als je iets doet wat je altijd maar spannend vond.
Eén van de dingen waar succesvolle mensen een kei in zijn, is stippen op de horizon zetten. En daar dan ook voor gaan. Ze weten wat voor hen onder succes valt, en laten zich niet te veel van hun stuk brengen door de succesdefinities van anderen. Dus start hier en heb jouw succesdefinitie superhelder.
Wat maakt iemand succesvol?
Succesvol ben je als je jouw stip op de horizon heel helder hebt en voortdurend keuzes maakt die daarop aansluiten. Waar succesvolle mensen een hekel aan hebben, is kortetermijndenken. Dus alleen maar focussen op een beloning op de korte termijn, en alle gevolgen voor later uit het oog verliezen.
De focus op de beloning die je direct krijgt, noemen we ook wel “instant gratification”. Op het moment zelf voelt het heerlijk, maar op de lange termijn heb je er weinig aan.
- De kortetermijndenker koopt nu het paar sneakers waar hij blij van wordt. De langetermijndenker denkt na over investeringen die hem op lange termijn meer opleveren.
- De kortetermijndenker heeft zin in patat en koopt een patatje. De langetermijndenker doet dat niet te vaak en beseft dat een goede gezondheid op de lange termijn meer waard is.
- De kortetermijndenker houdt zich bezig met wat vandaag af moet en stort zich op alles wat voorbijkomt (“het werk moet toch gedaan worden”). De langetermijndenker kijkt verder dan dat en durft prioriteiten te stellen en grenzen aan te geven.
Dus wat succesvolle mensen anders doen, is een subtiel verschil. Ze maken keuzes die op de korte termijn maar klein lijken, maar die op de lange termijn veel meer succes, gezondheid, productiviteit en geluk met zich meebrengen.
Kortom: je blik op de toekomst richten. Dat gaat jou ook brengen wat het die andere succesvolle mensen heeft gebracht.
Maar die lange-termijn-blik is niet het enige. Er is nog meer wat succesvolle mensen op hun eigen manier doen…
Wat zijn de acht basisvaardigheden van succesvolle mensen?
Er zijn allerlei typerende eigenschappen voor mensen die succesvol zijn. Thijs Lindhout interviewde 75 succesvolle gasten voor zijn podcast ‘100% inspiratie’ (waaronder astronaut André Kuipers). Zo kwam hij tot acht eigenschappen die veel succesvolle mensen volgens hem gemeen hebben:
- Passie. Dus doen wat je leuk vindt. Dan voelt het niet alsof je hard aan het werk bent, en zal je alleen al daardoor eerder succes behalen.
- Focus. Ze hebben een helder doel voor ogen en gaan daar volledig voor zonder afgeleid te raken door allerlei randzaken. Je kunt niet alles doen (en al helemaal niet alles góed doen). Succesvolle mensen zijn dan ook mensen die prioriteiten kunnen stellen en weten hoe ze hun capaciteiten zo slim mogelijk inzetten.
- Hard werken. Ja, dat doen succesvolle mensen ook. Aan succes gaat werk vooraf. Succesvolle mensen zijn volhardend. Ze gaan niet bij de pakken neerzitten als het eens tegenzit en blijven doorwerken.
- Kritiekbestendig. Succesvolle mensen kunnen omgaan met kritiek. Het haalt hen niet onderuit. Ze durven ondanks dat hun eigen weg te volgen om hooguit van kritiek te leren.
- Zichzelf zijn. Succesvolle mensen zijn er oké mee om trouw aan zichzelf te blijven. Ze passen zich niet voortdurend aan de meute aan, maar blijven bij hun waarden en idealen.
- In contact met zichzelf. Heb je je al eens afgevraagd waarom succesvolle mensen mediteren? Hierom. Zo kunnen ze beter omgaan met stress of andere invloeden van buitenaf. Ze zijn minder snel geneigd om té veel te werken en houden momenten over voor reflectie.
- Duidelijke visie en motivatie. Succesvolle mensen zijn gemotiveerd. Ze hebben een reden om ergens voor te gaan, en ze zijn bereid daar veel voor te doen (en er dingen voor te laten).
- Teamplayer. Sorry voor het jeukwoord. Maar succesvolle mensen zijn goed in teams. Ze hebben veel mensen om zich heen (die ook kunnen helpen om hun doelen waar te maken). Die mensen krijgen ze mee door niet alleen te vragen maar ook dingen terug te geven.
Niet geheel toevallig zijn dit ook eigenschappen die veel ondernemers hebben. Ondernemerschap wordt ook gezien als een eigenschap van mensen die succes hebben. Je hoeft geen onderneming te hebben, maar je bent wel ondernemend in wat je doet. Je toont initiatief, smeedt plannen en gaat daarvoor.
En ja, wat die mensen kunnen, dat kun jij ook!
100 dingen die succesvolle mensen doen
Dus: jij wilt ook succesvol zijn. Uiteraard. Het bovenstaande lijstje met goede eigenschappen klinkt misschien nog wat vaag en algemeen. Maar we maken het graag makkelijker en concreet voor je. Dit zijn 100 dingen die succesvolle, gevierde, rijke en machtige mensen doen. En of jij nu ook rijk en gevierd wilt zijn of een compleet andere betekenis aan ‘succesvol’ koppelt, dat doet er niet toe. Deze 100 gewoontes kunnen zomaar jouw weg naar succes zijn.
- Doe wat je kunt doen om zowel mentaal als fysiek in goede gezondheid te blijven.
- Sta op tijd op (ja, zelfs jij kunt een ochtendmens worden!). Begin met een half uur eerder je bed uitkomen. Dat geeft je meer tijd op een dag om bijvoorbeeld aan je doelen te werken, te reflecteren of tot rust te komen in de dagelijkse chaos.
- Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
- Stel heldere doelen, en schrijf die op een een prominente plek op, zodat je er regelmatig aan herinnerd wordt.
- Onthoud dat elk doel begint met één kleine stap. Begin met de meest simpele handeling die je kunt ondernemen om je doel een stap dichterbij te brengen. En zet die stap vandaag al.
- Houd elke dag een takenlijst bij. En maak je takenlijst met één simpele regel uitvoerbaar.
- Breng prioriteiten aan op je takenlijst en houd je daaraan. Laat je niet te snel afleiden door de waan van de dag. Juist aan die lange-termijn-focus herken je succesvolle mensen.
- Probeer positief te denken, en laat je niet te veel meeslepen in geklaag, roddels of kleine dingen die tegenzitten.
- Zet door, ook als het even niet van een leien dakje gaat.
- Houd je leven opgeruimd. Schrijf dingen die je moet of wilt doen op een lijstje op, doe papieren weg waar je niets meer mee moet en beantwoord brieven, e-mails, appjes en andere berichten niet te laat.
- Blijf jezelf uitdagen om nieuwe dingen te leren.
- Werk aan je gesprekstechnieken (en zorg ervoor dat je in elk geval deze 10 gesprekstechnieken van leiders onder de knie hebt).
- Omring jezelf met mensen die jou positieve energie geven.
- Doe regelmatig nieuwe contacten op.
- Gebruik je tijd efficiënt en verlies niet te veel tijd aan dingen die er niet toedoen (zoals veel te lange vergaderingen waar je niet bij hoeft te zijn of het blijven perfectioneren van werk dat al goed is).
- Behoud je focus (zelfs als je telefoon bliept, piept en oplicht). Maak werk van je prioriteiten en laat je niet te veel afleiden.
- Blijf altijd respectvol naar anderen, ook als zij dat niet zijn naar jou toe.
- Durf risico’s te nemen (op basis van een weloverwogen beslissing, maar zonder dagenlang te wikken en wegen als dat niet hoeft).
- Luister goed. En dan niet alleen je oren openzetten, maar écht luisteren. Actief luisteren.
- Houd het hoofd koel en probeer jezelf werkstress te besparen. Met prioriteiten, een heldere planning en een goede takenlijst kun jij stress de baas zijn. Zelfs wanneer je collega’s wel als een kip zonder kop rondrennen.
- Leer jezelf een growth mindset aan. Dus denk in termen van mogelijke groei (“Ik kan beter worden in…”) in plaats van te denken dat je vastzit waar je nu zit (“Ik ben nu eenmaal geen goede presentator”).
- Reflecteer, en doe dat regelmatig. Kijk bijvoorbeeld elke week wat die week goed ging en wat beter zou kunnen.
- Geef niet op bij de eerste de beste hobbel.
- Zorg voor een goede werk-privébalans. Klap ‘s avonds op tijd je laptop dicht, neem voldoende pauzes en voorkom dat je tijdens het werk steeds in privételefoontjes zit of juist in de speeltuin nog je werkmail afhandelt.
- Vind iemand van wie jij dingen kunt leren en vraag diegene regelmatig om advies.
- Wees dankbaar voor wat je hebt (en kijk niet alleen maar naar wat je nu nog niet hebt).
- Wees nederig. Als in: word niet neerbuigend of arrogant, maar blijf je plek kennen.
- Sta open-minded in het leven en veroordeel anderen niet te snel.
- Eet gezond. (Ja hoor, dat kan ook met een BigMac op z’n tijd, als het maar niet elke week is).
- Neem op tijd pauzes en trek regelmatig de stekker eruit. Ook als je niet “doodop” bent. Je kunt maar beter een burn-out voorkomen. Voor je eigen gezondheid en geluk én voor je succes.
- Wees eerlijk.
- Neem zelf initiatief. Wees niet te afwachtend.
- Werk succesvol samen met anderen en zie in hoe je met een team meer kunt bereiken dan alleen.
- Ontwikkel je leiderschapsskills. Ook als je geen ambities hebt om een team van tien man onder je te hebben werken, is dat zinvol.
- Werk aan je zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat jij oké bent met wie je bent, ook als anderen wat van je vinden.
- Draag verantwoordelijkheid voor je eigen acties. Ook als ze niet uitpakken zoals gehoopt.
- Blijf professioneel. Ja, ook als je verzeild raakt in discussies waarin de ander zich allesbehalve professioneel opstelt.
- Blijf positief en hoopvol naar de toekomst kijken.
- Wees altijd nieuwsgierig en stel vragen als je iets snapt of ergens meer over wilt weten.
- Wees proactief. Heb je een fantastisch plan? Ga ervoor.
- Denk oplossingsgericht.
- Vermijd uitstelgedrag. Wat helpt: “eat that frog”. Oftewel: start met de vervelendste taak. Dan zit je daar niet de hele dag tegenaan te hikken.
- Geef je grenzen aan. Of het nu gaat om collega’s die iets bij je over de schutting gooien of taken die onmogelijk in je agenda te fietsen zijn – zeg het. Dat komt juist professioneel over.
- Durf om hulp te vragen.
- Vraag zelf eens om feedback. Hoe spannend ook! Laat zien dat je openstaat voor opbouwende feedback en leer van wat de ander aan je teruggeeft.
- Communiceer assertief (en zeker niet subassertief of passief agressief). Zeg op een respectvolle en duidelijke manier wat je vindt. Zorg ervoor dat de ander niet tussen je woorden door moet uitvinden wat je vindt. Zeg het. Zo duidelijk mogelijk.
- Praat niet te negatief tegen en over jezelf. Succesvolle mensen hebben heus negatieve overtuigingen, maar ze gaan er niet klakkeloos in mee.
- Wees optimistisch.
- Ga effectief om met stress als dat komt opzetten. Trap op tijd op de rem, neem de nodige ontspanning om het hoofd koel te houden en geef het aan als je hulp nodig hebt om alles te bolwerken. Dat is niet zwak. Dat is professioneel. Vooral als je het op tijd doet!
- Houd je werkplek netjes en georganiseerd. Dus ruim aan het eind van je werkplek de stapel papieren op en voorkom dat je tussen de snoeppapiertjes en oude dossiers zit te werken. Niet bevorderlijk voor je focus, en laat die focus nu net belangrijk zijn voor je succes.
- Nu we het over opgeruimd hebben: houd je mailbox overzichtelijk. Voorkom een overvloed aan e-mails met rode vlaggetjes waar je nog eens iets mee moet. Gebruik de OHIO-methode, zodat jij nooit meer acute stress krijgt bij de eerste blik op Outlook.
- Spring in op groeikansen. Volg regelmatig workshops, cursussen of coaching als je de kans daartoe krijgt. Of nog beter: pak zelf die kans. Kom met een plan bij je leidinggevende.
- Stel haalbare doelen. Splits ze op in subdoelen en zet daar reminders voor in je agenda, zodat je er ook echt voor gaat.
- Blijf gemotiveerd. Ook als het niet direct gestroomlijnd verloopt.
- Wees creatief. In wat je doet, in hoe je denkt en in hoe je problemen oplost. Houd creatieve ideeën ook niet voor jezelf, maar spreek ze uit.
- Doe niet te lang over knopen doorhakken. Neem beslissingen zoals de pro’s. Denk erover na, maar niet langer dan absoluut nodig is.
- Houd een journal bij. Noteer daarin bijvoorbeeld wat vandaag goed ging, waar je dankbaar voor bent of waar je trots op bent vandaag. Sluit daar trouw elke dag mee af. Succesvolle mensen doen het ook!
- Sta open voor veranderingen. Hoe spannend je ze ook vindt, ga ze aan. Dat is waar groei ligt.
- Heb geduld als dingen niet in één keer lopen zoals gehoopt.
- Wees een harde werker. En nee, dat betekent niet structureel overwerken en altijd als allereerste komen aanzetten. Maar het betekent wel soms bijspringen als het werk daarom vraagt.
- Durf anderen te vergeven.
- Voorkom afleiding zoveel mogelijk. Leg je telefoon in de la, zet je notificaties uit, gebruik een noise-cancelling headphone of probeer één van de vele andere concentratie-verbetertips.
- Sta open voor nieuwe ervaringen. Zelfs als ze spannend lijken. Juist dan!
- Houd vast aan je doelen.
- Benader dingen met humor. Juist in situaties waarin het tegenzit of als je een keer een blooper begaat. Lach erom en maak van een mug geen olifant.
- Wees empathisch naar mensen. Toon begrip voor afwijkende meningen en leef mee (zonder compleet op te gaan in de emotie van de ander) als een ander het lastig heeft.
- Ga niet overdenken. Heb je er een handje van om te piekeren? Las een piekerkwartier in en geef jezelf iedere dag hooguit 15 minuten om te piekeren over alles wat er te piekeren valt. Stop er daarna mee!
- Doe aan single-tasking. Multitasken is zó 2005 en het werkt ook nog voor geen ene meter. Ons brein kan niet twee dingen tegelijk doen. Laat staan tien.
- Leef in het hier en nu. En nee hoor, daarvoor hoef je geen zenmaster te zijn en dure Ibiza-retraites bij te wonen. Wandelen of mediteren is een lekker praktische en nuchtere eerste stap daarvoor.
- Vermijd negatief denken. En als je daar nou net wel een handje van hebt, kijk of het lukt om niet direct in die gedachten mee te gaan.
- Sta open voor feedback. Luister naar wat de ander te zeggen heeft en schiet niet te snel in de verdediging. Van feedback kun je vaak een heleboel leren wat niet alleen de ander, maar ook jou gaat helpen.
- Ga op tijd naar bed en stop met beeldschermen en drukke activiteiten voor het slapengaan. Zo val je sneller in slaap. En laten we wel wezen: op voldoende nachtrust (gemiddeld 7-8 uur) doet iedereen het beter.
- Vergelijk jezelf niet met anderen. Focus je op jouw eigen groeipad, en laat de ander dat van hem of haar bewandelen.
- Ken je talenten en valkuilen. Geen idee wat die zijn? Verdiep je om te beginnen eens in de DISC-analyse: een effectieve manier om te ontdekken wat voor persoonlijkheid jij bent.
- Wees op tijd. Begin op tijd, bereid je op tijd voor en start op tijd met werken aan deadlines. Voorkom zo dat je last-minute ergens een haastklus van moet maken. Dan sta je direct 1-0 achter.
- Word een goede onderhandelaar. Nee hoor, niet alleen als het gaat over salaris. Ook als je gezamenlijke beslissingen moet nemen.
- Heb helder wat jouw belangrijkste waarden zijn en blijf daar achter staan en ernaar handelen. Ga geen dingen doen die daar lijnrecht tegen ingaan.
- Houd je niet te veel bezig met wat anderen van je vinden. Andere mensen zullen altijd wat van je vinden. Focus je liever op de meningen van 5 mensen die voor jou echt belangrijk zijn.
- Ga dingen aan die je spannend vindt en rek je comfortzone beetje bij beetje op.
- Werk aan je zelfdiscipline. Qua werk, qua sport en ook op persoonlijk vlak. Merk je bijvoorbeeld dat je hooguit 20 minuten gefocust kunt werken? Daag jezelf uit om er 25 minuten van te maken, later 30, en dan 35, etc.
- Durf een afwijkende mening te hebben. Pas als je hem uitspreekt, blijkt vaak dat die zo afwijkend nog niet is. En als dat wel zo is, wat dan nog? Afwijkende meningen blijken later soms de allerbeste ideeën of oplossingen te zijn.
- Heb altijd een (digitaal) notitieboek bij de hand, waarin je goede ideeën kunt neerpennen. Zodat je ze niet vergeet én zodat je je er niet te veel door laat afleiden op dit moment.
- Mediteer, het liefst iedere dag een paar minuten. En ja, dat kan op een nuchtere manier. Je hoeft jezelf er niet voor in onmogelijke poses te wurmen en kunt ook de zenmuziek op de achtergrond uit laten.
- Leer van je gemaakte fouten en ga bij jezelf na wat je een volgende keer anders kunt doen.
- Stel vragen en wees oprecht geïnteresseerd in wat anderen te vertellen hebben.
- Durf dingen uit handen te geven. Zonder er vervolgens bovenop te zitten. Eén ding is zeker: micromanagers zijn meestal niet de meest succesvolle mensen.
- Erken dat anderen in sommige dingen beter zijn dan jij. En wees er oké mee om anderen die dingen te laten doen.
- Veroordeel niet te snel. Ook niet als mensen totaal andere keuzes maken dan jij.
- Durf keuzes te maken en daardoor soms dingen met een lichte vorm van Fear Of Missing Out te missen. Je hebt nu eenmaal niet vier klonen van jezelf rondlopen. Je kunt pas dingen écht goed doen als je er ook bewust voor kiest om sommige dingen niet te doen.
- Leer verleidingen te weerstaan. Of het nu gaat om nog even die allerlaatste Netflix-serie terwijl het al bedtijd is, om het ene drankje te veel of om het grijpen naar je telefoon na vijf telefoonloze minuten. Doe het niet en doorsta de weerstand die je voelt.
- Wees regelmatig oprecht trots op jezelf.
- Zoek een accountability partner: iemand met wie je regelmatig praat over hoe het ervoor staat met je doelen en die andersom hetzelfde doet. Dat maakt de kans groter dat je stappen blijft zetten.
- Leer regelmatig nieuwe dingen. Van masterclasses pottenbakken tot timemanagement-trainingen – blijf je brein uitdagen.
- Denk na over de langetermijneffecten van keuzes die je maakt en houd die in gedachten. Focus niet alleen op de snelle beloning (het voldane gevoel na dat patatje mét of het verdoofde gevoel na drie uur Netflixen), maar kijk ook naar de lange termijn. Waar word jij op de lange termijn het gelukkigst van? Hoe kun je daar vandaag al aan bijdragen?
- Kijk TED-talks van mensen die je inspireren, luister inspirerende podcasts en volg op Instagram mensen die je de juiste tips geven. Daarover gesproken: volg jij Tijdwinst en Björn al op Instagram voor jouw dagelijkse dosis timemanagement-tips?
- Stop met roddelen. Probeer positief over anderen te praten, en doe niet mee aan roddels van je collega. Zonde om daar je energie in te steken!
- Heb helder waar jij energie van krijgt en wat je juist energie kost. Probeer je dagen zo in te delen dat je tussen de energievreters door altijd iets doet waar je juist van oplaadt.
- Accepteer je introvert zijn als je dat bent, en zie er de voordelen van in. Je bevindt je in goed gezelschap: succesvolle mensen als Albert Einstein, Al Gore en Charles Darwin waren/zijn ook hartstikke introvert.
- Ken je productieve momenten op een dag. Maak daar slim gebruik van door juist op die momenten focustaken te plannen.
- Onze favoriet: zorg voor een effectief timemanagementsysteem. Deel je tijd slim in en zorg ervoor dat jij je dagen zo efficiënt mogelijk benut. Niet door harder te werken, wel door slimmer te werken. Kan je zo twee uur op een dag besparen! Bekijk onze timemanagement-tips maar. Of doe je voordeel met Björns boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’.
Jouw tijd zinvol gebruiken? Volg een cursus timemanagement!
Eén ding is duidelijk: succesvolle mensen verspillen geen tijd, maar zetten hun kostbare minuten slim in. Dat kun jij ook leren! Ontdek bij onze cursus timemanagement hoe je hetzelfde werk in minder tijd gedaan krijgt, waardoor je meer focus hebt en tijd overhoudt voor jouw belangrijkste doelen.
Hoef je niet eens harder voor te werken! Wij leren je hoe je slimmer werkt. Meld je nu aan om jouw eerste stap naar die succesvolle-mensen-gewoontes te zetten!
Wie zijn wij? | Cursus Timemanagement
Bij Tijdwinst helpen we professionals uit heel Nederland om slimmer (samen) te werken. Zo geven we trainingen over timemanagement, maar ook over andere thema’s waar je veel aan hebt voor succes. Denk aan feedback geven, gesprekstechnieken en effectief thuiswerken. Zo haal je meer uit jezelf, uit je werk én uit samenwerkingen met anderen.
Benieuwd naar ons trainingsaanbod of onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of meld je direct aan voor een training.
- 1-daagse training Timemanagement | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback geven | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog