Vergelijk je zeer succesvolle mensen met iemand “die het wel allemaal prima vindt”, dan zie je één groot verschil: mensen met een grote ambitie focussen zich op de lange termijn. Iemand die middelmatig presteert, lijkt zich eerder te bekommeren over wat er zich op de korte termijn afspeelt. Jammer — wil je namelijk succesvol worden, dan zul jij jouw blik moeten richten op de toekomst. Dat werkt zo.

Waar een ware uitblinker zich bezighoudt met zijn doelen en ambities op de lange termijn, heeft de ‘gewone’ of ondermaats-presterende persoon eerder de neiging om te zoeken naar plezier en genot — en dat het liefst zo snel mogelijk.

Deze voorkeur voor directe beloning geeft hen dan misschien op het moment zelf wat ze zoeken, uiteindelijk levert deze instelling een hoop problemen op.

Het komt namelijk maar al te vaak voor dat deze korte-termijn-focus leidt tot een lage productiviteit, een slechte gezondheid, een zwakke financiële situatie en een opzienbarende vorm van uitstelgedrag — vooral wanneer het aankomt op grote en ambitieuze doelen.

Tony Robbins, motivational speaker en auteur van het boek ‘Awaken The Giant Within’, noemt het als volgt:

“De meeste uitdagingen die jij in je persoonlijke leven tegenkomt, ontstaan door een te korte-termijn focus.”

Dat zit zo:

Succesvol worden? Vermijd kortstondig geluksgevoel

Het probleem met het achterna jagen van directe beloningen is dat het plezier vaak maar van korte duur is. Wanneer de blijdschap die jij door een beloning voelt ‘op’ is, blijf je dan ook achter met een leeg gevoel. Dit wil je natuurlijk opvullen door opnieuw stimulatie te zoeken. Voordat je het weet jaag je beloning na beloning na en bevind jij je in een oneindige cyclus.

Zoek jij echter naar beloningen op de lange termijn, dan zul je zien dat dit geluksgevoel vaak langer meegaat. Daarnaast heeft het vaak ook een daadwerkelijk effect op je leven — de uitwerking houdt langer aan dan enkel een week of een maand.

Neem als voorbeeld je financiën. Natuurlijk voelt het op dit moment ontzettend lekker om toch dat paar schoenen te kopen of jezelf te trakteren op een een nieuwe racefiets. Toch is sparen op de lange termijn wellicht verstandiger — ook al voelt de ‘kick’ die je daarvan krijgt minder goed dan die wat je ervaart bij een impulsieve aankoop.

Succesvol-worden--Vermijd-korstondig-geluksgevoel

Daarnaast kun je ook denken aan je dagelijkse taken en projecten. Het is natuurlijk veel makkelijker om je bezig te houden met kleine, alledaagse klusjes dan dat jij eindelijk begint aan het opstellen van dat jaarverslag..

Toch overtreffen de gevolgen die voortvloeien uit het uitvoeren van een lastige en ambitieuze klus het genot dat je voelt wanneer je voor de zoveelste keer een taak uitstelt.

… dat weet je.

Jij kunt namelijk óók wel bedenken dat het lezen van dat managementboek je verder zal brengen dan het hersenloos bingewatchen van de zoveelste serie.

Toch doe je het niet;

Korte termijn beloningen beroven je van een succesvolle toekomst

De meeste mensen zijn namelijk gefocust op het zo snel mogelijk verkrijgen van genot, stimulatie en voldoening. Ze willen nu die dosis dopamine, ook al gaat dit ten koste van wat ze in de toekomst zouden kunnen bereiken. In weze beroven ze zich dus eigenlijk zelf van de mogelijkheid een betere toekomst voor zichzelf te creëren.

Onthoud dus dat als jij ‘ja’ zegt tegen beloningen op de korte termijn, je vaak gelijktijdig ‘nee’ zegt tegen waardevolle gevolgen op de lange termijn.

Bedenk je dat maar wanneer je voor de zoveelste keer…

  • … belangrijke klussen en doelen uitstelt en je liever laat afleiden door social media.
  • … de ‘snooze’-knop opnieuw indrukt in plaats van dat je naar de sportschool gaat.
  • … geld uitgeeft aan een impulsieve aankoop in plaats van dat je spaart.
  • … een game speelt in plaats van te leren voor dat belangrijke tentamen.
  • …. een serie bingewatched terwijl je ook een informatief boek zou kunnen lezen.
  • … niet naar de sportschool gaat en liever een patatje opschrokt.

Stuk voor stuk zaken die op het moment zelf misschien lekker aanvoelen, maar die jou op de lange termijn niet jouw ambities ondersteunen. In de meeste gevallen zorgen ze er zelfs voor dat je verder verwijderd raakt van je doelen.

Dit is dus precies de reden waarom iemand die middelmatig presteert vaak niet zijn doelen bereikt;

Wil je namelijk succesvol worden dan zul je de waarde moeten leren inzien van beloningen op de lange termijn. Ze helpen je jouw doelen te bereiken en veranderen daadwerkelijk je leven. Het duurt misschien wat langer voordat je de vruchten hiervan kunt plukken, maar wanneer je dat doet smaken ze vele malen zoeter dan beloningen die je nu opeist.

Daarentegen zul je zien dat mensen die constant ten prooi vallen aan korte-termijn verleidingen ‘plotseling’ ontslagen worden, een lege bankrekening hebben en nooit in de buurt komen van hun doelen (als ze die al hebben).

Succesvol-worden--Zeg-nee-tegen-korte-termijn-beloningen

Waarom blijven ze dit dan toch doen, ondanks dat het misschien ‘fijn’ voelt? — zien zij dan niet in welke gevolgen dit voor hen op de lange termijn heeft?

Nou, natuurlijk wel…

Succes wordt bepaald door je ‘tegenwoordige ik

… zij weten ook heus wel dat het volgen van die cursus uiteindelijk winstgevender is dan bankhangen. Ze hebben echter moeite met het onderscheiden van hun ‘tegenwoordige ik’ en hun ‘toekomstige ik’.

Het zit namelijk zo: in principe heb je twee versies van jezelf:

1. de ‘toekomstige ik’ — deze versie bepaalt jouw doelen en ambities. Het droomt over de succesvolle toekomst die jij tegemoet kan gaan en beseft dat hard werken erbij hoort.

2. de ‘tegenwoordige ik’ — dit is de versie die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van je dromen. Het is de versie die nu heeft gekozen dat jij dit artikel leest.

Het probleem is dat ‘tegenwoordige ik’ steeds op zoek is naar die directe beloning — het speelt liever Call of Duty of kijkt liever naar Netflix dan dat het aan die belangrijke presentatie begint. Toch is het de enige die de klus kan klaren.

Jouw ‘toekomstige ik’ kan dus wel dromen van een bloeiende carrière, als jouw ‘toekomstige ik’ het niet daadwerkelijk uitvoert, kom je niet ver. En of jouw ‘tegenwoordige ik’ daadwerkelijk bereid is te werken aan jouw doel, hangt van twee dingen af:

1. Is het uiteindelijke resultaat béter dan de beloning op de korte termijn?

Het maken van een belangrijke presentatie is bijvoorbeeld veel minder stimulerend dan het kijken van een spannende serie. Jouw ‘toekomstige ik’ kiest daarom veel liever dat laatste, dan dat het zich bezig houdt met de eerste – saaie – optie.

2. Ligt het doel binnen jouw comfortzone of zul je hieruit moeten stappen?

Je ‘toekomstige ik’ weet daarnaast ook maar al te goed dat dingen zoals vroeg opstaan om te mediteren buiten jouw comfortzone liggen. Ze kosten moeite en ze gaan je niet makkelijk af. Het is dus veel makkelijker om toch nog een keer die ‘snooze’-knop in te drukken.

Succesvol-worden--Ondersteun-je-tegenwoordige-'ik'

En het rotte van dit alles?

Die grote doelen en ambities voldoen juist aan de twee bovenstaande criteria — ze werpen hun vruchten pas laat af én je zult hiervoor buiten je comfortzone moeten treden. Twee redenen dus waarom jouw ‘tegenwoordige ik’ veel liever toegeeft aan de verleiding op de korte termijn dan dat het werkt aan je droom.

Het gevolg? Uitstelgedrag! Dát kun je natuurlijk niet gebruiken, wil je succesvol worden en al je doelen crushen. Je zult hier dus korte metten mee moeten maken — doe dat zo:

(In onze 1-daagse training Time-Management vertellen we je nog meer over dit nare uitstelgedrag én leren we je hoe je er vanaf komt)

Succes komt niet vanzelf — 3 eenvoudige manieren

In plaats van je bezig te houden met de beloningen op de korte termijn zul jij jouw blik op de toekomst moeten richten.

Een aantal technieken kunnen je hierbij helpen:

1. Laat je ‘toekomstige ik’ en de ‘tegenwoordige ik’ samenwerken

Om te voorkomen dat je steeds kiest voor de makkelijk (en snelst belonende) weg, zul je jouw ‘toekomstige’- en ‘tegenwoordige ik’ moeten laten samenwerken.

Om dit te doen, zul jij je nu moeten voorstellen op welke verschillende manieren jij je ‘toekomstige ik’ teleurstelt als je weer kiest voor ‘the easy way out’.

Bedenk je eens hoe jij je zou voelen als je jouw doel niet bereikt omdat je op dit moment kiest voor een snelle beloning. Hoe beïnvloedt jouw dit mentale-, fysieke-, financiële- of professionele toestand in de toekomst?

Stel je daarna voor welk positief resultaat het op je toekomst zou hebben als je wél aan je doelen zou werken. Op welke manieren zou dit je leven beïnvloeden? Hoe voel jij je hierbij?

Door dit te doen kun je de uitgestelde beloning al haast voelen en spoort het je misschien aan toch de stap te nemen.

Succesvol-worden--Maak-afspraken-met-jezelf

2. Plan je bezigheden en maak afspraken met jezelf

Daarnaast kan het ontzettend helpen dat jij je doelen en ambitieus vastlegt — bijvoorbeeld in je agenda of op een ‘to do’-lijst. Bekijk per dag wat je wilt bereiken.

Wanneer je namelijk van te voren weet wat je dag of week gaat brengen, verklein je de kans dat je op het laatste moment nog kiest voor een directe beloning. De vraag “zal ik vandaag aan mijn boek werken of toch Netflix kijken” kun je op die manier makkelijker vermijden — je hebt de beslissing namelijk al genomen en vastgelegd.

Blok dus wekelijks tijd in om aan je doelen en ambities te werken — en dan het liefst vroeg in de ochtend.

3. Maak het minder intimiderend

Vaak kiezen we eerder voor taken die onmiddellijk een beloning geven omdat ze gewoonweg makkelijk zijn en omdat het alternatief te lastig is. Een marktonderzoek doen is bijvoorbeeld veel intimiderender dan het spelen van een game.

Zorg ervoor dat je jouw doel of ambitie daarom minder angstaanjagend maakt. Doe dit bijvoorbeeld door je doel in kleinere stukken te hakken.

In plaats van je dus voor te nemen dat je begint met je onderzoek (een vaag en concreet doel) zeg je “vandaag breng ik van 13.00 tot 15.00 de concurrentie in kaart”. Benut meteen de informatie uit tip 2 en blok deze sessie in je agenda! Op deze manier omgaan met die grote taken, maakt het een stuk minder intimiderend én maak je uit uitvoeren ervan toegankelijker.

(Volg je onze 1-daagse training Time-Management dan leer je hoe je deze tip in de praktijk kunt toepassen.)

Succesvol worden in een notendop

Uiteindelijk komt het erop neer dat jij degene bent die aan het roer staat.

Iedere keuze die jij nu maakt heeft namelijk een effect op jouw toekomst, dus wat kies je? Kies je voor resultaten op de lange termijn of eis je toch liever nu jouw beloning op? Wat je ook kiest, de keuze die jij het merendeel van de tijd maakt beslist of je wel of niet je doelen bereikt.

Wil je dus succesvol worden – ongeacht of dit financieel succes betekent of een rijk en vol leven – leer kijken naar het resultaat op de lange termijn. Zo bereik je vast en zeker al jouw doelen.

Meer weten over succesvol worden? Volg een training time management

Vond je dit artikel nou interessant en wil je meer te weten komen over hoe jij je met de juiste dingen in je leven kunt bezighouden? — volg dan een training Time-Management.

In onze 1-daagse cursus leren wij je namelijk hoe je jouw tijd nog efficiënter kunt benutten. We leren je bijvoorbeeld hoe je prioriteiten stelt én hoe je jouw doelen vastlegt in een waterdicht time-management systeem. Zo ontkom je er niet aan succesvol te worden.

Volg ‘m dus eens, die training Time-Management. 🙂

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog