Blijf jij liever een avond thuis met een opgewarmde magnetronmaaltijd dan dat je de woorden “Tafeltje voor één, alstublieft?” uitspreekt? Mensen zullen vast denken dat je geen vrienden hebt, eenzaam bent en katten hebt. – Heel. veel. katten… Dat hoeft niet; dingen ondernemen in je uppie is juist een uitstekende manier om jezelf te ontplooien! Ontdek waarom jij je geen zorgen hoeft te maken zodra je de volgende keer alleen op pad gaat!

Hoewel het moeilijk voor te stellen is, zijn er mensen die ervan genieten om dingen alleen te doen. Wereldschokkend nieuws, ik weet het. Het is niet omdat ze geen vrienden hebben of sociaal onhandig zijn, maar ze stellen het op prijs om soms even géén mensen om zich heen te hebben en zich alleen te vermaken. – En dat is niet raar…

Ontplooien door alleen iets te ondernemen? Vergeet het stigma!

Sta er maar eens bij stil: of je nu op kantoor vergadert of het weekend vult door leuke dingen met vrienden te ondernemen; je hebt altijd mensen om je heen. Ook zodra ze er niet fysiek zijn, zie je ze wel via social media. Hierdoor wordt het beeld geschetst dat zodra jij praktisch altijd en overal de mogelijkheid hebt om in contact te zijn met vrienden en er bewust voor kiest om dat niet te doen, er misschien iets mis met je is.

Doordat er een stigma kleeft aan iets alleen doen, ben je minder snel geneigd om alleen naar de bioscoop te gaan of een drankje te doen. Je bent bang dat je raar aangekeken zal worden, jij je niet op je gemakt voelt of dat het ronduit vervelend is om zonder gezelschap iets te ondernemen. Dit is jammer, iets alleen doen geeft je namelijk ontzettend veel mogelijkheden om jezelf op allerlei gebieden te ontplooien;  

Ontplooien

Ontplooi je (social) skills door iets in je eentje te doen

Natuurlijk is het leuk om iets in gezelschap te doen, daarnaast is het ook nog eens reuze praktisch; je voelt je zelfverzekerder, veiliger én je hebt mensen om je heen waarop je kunt terugvallen zodra er iets onverwachts gebeurt. Hoewel dit vertrouwd aanvoelt, zal het je niet helpen jezelf (sociaal) te ontplooien zoals alleen zijn dat wel doet:

Het zal je ten eerste meer zelfkennis bieden

Houdt jij je liever een uur op in de neoklassieke vleugel van het museum dan dat je naar een rode stip op een modern schilderij staart omdat je vriendin dat zo mooi vindt? – Het kan zodra je iets alleen doet! Doordat je geen verantwoording hoeft af te leggen aan anderen en kunt doen wat je zelf wil, ontdek je wat jij echt leuk vindt. Je ontwikkelt hierdoor een eigen mening en leert jezelf beter kennen!

Daarnaast zullen jouw communicatieve vaardigheden verbeteren

Zodra je ergens alleen bent, is het minder intimiderend voor anderen om op je af te stappen dan als je met een groep zou zijn. De ober zal even een praatje met je aanknopen of de persoon naast je bij de schildercursus zal je sneller complimenteren over jouw oog voor detail. Kortom; er zullen zich sneller sociale interacties voordoen waardoor jij jouw ‘small-talk’ kunt bijschaven.

Je zult ten slotte jouw  zelfvertrouwen een boost geven

Zodra jij alleen iets onderneemt, zul je op jezelf moeten terugvallen. Je ontdekt dat je niet de meteen de hulp van anderen nodig hebt en leert hierdoor onafhankelijk van anderen beslissingen maken. Dit zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen komt te staan in onverwachte situaties en dan maakt je weerbaarder.

Even niet onder de mensen zijn zorgt er voor dat jij jezelf kunt ontplooien; je leert op jezelf terugvallen, krijgt een beter inzicht in wie jij bent en doordat er meer ruimte is om je gedachten te analyseren, ontdek je wat jij belangrijk vindt. Laat je dus niet ontmoedigen door het idee dat het raar is om alleen iets te ondernemen. Jouw misvattingen hierover zijn namelijk totaal uit de lucht gegrepen;

Ontplooien

Bang om in je eentje iets te doen?  Verban deze 2 misvattingen

Voor jou is alleen het idee al om in je uppie naar de bioscoop te gaan weerzinwekkend. Niet omdat je niet alleen durft te zijn, maar voornamelijk om wat anderen van je vinden. ‘Mensen zullen vast en zeker denken dat ik een beetje vreemd ben, geen vrienden heb of dat ik antisociaal ben.’ Ook de angst dat je het niet naar je zin zult hebben in je eentje speelt een rol.

Toch hoef je van deze overtuigingen niet ‘s nachts wakker te liggen; ze blijken namelijk niet waar. Een onderzoek uitgevoerd door de University of Maryland haalt ze keihard onderuit met uitstekende argumenten waardoor jij je niet langer zorgen hoeft te maken;

Stelling 1. Mensen zullen me raar vinden als ik alleen ben

Je voelt de ogen in je rug priemen terwijl jij alleen aan een tafeltje zit. Terwijl je nipt van je koffie hoor je een stelletje fluisteren. “Ze hebben het vast over mij” denk je. Nadat je het meisje hoort lachen, weet je het zeker; “Nu lachen ze me ook nog eens uit omdat ik alleen zit. Ze denken dat ik vriendloos ben!”  

 • Allereerst zijn andere mensen helemaal niet met jou bezig! Ze maken zich druk om hoe zij overkomen en of wat zij zeggen wel leuk genoeg is. Net als dat jij je zorgen maakt over wat er van jou gedacht wordt zodra je alleen aan een tafeltje zit, maakt degene naast je zich druk over zijn blind date die elk moment kan arriveren (en of er niets tussen zijn tanden zit!)

Doordat jij je ongemakkelijk en onzeker voelt, projecteer je hun gedrag dus op jezelf; dit is onnodig want het zal niemand een zier interesseren of je alleen zit (als het hen überhaupt al opvalt!). Het zit dus alleen maar in je hoofd!

 • Daarnaast overdrijf je de manier waarop mensen daadwerkelijk over je zouden denken. Uit het onderzoek kwam naar voor dat de testpersonen zware kritiek van anderen verwachtten, terwijl zij op hun beurt zelf nooit deze labels op een ander zou plakken. Je schat eventuele kritiek zwaarder en onrealistischer in dan dat het in werkelijkheid is.

Stelling 2. Ik zal het niet naar mijn zin hebben in mijn eentje

Zodra jouw caesar salade niet bevalt, de ambiance tegenvalt en de muziek ronduit slecht is, kan in goed gezelschap verkeren alsnog een groot verschil maken. Maar wat nu als je alleen bent? Je wilt niet de hele lunch met je neus in je telefoon gedoken zitten, verveeld door een tijdschrift bladeren of stilletjes voor je uitstaren. Kortom; “het zal vast saai en onplezierig zijn zodra ik iets in mijn eentje doe!”

De grote angst dat jouw solo-avontuur zal tegenvallen blijkt uit het onderzoek volledig irrationeel. Uit de studie bleek dat mensen dachten dat ze het minder naar hun zin zouden hebben zodra ze alleen iets zouden ondernemen; dit bleek echter niet het geval te zijn;

De groep mensen die alleen een activiteit ging uitvoeren, gaf een lager cijfer aan hun verwachting van hoe plezierig de bezigheid zou zijn dan de groep die in teamverband de activiteit zou gaan uitvoeren.

jezelf ontplooien

Toen de onderzoekers na de activiteit opnieuw de aangenaamheid peilden, bleek dat de ‘einzelgängers’ achteraf meer plezier hadden dan dat ze vooraf hadden gedacht! De personen die in een groep deelnamen hadden echter hun plezier overschat en bleken naderhand er minder van te hebben genoten. Uit de algehele conclusie van het onderzoek kwam naar voren dat, ondanks of je alleen bent of met gezelschap, je evenveel plezier zult hebben (ook al denk jij bij voorbaat van niet!).

Laat je dus niet meer tegenhouden door jouw aannames dat in je eentje naar de bioscoop gaan misschien vreemd of onplezierig zal zijn! Onderzoek toont aan dat ten eerste niemand het interesseert, laat staan opvalt, dat jij alleen bent (Iedereen is namelijk te druk met zichzelf bezig om zich over jou te bekommeren!). Daarnaast hoef je ook niet thuis te blijven uit de angst dat het tegen zal vallen. Alleen iets ondernemen zal net zo plezierig zijn als dat je iets met een groep doet, alleen geef jij jezelf nu de kans jezelf te ontwikkelen. Zet dus het stigma dat kleeft aan alleen iets ondernemen opzij en vervang het; iets alleen doen is namelijk leuk en dé perfecte manier om jezelf te ontplooien!

Zodra je de volgende keer alleen iets onderneemt, onthoudt dan..

 • … dat niemand het interesseert dat je alleen bent. Ben je toch een beetje onzeker over de eerste keer? Ga dan eens naar het theater of de bioscoop. Alleen in het donker zijn, zorgt er voor dat mensen minder snel opmerken dat je alleen bent!
 • … dat het minder eng is om in je eentje iets te doen zodra je bezig blijft. Ga je alleen uit eten? Neem dan een goed boek mee of een notitieboekje waar je dingen in opschrijft die je te binnen schieten. De hele tijd met je neus in je telefoon gedoken zitten is ook niet de perfecte invulling van je ‘me-time’.
 • … dat het niet erg is zodra jij je toch verveelt of ongemakkelijk voelt. Je bent niet verplicht de voorgenomen reis volledig uit te zitten. Sta op en ga naar huis!

Ontplooien

Nog assertiever worden?

In je eentje iets doen is de perfecte eerste stap om uit je schulp te kruipen en te werken aan het ontplooien van je sociale vaardigheden. Hoewel het de eerste keer erg spannend is, zal je merken dat je na verloop van tijd er steeds meer plezier in krijgt en steeds grotere uitdagingen aandurft. Door ook eens naar onze cursus Assertiviteit te komen, versnel je jouw proces op weg naar steviger in je schoenen te komen staan!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog