‘Een online erfenis? Je bedoelt na mijn dood?’ Dat klopt; de dood is geen fijn onderwerp, maar heb jij geregeld wat er dan met je Facebook- of LinkedIn-account gebeurt? Je weet nooit wanneer het te laat is, dus neem 5 minuten de tijd en stel je online erfenis veilig. 

Uit onderzoek van Marketingfacts blijkt dat social media gebruik sinds 2008 explosief is gegroeid en dat in 2015 78% van alle Nederlanders gebruik maken van social media. Dat zijn meer dan 13 miljoen mensen. Daarvan heeft ruim zes op de tien mensen – dus méér dan de helft – nog nooit nagedacht over wat er met hun sociale media-profiel gebeurt na overlijden en uiteindelijk heeft ook 88% van de mensen niets geregeld als het zover is.

Hoe zit het met jouw digitale nalatenschap? Zadel jij jouw nabestaanden op met het lastige proces van social media verwijderen en aanpassen?

Maar liefst 54% geeft aan dat ze willen dat alles wordt verwijderd en maar 5% wil een digitale rouwplek, blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekering Nuvema. Kortom: wil je niet eeuwig online blijven ronddolen, dan is het tijd voor actie.

Lieneke (25): “Het overlijden van mijn oudste broer kwam voor ons heel plotseling. Het was een motorongeluk. Een enorme schok, voor de familie, en ook voor al zijn vrienden die hij inmiddels tijdens zijn studie had leren kennen. Gerard had een Facebook-pagina en na zijn dood besloten we om deze pagina niet op te heffen. Dat kan blijkbaar. Ik heb zelf een pagina ‘Gerard in memorial’ gemaakt, een gedenkplek, met een besloten groep van ongeveer 95 contacten.”

De dood is een lastig onderwerp. We weten allemaal dat we ooit overlijden, maar niet hoe of wanneer. We hebben het er dus maar liever niet over. Totdat het te laat is. En dan moet er opeens ontzettend veel geregeld worden: wel of geen dienst, cremeren of begraven, welke bloemen, muziek, foto’s, speeches, het cancelen van abonnementen en natuurlijk van je online accounts.

online erfenis

Emile de Jong, directeur van Nuvema Uitvaartverzekering, ziet het vaak gebeuren:

“De nabestaanden hebben naast hun verdriet ook een zware taak. Vaak is het niet duidelijk op welke sociale media de overledene actief was, wat er met het betreffende account moet gebeuren en hoe de nabestaanden toegang krijgen tot het profiel. Dit leidt soms tot pijnlijke situaties bij vriendschapssuggesties of verjaardagfelicitaties,” aldus Emile.

Misschien heb je zelf nog geen uitgesproken mening over hoe je het na je dood geregeld wilt hebben, maar zelfs dan is dat de moeite waard om vast te leggen. Zo geef je je nabestaanden in elk geval het gevoel dat ze het niet verkeerd kunnen doen en dat ze vrij zijn in hun beslissing.

Heb je wel wensen, bijvoorbeeld over je social media accounts, dan is het aangeven van die wens voor jou een kleine moeite en voor hen de houvast die ze nodig hebben.

Maak je social media testament

Als je ooit een uitvaart hebt geregeld, dan weet je hoe moeilijk, tijdrovend en emotioneel beladen zo’n proces is. Dat kun je voorkomen door een social media testament te maken. In zo’n testament bepaal je wat er met je digitale nalatenschap gebeurt, zoals je accounts, maar ook je gedownloade muziek, foto’s, blogs, e-mails en contactpersonen.

social-media-testament-1 Social media testament bij Nuvema

Het stopzetten van social media accounts is nogal een klus als je niet over de juiste inloggegevens bezit. Iedere (sociale) netwerkdienst heeft zo zijn eigen ingewikkelde procedures voor het stopzetten van een account en vaak moet je kunnen bewijzen dat de persoon inderdaad overleden is. Zeker niet iets dat je je nabestaanden toewenst.

Dankzij een ‘social media testament’ voorkom je dit. Zo’n testament geeft aan wat je graag wilt dat er met je online bezittingen gebeurt en geeft nabestaanden een handleiding over hoe ze dat moeten doen. Wil je het testament ook nog rechtsgeldig maken? Deponeer het dan bij een notaris.

Ben je zelf niet iemand die gemakkelijk verschillende passwords onthoudt, maar wel veilige wachtwoorden wil? Maak dan gebruik van 1Password. In dit digitale kluisje bewaar je alle unieke, moeilijk te hacken wachtwoorden voor je accounts en bewaak je de met één wachtwoord. Door dit 1Password achter te laten bij je nabestaanden, kunnen zij met één wachtwoord gemakkelijk bij al je accounts.

Vind je het maar niks dat je nabestaanden toegang krijgen tot jouw persoonlijke accounts, juist omdat je niet wil dat ze alles van je weten? Dan is het zéker belangrijk om het goed te regelen, zegt jurist Wouter Dammers van het kantoor ICTRecht in Amsterdam:

“Het ongewenst openen van digitale accounts kan tot pijnlijke momenten leiden na overlijden. Zo kan bijvoorbeeld een heimelijke relatie via Facebook worden onderhouden. Zoiets gebeurt elke dag. Ben je niet bereid je ‘geheimen’ prijs te geven aan je nabestaanden, dan heb je des te meer reden om je zaken goed te regelen.”

Go ‘all the way’ met Afternote

Heb je een uurtje over? Ga dan all the way met Afternote. Afternote is een Nederlands bedrijf met een website waarop je kosteloos je laatste wensen kunt vastleggen, persoonlijke boodschappen kunt achterlaten voor dierbaren en een digitaal overzicht van je leven kunt maken.

Oprichter Bianca de Witte:

“Afternote is geboren vanuit de gedachte dat het einde soms heel onverwacht komt en nabestaanden vaak niet weten hoe iemand afscheid had willen nemen. Het is een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt en waar mensen vaak te laat bij stilstaan.”

Haar compagnon Tamar Goudsmit:

“Afternote zich richt op het leven én de dood. De dienst is kosteloos, heeft geen commercieel belang en gebruikers kunnen hun account altijd opzeggen. Door de eigentijdse en toegankelijke uitstraling en de combinatie tussen leven en dood, maken we het afscheid minder zwaar.”

Het uitgangspunt van Afternote is niet iets negatiefs, maar iets positiefs. We kennen allemaal de zin: ‘Leef elke dag alsof het de laatste dag van je leven is,’ maar stel dat dat vandaag is? Wat zou je doen? Wat zou je nog tegen mensen willen zeggen? Met Afternote haal je dat uit je hoofd.

Dus

Wil jij dus niet een van die 88% zijn die niets regelt voor zijn dood en met een eeuwig online leven zit opgescheept? Neem dan een paar minuutjes voor een social media testament of maak een uurtje van je leven vrij voor Afternote. Zo regel je binnen no time een van de meest belangrijke zaken van je leven. En doe het nu, want je weet nooit wanneer het te laat is.

Nu geen tijd? Begrijpelijk. Maar plan dan op zijn minst gelijk een afspraak met jezelf in je agenda om hier binnenkort een uurtje aan te werken.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog