Blogger James Everett testte voor jou (en voor mij, je moeder en je baas) 1000 ochtendroutines. Manieren zodat jij een kickstart van je dag kunt hebben en hier je hele dag profijt van hebt. Want hoe jij je ochtend besteedt, bepaalt (voor een groot deel) hoe je je dag beleeft. De 7 beste tips hebben we voor jou verzameld. 

1000 beproefde routines die tot 7 tips leiden. Wat doen succesvolle mensen in de ochtend?

Je hebt je voorgenomen om weer een killer van een thuiswerkdag te hebben. Wasmand aan de kant, vers bakkie voor je neus en productiviteit op volle toeren. Wist jij dat een goede ochtendroutine bijdraagt aan je persoonlijke effectiviteit voor de rest van je dag? Vast wel.

Misschien heb je zelfs al eens wat geprobeerd om jouw ochtend tot een miracle morning om te toveren. Je voorgenomen dat het anders kan ‘s morgens. Maar zodra je wekker afgaat, snooze jij liever nog een keer of tien. Na een paar dagen ben je je goede voornemens zelfs alweer vergeten en ben je weer terug bij je oude gewoonten.

Blogger James Everett Youngblood had meer discipline en besloot iedere aanbevolen ochtendroutine te testen. Zo’n 1000 ochtenden later, ontdekte hij dat het neerkomt op 7 punten. Wat is een goede ochtendroutine?

1. Een productieve thuiswerkdag begint ‘s avonds

James vond het allemaal niet zo makkelijk. Goede routines in de ochtend. Vroeg opstaan bleek lastiger dan gedacht. En wanneer het toch lukte, was hij alles behalve wakker. Hij wist al snel dat het niet lag aan hoe hij opstond, maar aan de manier hoe hij zijn dag van te voren was geëindigd.

Vol enthousiasme stortte hij zich op de nieuwe ochtendroutines, zonder het besef dat je ochtend eigenlijk al de avond van te voren begint. Die avondinvulling had grote invloed op de dag die zou volgen.

Zijn avondritueel pastte hij daarom aan met deze 7 handige tips.

 • Leg alles al klaar de avond van te voren. Je hardloopkleren, de ingrediënten voor je gezonde lunch, je thuiswerk spullen.
 • Geen wijntjes (of ander alcoholisch drankje) 2 uur voor het slapen gaan. Misschien heb je het hard nodig na een lange dag thuiswerken en denk je dat je er beter door in slaap valt. Toch slaap je minder goed na je glaasje wijn. Zeg maar ChardoNEE dus.
 • Laat grote maaltijden achterwege vlak voor het slapengaan. Het heeft niet alleen een slechte invloed op je gewicht, maar ook je hart- en bloedvaten en bloedsuikerspiegel hebben daar last van. (Een licht snackje daarentegen is wel prima, mits je aan intermittent fasting doet uiteraard).
 • Beperk je bakkies pleur. Vooral na het avondeten. Beter voor je lijf, beter voor je slaap.
 • Houd je master bedroom koel en clean. Een koele kamer (tussen de 15,5 en 20 graden), helpt je lijf sneller te ontspannen.
 • Vermijd prikkels door blauw licht. Smartphone, tablet, laptop voor het slapengaan zijn dus een no go. Je bioritme bedankt je later.
 • Klinkt misschien simpel, maar kom tot rust. Echt, je zult er baat bij hebben door gewoon lekker je rust te pakken in de avond. Probeer eens een fijne slaap meditatie of stop je piekeren met het piekerkwartiertje.

2. Beweeg! (een deel van je ochtend)

Besteed een deel van je ochtend aan fysieke beweging. Wat je ‘s ochtends doet, hoe je denkt, hoe je handelt, hoe je je voelt, beïnvloedt de rest van je dag. Beweging helpt om lekker in je vel te zitten. Zo tackle je makkelijker die projecten voor je werk thuis. En is je wilskracht sterker om je niet af te laten leiden door je klusjes in huis.

Doe wel iets wat bij je past. Gaat jouw beste vriendin lekker op een yogasessie in de ochtend, maar ben jij meer van de krachttraining? Ga dan voor die push ups en burpees. Hier is geen goed of fout. Zo lang jij er maar blij van wordt. 

3. Wees consequent, hou vol én doseer

James ondervond nog een ander probleem, namelijk weerstand van zijn brein.

Zijn brein kwam met smoesjes zodra ‘s ochtends de wekker ging. “Hij was te moe” en “een half uurtje extra slaap was toch veel beter dan die geplande ochtendmeditatie”.

Heel begrijpelijk. Ons brein wil vasthouden aan het oude vertrouwde. Het houdt van routine. Niet van verandering. Daarom doet het zijn stinkende best om jou te overtuigen bij je oude gewoontes te blijven. 

Wees de slimste en trap hier niet in.

Het geheime ingrediënt van een succesvolle ochtend routine is volharding. Consistent zijn. En dat vraagt om routine. Iedere dag (ja ook in de weekenden, sorry!) dezelfde tijd uit bed.

Ook al ben je doodmoe. Alleen op deze manier kun jij je vastgeroeste brein een nieuwe gewoonte aanleren.

Maar onthoud: Less is more.

Yoga, meditatie, lezen, hardlopen en nog een uur aan die moeilijke klus werken. Het geeft allemaal een boost, toch moet je opletten dat je er niet te ver in doorslaat.

Wanneer je alle tips in één dag gaat stoppen, zul je misschien eerder gestresst raken dan ontspannen. En dat is natuurlijk niet je doel. 

James kwam hier ook achter. Hij bracht hier meer balans in en koos een paar dingen als ochtendroutine. Hierdoor was hij productiever, maar zonder dat het stressig werd.

Vind ook je balans hierin. Ga er eens mee aan de slag en voel wat werkt voor jou. Zolang er een stukje beweging, aandacht voor je mind en een moment van werk in zit heb jij een perfecte ochtendroutine te pakken. 

4. Besteed een deel van je ochtend aan concentratie werk

Zijn ontdekkingstocht in ochtendroutines leerde James dat focus bewaren heel belangrijk was.

Eerst checkte hij gelijk zijn social media, mail en whatsapp bij het ontwaken. Daar bleef hij enige tijd doorheen scrollen en verloor hierdoor al een hoop van zijn concentratie (en tijd!)

Met een paar tips bracht hij daar verandering in:

 • Zet je telefoon op vliegtuigmodus. Zodat jouw thuiswerkdag niet al gelijk ‘s ochtends in je bed begint.
 • Houd je telefoon uit je slaapkamer. Zodat je er niet eens naar kán grijpen in de ochtend.
 • Blokkeer websites en apps. Die jou alleen maar afleiden en een flinke lek zijn voor je focus.

En zo hou je concentratie over voor belangrijke taken in de ochtend (deep work). Het is een perfect moment om je denkvermogen nog optimaal te benutten. Gebruik deze kans!

5. Boost je mentale gezondheid

Misschien staat dit nog niet op je prioriteitenlijstje, maar aandacht geven aan je mind – hoe je je voelt – is een waardevolle toevoeging aan je ochtendroutine. Het zal de rest van je thuiswerkdag een boost geven.

James ontdekte de volgende manieren om dit te doen:

Dus

Vergeet al die hippe boeken die je vertellen hoe je een miracle morning kunt creëren. Leer van onze vriend James. Jij weet nu: wat is een goede dagroutine? En waarom ochtendroutine?

 1. Een productieve thuiswerkdag begint ‘s avonds
 2. Beweeg! (een deel van je ochtend)
 3. Wees consequent, hou vol én doseer
 4. Besteed een deel van je ochtend aan concentratie werk
 5. Boost je mentale gezondheid

Meer ochtend routine tips? Check onderstaande video, daarin vertelt Björn – onze time management expert – je over zijn ochtendroutine:

Meer tips over een productieve thuiswerkdag?

Je weet nu hoe je een goede ochtendroutine kunt creëren om zo je productiviteit te boosten voor je thuiswerkdag. Wil je meer tips over hoe je de uitdagingen van thuiswerken kunt ombuigen naar een effectieve thuiswerkdag? Volg dan onze 1-daagse training thuiswerken en je zult leren dat werken op afstand zelfs een verademing kan zijn.