Je communiceert niet alleen met woorden, ook jouw lichaamshouding vertelt een hoop. Zeker iets waar jij als leidinggevende rekening mee wilt houden wanneer je met je team communiceert. Maak jij namelijk deze 2 fouten in je non-verbale communicatie, dan doe je jouw team en jezelf tekort.
Wat komt aan bod?
- Fout 1: Je straalt uit dat je geen tijd voor je team hebt
- Fout 2: Je straalt uit dat je geen aandacht voor hen hebt
- Kortom: non verbale communicatie is belangrijker dan je denkt
- Veelgestelde vragen over non verbale communicatie
Of het nou om een feedbackgesprek gaat, een email of een telefoontje; jij bent je bewust van de rol die jij als leidinggevende vervult. Je let daarom nauwlettend op de woorden die je kiest en op de manier waarop je communiceert. Ruis of miscommunicatie ontstaat immers snel en zonder dat je het doorhebt.
Toch zien veel leidinggevenden één communicatievorm over het hoofd. Eén manier van communiceren die niet altijd bewust is, maar wel net zo belangrijk als de gesproken vorm. (Al dan niet belangrijker):
Non verbale communicatie.
De manier waarop ze overkomen. Niet wat er gezegd wordt, maar hoe. En komt die lichaamstaal niet overeen met de boodschap die ze verbaal willen overbrengen, dan kan dat onbewust de relatie met het team schaden.
- Zo geven ze bijvoorbeeld het signaal af dat ze geen tijd voor hun team hebben.
- Of vertelt hun houding dat het verhaal van een collega hun aandacht niet kan vasthouden.
Twee zaken die misschien helemaal niet aan de orde zijn, maar die jij wellicht toch uitstraalt. Zo ga je dat tegen:
Fout 1: Je straalt uit dat je geen tijd voor je team hebt
Gehaast loop je richting de volgende meeting. Met een kop koffie in de ene hand en je telefoon in de andere, check je vlug of je nog updates hebt gekregen over dat voorstel. Je ziet nog net dat je een teamlid op de gang passeert. Je brengt een snelle “Hé! Alles goed?” uit, voordat je de meeting inloopt en de deur achter je sluit.
Als leidinggevende heb je vaak een volle agenda. Mensen verwachten je aanwezigheid, een reactie op iets of willen even iets tegen je aanhouden. Kortom: je bent altijd druk in de weer en rent van hot naar her. Deze bedrijvigheid kan er echter voor zorgen dat teamleden het lastig vinden om je aan te spreken. Om je te storen…
“Nee, ik vraag haar morgen wel om haar reactie, volgens mij heeft ze nu geen tijd”.
Nu kan het natuurlijk geen kwaad wanneer dit sporadisch voorkomt. Geef jij echter al leidinggevende veelvuldig het signaal af dat je geen tijd hebt, dan doet dat iets met je teamleden. Ze zullen je niet durven aanspreken of zich nerveus voelen in jouw bijzijn. Nog belangrijker: ze zullen zichzelf onbelangrijk voelen:
Een collega die hulp nodig heeft bij een project, zal jou niet durven aanspreken. Een teamlid dat even haar hart wilt luchten, zal het gevoel hebben dat haar probleem niet belangrijk genoeg is, om je daarvoor te storen.
Kortom: zodra jij altijd het signaal afgeeft dat je het druk hebt, zal je team jou niet durven benaderen. Ze zullen zich ongehoord en onbelangrijk voelen. En dat is wel het laatste dat jij als leidinggevende wilt.
Wat je daarom voortaan doet
Natuurlijk kun je geen belangrijke en dringende zaken uit je agenda schrappen. Je zal dus een drukbezet persoon blijven. Waar je wel invloed op hebt, is hoe jij hiermee omgaat. Qua lichaamstaal, bedoelen we dan.
Aan het begin van je werkdag of aan het begin van een meeting, neem je even de tijd — vijf tot tien minuten. Begroet je collega’s, maakt even een praatje met ze of drink samen een kop koffie. Houd een relaxte, zelfverzekerde houding aan. Lach! En zorg ook voor meerdere tonen en intonaties in je stem.
Een kleine tijdsinvestering, maar wel één waarmee je communiceert dat je niet te druk bent voor je team. Ze zullen zich gezien en gehoord voelen, waardoor de drempel om jou later op de dag aan te spreken, lager ligt.
Fout 2: Je straalt uit dat je geen aandacht voor hen hebt
Je bent ijverig bezig met het schrijven van een salesrapport. Er wordt op de deur geklopt en terwijl je de laatste puntjes op de ‘i’ zet, roep je “Binnen!”. Sander steekt zijn hoofd om de deur. “Hé, voordat ik deze aanvraag de deur uit doe, wil ik even jouw mening…” Terwijl je de interactie met hem aangaat, rusten je vingers op de het toetsenbord. Je lijf is naar de laptop gedraaid. Je ogen gaan van het scherm, naar Sander en weer terug. “Tuurlijk, brand los.”
Hoewel jij aandacht voor Sander hebt en waarschijnlijk écht hoort wat hij te vertellen heeft, ervaart Sander dit niet zo. Jouw non verbale communicatie vertelt hem dat jij geen tijd hebt. Misschien geeneens geïnteresseerd bent in wat hij te zeggen heeft. Hierdoor houdt hij zijn verhaal kort — uit angst jou lastig te vallen.
“Oh, nou als het nu niet uitkomt kan ik ook later terugkomen? Uhm, ik vraag anders Anna wel even.”
Hier gaan 2 dingen fout:
- Een indirecte lichaamsoriëntatie waarbij je dus wegdraait van de persoon waarmee je praat – communiceert dat jij geen aandacht hebt voor de persoon vóór je. Je laptop, dat salesrapport — dáár ligt jouw focus. Tenminste, dat is wat jij communiceert.
- Een gesloten lichaamshouding. Door daarnaast je handen op het toetsenbord te houden en soms vluchtig een blik op het scherm te werpen, creëer je een barrière tussen jouw en je gesprekspartner.
Dit zorgen ervoor dat Sander zich ongemakkelijk voelt. Hij praat wel tegen je, maar hij heeft niet echt het gevoel dat zijn verhaal bij je binnenkomt.
Wat je daarom voortaan doet
Zodra je met een teamlid communiceert, zorg je ervoor dat jouw lichaamshouding – en oriëntatie open en vriendelijk zijn. Draai je lichaam naar je gesprekspartner toe. Niet alleen je hoofd, maar ook je schouders en torso. Zelfs je voeten wijzen naar de persoon in kwestie. Je houding is hierbij relaxed. Je voorkomt dat je je armen en benen kruist en haalt je vingers van het toetsenbord af. Tot slot richt je je blik op Sander.
Hoewel ook dit weer een kleine aanpassing is in je non verbale communicatie, maakt het wel degelijk een groot verschil. Het toont aan dat jouw volledige aandacht zich bij Sander bevindt, niet bij het salesrapport.
Kortom: non verbale communicatie is belangrijker dan je denkt
Een leidinggevende die zich bewust is van wat hij zegt, communiceert effectief. Een leidinggevende die daarbij ook nog eens stilstaat bij hoe hij overkomt, komt nog verder. Zijn of haar team weet dat ze altijd welkom zijn met eventuele vragen of problemen. Ze voelen zich gewaardeerd, en serieus genomen. Dat komt niet alleen de prestaties ten goede, maar ook de werksfeer. Laat daarom zien dat je tijd en aandacht hebt voor je team; jouw non-verbale communicatie kan erbij helpen!
Meer weten over krachtig overkomen? Check ook deze video eens:
Toch nog lastig? Laat ons helpen
Wil je jezelf onderscheiden als een effectieve manager? Je communicatieve vaardigheden, met name je non-verbale communicatie, zijn de sleutel tot succes. Als manager draait alles om communicatie. Je moet niet alleen duidelijk je boodschap overbrengen, maar ook subtielere signalen oppikken en begrijpen. Dat is waar onze 1-daagse trainingen in Feedback Geven, Assertiviteit en Gesprekstechnieken in beeld komen.
Waarom zou je onze trainingen moeten volgen? Hier zijn een paar redenen:
- Verbeter je leiderschap: Als manager ben je een rolmodel voor je team. Met sterke communicatieve vaardigheden, vooral non-verbale, zul je inspirerend leiderschap tonen en je team motiveren om te excelleren.
- Verhoog de productiviteit: Door effectiever te communiceren, minimaliseer je misverstanden en vergroot je de efficiëntie in je team. Dit vertaalt zich rechtstreeks in verbeterde prestaties en resultaten.
- Win het vertrouwen van je team: Leer hoe je met vertrouwen en assertiviteit kunt spreken. Je zult zien dat dit het vertrouwen van je team in jou als manager zal vergroten, wat leidt tot een positievere werkomgeving.
- Verbeter je relaties: Of het nu gaat om medewerkers, collega’s of klanten, goede communicatieve vaardigheden zullen je helpen betere relaties op te bouwen en te onderhouden.
Onze trainingen zijn praktisch en hands-on. Hier is wat je kunt verwachten:
- Feedback Geven: Leer hoe je constructieve feedback kunt geven zonder anderen te ontmoedigen. Dit zal de groei en ontwikkeling van je team bevorderen.
- Assertiviteit: Ontdek hoe je op een zelfverzekerde manier je standpunten kunt uiten en je grenzen kunt stellen, zonder agressief te zijn.
- Gesprekstechnieken: Krijg inzicht in hoe je effectieve gesprekken kunt voeren, luisteren en de juiste vragen kunt stellen om de communicatie te verbeteren.
Onze trainingen zijn niet alleen informatief, maar ook leuk en interactief. We zorgen ervoor dat je praktische vaardigheden ontwikkelt die je direct in je werk kunt toepassen.
Dus, waar wacht je nog op? Investeer in jezelf en word de manager die anderen willen volgen. Meld je vandaag nog aan voor een van onze 1-daagse trainingen en ontdek de kracht van effectieve communicatie. Je zult versteld staan van de impact die het zal hebben op je carrière en je leven. Tot ziens op onze training!
Mensen vroegen ook | Veelgestelde vragen over non verbale communicatie
-
Wat is non verbale communicatie?
Non-verbale communicatie betekent dat je boodschappen overbrengt zonder woorden te gebruiken. Het gaat om signalen zoals gezichtsuitdrukkingen, gebaren, houding, oogcontact en zelfs de toon van je stem.
-
Wat betekent non verbale communicatie?
Non-verbale communicatie betekent eigenlijk “communiceren zonder woorden”. Het zijn de manieren waarop we met anderen praten zonder te praten, zoals met onze lichaamstaal.
-
Waarom is non-verbale communicatie belangrijk?
Non-verbale communicatie is belangrijk omdat het vaak meer zegt dan wat we zeggen met woorden. Het helpt anderen begrijpen hoe we ons voelen en wat we bedoelen. Het maakt onze boodschappen duidelijker en helpt om beter met anderen om te gaan.
-
Hoeveel procent non verbale communicatie?
Hoeveel procent van de communicatie is non verbaal? Deskundigen zeggen dat ongeveer 70-80% van de communicatie non-verbaal is. Dat betekent dat het grootste deel van wat we aan anderen vertellen, niet met woorden gebeurt.
-
Wat is het verschil tussen verbale en non verbale communicatie?
Verbale communicatie is praten met woorden, terwijl non-verbale communicatie signalen zonder woorden gebruikt, zoals gebaren en gezichtsuitdrukkingen. Verbale communicatie is wat je zegt, terwijl non-verbale communicatie laat zien hoe je je voelt of wat je bedoelt.
-
Wat zijn non verbale signalen?
Non-verbale signalen zijn tekenen die je zonder woorden gebruikt om iets uit te drukken. Bijvoorbeeld, een glimlach kan een teken van blijdschap zijn, terwijl fronsen kan wijzen op zorg of verdriet.
-
Wat is non-verbale communicatie voorbeelden?
Voorbeelden van non-verbale communicatie zijn lachen als je blij bent, iemand een knuffel geven om troost te bieden, iemand de hand schudden om respect te tonen, of je armen over elkaar slaan om afstandelijkheid te tonen.
-
Welke 3 kenmerken vallen onder non-verbale communicatie?
De 3 belangrijkste kenmerken van non-verbale communicatie zijn gezichtsuitdrukkingen, lichaamstaal en oogcontact. Deze signalen dragen veel bij aan wat we anderen vertellen zonder woorden.
-
Wat is geen non-verbale communicatie?
Dingen zoals geschreven berichten, e-mails en sms-berichten zijn geen non-verbale communicatie, omdat ze woorden gebruiken om een boodschap over te brengen. Alles wat met woorden wordt gezegd of geschreven, valt onder verbale communicatie.
-
Wat doet non-verbale communicatie?
Non-verbale communicatie helpt ons om emoties, gedachten en bedoelingen over te brengen zonder woorden te gebruiken. Het maakt onze communicatie effectiever en helpt anderen beter te begrijpen wat we bedoelen en voelen. Het is een krachtig hulpmiddel voor interactie met anderen.
Verder lezen over (non) verbale communicatie?
Ben je geïnteresseerd geraakt in dit onderwerp, dan raden we je aan ook deze artikelen over non verbale communicatie te lezen:
- Non verbale communicatie: doe (en laat) deze 3 dingen
- Gesprekstechnieken — deze 5 fouten maak jij (ook)
- Non verbale communicatie — “Let op je gezicht” zegt FBI gedragsanalytisch
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Tijdwinst.com
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog