Namen aan gezichten koppelen vinden we maar wat moeilijk. En wanneer je de naam van iemand vergeet kun je die ene gênante vraag stellen (‘Sorry, wat was je naam ook alweer?’) of je lacht vriendelijk en doet alsof je neus bloedt. Nu maar hopen dat je de persoon niet aan iemand hoeft voor te stellen… — Zulke situaties voorkomen? Leer namen onthouden (in 3 stappen).

Zeker wanneer je aan een hele rits nieuwe mensen tegelijkertijd wordt voorgesteld, wordt het lastig. Tijdens een netwerkborrel bijvoorbeeld of een open dag die je bijwoont. Er komen dan zoveel namen en zoveel gezichten op je af dat je het na ‘Janine, aangenaam’ en ‘Hi, Paulo’ opgeeft.

En nu is dat gelukkig niet héél erg, een naam vergeten. Het is hoogstens gênant. Zeker wanneer jij al twee uur lang met iemand vergadert en ineens haar naam moet vastleggen in een document — ‘Shit.’

Om zulke situaties te vermijden, is het handig om een paar technieken te kennen; manieren waarmee je makkelijk namen onthoudt en moeiteloos de namen aan gezichten koppelt. Zodat je niet alleen tijdens de meeting het beestje bij de juiste naam noemt, maar ook lang daarna. Mocht je de persoon dan tegen het lijf lopen of hij of zij belt je dagen later op dan weet je: ‘Oh ja, Celeste. Die met dat pittig brilletje.

Dat maakt de situatie niet alleen aangenamer voor jou, ook de persoon in kwestie voelt zich gehoord en gezien. Want laten we eerlijk zijn: zodra iemand je naam vergeet, voel je je wel een beetje vergeten. Alsof je niet interessant genoeg bent. Voor iemand die daarentegen jou naam dagen of zelfs maanden later nog herinnert, voel je toch iets van bewondering. Wauw. Je hebt duidelijk een indruk achter gelaten.

Daarom is het zo belangrijk dat je een poging doet namen te onthouden. Het laat je aardiger en sympathieker overkomen, versterkt de relatie en (misschien wel de minst belangrijke reden:) voorkomt een hoop gênante situaties.

Dit is hoe je dat doet:

Slecht in namen onthouden? Nooit meer vergeten in 3 stappen

Je hebt er in ieder geval geen fotografisch geheugen voor nodig. Dat scheelt. Het koppelen van namen en gezichten en deze (langdurig) onthouden, heeft meer te maken met het breinvriendelijk maken van een naam; door associaties te leggen en te werken met onderlinge verbindingen. Dat is namelijk hoe jouw brein onthoudt en leert. Door 3 stappen te volgen kan iedereen dat.

Stap 1. Aandachtig luisteren

Dit is waar het vaak misgaat. Zodra je iemand ontmoet ben je voornamelijk bezig met wat jij gaat zeggen. Misschien bereid je het al in je hoofd voor en “oefen” je de zin in je hoofd. Hiermee probeer je jouw zenuwen misschien iets te kalmeren of doe je een poging een goede eerste indruk te maken.

Hiermee mis je alleen je jouw window of opportunity. Want dit is waar het namelijk gebeurt: het moment dat de ander jou een handdruk geeft en zichzelf voorstelt, wil je jouw volledige aandacht op die persoon vestigen.

Dus niet bezig zijn met “Oké, je kan het. Geen slap handje. Oogcontact. Heb ik niets tussen m’n tanden?!”, maar met de ander. Hiermee voorkom je dat jou de naam ontglipt en dat je die vervelende vraag moet stellen: ‘Sorry, wat was je naam?

In plaats daarvan focus jij je op de naam van de persoon tegenover je. Dat is jouw prioriteit. Geef je hersenen een signaaltje dat wat je zometeen hoort werkelijk belangrijk is, het onthouden waard.

Kortom: focus je niet op wat jij gaat zeggen, maar op wat de ander zegt. Door actief en met aandacht te luisteren.

Stap 2. De persoon in je opnemen

Ook nadat iemand zijn of haar naam heeft gezegd, blijf je jouw aandacht op de ander vestigen. Houd oogcontact, luister aandachtig en focus je op de ontmoeting.

  • Neem de persoon in zijn geheel op. Wie staat er voor je? Welke uiterlijke kenmerken zie je? Heeft ze een opvallende neus? Zijn dat nou kleine bootjes op zijn overhemd? Zou je haar trui lila of toch indigo noemen? En wat een aparte ring draagt hij. Je doet dit op een vluchtige, non-creepy, manier natuurlijk. Zonder dat de ander er echt besef van heeft.
  • Daarnaast vraag je door. Misschien kun je dieper ingaan op de naam; hoe je deze schrijft bijvoorbeeld (‘Oh, wat een aparte naam. Die hoor je zelden. Schrijf je die met een c of een k?’) of de oorsprong (‘Mooie naam zeg. Heb je toevallig Scandinavische roots?’)

Doe beide dingen met oprechte interesse en registreer wat de ander hierover vertelt. Op die manier onthoud je naam beter en kun je ‘m op een later moment oprakelen, bijvoorbeeld wanneer je de persoon tegen het lijf loopt.

Namen onthouden tips

Je onthoudt de naam wanneer je de persoon voor het eerst ontmoet…

Het in je opnemen van de persoon en zijn of haar naam kost je misschien zo’n 10 seconden; van het moment tot hij of zij jouw hand schudt tot aan het moment dat de naam wordt genoemd. Indien je meer tijd te besteden hebt – jullie bevinden zich bijvoorbeeld in een gesprek – dan kan jouw registratie misschien wel oplopen tot 10 minuten. Je komt meer te weten over de persoon, bijvoorbeeld de plek waar de persoon vandaan komt of hoe hij denkt over het nieuwe beleid. Zulke zaken kun je weer koppelen aan de naam.

Hoe opvallender de kenmerken of de associaties zijn, des te beter je de naam onthoudt.

  • ‘Grappig. Bo draagt een overhemd met bootjes — Bo. Bootjes.’
  • ‘Vidar is niet Scandinavisch. Hij noemde net wel dat hij graag op zondag vist — Vissen. Vis. Vid. Vidar.’
  • ‘Barry heeft wel een erg lage stem. Bariton, heet zoiets toch? — Bariton. Barry. Perfect.’

Op zo’n manier kun je associaties leggen. En ja, dat klinkt misschien een beetje raar om een volwassen persoon te koppelen aan zijn bootjes-overhemd, maar hé: je brein vindt het op die manier gewoon makkelijk om te onthouden. Maak het daarom zo gek als je wil, niemand die jouw gedachten kan lezen.

Stap 3. De naam herhalen

Nu je kennis hebt gemaakt met de persoon en er een mentaal beeld aan hebt gekoppeld, herhaal je de naam nog een keer. Dat kan hardop, maar dat mag ook in je hoofd. Indien je de kans krijgt op het eerste te doen, kies dan daarvoor. Ook hierbij wil je niet raar of geforceerd overkomen. Zeg dus niet de naam aan het eind van iedere zin, maar probeer ‘m zo nonchalant mogelijk aan te halen.

Leuk om kennis met je te maken, Bo’ of ‘Zeg, Barry. Hoe kijk jij aan tegen de nieuwe ontwikkelingen bij…’.

In je hoofd mag dus ook:

‘Nee, Vidar was diegene die graag vist en Barry is die met die stem. Bootjes-Bo zit niet bij deze groep’

Wil je er dus écht zeker van zijn dat je een naam onthoudt (en gelijk een goede indruk maken) herhaal de naam dan. Hiermee train jij je brein de naam te onthouden en laat je aan de ander zien dat je aandacht hebt voor jullie ontmoeting.

Bonustip

Indien je er zeker van wilt zijn dat je de naam ook nog over een week en zelfs maand kent, kun je zwaarder geschut inzetten. Je schrijft de naam en alle kenmerken van de persoon op. Dat is misschien rigoureus – en klinkt een beetje creepy – maar het is een uitstekende manier om je brein eraan te herinneren ‘dit is belangrijk, dit wil ik onthouden’.

Laten we het er wel over eens zijn dat je dat het beste na je ontmoeting kunt doen. Niet tijdens je gesprek een notitieboekje tevoorschijn toveren en aantekeningen maken over Bo-Bootjes. Zou menig wenkbrauw doen fronsen.

… maar ook nog lang daarna.

Ontdekken of we jouw naam kunnen onthouden?

Het onthouden van iemand naam is natuurlijk maar het begin. Wat er daarna gebeurt, bepaalt hoe effectief jullie gesprek werkelijk is. Indien je daar meer over wil leren, raden we je aan onze 1-daagse cursus Gesprekstechnieken te volgen. Daar krijg je les van de pro’s, en oefen je direct wat je leert. Heel praktijkgericht, zodat je er direct profijt van hebt op de werkvloer en thuis. En gegarandeerd: we onthouden jouw naam. Feilloos.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Gesprekstechnieken

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog