Multitasken; je kunt het niet. Tenzij je een medisch wonder bent. Om voor eens en altijd met de multitask-mythe af te rekenen: wanneer je multitaskt, functioneert je brein gelijk aan wanneer je een joint hebt gerookt. Lees meer schokkende feiten over multitasken en stop er daarna meteen mee – met behulp van 5 handige tips.

Probeer eens met je vinger op je bureau te tikken terwijl je met de andere hand cirkeltjes maakt. Wees niet te triomfantelijk als het je lukt. Je zult namelijk merken dat het – als het je al lukt – je er veel moeite voor moet doen.

Allemaal extra hersenactiviteit die niet nodig is. Gebruik je mentale energie liever zoveel mogelijk om je te richten op één klus tegelijk. Dit levert niet alleen tijdwinst op, maar ook nog eens meer kwaliteit en minder fouten.

Als je slim bent, stop je vandaag nog voor eens en altijd met multitasken. Waarom? Lees de wetenschappelijk onderbouwde redenen hier beneden maar eens, en je zult begrijpen waar we het over hebben.

Wat komt aan bod:

  1. Hoe werkt multitasken?
  2. Hoe je stopt met multitasken
  3. En nu?

Hoe werkt multitasken? Niét, dus.

Allereerst: multitasken werkt niet. Daarom is het goed om te weten hoe multitasken (niet) werkt.

Je brein is een ‘computer’ die werkt met elkaar opvolgende processen, niet in parallelle processen die synchroon naast elkaar lopen. Je brein doet dus éérst het een en dán het ander. Natuurlijk kun je ademhalen en met je ogen knipperen tegelijk. Maar zodra het neerkomt op cognitieve taken (zoals de meeste klussen in je werk bijvoorbeeld), schakelt je brein af wanneer het die taken moet combineren.

  • Wanneer een kantoorwerker zijn mail checkt of een telefoontje krijgt terwijl hij bezig is met het schrijven van een rapport, dan duurt het maar liefst 15 tot 25 minuten nadat hij de mail heeft gesloten of de telefoon heeft opgehangen om zijn brein weer op volle toeren op het rapport te laten focussen. Dat ondervond de Universiteit van Californië tijdens een onderzoek naar multitasken onder kantoorwerkers.
  • De afdeling psychiatrie van de Universiteit van Londen kwam er achter dat je IQ bovendien met maar liefst 10 punten daalt (gelijk aan een nacht doorhalen of een joint roken!) wanneer je brein onderbroken wordt door multitasken in de vorm van taak-onderbrekende mails, berichtjes en telefoontjes.
  • Harvard Business Review (HBR) onderzocht waarom multitasken niet goed is voor je productiviteit. En ook precies hoe slecht multitasken is voor je productiviteit: de resultaten waren verbluffend. Je productiviteit daalt met 40% wanneer je brein switcht van de ene taak naar de andere.
  • Maar er is meer… Multitasken betekent niet alleen dat je focus verliest, je IQ tijdelijk daalt en dat je productiviteit een duik neemt. Het put je bovendien uit, volgens The Social Science Research Network.
  • Western Washington University haalde uit hun onderzoek dat multitasken er ook nog eens voor zorgt dat je zaken niet goed registreert in je brein. Je slaat kleine, triviale dingen simpelweg niet op in je kortetermijngeheugen: ‘inattentional blindness’ wordt het door de wetenschap genoemd. De universiteit liet voor haar onderzoek studenten al telefonerend over het campusterrein lopen, terwijl er een clown op een éénwieler jonglerend voorbij kwam. 75% van de studenten registreerde de paarse clown niet.
  • Volgens onderzoek van de Universiteit van Leeds maken we bovendien vier tot vijf keer zoveel fouten wanneer we multitasken.
  • De Universiteit van Illinois concludeerde verder dat multitasken slecht is voor je creatieve denkprocessen en het maakt je gestresst.

Kortom: de wetenschap is het er over eens – multitasken bestaat niet. Of beter gezegd: productief werken en multitasken gaan absoluut niet samen. Het heeft een negatief effect op je productiviteit, je IQ, je focus, je kortetermijngeheugen, de kwaliteit van je werk, je creativiteit én je mentale gezondheid.

Geloof je nog steeds dat jij dat medische wonder bent dat wél kan multitasken? Lees dan dit artikel maar eens.

multitasken

Hoe je stopt met multitasken: 11 manieren zorgen voor single tasking

(Eindelijk) overtuigd dat multitasken ook voor jou niet werkt? Stop er dan meteen mee. “Gemakkelijker gezegd dan gedaan”, zul je denken. Klopt. Daarom help ik je graag een eindje op weg met deze 11 handige tips om multitasken te vermijden:

1. Zet afleidende notificaties en stoorzenders uit

Notificaties van e-mails, berichten en sociale media zijn vaak de grootste boosdoeners als het gaat om multitasken. Zet je e-mailnotificaties uit en zet je telefoon op stil. Vraag je collega’s vriendelijk om je niet te storen tijdens een specifiek tijdsblok. Als er notificaties zijn waar je je nog niet helemaal bewust van was, probeer ze dan op te sporen en uit te schakelen. Je zult merken dat dit kleine gebaar een groot effect heeft op je concentratie.

2. Plan afspraken met jezelf in je agenda

Reserveer in je agenda niet alleen tijd voor vergaderingen met anderen, maar blokkeer ook bewust tijd om aan je eigen taken te werken. Veel mensen raken in multitasken verzeild omdat ze te weinig tijd vrijmaken voor hun eigen belangrijke projecten. Door ‘afspraken met jezelf’ in je agenda te zetten, geef je prioriteit aan jouw werk, en met een gedeelde digitale agenda zien collega’s dat je bezet bent, wat spontane onderbrekingen helpt voorkomen.

3. Maak teamafspraken over communicatie

Een eenvoudige maar effectieve afspraak in een team is om niet elke losse vraag tussendoor te stellen. Maak in plaats daarvan een lijstje (‘1 op 1-lijst’) met vragen en bespreekpunten voor een later moment. Dit voorkomt dat collega’s elkaar constant storen en helpt om langere periodes van geconcentreerd werken te waarborgen. Ook jij kunt ongestoord doorwerken en hebt straks in één keer antwoord op alles wat je nodig hebt.

4. Werk in tijdsblokken

Probeer de techniek van tijdsblokken toe te passen, waarbij je periodes van geconcentreerd werken afwisselt met korte pauzes. Bijvoorbeeld: werk 50 minuten gefocust aan een taak en neem dan 10 minuten pauze. Door je werk in overzichtelijke blokken te verdelen, is de drang om tussendoor te multitasken kleiner. Het helpt je gefocust te blijven en biedt ook ruimte voor wat ontspanning tussendoor.

5. “Eat that frog”: begin met je belangrijkste taak

De ‘Eat That Frog’-methode van Brian Tracy draait om het aanpakken van de belangrijkste of moeilijkste taak aan het begin van je werkdag. Door meteen de belangrijkste taak aan te pakken, voorkom je dat je afgeleid wordt door kleinere, minder dringende taken en hou je de rest van je dag overzichtelijker. Zo wordt het makkelijker om één taak af te ronden zonder andere zaken tussendoor te willen doen.

6. Gebruik een takenlijst met prioriteiten

Schrijf je taken op in volgorde van prioriteit en geef elke taak een duidelijk doel. Dit helpt je om gefocust te blijven op wat echt belangrijk is, in plaats van dat je jezelf verliest in minder dringende zaken. Door een overzicht van je dag te hebben, verminder je de behoefte om van het ene naar het andere te springen omdat je duidelijk hebt wat je moet doen en waarom.

7. Zorg voor een opgeruimde werkplek

Een rommelige werkplek kan leiden tot een rommelige geest. Wanneer er veel spullen om je heen liggen, kunnen je ogen en je gedachten er makkelijk op afdwalen, wat multitasken in de hand werkt. Door je werkplek opgeruimd en overzichtelijk te houden, maak je het voor jezelf gemakkelijker om bij je taak te blijven.

8. Maak gebruik van de “Do Not Disturb”-functie

Veel werk-apps en communicatieplatformen hebben een “Niet Storen”-modus. Zet deze functie aan wanneer je geconcentreerd aan een taak wilt werken. Collega’s zien dat je bezig bent en weten dat ze hun vragen voor later kunnen bewaren. Zo vermijd je onverwachte onderbrekingen en hou je jouw aandacht op de taak gericht.

multitasken

9. Beperk jezelf tot één scherm of één tabblad

Het gebruik van meerdere schermen of een overvloed aan openstaande tabbladen stimuleert multitasken. Probeer slechts één venster of tabblad tegelijk open te hebben dat relevant is voor de taak waaraan je werkt. Door je scherm overzichtelijk te houden, dwing je jezelf om je aandacht bij die ene taak te houden, zonder verleiding om snel iets anders tussendoor te doen.

10. Leer “nee” te zeggen tegen ad-hoc verzoeken

Het kan verleidelijk zijn om meteen in te gaan op vragen van collega’s of nieuwe taken die zich aandienen. Leer jezelf aan om “nee” te zeggen of een verzoek vriendelijk uit te stellen tot een later moment. Dit betekent niet dat je niet behulpzaam bent, maar dat je prioriteit geeft aan wat op dat moment het belangrijkste is. Plan een later moment om met nieuwe taken aan de slag te gaan, zodat je huidige taak ononderbroken afgemaakt kan worden.

11. Volg een Time Management training

En wil je nu écht impact maken op jouw productiviteit en structuur brengen in je werkdag? Overweeg dan onze ééndaagse Training Time Management. In deze training krijg je praktische technieken en inzichten die je helpen je tijd optimaal te beheren, je concentratievermogen te vergroten en multitasken achterwege te laten!

Wat leer je zoal?

  • Hoe je prioriteiten stelt en kunt onderscheiden tussen urgente en belangrijke taken.
  • Effectieve planningstechnieken, zoals de 80/20-regel en de Eisenhower-matrix, zodat je je dag logisch en overzichtelijk kunt indelen.
  • Concentratiebooster-strategieën waarmee je langere tijd effectief aan één taak kunt werken, zonder telkens afgeleid te worden.
  • De kracht van routines en slimme gewoontes: kleine gewoontes die je helpen om je dag met rust en structuur te beginnen en af te sluiten, wat stress vermindert en je werkplezier vergroot!

Tijdens de training krijg je de kans om te oefenen met tools en technieken die je direct kunt toepassen in je werk, zoals het slim plannen van je agenda, het beheren van communicatie met collega’s en het maken van overzichtelijke en haalbare takenlijsten. We houden de training praktisch en interactief, zodat je de handvatten krijgt om je nieuwe vaardigheden meteen de volgende werkdag toe te passen.

Onze ervaren trainers staan klaar om je te begeleiden bij de uitdagingen die tijdmanagement met zich mee kan brengen en geven je persoonlijke tips om jouw specifieke valkuilen te tackelen. Na deze dag ben je niet alleen productiever, maar ook zelfverzekerder in het plannen en beheren van je werk.

Dus, of je nu worstelt met een overvolle agenda, veel afleiding ervaart, of het moeilijk vindt om prioriteiten te stellen – deze training is ontworpen om je te ondersteunen bij het realiseren van een productieve werkdag, zonder de stress van multitasken. Check ‘m nu!

En nu?

Probeer jezelf vanaf nu structureel te betrappen op pogingen tot multitasken en pas dan (één van) de bovenstaande tips toe of bedenk je eigen strategie om ermee af te rekenen. Je zult zien dat het werkt en dat je veel meer gedaan krijgt in minder tijd.

Zo, blijft er mooi tijd over voor een extra kop koffie, een effectieve pauze of misschien zelfs een middagje vrij! Wat doe jij om van je multitask-gewoontes af te komen?

Meer weten? Lees gerust verder:

multitasken

Veelgestelde vragen over multitasken

  • Wat is multitasken precies, en hoe verschilt het van switchtasken?

    Multitasken is het uitvoeren van meerdere taken tegelijkertijd, zoals bellen terwijl je e-mails leest. Veel mensen denken dat ze multitasken, terwijl ze in werkelijkheid bezig zijn met switchtasken: snel schakelen tussen taken. Switchtasken vraagt veel van het brein, omdat elke schakeling mentale energie en tijd kost. In tegenstelling tot echt multitasken, wat vaak maar bij eenvoudige, repetitieve taken effectief is, verstoort switchtasken je focus aanzienlijk.

  • Is multitasken effectief, of leidt het tot minder productiviteit?

    Multitasken leidt tot een mindere productiviteit. Tal van onderzoeken tonen aan dat ons brein niet goed is in het verwerken van meerdere complexe taken tegelijk. Wanneer we proberen te multitasken, daalt de kwaliteit van ons werk en hebben we meer tijd nodig om taken af te ronden dan wanneer we ons op één taak tegelijk richten. De illusie dat we productiever zijn, komt doordat we meer bezig lijken, maar in werkelijkheid vertraagt het dus ons werkproces!

  • Hoe beïnvloedt multitasken het brein en ons concentratievermogen?

    Multitasken belast het brein. Iedere keer dat je schakelt tussen taken, moet je brein zich namelijk heroriënteren, wat leidt tot extra mentale vermoeidheid. Na verloop van tijd kan dit het concentratievermogen verzwakken, waardoor je sneller afgeleid raakt. Bovendien kunnen frequent multitaskers moeite krijgen met dieper nadenken of zich langere tijd op één taak concentreren

  • Kunnen sommige mensen beter multitasken dan anderen?

    Nee hoor. Onderzoeken hebben aangetoond dat vrijwel niemand optimaal presteert bij multitasken, ongeacht hun vaardigheden. Mensen die denken dat ze goed kunnen multitasken, blijken vaak minder effectief te werken dan mensen die hun taken één voor één uitvoeren.

  • Welke soorten taken kunnen effectief gecombineerd worden tijdens multitasken?

    Simpelere, automatische taken kunnen natuurlijk wel gecombineerd worden, zoals een audioboek luisteren tijdens het wandelen. Of een appel eten en een podcast luisteren. Belangrijk is dat één van de taken weinig bewuste aandacht vereist. Denk aan activiteiten zoals huishoudelijke klusjes tijdens het luisteren naar een podcast. Maar zodra taken meer concentratie vragen, is multitasken niet meer effectief.

  • Wat zijn de nadelen van multitasken op lange termijn?

    Op lange termijn kan frequent multitasken leiden tot hoge stressniveaus, een verminderd concentratievermogen, en een grotere kans op fouten. Het vergt namelijk veel energie om telkens te schakelen tussen taken, wat kan bijdragen aan mentale uitputting. Langdurig multitasken kan ook de focus en aandachtsspanne verzwakken, wat weer invloed heeft op andere aspecten van werk en dagelijks leven.

  • Hoe beïnvloedt multitasken de kwaliteit van ons werk?

    Multitasken heeft vaak een negatieve impact op de kwaliteit van werk. Wanneer we te snel tussen taken schakelen, maken we sneller fouten en verliezen we details uit het oog. Omdat onze aandacht voortdurend verspreid is, nemen we minder goed beslissingen en missen we vaak de diepgang in ons werk die nodig is voor een goed resultaat. Dit effect is vooral merkbaar bij complexere of creatieve taken.

  • Zijn er technieken om efficiënter te multitasken zonder de focus te verliezen?

    Als je dan per se moet multitasken, kun je dit het beste doen door gerelateerde taken te groeperen (batch processing) en taken te combineren die weinig mentale inspanning vereisen. Daarnaast helpt het om vaste blokken tijd in te plannen voor focuswerk, waarin je alle afleidingen minimaliseert. Werk in intervallen van bijvoorbeeld 25 minuten (de Pomodoro-techniek), met korte pauzes ertussen, om gefocust te blijven en tussentijdse ‘schakelmomenten’ te beperken.

  • Hoe kan ik mezelf afleren om constant te multitasken en meer gefocust te werken?

    Om minder te multitasken, begin met bewustwording: merk op wanneer je neigt te schakelen tussen taken. Stel prioriteiten en richt je op één taak tegelijk. Technieken zoals de Pomodoro-methode of het instellen van specifieke blokken waarin je ongestoord werkt, helpen hierbij. Het uitschakelen van notificaties op je apparaten vermindert ook de verleiding om te switchen. Door regelmatig je focus te trainen, bijvoorbeeld met meditatie, kun je je concentratievermogen versterken.

  • Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen als het gaat om de effectiviteit van multitasken?

    Er zijn enkele onderzoeken die verschillen tussen mannen en vrouwen suggereren in hun vermogen om te multitasken, maar deze resultaten zijn niet eenduidig. Hoewel vrouwen soms een klein voordeel lijken te hebben bij het uitvoeren van specifieke soorten multitasking-taken, zijn deze verschillen doorgaans minimaal. Beide geslachten hebben moeite met multitasken, en in de meeste gevallen presteren ze gewoon beter als ze zich op één taak tegelijk concentreren!

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog