Laten we meteen korte metten maken met de mythe van multitasken: niemand kan écht multitasken—tenzij je een medisch wonder bent. Onderzoek wijst uit dat multitasken je brein evenveel beïnvloedt als het roken van een joint. Dat klinkt schokkend? Lees verder om te ontdekken waarom multitasken niet werkt en hoe je er in vijf stappen mee kunt stoppen.
Wat komt aan bod:
- Even testen: kun jij multitasken?
- Hoe werkt multitasken (of eigenlijk: waarom werkt het niét)?
- De oplossing: single-tasken!
- Hoe je multitasken voorgoed stopt
- Veelgestelde vragen over multitasken
Even testen: kun jij multitasken?
Stel je voor: je bent bezig met het beantwoorden van een e-mail, terwijl je probeert te luisteren naar een collega die je iets vraagt, en ondertussen popt er nog een melding van je telefoon op. Herkenbaar? Het lijkt alsof we onszelf steeds vaker aan het uitdagen zijn met multitasking, in de overtuiging dat we meer gedaan krijgen. Maar wat als deze aanpak ons juist tegenwerkt?
Multitasken geeft ons het gevoel productief te zijn, maar de wetenschap wijst uit dat ons brein helemaal niet gemaakt is voor het uitvoeren van meerdere complexe taken tegelijk. Elke keer dat we onze aandacht verleggen, kost dat tijd en energie, en neemt de kans op fouten toe. Terwijl we denken efficiënt te werken, verliezen we juist snelheid en focus.
Het alternatief? Onze aandacht bewust op één taak te richten, dan maken we ruimte voor betere resultaten, minder fouten, en een gevoel van voldoening! Maar eerst:
Hoe werkt multitasken (of eigenlijk: waarom werkt het niét)?
Onze hersenen werken sequentieel—één ding tegelijk, in een volgorde. Terwijl we natuurlijk kunnen ademhalen en knipperen tegelijk, kost het combineren van cognitieve taken (zoals praten met een collega en tegelijkertijd e-mailen) meer energie en schakelt je brein continu tussen die taken. Elke onderbreking—of het nu een mail is of een telefoontje—betekent dat je hersenen zo’n 15 tot 25 minuten nodig hebben om weer volledig gefocust te raken. Dit ontdekten onderzoekers aan de Universiteit van Californië tijdens studies onder kantoorwerkers.
En dat merk je:
1. Multitasken verlaagt je IQ en concentratievermogen
Uit onderzoek van de Universiteit van Londen bleek dat multitasken je IQ met 10 punten kan verlagen—vergelijkbaar met een nacht zonder slaap of het roken van een joint. Harvard Business Review bevestigt dit met een alarmerende statistiek: je productiviteit daalt met 40% wanneer je hersenen schakelen tussen taken.
2. Multitasken put je mentaal uit
Multitasken is niet alleen vermoeiend, het belast je brein zodanig dat je uitgeput raakt, aldus The Social Science Research Network. En het blijft niet bij vermoeidheid. Uit een onderzoek van Western Washington University bleek dat multitaskers vatbaar zijn voor ‘inattentional blindness’—het onbewust negeren van belangrijke details.
3. Je maakt meer fouten en vergeet details
De Universiteit van Leeds ontdekte dat multitasken het aantal fouten verviervoudigt. Ook ontdekte de Universiteit van Illinois dat het schakelen tussen taken je creativiteit en probleemoplossend vermogen vermindert, wat weer leidt tot stress en burn-out.
4. Multitasken werkt stressverhogend en vermindert de kwaliteit van je werk
Met zoveel negatieve effecten is het duidelijk: multitasken past niet in een productieve, gezonde werkomgeving. De wetenschap toont onomwonden aan dat multitasken niet alleen je productiviteit verlaagt, maar ook je focus, IQ, geheugen, creativiteit en zelfs je mentale gezondheid onder druk zet.
Kortom: multitasken bestaat niet—dus stop ermee!
Blijf jij geloven dat je een uitzondering bent op de regel? Daag jezelf uit en lees dit artikel verder om de feiten te leren kennen. Het is tijd om multitasken vaarwel te zeggen en de voordelen van gefocust werken te omarmen.
Twee dingen tegelijk doen, kan niet. Multitasking en switchtasking gaat altijd ten koste van de kwaliteit van de uitvoering van beide taken.
De oplossing: single-tasken!
Multitasken klinkt misschien productief, maar de meeste van ons weten inmiddels dat het vaak meer chaos veroorzaakt dan het oplost. De oplossing? Jouw aandacht focussen op één taak: single-tasken.
Single-tasken is de aanpak waarbij je je volledig op één taak tegelijk richt, zonder afleiding of het gelijktijdig uitvoeren van andere activiteiten. In plaats van constant heen en weer te schakelen tussen verschillende taken (zoals bij multitasken), kies je ervoor om al je aandacht en energie op één specifieke taak te richten totdat die volledig is afgerond.
De essentie van single-tasken is dus simpel: je werkt gefocust en met aandacht, waardoor je dieper in een taak kunt duiken, sneller vooruitgang boekt, en minder fouten maakt. Het helpt om een gevoel van controle en rust te behouden, omdat je niet voortdurend hoeft te schakelen of jezelf hoeft aan te passen aan nieuwe contexten!
Wat er dan gebeurt:
- Doordat je niet telkens je aandacht hoeft te verleggen, kun je je dieper concentreren, wat vaak tot betere resultaten leidt.
- Elk moment dat je moet schakelen, vergroot de kans op fouten. Single-tasken helpt die fouten te verminderen.
- De focus op één taak helpt om deze sneller af te ronden dan wanneer je die steeds afwisselt met andere taken.
- Multitasken kan leiden tot stress en mentale vermoeidheid. Single-tasken bevordert rust en helderheid.
Kun jij goed multitasken? Dan ben je een medisch wonder! 🚫 Niemand kan namelijk multitasken. (Nope, vrouwen ook niet). https://t.co/xsqd4zkBLU pic.twitter.com/D8Ef3DbPUK
— Tijdwinst.com (@tijdwinst) November 12, 2024
Hoe je multitasken voorgoed stopt: 11 effectieve tips om te leren single-tasken
Single-tasken betekent dus niet dat je maar weinig doet, maar juist dat je effectiever en bewuster bezig bent met datgene waar je mee bezig bent. Het helpt om efficiënter en met meer voldoening te werken. Probeer het dus eens! Met deze 11 tips maak je een begin om je focus en productiviteit te verhogen door bewust één taak tegelijk te doen.
- Zet notificaties uit. Meldingen van e-mails, berichten, en social media trekken snel je aandacht en maken focussen lastiger. Zet deze afleidingen uit en vraag je collega’s om je niet te storen tijdens belangrijke taken. Met deze kleine stap merk je direct verschil in je concentratie.
- Blokkeer tijd voor jezelf in je agenda. Je agenda is er niet alleen voor vergaderingen met anderen. Reserveer ook tijdsblokken voor je eigen taken en projecten. Door dit in een gedeelde agenda te doen, weten collega’s dat je bezet bent, en voorkom je onnodige onderbrekingen.
- Maak teamafspraken over communicatie. Spreek met je team af om niet voor iedere losse vraag aan te kloppen. Verzamel in plaats daarvan punten voor een later overleg. Dit helpt iedereen langer geconcentreerd te werken en vermijdt onnodige onderbrekingen.
- Werk in tijdsblokken. Probeer geconcentreerd te werken met korte pauzes tussen de blokken. Een voorbeeld: 50 minuten werken, gevolgd door een 10 minuten pauze. Dit maakt de werkdag overzichtelijker en zorgt voor regelmatige focusmomenten.
- Begin met je belangrijkste taak: “Eat that frog”. De ‘Eat That Frog’-methode raadt aan om je dag te starten met je belangrijkste taak. Dit voorkomt dat je wordt afgeleid door kleine klusjes en helpt je gefocust te blijven zonder te springen van het ene naar het andere.
- Maak een prioriteitenlijst. Noteer je taken in volgorde van prioriteit. Dit geeft je een duidelijk overzicht van wat écht belangrijk is en voorkomt dat je jezelf verliest in minder dringende zaken.
- Zorg voor een opgeruimde werkplek. Een rommelige werkplek kan je aandacht snel laten afdwalen. Door je omgeving georganiseerd te houden, creëer je een rustpunt dat je helpt om je volledig op één taak te richten.
- Gebruik de “Niet Storen”-functie. Werkapps en communicatietools hebben vaak een “Niet Storen”-modus. Door deze aan te zetten, weten collega’s dat je even gefocust bezig bent, zodat je niet onverwacht wordt afgeleid.
- Beperk jezelf tot één scherm of tabblad. Werk je met meerdere schermen of talloze tabbladen? Dit stimuleert multitasken. Door jezelf te beperken tot het strikt noodzakelijke tabblad of venster, verminder je de verleiding om snel iets anders tussendoor te doen.
- Zeg “nee” tegen ad-hoc verzoeken. Het is verleidelijk om meteen op verzoeken van anderen in te gaan, maar leer vriendelijk “nee” te zeggen of het verzoek uit te stellen. Zo geef je prioriteit aan je eigen taak zonder onderbrekingen.
- Volg een Time Management Training. Wil je echt je productiviteit vergroten? Onze ééndaagse Time Management Training biedt je praktische tools en inzichten voor beter time management, focusvergroting, en het eindelijk loslaten van multitasken.
- Prioriteiten stellen! Leer hoe je onderscheid maakt tussen urgente en belangrijke taken.
- Efficiënte planningstechnieken zoals de 80/20-regel en de Eisenhower-matrix voor een gestructureerde dag.
- Ontdek methodes om langer aan één taak te werken zonder afleiding.
- Routine en gewoontes die helpen om je werkdag met structuur en rust te beginnen en eindigen.
Tijdens deze interactieve training krijg je praktische handvatten die je direct kunt toepassen. Of je nu worstelt met een overvolle agenda, veel afleiding ervaart, of moeite hebt met prioriteiten stellen – deze training ondersteunt je in een productieve werkdag zonder de stress van multitasken.
Ben je klaar om productiever en met meer zelfvertrouwen je werk te plannen en beheren? Meld je dan nu aan en heb eindelijk die stressvrije, effectieve werkdag!