Puntsgewijze lijstjes en samenvattingen werken tot op een bepaalde hoogte. Indien je daadwerkelijk overzicht wil hebben op de berg informatie waarmee je werkt, ga dan voor de methode die strookt met de werking van je brein: een mindmap — een manier om informatie te verwerken aan de hand van associaties en connecties. Dit is waarom dat zo goed werkt (en hoe je er een maakt).

Op de basisschool leerden we al vroeg zo’n woordspin maken. Kwam reuze handig van pas bij het maken van de spreekbeurt over je hamster. Nu je volwassen bent, en je hamster al jaren warm onder de grond ligt, gebruik je zo’n mindmap nog zelden. Ontzettend jammer, want mind mapping is een fantastische manier om een hoop informatie overzichtelijk te verwerken. Zelfs als het over droge stof gaat in plaats van over pluizige dierenvriendjes.

Kijken we namelijk naar de werking van je brein, of in ieder geval de voorkeuren die het heeft omtrent informatieverwerking, dan zien we dat niet gemaakt is om grote hoeveelheden informatie te onthouden. Het kan niet goed onderscheiden wat werkelijk belangrijk is; de bomen van het bos.

Nu kun je jouw hersenen te hulp schieten door de informatie die je wilt verwerken, samen te vatten of vast te leggen op een lijstje, maar dat is slechts één deel van informatieverwerking. Wil je namelijk op een later moment de stof nog eens tot je nemen, dan blijft het tamelijk lastig om de stof te onthouden.

Je brein is namelijk een visuele leerling. Het heeft niets met puntsgewijze lijstjes of horizontale aantekeningen. Op het moment zelf is het prima om informatie op die manier vast te leggen, maar om de informatie daadwerkelijk in je brein te verwerken, zul je moeten meegaan met de manier waarop het brein zelf werkt:

Je brein werkt aan de hand van associaties, onderlinge verbindingen, beelden en connecties. Je hebt dus niets aan overzichtelijke bulletpoints of net geschreven samenvattingen. In ieder geval niet op de lange termijn. Ze werken uitstekend om informatie in kaart te brengen, maar indien je het grote geheel wilt zien, zul je de informatie op een visuele manier aan je brein moeten doorgeven. Zeker zodra je het een groot project betreft van meerdere naslagwerken: dan wil je het grote geheel kunnen overzien.

Een mindmap helpt daarbij:

Associëren en verbindingen leggen | Waarom je brein van mind mapping houdt

Mindmappen is een uitstekende methode om grote hoeveelheden informatie overzichtelijk vast te leggen. Het stelt je in staat te werken met beelden, kleuren, symbolen en (misschien nog wel het belangrijkste:) associaties.

Door middel van vertakkingen en onderlinge connecties vat je informatie samen zoals het er ook in je brein aan toegaat: beeldend en associërend. Op die manier help je je brein een handje. Zo kan het de informatie die het leest beter verwerken én onthouden.

Door informatie te verwerken in een mindmap zie je in één oogopslag de structuur van het boek of de stof die je samenvat. De materie is daarnaast niet langer abstract, maar wordt tastbaar. Hierdoor is het makkelijker om hoofd- en bijzaken te scheiden en versterk je het begrip dat je over de informatie hebt.

Doordat je daarbij vaak werkt met eigen woorden en benamingen, dwing je jezelf na te denken over de stof. Je legt hierdoor nieuwe verbanden waardoor je tot nieuwe, verrassende ideeën en inzichten komt. Het mooiste? Je onthoudt hierdoor niet alleen alles beter, je begrijpt de materie ook beter.

Kortom:

Mindmappen is een fantastische manier om informatie te verwerken en komt uitermate van pas wanneer je complexe of grote hoeveelheden informatie op een breinvriendelijke manier wilt vastleggen. Ideaal om te gebruiken tijdens een brainstormsessie, een studie te doen naar een bepaald onderwerp of grote lappen informatie overzichtelijk te weergeven.

Mindmap maken

Even tussendoor

Meer van dit soort tips en handige adviezen? Volg ons dan op Instagram. Daar deelt zowel Björn als Tijdwinst.com de beste tips met je op het gebied van timemanagement en persoonlijke effectiviteit.

Mindmap maken om een project uiteen te zetten (5 stappen)

In mindmap is ontzettend eenvoudig te maken. Het enige dat je nodig hebt is een vel papier en wat schrijfgerei (pennen en stiften om kleur aan te brengen). Je zet het onderwerp in het midden van het vel en noteert dan alle associaties die je met dat onderwerp hebt eromheen — zoals je dat ook voor je spreekbeurt deed.

Maar indien je nu een wat ingewikkelder onderwerp hebt, blijft een vel papier toch omslachtig. Zeker wanneer je op een later moment nieuwe dingen invallen of verbindingen wilt wijzigen. Onze voorkeur gaat daarom uit naar een digitale mindmap. Daar kun je naar hartelust slepen en verbinden, en afbeeldingen en links toevoegen om er zo je eigen breinkunstwerk van te maken.

De beste keuze daarvoor is, volgens ons, Mindmeister. Deze gratis mindmap maken tool help je binnen enkele clicks een eenvoudige mindmap opstellen. Indien je daar veelvuldig gebruik van wilt maken, raden we je aan een betaalde variant te nemen. Die heeft meer mogelijkheden.

Hoe maak ik een mindmap digitaal? Björn Deusings, directeur en timemanagement expert binnen Tijdwinst.com legt het je in deze video uit. De tips liever lezen, check dan onderstaande punten. daar leggen we het ook stapsgewijs uit.

1. Schrijf alles op dat in je opkomt

Of je nou met een vel papier werkt of de materie managet in een online mindmap tool, de eerste stap is dat je alles eruit gooit.

Laten we hier even van een eenvoudige voorbeeldsituatie uitgaan: je organiseert samen met je collega’s een open dag. Alles dat met die open dag te maken heeft, schrijf je nu op. Van de kleine zaken tot de werkelijk grote dingen. Denk er niet te veel over na, maar schrijf gewoon op wat je te binnen schiet zonder rekening te houden met urgentie of volgorde. Daar heb je straks tijd genoeg voor.

Mindmap maken

2. Maak onderscheid in hoofd- en bijzaken

Zodra je een hele bundel in je mindmap hebt verzameld, is het tijd om structuur aan te brengen. Bepaal welke zaken hoofdthema’s zijn en welke zaken als subthema daaronder vallen. Je kunt in dit voorbeeld bijvoorbeeld het hoofdthema “Navigatie” aanmaken en “Programma”.  Alles dat daar vervolgens mee te maken heeft, breng je daar onder.

Om het lekker overzichtelijk te houden voor je brein, kun je kleuren en symbolen toevoegen. Het liefst die wat je associeert met het onderwerp. Hierdoor wordt de mindmap langzaam aan al overzichtelijker.

Mindmap maken

3. Vul de mindmap aan

De kans is groot dat je met deze paar categorieën voldoende associaties kunt maken om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet (iets dat met een lijstje wel snel kan gebeuren!). Om er toch zeker van te zijn dat je alles hebt, loop je even alle aftakkingen na en check je de volledigheid, Mocht je iets zijn vergeten, vul dat dan aan.

Op deze manier maak je het project compleet en zie je alle stukjes informatie in één oogopslag. En daar mag je best wat tijd voor nemen. Alles dat jou nu nog te binnen schiet vul ja aan. Desnoods voeg je extra categorieën toe.

Mindmap maken

4. Voeg er plannings-elementen aan toe

Je mindmap is nu klaar, maar indien je er een echte project-tool van wilt maken, gebruik je deze stap om er een stukje time management aan toe te voegen. Zo bedenk je wat er als eerste moet gebeuren, en als tweede, en daarna. Welke dingen kunnen tot het laatst wachten? Zijn er bepaalde dingen die extra belangrijk zijn of bijzonder? Zet daar een rood vlaggetje bij en sleep ze vervolgens  in de juiste volgorde. (Hierbij is het dus handig dat je digitaal een mindmap maakt, in plaats van op papier).

Mindmap maken

5. Organiseer de mindmap

In de laatste stap bekommer jij je om de praktische dingen van de mindmap. Je gaat aan de slag met ieder hoofd- en subthema. Zoek bijvoorbeeld uit waar je leuke bedankjes kunt vinden voor de sprekers en plaats de link van de site bij het subthema. Of voeg concept-afbeeldingen toe voor het ontwerp van de flyers. Ga hier iedere vertakking af en bepaal per punt of er nog aanvullende informatie nodig is.

Mindmap maken

En dan: klaar!

Kortom: hoe maak ik een woordweb (online)? Zodra je mindmap alle informatie bevat die je nodig hebt is ‘ie klaar. En jij ook. Je hebt de eerste laag van je project in kaart gebracht. Je mindmap bevat ideeën die je hebt uitgewerkt naar concept. Het is nu aan jou om deze zaken in de praktijk te gaan uitvoeren.

Indien je daar meer over wilt weten, het in stukken hakken van een project en deze inplannen zodat je effectief aan de slag kunt, raden we je aan het artikel over mini scrum te lezen.

Leer je liever in de praktijk, volg dan een training Time Management. Ook daar gaan we verder in op het behapbaar maken van projecten en deze managen aan de hand van een time management systeem. Zo blijf je niet alleen in de planfase van je project steken, maar ga je er ook daadwerkelijk mee aan de slag!

Verder lezen?

Wil je meer leren over het slim vastleggen van informatie, of het beter onthouden ervan? Lees dan onderstaande artikelen eens.

Wie zijn wij? | Training Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog