Je ergert je rot aan vrienden en collega’s die constant in de weer zijn met hun telefoon en als je eerlijk bent, ontgrendel jij je schermpje ook veel vaker dan nodig is. Volgens onderzoek kan negen op de tien mensen geen gesprek meer voeren zonder op de telefoon te kijken. Mindful omgaan met je telefoon is de snelste manier om de kwaliteit van je leven en relaties te verbeteren.
Mobiele schermen en dan vooral smartphones lijken de zegen van de 21e eeuw, maar steeds meer mensen zien de kleine schermen die je toegang geven tot de rest van de wereld ook als vloek, want mindful omgaan met je telefoon blijkt een lastige klus in ons hectische leven.
Ongestoord een gesprek voeren zonder een snelle Facebook- of Googlecheck lukt niet meer en Whatsapp en Facetime breken schaamteloos in tijdens een diner voor twee. Dat laatste is ook voor veel restaurants een doorn in het oog. Er zijn zelfs restaurants, zoals TJ’s Diner in Cleveland, die telefoons uit de zaak weren en waar je korting op je rekening krijgt als je je telefoon niet gebruikt.
De nieuwste kwaal: socialbesitas
Ons overmatige smartphonegebruik is het symptoom van socialbesitas en het ziet er niet naar uit dat dit op korte termijn verdwijnt. Jongeren hebben er nog meer last van dan ouderen. Journaliste Mayke Calis en verslavingsspecialist Herm Kisjes onderzochten het social media gebruik onder jongeren en kwamen tot schokkende conclusies.
Kisjes: ‘Jongeren kunnen moeilijk mindful omgaan met hun telefoon, ze zijn er dag en nacht mee in de weer. Ze voelen een toenemende druk om sociaal te willen zijn, iedereen te willen volgen en niets te missen. Ze leiden zogezegd aan socialbesitas. En, daar mag je serieus bezorgd om zijn.’
Calis vult aan:
‘Een meisje van twaalf vertelde ons dat ze ’s ochtends aan het ontbijt op Facebook kijkt wat ze de afgelopen nacht allemaal heeft gemist. Maar alle berichten teruglezen, daar hebben ze een dagtaak aan. Dat leidt tot grote vermoeidheid.’
Jongeren hebben dus het meeste last van socialbesitas, maar hoe staat het bij jou? Recent onderzoek van het Amerikaanse Pew Research Center laat zien dat 89% van de smartphonebezitters geen gesprek met een ander persoon af kan maken zonder een handeling te verrichten op zijn telefoon.
Is dat slecht? Dat ligt er maar net aan wat je doet. Zo kan een activiteit op je telefoon bijdragen aan je ontmoeting: bijvoorbeeld door het maken van een selfie samen.
Psychiater Judson Brewer: ‘Het maken van een selfie en het ontvangen van positieve reacties op social media voelt goed voor ons brein. Het geeft een dosis dopamine vrij waardoor we een positieve herinnering aanmaken over dat moment. Het gevolg is dat we die positieve herinnering willen herleven. Zo vaak mogelijk. Het ‘onschuldige’ posten van een foto op een social media platform vormt zo de basis voor verslavend gedrag.’
Dat zegt ook dr. David Greenfield van het Center for Internet and Technology Addiction van de universiteit van Stanford tegen The Huffington Post:
‘Wanneer je jouw compulsieve gedrag om je telefoon te checken vergelijkt met andere verslavingen, dan is er een duidelijke overeenkomst. In alle gevallen van verslaving wordt het ‘pleziercentrum’ in je hersenen geprikkeld. Wanneer dit gebeurt, is er sprake van een ‘shot’. Voor telefoonverslaafden is dit het checken van de telefoon en het ontvangen van een reactie op een mail of social media, voor drugsverslaafden een shot en voor gokverslaafden een spelletje op de fruitmachine of aan de roulettetafel. De reactie van het brein is in alle gevallen identiek. Een smartphone is eigenlijk ‘s werelds kleinste gokkast.’
Björn en Inge praten verder over de gevolgen van een telefoon- en social media- verslaving in deze aflevering van de Tijdwinst Podcast:
Mindful omgaan met je telefoon heeft de toekomst
Waarschijnlijk ben je geneigd om deze heftige conclusie uit het onderzoek meteen te relativeren omdat telefoongebruik een stuk onschuldiger lijkt dan drugs of gokken. Met de nadruk op lijkt, want smartphonegebruik is schadelijker dan je zou denken. Zo zijn er zelfs mensen die zo verslaafd zijn dat ze ‘fantoompijn’ ervaren en hun mobiel voelen trillen in hun broekzak, terwijl dat niet het geval is. Klinkt best eng, toch?
En wat dacht je over het sturen van een berichtje terwijl je achter het stuur zit. Cijfers over doden in het verkeer door smartphonegebruik ontbreken nog, maar gezien het feit dat wetenschappelijk onderzoek al lang heeft aangetoond dat we als mens niet kunnen multitasken, kun je al concluderen dat je slechter rijdt met een telefoon in je hand dan zonder. Niet voor niets dat de boetes voor het gebruiken van je telefoon onder het rijden zo hoog zijn.
Is het dan wel verantwoord om je telefoon te gebruiken achter je bureau? Ook niet echt. Het heeft namelijk een enorme negatieve impact op je werk en productiviteit. Je hebt namelijk gemiddeld 20 minuten nodig van ongestoord werken om in een productieve ‘flow’ te komen.
Aangezien de gemiddelde Nederlander inmiddels meer dan 100 keer per dag zijn smartphone ontgrendelt – in de meeste gevallen puur uit gewoonte of verveling – haal je die 20 minuten ongestoord werken nooit meer en dat is dramatisch voor de kwaliteit van je werk en productiviteit.
Smartphones gaan voorlopig nog wel even mee, dus is het hoog tijd om meer mindful met je telefoon om te gaan. Gelukkig is dat helemaal niet zo moeilijk.
1. Mindful omgaan met je telefoon begint met bewustzijn
Wil je iets veranderen aan een gewoonte, dan is bewustzijn de eerste stap. Wat zijn de feiten met betrekking tot je smartphonegebruik? En hoe groot is je probleem eigenlijk? Vaak heb je een onbewust gevoel dat je teveel op je mobiele telefoon kijkt, maar hoeveel tijd het apparaat je precies per dag kost, dat weet je niet.
Dankzij een paar handige meetapps, zoals Moment voor iPhone en QualityTime voor Android, kun je je smartphonegebruik in beeld brengen en ook voor jezelf een limiet stellen, zodat je je sneller bewust wordt van hoeveel je eigenlijk op je scherm kijkt. Tip: ook handig om bij je vrienden en familie te introduceren als zij teveel op hun schermpje kijken!
Een gebruikersreview uit de AppStore:
‘Ik heb deze app gedownload om twee redenen: enerzijds wilde ik weten hoe vaak ik mijn telefoon checkte op mijn werk en ten tweede wilde ik checken of niemand mijn telefoon pakte terwijl ik er niet was. Moment is vooral een goede app om te zien hoe vaak en hoe lang je je telefoon checkt. Ik kan je melden: dat valt behoorlijk tegen!’
2. Maak je smartphone minder interessant
Huh? Ja! Natuurlijk is je smartphone een geweldig apparaat waar alles op zit: van muziek tot navigatie, van je social media tot je e-mail en van je foto’s tot je boeken… maar precies dat maakt je telefoon ook zo verleidelijk.
Een manier om je telefoon minder interessant te maken, is door te kijken wat je grootste tijdvreters zijn. Pak je smartphone erbij en kijk eens kritisch naar de apps die je erop hebt staan. Heb je écht alles nodig wat erop staat? Durf de bezem er gelijk rigoureus doorheen te halen en gooi apps die teveel tijd vreten er gewoon vanaf. Belangrijk: laat de verwijderde apps minimaal gedurende de tijd die je nodig hebt om een nieuwe gewoonte aan te leren van je telefoon af, zo geef je je brein ook écht de kans om eraan te wennen.
Door de tijdvreters van je telefoon te halen (denk bijvoorbeeld aan social media apps) zorg je er vanzelf voor dat je telefoon minder interessant voor je wordt en zul je er minder lang, minder vaak en meer mindful gebruik van gaan maken.
3. Richt je telefoon in op basis van wie je wilt zijn
Vind je het lastig om je telefoon links te laten liggen, maar wil je af van Angry Birds en Facebook die je tijd vakkundig opvreten? Zorg dan dat je je telefoon ‘meer verantwoord inricht’. Dat kan door de tijdvreters van je telefoon af te gooien (zoals bij tip 2), maar ook door deze bewust te vervangen door apps die je wél helpen bij het realiseren van je persoonlijke doelen en wie je graag wilt zijn.
Zo kun je bijvoorbeeld de app Grid Diary (iPhone) of Journey (Android) installeren om aan het eind van de dag in te vullen wat je hebt gedaan. Dit mini-dagboekje zorgt ervoor dat je even stilstaat bij hoe je dag eruit zag, wat er goed ging en wat niet en waar je gelukkig van werd.
Werkt dat? Zeker! Wetenschappers hebben aangetoond dat het bijhouden van een dagboek (hoe kort ook) zorgt voor meer dankbaarheid, dat je makkelijker vergeeft, problemen van je af kunt schrijven, een plek hebt om je gevoelens te uiten, meer inzicht krijgt in je eigen beslissingen, sneller stopt met piekeren en beter ontspant. Niet zo’n gek idee dus. Wil je dus toch met je telefoon bezig zijn, probeer dan eens een van de genoemde dagboekapps. Zo ga je vanzelf meer mindful met je telefoon om en leg je een mooie basis voor wie je graag wilt zijn.
Neem je leven weer in eigen hand!
Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om jezelf weg te krijgen van je telefoon, zoals het uitzetten van je notificaties, het pauzeren van je email, het instellen van nightshift als je hem na zonsondergang of voor zonsopgang gebruikt en natuurlijk door de vliegtuigstand van je telefoon vaker in te zetten om soms even niet gestoord te worden. Welke van deze praktische tips je ook toepast: van mindful omgaan met je telefoon worden jij en je omgeving een stuk gelukkiger!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog