The Iceman Wim Hof maakte van koud douchen en ware rage. En ook de Oude Grieken wisten het allang: het doet wonderen voor je immuunsysteem! Dus op de vraag ‘Is koud douchen gezond of gevaarlijk?!’ kunnen we slechts antwoorden: ‘het eerste! Koud douchen is fantastisch voor je lijf en mindset.’ Richt die koude straal dus maar op je: je gaat koud douchen opbouwen. Op deze manier:

Wat komt aan bod?

 1. Koud douchen, de voordelen
 2. De Oude Grieken waren al overtuigd, nu wij nog
 3. Hoe bouw je koud douchen op
 4. Jezelf verder onderdompelen in goede gewoonten?

Wil jij:

 • je mentale kracht vergroten;
 • je huid en haar verbeteren;
 • je bloedcirculatie verbeteren;
 • je immuunsysteem versterken;
 • afvallen (je stofwisseling versnellen);
 • een bijna euforisch positief gevoel krijgen;
 • je hormoonproductie verhogen;
 • depressies verlichten;
 • je energieniveau de hele dag door verhogen;
 • stress verminderen en draagbaarder maken;
 • (chronische) pijn verminderen;
 • je autonome zenuwstelsel versterken;
 • je slaap verbeteren;
 • en je lijf verder ontgiften?

Dan hebben we iets voor je… – nee, dit is geen Tell-Sell-promopraatje. Ik probeer je niks onmogelijks en onnodig duurs te verkopen – …dit is namelijk helemaal gratis en vrij toegankelijk voor iedereen. Sterker nog: iedereen doet het al.

Douchen. Maar dan koud douchen.

Ja, het klinkt wreed, maar kijk eens hierboven naar de voordelen van koud douchen. Koud douchen klinkt misschien zelfs onmogelijk voor je. Maar schijn bedriegt. Daniel Dennehy, freestyle voetballer op topniveau, dacht hetzelfde: dat kan ik niet. Hij besloot in een opwelling toch mee te doen aan een 30-dagen-challenge koud douchen. En de eerste keer was inderdaad duivels. Oké, de tweede keer misschien ook nog. Maar dat veranderde.

“Ik ben nu 4 maanden aan de koude douche en het heeft mijn leven voorgoed veranderd…”

 Nee. Nog steeds geen Tell Sell. Dit is letterlijk wat koud douchen nu voor Dennehy betekent.

“…Ik sta vroeg op, maak een ommetje of doe binnen even een paar oefeningen en spring dan direct onder de koude douche. Ongeacht welk weer het buiten is of in welke gemoedstoestand ik verkeer.”

Onmogelijk? Zo leek het misschien even, maar dat viel mee. 

“In het begin was het heel lastig en kon ik het maar een minuutje volhouden. Nu vind ik het zelfs aangenaam en sta ik er met gemak 5 minuten onder. En dan moet de echte euforie nog komen. Zodra ik klaar ben voel ik de positieve endorfinen bijna letterlijk door mijn lijf gieren.”

Dat laatste bevestigt de wetenschap. Die endorfinen, dat is niet alleen iets dat Dennehy voelt – het is echt zo.

“Blootstelling aan kou activeert het sympathische zenuwstelsel, verhoogt het niveau endorfinen in je bloed en bevordert adrenaline vrijlating in het brein. Bovendien stuurt het, door het hoge aantal kou-receptoren in de huid, een overweldigend aantal elektrische impulsen van de zenuwuiteinden naar het brein, wat een anti-deprimerend effect heeft.” — uit ‘Adapted cold shower as a potential treatment for depression

En dat is nog maar het begin. Kou(d water) heeft werkelijk een magisch positief effect op ons complete welzijn. Nog zo’n 7 bewezen voordelen van koud douchen:

Koud douchen1

Koud douchen, de voordelen:

 1. Zwemmers in koud water hebben een aanzienlijk kleinere kans op ziektes én zijn veel beter bestand tegen stress.
 2. Rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes vermeerderen bovendien direct na een korte blootstelling aan koud water.
 3. Koud water vormt een natuurlijke trigger voor de hypothalamus in je brein, waar bepaalde hormonen vrijkomen die je energie boost, en je verhoogde snelheid en kracht geven. Je krijgt namelijk een adrenaline-rush. Met 3 minuten koud douchen kan zelfs het chronisch vermoeidheidssyndroom tijdelijk tegengegaan worden.
 4. Een bibberkoude douche van 10 minuten heeft hetzelfde effect als een fiets-workout van 1 uur.
 5. Blootstelling aan kou bevordert bovendien de aanmaak van ‘bruin vetweefsel’, het ‘goede’ vet dat energie en ‘slecht’ wit vet snel verbrandt en helpt ons warm te houden.
 6. Het is beter voor je huid en haar. En dat heeft niets te maken met poriën die open en dicht gaan, volgens dermatoloog Jessica Krant. Het probleem is volgens haar dat “warm water natuurlijk oliën op je huid en haar wegspoelt”.
 7. En wat dacht je van alle onderzoeken naar Wim Hof, beter bekend als ‘The Iceman’. Deze paper, gepubliceerd in het wetenschappelijk blad PNAS bijvoorbeeld, bewijst dat zijn bewuste confrontaties met de ijskou zijn autonome zenuwstelsel hebben aangetast. Op een goede manier dan. Hij is resistenter tegen ziektes, heeft meer energie en kracht en is enorm bestand tegen stress.

Waarom je dan niemand kent die koud doucht, vraag je je af? Nou, dat deed iedereen wel. Tot er een warmwatersysteem werd uitgevonden in de 18e eeuw. Sindsdien lijken we compleet te zijn vergeten wat al die wonderlijke voordelen zijn van het koud douchen, ons brein vertroebeld door het heerlijke comfort van die lichaamstemperatuur-warme douches.

Lees hier alles over hoe koud douchen het perfecte middel is wanneer je vaak verkouden bent, als we onderzoek van het AMC Amsterdam mogen geloven.

De Oude Grieken waren al overtuigd, nu wij nog

Ga maar eens na hoe absurd het eigenlijk is dat we allemaal nog warm douchen: de mens zoals die nu is, bestaat al 200.000 jaar. Tot aan de 18e eeuw douchten we koud. Dat is nog maar 1% van ons bestaan waarin we ons wassen! In die andere 99% van de tijd was het louter kou. En terecht.

De wetenschap mag dan pas sinds een paar decennia bovenop de effecten van koud water zitten – de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen kenden de voordelen in hun tijd al heel goed. Er werd toen zelfs een therapie gevormd rondom dit fenomeen: hydrotherapie. Vormen van het mens-verbeterende koudwaterdompelen werden ook gebruikt aan de andere kant van de wereld, in het oude China en Japan bijvoorbeeld.

Later ontwikkelden artsen als John Floyer, wetenschappers als James Currie en therapeuten als Sebastian Kneipp het fenomeen van hydrotherapie zelfs door, van de 18e tot in de 20e eeuw (niet eens zo heel lang geleden, dus). 

Toen, in de 21e eeuw, raakten we zo gewend aan onze warme luxebaden dat de voordelen van koud baden en douchen al snel in de vergetelheid raakten. Zonde, want de resultaten zijn sindsdien onverminderd goed voor je.

We zouden toch stom zijn als we daar niks mee deden? Tanden op elkaar en eronder springen dan maar… Of kan het ook anders?

Hoe bouw je koud douchen op

Een paar tips van koud-water-kenners die de weg van ‘koud-douchen-is-een-onmenselijke-kwelling’ naar ‘dit-is-een-heerlijk-gevoel-AAAH’ al afgelegd hebben. Inge vertelt je erover in deze video:

1. Let op je ademhaling

Wim Hof, dé ijsman, kan hier geen genoeg van krijgen. Ademen. In, uit. Zo diep, lang en bewust als je kan. En het is bewezen dat deze techniek, die afstamt van de meditatietechnieken die Hof toepast, werkt wanneer je staat te bibberen. Je vertelt je autonome zenuwstelsel als het ware dat alles oké is en het niet in de vecht-of-vlucht-modus hoeft over te gaan. 

Indien je zijn techniek wil leren, kijk dan eens naar de Wim Hof Method app. Daar leer je koud water therapie onder begeleiding van de Iceman himself.

Koud douchen1

2. Doe langzaamaan

Zet die koude kraan meteen open, maar ga er nog niet meteen helemaal onder. Begin met je voeten, enkels en handen en polsen (die al een stroom aan signalen richting je hersenpan sturen), en ga dan via je ledematen steeds verder tot je torso erbij komt kijken. Hup je hoofd er nog onder en tanden op elkaar!

Houd je dit nog niet vol, spring er dan zo af en toe weer onderuit. Blijf in beweging. Saus je bijvoorbeeld even goed in met douchegel naast die straal en spring er dan weer vol onder om je af te spoelen. Fases. Fijner.

3. Laat de temperatuur steeds verder dalen

Nog een optie om niet meteen ondraaglijk te lijden. Je begint met een normale temperatuur douche tussen de 35 en 38 graden (niet stomend heet, in elk geval). Na verloop van tijd draai je die warme knop steeds verder dicht. En op welke temperatuur moet je dan koud douchen? Met andere woorden: hoe koud is koude douche?

Nou, temperaturen onder de 16 graden doen hun positieve werk al!

De laatste minuut pak je die ijskoude, warm-knop helemaal dicht, douche. (En adem!)

4. Bouw de minuten op

‘En hoeveel minuten koud douchen voor effect?’ Die minuut op het laatst? Die loopt heel langzaam op tot 2 minuten, 3, 4, 5. En dan zit je al goed. Helemaal goed is 10 minuten (tenzij je liever korter doucht dan dat, natuurlijk) – als je jezelf dat uurtje spinnen op de sportschool wil besparen bijvoorbeeld.

Zie je het al voor je? Of zie je nog steeds vooral dit:

Probeer het dan toch maar een keer. Weet in elk geval dat het mogelijk is én vooral dat het écht beter voor je is – op bijna ontelbaar veel vlakken… Verkocht?

Koud douchen1

Jezelf verder onderdompelen in goede gewoonten?

Dan is onze 1-daagse training time management dé perfecte keuze voor jou! Onze training is ontworpen voor kenniswerkers zoals jij: mensen die altijd op zoek zijn naar manieren om zichzelf te verbeteren, efficiënter te werken en meer gedaan te krijgen in minder tijd.

Tijdens de training leer je bewezen technieken, strategieën en goede gewoonten die je helpen om je taken beter te plannen, prioriteiten te stellen en je tijd effectief te beheren. Geen tijdsverspilling meer, alleen nog maar maximale productiviteit!

Dus, als je klaar bent om je time managementvaardigheden naar een hoger niveau te tillen, je productiviteit te vergroten en een gezonde levensstijl te omarmen, wacht dan niet langer! Schrijf je vandaag nog in voor onze 1-daagse training en ontdek de kracht van time management en goede gewoontes. Jouw toekomstige ik zal je er dankbaar voor zijn! 🙂

 

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

 

Veelgestelde vragen rondom koud douchen

Waarom zou ik koud moeten douchen?

Koud douchen biedt tal van voordelen voor je lichaam. Het stimuleert je bloedcirculatie, wat kan helpen bij spierherstel en het verminderen van ontstekingen. Bovendien verbetert de koude temperatuur je alertheid en mentale helderheid door de afgifte van adrenaline. Een koude douche kan ook je immuunsysteem versterken en wordt vaak geassocieerd met een toename van energie. Voor een frisse start van je dag of een snelle energieboost is een koude douche zeker het overwegen waard.

Is koud douchen veilig?

Ja, voor de meeste mensen is koud douchen veilig en zelfs voordelig voor de gezondheid, zoals verbeterde bloedcirculatie en verhoogde alertheid. Als je echter hartproblemen hebt of zwanger bent, is het verstandig om eerst met een arts te overleggen. Bouw het rustig op en luister naar je lichaam om onderkoeling of shock te voorkomen.

Hoe lang moet ik koud douchen?

De ideale duur van een koude douche verschilt per persoon, maar een goede richtlijn is om te beginnen met 30 seconden tot 2 minuten. Verleng de tijd geleidelijk tot je een comfortabel niveau bereikt. Luister altijd naar je lichaam en pas de duur aan op basis van je eigen ervaring en tolerantie.

Wat zijn de voordelen van koud douchen?

Koud douchen biedt verschillende voordelen, zoals:

 • Verhoogde alertheid: het koude water zorgt ervoor dat je dieper ademhaalt, wat de zuurstoftoevoer verhoogt en je helpt wakker en alert te worden.
 • Verbeterde circulatie: koud water stimuleert de bloedcirculatie naar organen, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid van je hart en huid.
 • Versterking van het immuunsysteem: regelmatige blootstelling aan koud water kan je immuunrespons versterken, waardoor je beter bestand bent tegen ziekten.
 • Vermindering van spierpijn: koud water kan spierpijn en ontstekingen na intensieve lichamelijke inspanningen verlichten.
 • Stimulatie van gewichtsverlies: blootstelling aan kou kan het lichaam aanzetten tot het verbranden van vet om warm te blijven, wat kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Deze voordelen maken koud douchen een interessante gewoonte die zowel je fysieke als mentale gezondheid kan bevorderen.

Hoe kan ik mezelf motiveren om koud te douchen?

Begin met kleine stappen en bouw het geleidelijk op. Start bijvoorbeeld met een warme douche en eindig met 30 seconden koud water. Stel jezelf een doel en beloon jezelf na afloop. Denk aan de gezondheidsvoordelen die je ervan zult ervaren om gemotiveerd te blijven.

Moet ik ’s ochtends of ’s avonds koud douchen?

Een koude douche in de ochtend is ideaal om je alert en energiek te voelen. Het stimuleert de aanmaak van adrenaline en activeert je lichaam. ’s Avonds kan een koude douche echter je slaap verstoren, omdat het je lichaam actief maakt terwijl het juist moet ontspannen. Voor een avondritueel is een warme douche beter om te helpen ontspannen en de natuurlijke daling van je lichaamstemperatuur te ondersteunen, wat je helpt sneller in slaap te vallen.

Zijn er specifieke gezondheidsvoordelen van koud douchen?

Koud douchen heeft vele voordelen: het versterkt je immuunsysteem, verbetert je mentale alertheid en helpt bij sneller herstel na sportactiviteiten. Daarnaast verbetert het je bloedcirculatie en verhoogt het je energieniveau. Sommige mensen ervaren ook minder stress en een beter humeur.

Kan koud douchen helpen bij spierherstel na het sporten?

Ja, koud douchen kan helpen bij spierherstel na het sporten. De blootstelling aan koude temperaturen kan ontstekingen verminderen, spierpijn verlichten en de hersteltijd versnellen. Dit maakt koud douchen een effectieve methode voor sporters om sneller te herstellen en weer klaar te zijn voor de volgende inspanning.

Zijn er situaties waarin ik beter geen koude douche kan nemen?

Ja, er zijn bepaalde situaties waarin je beter geen koude douche kunt nemen:

 • Vlak voor het slapengaan: een koude douche stimuleert je zenuwstelsel en kan je alerter maken, wat niet ideaal is als je wilt ontspannen en je voorbereiden op een goede nachtrust.
 • Als je verkouden bent of griep hebt: hoewel koude douches het immuunsysteem kunnen boosten, kan het voor mensen die al ziek zijn extra stress op het lichaam leggen.
 • Bij hartproblemen: de plotselinge blootstelling aan koud water kan je hartslag verhogen en extra druk op je hart leggen, wat riskant kan zijn als je hartproblemen hebt.

Waarom niet koud douchen voor het slapen?

Koud douchen vlak voor het slapengaan is geen goed idee. Het activeert je zenuwstelsel en maakt je alerter, wat je in slaap vallen bemoeilijkt. Ook verhoogt het je hartslag, wat je lichaam uit de natuurlijke staat van ontspanning haalt die nodig is om in slaap te vallen. Als je ’s avonds doucht, kies dan voor een warme douche om je lichaam te helpen ontspannen en de natuurlijke daling van je lichaamstemperatuur te ondersteunen.

Wie zijn wij? | Tijdwinst.com

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

 1. 1-daagse training Time Management | Blog
 2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
 3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
 4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
 5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
 6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog