De koptelefoon is in veel organisaties nog altijd geen algemeen geaccepteerd item op de werkvloer. Zonde, want het is écht bewezen dat het werkt om je af te sluiten van het kippenhok dat ‘t kantoor soms kan zijn. En met een paar handige etiquette-regels doe je dat ook nog zonder vreemde blikken van collega’s.
Wat komt aan bod:
- De 3 voordelen van een koptelefoon op het werk
- Koptelefoon-etiquette: zo kap je het gekakel, zonder asociaal te zijn
“Koptelefoons zijn niet alleen het nieuwe hoofddeksel, ze zijn de nieuwe muren.” – Rob Walker, tech columnist voor Yahoo
En zo is het. Koptelefoons, oortelefoons, headphones, in-earphones, hoofdtelefoons: ze zijn lang niet alleen bedoeld om het imago van jongeren, die er constant mee om hun nek lopen, omhoog te krikken. Koptelefoons hebben zichzelf daarnaast lang en breed bewezen als zeer waardevol hulpmiddel op de werkvloer.
Niks geen overwaaiende trend, geen hip gedoe en met imago heeft het al helemaal niks te maken. De koptelefoon op kantoor is er puur praktisch. Goed voor je focus (de voornaamste reden, om even van het kippenhok dat kantoor soms kan zijn te ontsnappen), maar ook voor je stressniveau en zelfs voor de kwaliteit van je werk.
Laat ze maar kakelen. Jij hebt je koptelefoon.
De 3 voordelen van een koptelefoon op het werk
#1 Je redt je werkgeheugen
De koptelefoon is op de eerste plaats een attribuut dat je niet mag onderschatten als middel tegen het kantoor-gekakel.
Zodra je ergens (irrelevante) spraak hoort, zoals nogal eens gebeurt op kantoor, slaat je werkgeheugen meteen af. Alleen de spraakgedeeltes in je brein lichten nog op. Herkenbare taal is nu eenmaal niet te negeren, al zou je het willen, en vraagt veel van je hersencapaciteit. De enige manier om gefocust te blijven is het uit te sluiten. Met je koptelefoon!
Belangrijke noot: ga op je koptelefoon vervolgens geen muziek met tekst (vocalen) luisteren, dat leidt net zozeer af als ‘echt’ gepraat in de ruimte. Je hersenen herkennen nog steeds taal en blokkeren je werkgeheugen. Een instrumenteel deuntje werkt het best.
#2 Hij werkt tegen stress
Naast een briljante manier om rechtstreeks te kunnen focussen zonder telkens de “sssht!”-roeper te hoeven zijn, doet je koptelefoon ook nog eens wonderen voor je stress. Of beter gezegd: er tegen.
Dr. Leonid Kayumov, assistent professor psychiatrie aan de universiteit van Toronto, voerde een onderzoek uit naar het effect van muziek op het brein. Sindsdien gelooft hij heilig in het gebruik van de koptelefoon. Hij ziet het als dé manier voor mensen om om te kunnen gaan met de onnatuurlijk hoge stress-niveau’s die op veel kantoren in de lucht hangen.
“Je denkt misschien dat het er vooral onprofessioneel uitziet, maar het is juist een professionele en kwalitatieve oplossing. Fysiek gezien werken de geluiden in je koptelefoon namelijk stimulerend op je werk en hebben ze een ontspannend effect op je stressgevoelens.”, zegt Kayumov. “Het is een helende oplossing voor onze ontwrichte geest in deze hectische, stressvolle tijden. Een middel dat erg bruikbaar is, terwijl niet elke baas weet dat de koptelefoon zo’n groot potentie heeft.”
#3 Hij verbetert je werk
Ook zal de koptelefoon de kwaliteit van je werk niet dwars zitten.
Psychologen Anders Ericsson van Florida State University en Adrian Furnham van University College London onderzochten de effecten van dit fenomeen op je werk. Hun conclusie en advies aan werkgevers en beleidsvoerders is duidelijk.
Furnham: “Als je getalenteerde en gemotiveerde mensen hebt zouden ze juist aangemoedigd worden om zich op deze manier af te zonderen, wanneer creativiteit en effectiviteit hun hoogste prioriteit is.”
Een koptelefoon op kantoor gebruiken is dus niks om gek van op te kijken, zoals je ziet:
- Het zorgt ervoor dat gekakel je niet meer kan afleiden
- Het verlaagt je stress-niveau
- Het verbetert de creativiteit en effectiviteit in je werk
Misschien heb je deze voordelen al in de praktijk ervaren, wanneer je je koptelefoon op kantoor gebruikte – ondanks de scheve blikken van je collega’s. (Je kent ze wel: vanuit hun ooghoek, schijnbaar denkend “Wat doe hij nou?!”.)
Misschien is het bij jou nooit zover gekomen, omdat je die knuppel niet eens in het hoenderhok durfde te gooien. Niet meer nodig!
Je kunt voortaan van de voordelen genieten én die scheve blikken vermijden, door je koptelefoongebruik (en dat van je collega’s) slim – volgens de koptelefoon-etiquette regels – aan te pakken.
Koptelefoon-etiquette: zo kap je het gekakel, zonder asociaal te zijn
Wil je het gekakel dus kappen en profiteren van alle voordelen die die rust- en focusgevende koptelefoon voor jou heeft? Dan wordt het tijd om koptelefoon-etiquette in te voeren op kantoor.
De belangrijkste regel om dat te kunnen doen (en de enige die je eigenlijk maar hoeft te onthouden) is deze:
Maak afspraken samen met je collega’s!
Wat jullie koptelefoon-etiquette-afspraken op kantoor ook worden; zorg er voor dat iedereen ze kent en erkent. Maak dat iedereen begrijpt waar het gebruik van koptelefoons om gaat. Zorg er voor dat iedereen de voordelen weet. Door een vast aantal afspraken te maken en elkaar daar aan te houden.
Alleen zo voorkom je vreemde blikken van onbegrijpende collega’s.
Wát er dan exact in die afspraken over jullie koptelefoon-etiquette komt te staan, daar heb ik ook nog wel een paar suggesties voor…
- Iedereen die niet in bespreking zit of hoeft samen te werken, maar zich even op zijn eigen taak wil focussen, mag zijn koptelefoon op kantoor opzetten.
- Voorwaarde is dat diegene zijn muziek niet te luid draait, wat weer storend kan werken voor collega’s rondom hem (tip: houd hier ook rekening mee bij de aanschaf van een nieuwe koptelefoon).
- Zoek alleen contact met iemand die een koptelefoon draagt als dit echt noodzakelijk is. Bedenk je eerst of je de ander ook op een minder storende manier kunt bereiken, via e-mail of interne chat bijvoorbeeld. Moet je degene toch echt spreken, zwaai dan even, zodat je niemand abrupt stoort of zelfs laat schrikken tijdens zijn focus-momentje.
- Zodra een collega contact met jou zoekt door te zwaaien, zet je je koptelefoon helemaal af wanneer je het gesprek aan gaat (dus niet maar één oor vrijmaken). Directe communicatie mag niet verstoord worden door de muziek nog onbeleefd aan of bij je oren te laten bungelen.
- Gebruik je koptelefoon alleen wanneer het je werk écht helpt of je écht afgeleid wordt door je omgeving. Houd je koptelefoon niet constant op.
Over die laatste wil ik het nog kort even hebben. Hij staat dan wel ‘last’ in het rijtje, maar is zeker niet ‘least’ qua belang. We hebben het dan wel gehad over alle voordelen van je koptelefoon, maar inderdaad; er bestaat ook een nadeel. Je koptelefoon te veel ophouden kan weer schadelijk zijn voor je werk en je werkrelaties.
Harvard Business Review schreef over dit nadeel van de koptelefoon:
“Als een medewerker vastgeplakt zit aan zijn bureau met koptelefoon op, totaal verdiept in de muziek, mist hij de kans om relaties met collega’s op te bouwen. Collega’s die misschien wel een project willen beginnen waar hij een perfect aandeel in zou kunnen hebben, maar wat hij mist door nooit sociaal aanwezig te zijn. Het is een enorm verlies voor de ontwikkeling van je carrière.”
Een statement dat bevestigd wordt door wetenschappelijk onderzoek, waaruit is gebleken dat werknemers die nooit sociaal betrokken zijn bij hun collega’s “zich vervreemd, eenzaam en minder verbonden voelen, waardoor hun effectieve betrokkenheid aan de organisatie vermindert.” Niet iets dat je graag zou willen.
Let wel: dit nadeel bestaat puur en alleen wanneer je altijd vastgeplakt zit aan je koptelefoon en nooit eens deelneemt aan het gekakel. Ook weer niet goed. Belang is dus dat je de balans vindt tussen op en af; tussen werken en kakelen.
Zodra je gefocust aan het werk bent geweest en je eitje hebt gelegd, mag je dus gerust wat gaan scharrelen en kakelen. Tip: houd het kippenhok wel het liefst buiten kantoor, bij de koffie-automaat bijvoorbeeld, zodat je collega’s niet van de leg raken. Kakel er daar gerust op los, voordat je weer op stok gaat (mét koptelefoon, zónder scheve blikken!).
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog