Al eens van gehoord: het “Johari Window” of “Johari Venster”? Het is een simpele zelfkennis techniek die je helpt ontdekken hoe anderen jou zien, versus hoe je jezelf ziet. Daar kán namelijk nogal een verschil tussen zitten. Deze techniek toont je via 5 feedback woorden waar dat verschil zit.

Wat komt aan bod?

  1. Wat is het Johari Window?
  2. Onthul jouw (ideale) Johari venster

Wat is het Johari Window?

Het “Johari venster” of “Johari Window” is een tool die je helpt je zelfkennis en zelfbewustzijn te vergroten en daarmee teamspirit en samenwerkingen te verbeteren. Dat doe je door inzichtelijk te maken wat jij en anderen bewust en onbewust weten over jou. Zo ontdek je vooral waar je blinde vlekken liggen. Datgene dat jij niet bewust wist over jezelf, met betrekking tot hoe je overkomt op anderen.

De manier om daarachter te komen – via het Johari Window – is bedacht door de psychologen Joseph Luft en Harry Ingham. De naam “Johari” is aannemelijk gezien een samentrekking van hun namen.

Het “Window” komt van het feit dat het om een tabel in 4 delen gaat, dat er daardoor uitziet als een raam. Zo’n ouderwets venster, met balkjes door het midden die verschillende kleine ruitjes van elkaar scheiden.

Zo ziet ook het Johari venster eruit:

Johari Window helpt jezelf te leren kennen

Open gebied – “de arena”

In het open gebied of de open ruimte ruimte zitten de kenmerken en het gedrag dat je zelf en anderen van je kennen. Alles van jezelf dat je bereid bent te delen met de rest van de wereld. Dit is het beste ruitje in het geheel. Je wil dat hier de meeste informatie in zit, voor een open en oprechte verhouding met anderen, gebouwd op transparantie en vertrouwen.

Blind gebied – “de blinde vlek”

Wat anderen bij jou zien, maar jij niet. Dit kunnen minder gewenste kanten, maar juist ook sterke kanten van jezelf zijn. Door feedback aan anderen te vragen word je bewuster van je sterke en zwakke kanten, om op verder te bouwen aan je persoonlijke effectiviteit.

Verborgen gebied – “het masker”

Sommigen dingen houden mensen bewust verborgen. In het verborgen gebied houden mensen bewust aspecten achter van zichzelf, maar die ze liever niet aan anderen laten zien. Doordat je zaken over jezelf achterhoudt, is wat je toont eigenlijk een ‘masker’. Het is niet je gehele en authentieke zelf. Je wil dat dit ruitje zo weinig mogelijk eigenschappen bevat, want hoe meer je achterhoudt, hoe steviger je masker is.

Onbekend gebied – “het onbewuste”

Datgene dat onbekend is bij jezelf en bij anderen. Kenmerken en eigenschappen die je wel hebt, maar niet actief inzet of onbewust in je hebt sluimeren. Dit ruitje is het minst bewerkelijk, door onwetendheid en doordat feedback hier weinig aan kan veranderen.

– Je ziet dus dat elk ruitje in de afbeelding van het Johari venster wel gelijk is, maar in de praktijk zijn ze dat niet. In een ideale situatie is het “open gebied” het grootste venster. In dat geval ben jij namelijk een open boek naar anderen en het meest oprecht naar jezelf toe. Je bent zo authentiek als je kunt zijn.

Om dat ruitje zo groot mogelijk te maken, moet je dus ergens anders ruimte inleveren binnen je mogelijkheden. Zoals je las is het “onbekend gebied” vrijwel onbewerkelijk voor je, dus zul je het werk moeten verrichten in het “blinde gebied” en het “verborgen gebied”. Dáár kun je daadwerkelijk iets veranderen.

Hoe? Door feedback te vragen en bewust opener over jezelf te worden, inclusief zwakke en sterke kanten. Dan pas kun je zeggen:

“Dit is wie ik ben, take it or leave it.”

Dat is niet alleen fijnst en stabielst voor je omgeving om met jou te leven en werken, maar ook voor jezelf. Het biedt je de vrije ruimte om te zijn wie je bent, voor de volle 100%.

Onthul jouw (ideale) Johari venster – in 3 stappen

Je eigen Johari venster onthullen en je “arena” zo groot en open mogelijk maken, doe je in 3 stappen:

Johari Window in een paar stappen

1. Vul je eigen Johari Window in

Dit venster geeft weer hoe jij denkt over je eigenschappen en in welk gebied ze op dit moment verkeren. Wees helemaal eerlijk tegenover jezelf, en vul elk gebied naar waarheid in.

2. Onthul informatie, kenmerken en eigenschappen die je eerder verborgen hield

Zo verklein je je “verborgen gebied”. Hoe kwetsbaarder, authentieker en opener jij je opstelt, hoe meer je dat terug zult krijgen van de mensen om je heen – in je team of familie en vriendenkring. Dat kan moeilijk voelen, maar is eigenlijk heel simpel. Stel je open, en merk het zelf. (Lees hier hoe je dat doet.)

3. Vraag anderen om feedback

Dit doe je om licht te werpen op je blinde vlek(ken) en deze kenmerken te verplaatsen naar het “open gebied”. Daardoor begrijp je beter hoe je overkomt en kun je het vergelijken met hoe je dacht dat je overkomt op anderen. Misschien krijg je zelfs inzichten dat je zelfs helemaal niet zo bent als je dacht dat je was.

Dat kun je doen op de voor de hand liggende manier. Rechtstreeks, op de man af. Zo raadt Ben Tiggelaar het aan in NRC:

“Vraag een goede vriend of collega, iemand die je vertrouwt, regelmatig om zijn of haar ongezouten mening.”

Gewoon met een kopje koffie. Het kan. Lijkt je dat wat lastig of een te grote stap om richting een collega te zetten? Dan is er een makkelijkere manier.

De digitale Johari tool (geen aandelen of affiliate link!).

In een paar klikken heb je een professionele boodschap uit gestuurd naar de mensen van wie jij feedback verlangt. Zij kunnen vervolgens in een paar klikken reageren en jij hebt je Johari Window compleet. Het werkt zo:

  • Klik 5-6 woorden aan in het overzicht waarmee jij jezelf zou omschrijven.
  • Vul je naam in en sla op.
  • Je krijgt een link om met anderen te delen, zodat zij hetzelfde kunnen doen. (Dat kan zelfs anoniem, als je iedereen vraagt om een fictieve naam in te vullen.)
  • Jij krijgt een link waarin je je Johari Window vorm ziet krijgen, op basis van de reacties van anderen.

Et voilá! Daar is jouw Johari Window, met alle 4 z’n ruitjes, uit het niets tevoorschijn gekomen. Nog onduidelijk? Björn vertelt je er meer over in deze video:

Een overzicht van al jouw kenmerken, en in welk gebied ze verkeren. Nu is het aan jou om dat inzicht te gebruiken voor jouw persoonlijke effectiviteit. Wees je bewust van hoe anderen je zien, wees open over jezelf en wees vanaf nu je complete authentieke zelf. Een kennis, vriend of collega die bekendstaat om z’n oprechtheid en eigenheid, en met wie dus ideaal (samen)gewerkt of -geleefd kan worden.

What you see is what you get. Lekker overzichtelijk.

Nog meer overzicht door feedback? Volg onze feedback training!

In een dag leer je de beste feedback technieken voor inzicht, overzicht en persoonlijke effectiviteit. Leer jezelf kennen, ontwikkelen en verbeteren – via feedback ontvangen. Leer samenwerken, leiden en communiceren – via feedback geven. Hier lees je meer over hoe dat werkt, en hoe de cursus in elkaar zit.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog