Je bent in je leven al door flink wat brandende hoepels gesprongen. Om mensen tevreden te houden of om confrontaties te vermijden. Dat houd jij jezelf dan voor. People-pleasing noemen wij het. En het is onnodig, zeker wanneer je serieus genomen wil worden op de werkvloer of in de privésfeer. Maak jezelf daarom niet klein. Cijfer jezelf niet weg, maar speak up (dankzij 3 feedback-inzichten).

En, wat dacht je ervan?’. De grafisch ontwerper die jij hebt gevraagd een huisstijl te ontwikkelen, kijkt je hoopvol aan. Je bent met stomheid geslagen. Het werk dat voor je ligt, is alles behalve goed. Sterker nog: het is afschuwelijk. Omdat je niet onaardig wil overkomen, stamel je de woorden ‘Uh, ja… ik moet er even aan wennen!’, maar je meent er niets van.

Datzelfde gevoel bekruipt je wanneer je jouw collega tegen je leidinggevende hoort pronken met een prestatie waarvoor niet hij, maar jij verantwoordelijk bent. ‘Nou, ik wil zeker niet met de eer strijken, maar zoals je zelf al zei, is dit inderdaad één van de beste stukken die ik ooit heb gemaakt. Fijn dat het je opvalt.’ — Pardon?!

Voorgenomen om thuis je hart te luchten en je partner honderduit te vertellen over het onrecht dat je is aangedaan, delf je ook daar het onderspit: ‘... hebben ik en mijn moeder besloten dat we kerst toch hier vieren. Ze blijft dan meteen de hele week.’ Of je dat, ondanks je eerdere bezwaren, goed vindt. Je knikt.

Kortom: je cijfert jezelf weg. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in de privésfeer.

Wat je dan wel moet doen

Aan de ene kant snappen we wáárom je dat doet; niemand houdt per slot van rekening van confrontaties. En ach, je collega die paar complimenten gunnen terwijl jij diep van binnen weet dat jij die verdiend hebt, maakt jou the bigger person.

Eigenlijk is het dus goed dat jij een ondergeschikte rol aanneemt. Het maakt je aardig, collegiaal, en zelfs een goede partner. Maar niets is minder waar:

Hoewel jij het misschien ontzettend nobel van jezelf vindt om anderen altijd maar voorrang te geven, doe je jezelf tekort. Je wringt jezelf in allerlei bochten om te voorkomen dat je ook maar iemand op de tenen trapt. Stop daar alsjeblieft mee:

Mensen maken ontzettend graag gebruik van die welwillendheid. Ze hoeven je maar iets te vragen en jij springt door een brandende hoepel. Voor je het weet lopen anderen met jouw lof en complimenten weg, levert iemand werk aan waar jij het eigenlijk niet mee eens bent en spendeer je jouw kerst op een heel andere manier dan jij je had voorgenomen. Dat maakt jou niet aardig of collegiaal, dat is naïef.

We zeggen zeker niet dat je bekend moet komen te staan als een botte, over-dominante collega. Zeker niet. Je hoeft niet onaardig te worden of ineens egoïstisch door het leven te gaan.

Waar wij op doelen, is dat je op een andere manier naar  de stempel ‘aardig’ en ‘behulpzaam’ moet aankijken. Beiden houden namelijk niet in dat jij jezelf tekort doet, dat jij jezelf wegcijfert.

Om te voorkomen dat jij jezelf een ondergeschikte rol aanmeet, zullen jouw intenties niet moeten voortkomen uit de drang naar goedkeuring en acceptatie. Jij handelt omdat je geïnteresseerd bent in het doen van iets goeds, niet omdat je op die manier in de smaak valt of goedkeuring krijgt.

Zodra je dat doorhebt, zie je in dat je nog steeds een attente collega bent, ook al spreek je dat teamlid aan op zijn keiharde leugens. Dat je nog steeds aardig bent, ook al geef je de grafisch ontwerper aan dat dit niet de opdracht was. Dat je nog steeds een liefhebbende partner bent, ook al heb je liever niet dat je schoonmoeder een week de logeerkamer warm houdt.

Kortom: je bent nog steeds een goed mens indien je voor jezelf opkomt.

jezelf wegcijferen tips

Maar hoe doe je dat? Werk aan je assertiviteit

Stoppen met jezelf weg te cijferen is niets meer dan werken aan je assertiviteit; aan het zelfvertrouwen dat je hebt om jezelf te laten horen, zonder daarbij de gevoelens of meningen van een ander te krenken.

1. Durf eerlijk te zijn

Zo is het belangrijk dat je eerlijk uitkomt voor wat jij vindt of voelt, ongeacht de persoon of situatie. En dat kan zeker een ongemakkelijke situatie opleveren, maar soms zul je dat voor lief moeten nemen.

Neem die collega bijvoorbeeld; die ene die er met de eer van doorging. Natuurlijk doe je liever iets anders dan een stevig woordje met hem wisselen, maar zodra zoiets zich voordoet, kun je niet zwijgen. Je bent eerlijk over wat je denkt en wat je voelt. Beter nog: je zegt wat je van hem verwacht.

Hiervoor gebruik je het geweldloze communicatie model; een fantastische feedback techniek waarmee je iemand kunt aanspreken of voorzien van negatieve feedback zonder hem tegen te schenen te schoppen:

“Wanneer… , voel ik me… omdat ik… nodig heb. Zou je daarom… .”

Een voorbeeld:

Pieter, ik hoorde je tegen Arjen zeggen dat jij verantwoordelijk bent voor het succes van de campagne. Ik voel me hierdoor over het hoofd gezien; tekort gedaan. Dat maakt me eerlijk gezegd kwaad. Jij en ik weten dat ik mij met dit project heb beziggehouden. Ik wil dan ook graag de erkenning krijgen voor het werk dat ik heb verricht. Ik vraag je daarom eerlijk te zijn en Arjen de waarheid te vertellen.

2. Durf je mening te geven

Best eng, om tegen iemand in te gaan die een er een sterke mening of overtuiging op nahoudt. Maar ook dit betekent niet dat jij jouw eigen meningen moet opofferen. Spreek je uit, zeker wanneer iemand je belet jouw kijk op zaken te geven. Je kent die types wel:

‘Je moét die app proberen. Hij verandert je leven!’
‘Gebruik jij nog steeds dat merk telefoon? Deze is zoveel beter.’
‘Ik zou nóóit op die partij stemmen.’
‘Ja oké, maar hiphop is geen échte muziek.’

Sluit je niet aan bij hun standpunt indien jij het er niet mee eens bent. Cijfer jezelf niet weg, maar durf hen gerust tegen te spreken. Niet alle neuzen kunnen per slot van rekening dezelfde kant opwijzen, en dat is oké.

Spreek hier vanuit de ik-vorm, daar kan iemand anders moeilijk iets tegen inbrengen.

‘Oh, dat mag je zeker vinden. We hebben niet allemaal dezelfde smaak. Ik vind hiphop gewoon superlekker om te luisteren tijdens het hardlopen. ‘t geeft me energie.’

3. Durf je keuzes te maken

Zeker wanneer het aankomt op het doorhakken van knopen, kan conflictvermijdend gedrag je aardig in de weg zitten. Uit angst een ander te kwetsen of om de verkeerde beslissing te nemen, leg jij je bij zaken neer terwijl diep van binnen woede of zelfs wrok ontstaat. Sta zoiets niet toe.

Zodra die grafisch vormgever bijvoorbeeld vraagt welke concepten jouw voorkeur hebben, houd dat dan niet voor je. Zeg ook niet ‘kies jij maar’. Nee, kies jij maar. Jij kent jouw voorkeur het beste, spreek je daarover uit in plaats van deze onder stoelen of banken te steken.

Focus hierbij op het product of het resultaat, nooit op de persoon; een belangrijk feedback-inzicht.

‘Optie C lijkt mij het beste. Hierbij wil ik wel een aantal dingen anders zien. Zo vind ik de kleur van de banner niet…’

Indien je nog geen keuze kan maken, mag je dat ook gerust aangeven.

‘Ik moet je eerlijk bekennen dat ik op dit moment niet de vinger kan leggen op wat er ontbreekt. Geef me een paar dagen de tijd dan kijk ik er op mijn gemak nog eens naar.’

jezelf wegcijferen tip

Kortom: stop met people-pleasing

Jezelf kleiner maken zorgt ervoor dat je veel confrontaties uit de weg gaat en dat mensen je als “aardig” of ontzettend “behulpzaam” bestempelen. Op de lange termijn doet dit meer kwaad dan goed. Mensen maken gebruik van je welwillendheid of gebruiken je uiteindelijk als een deurmat. Zoiets hoef je niet toe te staan. Beter nog: zoiets wil je bij voorbaat al tegengaan.

Cijfer jezelf daarom niet langer weg, maar spreek je uit. Over de waarheid. Over wat jij denkt. Over je voorkeuren. We kunnen niet beloven dat je hiermee nooit iemand tegen je het harnas jaagt, maar voor jezelf opkomen is belangrijker dan een paar confrontaties uit de weg gaan.

Lastig?

Merk je nu dat je het toch maar moeilijk vindt om anderen aan te spreken op iets waar jij het niet mee eens bent? Volg dan één van onze trainingen.

De 1-daagse training Feedback Geven bijvoorbeeld; uitstekend wanneer je wil leren om op een tactvolle manier het gesprek aan te gaan en anderen te voorzien van negatieve (maar ook zeker positieve) feedback.

Merk je dat je vooral een duwtje in de rug nodig hebt? Omdat je niet heel zeker van jezelf bent en het lastig vindt om jezelf te laten horen? Dan is de 1-daagse training Assertiviteit misschien iets voor je. Daar leer je toepasbare methodes die jou sterker in je schoenen laten staan.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Feedback Geven

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog