Ikigai is een Japans concept dat draait om het vinden van geluk in de kleine dingen des levens. Het zijn de dingen waar jij ‘s ochtends je bed voor uitkomt en die jou aansporen een gezond leven te leiden. Hoe je jouw eigen ikigai achterhaald? 7 manieren om de dingen te vinden die jouw leven de moeite waard maken!

Wat is Ikigai? Geluk vinden in de kleine dingen!

Ikigai is een Japanse mindset die focust op de kleine dingen in het leven. Beter gezegd: het vinden van geluk in die alledaagse dingen. ‘Iki’ staat voor ‘leven’ en ‘gai’ staat voor ‘reden’ — ‘de reden om te leven’ dus; hetgeen waar jij dagelijks je bed voor uitkomt.

En dat kan voor iedereen iets anders zijn: de één vindt geluk in het met aandacht uitvoeren van een theeceremonie. De ander in spenderen van tijd met familie. Geen ‘grootse’ dingen dus, maar plezier vinden in subtiele zaken.

Een aantal dingen staan dan ook centraal in de ikigai-mindset: het klein houden is bijvoorbeeld een belangrijke. Evenals je ego loslaten, de duurzaamheid van je handelingen in de gaten houden, genieten van de kleine dingen én leven in het ‘hier en nu’.

Wat doet ikigai? Meer levensgeluk en een gezonder en langer leven!

Deze mindset lijkt haar vruchten af te werpen, want naast dat het iets met de levensverwachting doet, verhoogt het ook het geluksniveau van mensen die aangeven dat ze veel waarde hechten aan ikigai in hun leven.

Allereerst over die levensverwachting…

De wereld kent enkele ‘blue zones’; plekken waar de gezondste en oudste mensen ter wereld wonen. Bovenaan de lijst staat Okinawa, een Japanse eilandengroep. De mensen worden daar gemiddeld 81,2 jaar oud en verzetten tot aan hun dood vaak nog zwaar, lichamelijk werk. Ikigai maakt het daar normaal om tot ver na je pensioen nog bezig te zijn. Hun uitermate gezonde dieet, draagt er natuurlijk ook een steentje aan bij.

Daarnaast draagt ikigai bij aan hun geluk…

Ikigai stimuleert menselijk contact, buiten je comfortzones treden en constant in het ‘hier en nu zijn’. Deze mindset verlaagt niet alleen stress; onderzoek heeft ook aangetoont dat Ikigai-ers minder vaak kanker hebben, een kleinere kans op hart- en vaatziekten hebben en over het algemeen gezonder zijn.

Wanneer je dat dus combineert (actief blijven, gezonde voeding, menselijke interactie en bewust leven), is het dus niet zo gek dat men in Okinawa 102-jarige vissers kent of sushi chefs van 96! Dat willen willen wij ook!

7 manieren om meer Ikigai aan je leven toe te voegen

Allereerst moet je weten dat de meeste Japanners geeneens stilstaan bij het hele Ikigai-gebeuren; het maakt gewoon deel uit van hun cultuur en wie zij zijn. Net als dat wij Nederlanders gezelligheid en nuchterheid heel gewoon vinden.

Het is dus niet iets waar zij bewust naar handelen. Het is een mindset, een manier van leven en denken. Verwacht daarom geen one-size-fits-all aanpak waarmee je zelf ikigai kunt ervaren. Zoals je weet draait het om subtiliteit, en die vind je niet in kant en klare tips.

Kijk dieper:

1. Handel mindful

Of het nou om het verzorgen van een thee-ceremonie gaat of het produceren van het malste stukje biefstuk op deze planeet: Japanners hechten ontzettend veel waarde aan het ontwikkelen en vasthouden aan gewoonten en rituelen — wéten wat je moet doen om je vervolgens op één minuscule handeling te focussen.

Niet alleen is dit het geheim achter kwaliteit, maar het vergt ook in het ‘hier en nu leven’. Het masseren van een Kobe-rund of het drogen van een theepot zijn dus niet zomaar handelingen, maar zorgen voor bewustzijn.

Wil je zelf ook ikigai ervaren, leer dan focussen op individuele handelingen; geen hoofd-op-nul of automatische-piloot-acties, maar je bewust bezighouden met wat jij nu aan het doen bent. Mediteren, handwerk, schilderen of hardlopen zijn uitermate geschikte activiteiten om dit te leren.

2. Beweeg dagelijks

Lichamelijke activiteit is daarnaast ook een belangrijk onderdeel van ikigai. Niet met tegenzin jezelf naar de sportschool slepen, maar bewust en gecontroleerd kleine momenten van beweging aan je dag toevoegen, bijvoorbeeld door middel van Radio Taiso. Niet omdat het moet, maar omdat het voor levensgeluk en gezondheid zorgt.

Kijk daarom eens verder dan je steevaste groepsles op de dinsdagavond; creëer ook ruimte om gedurende de dag ongedwongen lichamelijk actief te zijn. Ga bijvoorbeeld wandelen, ga tijdens je pauze een blokje om, neem de trap in plaats van de lift of fiets eens naar je werk. Je wil er vooral plezier in hebben.

3. Benut je ochtenden

Vroeg opstaan is waarschijnlijk niet iets waar je om staat te popelen. In Japan is het daarentegen vanzelfsprekend. Vroeg uit de veren zorgt er namelijk voor dat je tijd hebt voor de kleine dingen; het op je gemak drinken van een kop thee bijvoorbeeld, stil zijn of gewoon om dingen op je gemak uitvoeren, in plaats van je altijd maar te moeten haasten.

Probeer dat zelf ook eens. Zet je wekker een uurtje eerder en omarm wat jouw ochtend je te bieden heeft. Verzorg je op je gemak, kies bewust je kleding uit en bereid met zorg je koffie. Stilstaan bij deze kleine handelingen kunnen juist die ikigai geven waar je naar op zoekt bent.

4. Verzet zwaar werk als eerste

Of het nou om werken op het land gaat of om het vangen van de beste vis; veel ikigai-ers verzetten zwaar lichamelijk werk. Door deze werkzaamheden al vroeg op de dag uit te voeren, hebben ze hun meest waardevolle taak van die dag erop zitten en kunnen ze zich de rest van hun dag bezighouden met zaken waar zij energie uit halen.

Dat kun jij ook doen: of het nou om sporten gaat of om een breinbrekend project; door er maar gelijk mee te beginnen, heb je de zwaarste (en soms vervelendste) klus van de dag achter de rug. Voorkomt een hoop uitstelgedrag én het verloop van je dag wordt er alleen maar beter op!

5. Jaag geen beloningen na

In Japan wordt er meer waarde gehecht aan het ervaren van trots en passie dan aan de beloning zelf. Je doet iets dus niet vanwege de erkenning, roem of geld, maar omdat je er geluk in vindt. Het is vervolgens juist die passie die zorgt voor een bepaalde kwaliteit! Kobe-biefstuk is dan misschien wel het duurste stukje vlees ter wereld, maar het zijn de handelingen (het masseren van de runderen) waar de veehouders hun ikigai in vinden.

Sta daar ook zelf eens vaker bij stil: waarom neem jij bepaalde dingen op je of voer je bepaalde taken uit? Is het voor het geld, zodat je het op je CV kunt zetten en zodat je ermee kunt pochen op Instagram? Of doe je het om dat je er lol in hebt? Dit kan namelijk niet alleen je succes bepalen, maar ook je geluk!

6. Focus op de lange termijn

Ambitie en grote dromen zijn mooi, maar wanneer ze niets toevoegen aan het grote geheel of aan de samenleving, hebben ze weinig waarde. Voor velen draait ikigai dan ook om de impact die kleine handelingen hebben; de duurzaamheid ervan en het effect op de mensen om je heen.

Neem daarom eens je eigen wensen onder de loep: waarom doe je wat je doet? Belangrijker: wie of wat beïnvloed je hiermee? Het najagen van succes voelt misschien nu als de juiste keuze, maar vaak vind je geluk juist in het effect dat jouw keuzes op anderen hebben. Maak daarom eens meer tijd vrij voor vrienden en familie, en besef dat de dingen die zij onthouden jouw nalatenschap bepalen, niet hoe succesvol je was of de spullen die je bezat.

7. Verlies je in je passies

Voor veel Japanners is hun day job niet het meest stimulerende gedeelte van hun dag. Vaak is de arbeid saai, eentonig of zwaar. Vandaar dat ze zoveel waarde hechten aan hun hobby’s buiten het werk om. Het geeft hen de ruimte om te genieten van de kleine dingen en helpt hen afschakelen.

Ben je op zoek naar (meer) ikigai, kijk dan zelf ook eens naar je vrijetijdsbesteding. Zijn er dingen waar jij echt vrolijk van wordt of waarmee je de tijd uit het oog verliest? Geef je daar eens vaker aan over. En nee, je hoeft geen talent of aanleg te hebben om een activiteit uit te voeren. Zolang jij er maar plezier uithaalt.

Kortom: geluk schuilt in een klein hoekje

Er zijn verschillende manieren om meer ikigai te ervaren; zoals je ziet schuilen ze vooral in subtiele zaken en draait het vooral om ‘in het hier en nu leven’. Door het eens rustig aan te doen, écht tijd te nemen voor dingen én je te omringen met mensen en activiteiten waar jij vrolijk van wordt, vind je het wellicht. Subtiel.

Meer artikelen over geluk

Wie zijn wij?

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog