We raden cursisten altijd aan een extern geheugen te gebruiken. Dat is de enige manier waarop je er zeker van bent dat je niets vergeet. Maar wat nu als je een keer je telefoon niet bij de hand hebt? Geen pen en papier? En de nood hoog is? Wat dan?! Kalm maar: er bestaat één geheugentechniek waarmee je zelfs in de meest “vreselijke omstandigheden” informatie opslaat.

Je kunt er niet van op aan: je vergeetachtige geheugen

Laten we eerlijk zijn: dat geheugen van je is een kwetsbaar ding. Zonder moeite herinner jij je die songtekst van dat irritant liedje, maar welke bijlage je ook alweer moest selecteren ben je glad vergeten.

En natuurlijk kun je natuurlijk technologische snufjes inzetten (wat je ook maar al te graag doet), maar dat verandert niets aan de zaak: indien je jouw smartphone of laptop bij de hand hebt, is het gedaan: je vergeet waar je iets hebt gelegd, wat je moest doen of wat je van de supermarkt moest meenemen.

Om die redenen vertellen we ook keer op keer dat het zinloos is om je brein te gebruiken om je aan dingen te laten herinneren; aan het tijdstip van een afspraak, aan klusjes die je vandaag wil doen of aan dat boodschappenlijstje.

Je kunt gewoon niet van je brein op aan, in ieder geval niet wanneer het aankomt op het onthouden van dingen. Want erover nadenken, dat kan het prima. Uitstekend zelfs. Wil je daarentegen afspraken, taken of notities opslaan, maak dan gebruik van een extern geheugen:

  • Gebruik een timemanagementsysteem om je afspraken en taken in vast te leggen, bijvoorbeeld een Google Calendar in combinatie met Todoist.
  • Zoek een manier om notities en aantekeningen te herbergen, bijvoorbeeld Onenote of Evernote.
  • En zorg voor een manier om tussendoor dingen vast te leggen, ingevingen die spontaan bij je opkomen, bijvoorbeeld door een Rocketbook te gebruiken of Braintoss.

Kortom: gebruik alles behalve je eigen geheugen om je aan dingen te herinneren, want dan gaat het geheid mis. 

Maar wat nu als je een keer je telefoon niet bij je hebt. Of je laptop. Wat dan?! Een stuk papier en een pen? Ook niet! In zo’n zeldzame gevallen zet je één geheugentechniek in. Eén kinderlijk eenvoudige die voor eens en altijd de vraag ‘hoe onthoud je dingen beter’ oplost: het Production Effect.

‘Hoe onthoud je dingen beter’ beantwoord door de wetenschap

Een aantal wetenschappers wilden die vraag ook graag beantwoord hebben, dus ze voerden een studie uit: hoe onthoud je dingen beter, bijvoorbeeld woorden? Door iets hardop voor te lezen? Door de woorden stil voor jezelf te lezen of door je eigen stem op te nemen en er dan naar te luisteren?

Het antwoord was overduidelijk: je onthoudt 77% van de informatie wanneer je deze hardop voorleest. Wat je vooral niet moet doen? Nieuwe informatie in stilletjes in je hoofd lezen. Je onthoudt dan slechts 65%.

Hoe zit dat?

Nou, ze kwamen tot de conclusie dat wanneer je slechts je interne stem gebruikt je brein zich daar weinig van aantrekt. Daarentegen hardop spreken en de woorden vervolgens horen, vindt je brein fijn.

Dit heet het Production Effect. Het houdt in dat hoe productiever je met de te onthouden informatie omgaat, hoe groter het effect.

Met andere woorden:

Hoe meer jij je best moet doen om iets te onthouden, des te langer je brein het opslaat in je geheugen.

Dat is waarom je informatie die je hardop voorleest makkelijker opslaat. Er zitten handelingen en processen aan vast: je ziet de informatie (visueel), de hersenen sturen deze door naar je mond (motorisch) en jij spreekt de woorden uit (auditief). Heel wat meer moeite dus, dan het slechts in je hoofd leren.

‘Interessant, maar wat kan ik hiermee?

Goed, neem die kennis van hierboven en koppel ‘m even aan het onthouden van dingen; fysieke items bijvoorbeeld. Dat geheugenkaartje leg je niet langer achteloos op een plek neer, om vervolgens te vergeten waar.

Nee, je koppelt er zoveel mogelijk mentale processen aan. Je zegt het hardop in je hoofd, tegen jezelf:

‘Ik leg het geheugenkaartje in het bakje op de linkerhoek van mijn bureau.’

Doe dat ook meteen: pak het kaartje fysiek vast en leg hem in dat bakje. Kijk ernaar. Wedden dat je aan het eind van de dag nog precies weet waar je het ding hebt gelegd?

Hoe onthoud je dingen beter3

Of neem je auto: hoe vaak heb je niet moeten zoeken omdat je niet meer wist op welke parkeerplek je ‘m had gezet? Je kunt jezelf een locatie herinnering sturen via Whatsapp, maar mocht je jouw telefoon niet bij de hand hebben, dan werkt dit ook. Je zegt hardop:

‘Mijn auto staat op 56C’.

Zoiets werkt in het ergste geval ook wanneer je een collega je terloops vraagt of je de tweede versie van het rapport kun opsturen. Sh*t, hebt geen telefoon bij de hand of een stuk papier. En voordat je kunt roepen ‘zet me dat even op de mail’ is hij verdwenen. Pas het Production Effect dan ook toe:

‘Tweede versie opsturen, tweede versie, tweede versie…’

In de supermarkt werkt het net zo, wanneer je geen lijstje hebt:

‘Wasmiddel brood mais wasmiddel brood mais wasmiddel brood…’

Kortom

We kunnen er kort over zijn: je geheugen is een onbetrouwbare tool. Het vergeet dingen snel of slaat juist de verkeerde dingen op (songtekst wel, wasmiddel, brood en maïs niet).

Hoe onthoud je dingen beter, vroeg je?

Nou, doorgaans gebruik je daar technologische snufjes voor of een timemanagementsysteem. Blijf dat ook zeker doen. Er komt op een dag namelijk zoveel informatie op je af dat het onverstandig is om een poging te doen het allemaal in je brein op te slaan. Dat is onmogelijk. Sterker nog: je draait er van door wanneer je het probeert

Toch wil je iets achter de hand hebben, voor het geval je een keer géén smartphone op zak hebt. Of géén pen en papier bij de hand hebt. In zo’n – zeldzame – situaties gebruik je het Production Effect dus.

Je spreekt hardop uit hoe of wat je doet zodat je er mentale processen aan koppelt. Klinkt zwaarder dan het is, maar werkt fantastisch!

Meer weten over die andere technieken?

Ben je nou nieuwsgierig geworden naar de andere technieken die we noemden? Dat timemanagementsysteem of hoe je optimaal je Evernote inricht? En wat een Rocketbook precies is? Fantastisch, want dat zijn en blijven toch nog steeds onze go to manieren om informatie en werkzaamheden vast te leggen. Daar kun je tenminste vanop aan.

We leggen de technieken en methodes uitgebreid uit in onze nieuwe boek ‘Elke Dag om 15:00 uur Klaar’. Zeker het lezen waard! Ben je meer iemand die leert in de praktijk volg dan zeker onze 1-daagse cursus Time Management. Daar leert één van onze experts het je, waarna je direct aan de slag kunt. Kijk zeker eens naar beiden:

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog