Hoewel je beschikt over een goed geoliede bovenkamer weet je alwéér niet waar je jouw sleutels hebt gelaten. Of je wat je ook alweer bij de supermarkt moest halen. Je wist het wel, maar op de een of andere manier is het je ontglipt. Hoe onthoud je dingen beter? Dit geheugenonderzoek beantwoordt die vraag en geeft één super eenvoudige tip.
Even naar de supermarkt om de hoek, maar zodra je de eerste en tweede boodschap uit het rek hebt getrokken, weet je niet meer wat de derde was. Je loopt onverrichterzake de winkel uit, terug naar je auto. Maar waar stond die ook alweer? Je dacht je echt te herinneren dat hij net om het hoekje bij de ingang stond, maar nu vertrouw je je geheugen niet helemaal meer.
Het is ook een kwetsbaar dingetje; dat brein van je. Vergeten lijkt je steeds sneller te doen. Herinneringen worden al gauw vaag of verdwijnen helemaal. De technologische ontwikkelingen van allerlei geheugen-ondersteunende middeltjes helpt daar niet bij.
Smartphones vervangen langzaam maar zeker de functie van ons geheugen, omdat we daar nu eenmaal alles kunnen opslaan. Heel handig natuurlijk, maar het maakt dat ons brein minder geoefend is. Het wordt lui op het gebied van dingen onthouden. Het gevolg: jij krijgt nog geen boodschap gedaan, als je telefoon even niet in de buurt is.
Je mag je geheugen daarom gerust af en toe weer eens aan het werk zetten. Niet alleen voor de momenten waarop je telefoon er even niet bij is of hapert, maar vooral ook om je geheugen te laten doen waar het voor gemaakt is: dingen onthouden. Maar hoe doe je dat? Hoe onthoud je dingen beter?
Wanneer onthoud je het meest? Het onderzoek:
Die vraag wilde een stel onderzoekers ook graag beantwoord hebben. Dus startten ze een studie – recent gepubliceerd in het wetenschappelijk blad ‘Memory’ – met een groep mensen die op verschillende manieren dingen uit blote hoofd moest onthouden.
De 3 soorten geheugentesten:
- Een deel onthield een reeks woorden door ze hardop te lezen.
- Een deel las de woorden stilletjes voor zichzelf.
- Een deel luisterde naar zijn of haar eigen opgenomen stem of de stem van een ander, die de woorden voorlas.
Dus op de vraag ‘wanneer onthoud je het meest?’
Overduidelijke winnaar was nummer één, met 77% correct onthouden woorden. Opvolger nummer 3 onthield 73%. Grote verliezen was nummer 2, met 65%.
De conclusie: beter leren onthouden?
Het antwoord op de vraag “hoe onthoud je dingen beter” is:
“Door het hardop tegen jezelf te zeggen.”
Gebruik je alleen je interne stem, dus door wat stilletjes in je hoofd te zeggen wat je leest of wil onthouden, dan komt er weinig van dat onthouden terecht. Je brein wil je eigen klinkende stem horen, uit je mond en in je oren.
Dit is waarom
Door iets dat geheugen wetenschappers ‘the Production Effect’ noemen. Letterlijk uitgelegd: hoe meer productiviteit er in iets onthouden gaat, hoe groter het effect. Oftewel: hoe meer je je best doet om iets te onthouden, hoe beter je brein onthoudt.
En je best doen, betekent niet heel hard proberen te onthouden – maar zoveel mogelijk mentale processen inzetten om te onthouden.
Kijk maar naar de studie. Stilletjes lezen, nummer 2 en grote verliezer, zet maar één mentaal proces aan de gang: lezen wat je ziet. Hardop voorlezen, zoals nummer 1 en 3 deden, neemt drie processen in beslag:
- Je ziet de informatie (visueel proces),
- Je brein stuurt het naar je mond om het uit te spreken (motoriek proces)
- en je hoort het jezelf zeggen (auditief proces).
‘The Production Effect’ in werking.
Onderzoekers op het gebied van snellezenwisten het trouwens al langer. (Intern) meepraten met wat je leest – ‘subvocaliseren’ – is een handige manier om te leren snellezen. Én dus een geschikt hulpmiddel om iets te onthouden.
Hoe herinner je je dingen beter? Tips om te onthouden
Daniel Levitin, beroemd geheugen expert en auteur van de bestseller ‘The Organized Mind’, doet het al langer. Hij zegt hardop wat hij doet als hij het wil onthouden. Hij legt zijn autosleutels niet achteloos in de bovenste la van zijn bureau, maar hij doet het bewust en hij zit er zoveel mogelijk mentale processen voor in. Hij zegt, hardop – of intern in zijn hoofd:
“Ik leg nu mijn autosleutels hier in de bovenste la van mijn bureau.”
…en sluit zijn bureaula. De kans dat hij dit nog onthouden heeft aan het eind van de dag, is aanzienlijk groter. Misschien kijken zijn collega’s hem de eerste dag nog vreemd aan, maar ja; hij is de geheugen expert. Kun jij ook zeggen bij gekke blikken: “De pro’s doen het ook zo.”
Hetzelfde kun je doen wanneer je je auto parkeert in een parkeergarage waar alle verdiepingen en vakken op elkaar lijken:
“Mijn auto staat bij 2F.”
Wanneer een collega je in de wandelgangen vraagt of jij dat rapport naar klant x wil sturen. Je kent jezelf; dit ben je weer vergeten zodra je bij je bureau aankomt. Het hoeft niet heel hardop, maar je kan hier tegen jezelf murmelen terwijl je naar je bureau terugloopt:
“…rapport naar klant x rapport naar klant x rapport naar klant x…”
Helpt!
En die supermarkt, die loop je nu binnen met je boodschappen onwrikbaar in je hoofd.
“Aardappelen soep brood aardappelen soep brood aardappelen soep brood.”
Meer dan 3 boodschappen onthouden, een heel lijstje zelfs of een complete speech bijvoorbeeld? Dan zul je grover geheugen-geschut moeten gebruiken. Grote kluiven informatie, leer je uit je hoofd met deze techniek.
Meer weten over snellezen, onthouden en informatie opslaan?
Koop dan het boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’ en maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen. Leest niet alleen lekker weg, je leert ook hoe je slimmer met informatie omgaat. Handig voor kenniswerkers
Dit bericht op Instagram bekijken
Samengevat: hoe kun je dingen beter onthouden?
Je geheugen is een kwetsbaar systeem. Het kan snel vergeten, als het niet de juiste oefening krijgt of het zelfs verwaarloosd wordt. Moderne technologie helpt daar niet bij. Het onthoudt tegenwoordig alles vóór ons. Gevolg: we zijn verloren als we onze smartphone of een ander geheugen apparaatje niet meer bij de hand hebben.
Maar dat geheugen apparaat in je bovenkamer is minstens zo krachtig en effectief als al die technologie bij elkaar. Het is alleen zaak om het fit te houden en te zorgen dat je dingen (beter) kunt onthouden. Maar hoe? Hoe onthoud je dingen beter?
Onderzoekers ontdekten recentelijk het antwoord: door datgene wat je wil onthouden hardop uit te spreken.
De reden dat je dit beter onthoud dan wanneer je iets leest, opschrijft of hoort is dat er meer dan één mentaal proces aan de gang is bij hardop spreken (lezen, spreken, luisteren). Want de regel is, volgens ‘the Production Effect’: hoe meer mentale processen aan de gang om iets te onthouden, hoe beter je het onthoudt.
En hoe beter je geheugen – zonder telefoon!
Verder lezen over dit onderwerp?
Misschien knagen er nog een aantal andere vragen aan je. Niet alleen vragen over beter onthouden, maar ook over leren. Zoals ‘wat helpt bij leren?’, ‘hoe kun je zo snel mogelijk leren?’ en ‘hoe kan ik beter leren én onthouden?’. Om die vragen te beantwoorden raden we je twee dingen aan:
Lees onze artikelen en verbreed je kennis
- Beter onthouden — 3 (wetenschappelijk) bewezen tips verbeteren je geheugen
- Onthouden – je kunt het wél! (met 1 truc van geheugen kampioenen)
- Leerpiramide van Bales: waarom fouten maken het beste is dat je kunt doen
- Wetenschap: brein trainen wérkt (‘maar niet met braintraining’)
- Onthoud wat je leest – met de vergeetcurve van Ebbinghaus
Laat ons je in de praktijk onderwijzen
Tijdens onze 1-daagse training Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen gaan we verder in op onthouden, leren en alles dat te maken heeft met informatie binnenkrijgen en opslaan. Ben je dus geïnteresseerd in het versterken van je brein schrijf je dan snel in voor onze cursus Snellezen.
Wie zijn wij? | Training Snellezen
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog