We zijn de laatste weken opgeschrikt door verschrikkelijke nieuwsberichten, die discussies over gevaarlijke trends in de maatschappij aanzwengelen. Eén van de onderwerpen is de aanpak van pesten op school. Kan een kind hier iets tegen doen en tot op welke hoogte kunnen ouders en leerkrachten het pesten de kop in drukken? De website omgaanmetpesten.nl ziet wel degelijk een relatie tussen assertiviteit en minder last van pesten:

Het is belangrijk om op een goede manier voor jezelf op te komen, zodat anderen niet over je grenzen heen gaan. Sociaal weerbaar zijn noemen we ook wel assertief zijn. Assertief zijn wil zeggen dat je zelfbewust en zelfverzekerd voor jezelf opkomt. Assertieve kinderen en volwassenen zijn minder vatbaar voor pesterijen. Als je assertief bent, dan kom je op voor je eigen mening, rechten en standpunten. Je geeft je grenzen aan, maar houdt daarbij ook rekening met de ander en diens grenzen.

Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kan een onzeker kind pesterijen wegwuiven en voor zichzelf opkomen? De rol van de ouders is hierbij erg belangrijk. Van dezelfde website:

Sommige volwassenen zeggen tegen kinderen: “bijt toch eens van jezelf af” of “zeg er dan iets van.” Begrijpelijk dat betrokkenen dat doen. Je wilt immers zo graag dat het beter gaat met het kind. Maar het helpt niet. Als het kind dat kon, had het allang zo gedaan. Ze moeten dat dus leren. Dat leer je door heel praktische handvatten: Hoe sta je? Waarnaar kijk je? Wat zeg je?

Geef het goede voorbeeld aan je kind

De meeste cursussen assertiviteit zijn niet gemaakt voor kinderen. Een kind kan er echter veel aan hebben als je als ouder het juiste voorbeeld geeft. Door zelf een assertiviteitstraining te volgen, verander je jouw eigen overtuigingen en gedrag, wat een directe uitwerking op je professionele omgeving en privéleven heeft. Je kunt je kinderen vervolgens helpen beter om te gaan met pesten en minimaliseert zo de gevolgen van pestgedrag.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog