Je breincellen hebben 2 keer zo veel voedingsstoffen nodig dan de rest van je lichaamscellen. Het is daarom van wereldbelang om meteen aan het begin van je dag goed te eten om je brein fit en productief te houden. Want je brein, voeding en productiviteit – die gaan hand in hand. Eet daarom elke dag een voor je brein gezond ontbijt: dat doe je zo!
Wat komt aan bod:
Oké, voedsel is dus belangrijk. En raad eens wat het meest belangrijke maal van de dag is voor je brein? Juist! Je ontbijt. Het eerste maal van de dag. Het maal dat je dag zelfs kan bepalen, als het om productiviteit gaat.
Dat het ontbijt niet onderschat mag worden als productiviteitsbooster, blijkt wel uit cijfers van een Brits onderzoek: 59% van de Britten eet geen ontbijt, wat hen dagelijks 82 minuten aan productiviteitsverlies kost. Dit kost de Britse economie zo’n 300 miljoen pond per jaar.
Conclusie: véél tijd en véél geld gaan verloren door een gebrek aan een voor je brein gezond ontbijt. Hoe tijd- en geldverlies door ontbijtgebrek dan voorkomt, heb je vast ook al geraden. Juist! Door wel ontbijt te eten. Sterker nog: door een gezond ontbijt te eten.
Gezond ontbijt voor je brein: de Do’s & Don’ts
“Ja, ontbijten. Allemaal leuk en aardig. Maar nu ik weer eens te laat opgestaan ben, zit dat er toch niet meer in. Dan maar weer een keer overslaan.”
“‘S ochtends heb ik echt geen honger, hoor. Ik krijg geen hap door mijn keel als ik net uit bed kom.”
“Koffie! Dat is mijn ontbijt. Meer heb ik echt niet nodig. Zonder koffie begin ik helemaal nergens aan.”
Zijn dit de excuses die jij aandraagt om slecht of helemaal niet te ontbijten? Bekijk dan deze Do’s & Dont’s maar eens, om er achter te komen hoe zo’n powerontbijt er wél en hoe het er vooral ook niét uitziet en waarom je excuses vanaf nu waardeloos zijn gebleken:
Do’s
+ Koolhydraten: geeft je brein een langetermijnboost, zonder after-breakfast dip. Koolhydraten leveren namelijk een hoop glucose op, het wondermiddel voor je brein en je productiviteit, dat geleidelijk wordt afgegeven voor een langer effect op je productiviteit.
Deze gezonde koolhydraten zitten voornamelijk in fruit. Vooral bessen en citrusvruchten (sinaasappel, mandarijn, grapefruit, citroen, etc.) hebben hoge glucose-waarden.
+ Proteïnen: doen ongeveer hetzelfde als koolhydraten, maar zijn te vinden in andere voedselgroepen. Proteïnen zitten vooral in havermout, brood of toast.
+ Water: je lichaam bestaat voor 80% uit water, je brein voor 85% en je productiviteit gaat al met 10% omlaag wanneer je brein 2% te weinig water bevat. Water is dus niet gewoon goed, het is cruciaal – begin je dag daarom goed met minstens 1 glas water.
+ Doorzetten: het kan lastig zijn om te beginnen met (power)ontbijten, wanneer je anders gewend bent. Gelukkig went je lichaam vanzelf aan het genot van eten in de ochtend, wanneer je je goede gewoonte maar doorzet. Binnen de kortste keren stop je niet met pijn en moeite een halve toast naar binnen, maar word je wakker met een hongergevoel en kun je niet wachten om die boterham te smeren.
Don’ts
– Koffie: een groot ontbijtmisverstand. Koffie geeft je geen productiviteitsboost, maar geeft je brein kort het gevoel wakker te worden om daarna weer in te kakken. De cafeïne en de suiker in je koffie zijn dit schuld. Je behoefte aan nóg een kop volgt, en nóg één, en nóg één – alleen maar om de ene korte cafeïne-boost op te vangen met de andere.
Probeer dat heerlijke kopje koffie daarom te bewaren voor ná je ontbijt. Dan mag je er ongegeneerd van genieten.
– Cruesli, Crispies en Cornflakes: het klinkt allemaal leuk en gezond, maar deze voorgemaakte ontbijtgranen kun je bij lange na geen powerontbijt noemen. Ze bevatten een hoog suikergehalte waardoor je, net als met koffie, een korte boost krijgt waar een flinke energie- en productiviteitsdip op volgt.
– English Breakfast: zeker, als je zwaar fysiek werk in de bouw verricht is dit een powerontbijt. Maar voor brein- en kantoorwerkers is het dat zeker niet. Het is namelijk hoog in calorieën, die je aan je bureau niet verbrand. Je brein moet vooral gevoed worden (met glucose), niet de rest van je lichaam (met calorieën).
Natuurlijk heb je calorieën nodig, maar die zitten er genoeg in een boterhammen- en fruitontbijt. Deze calorieënbom mag je overslaan. Of bewaren voor een actieve dag in het weekend.
Zie je? Ook jij kunt een powerontbijt goed gebruiken. En die koffie mag je voortaan bewaren tot een uur twaalf, wanneer je eerste dip inzet. De ochtend overleef je puur op je superenergieke ontbijt.
Powerontbijt: tips & recepten
Om je nieuwe gezond ontbijt gewoontes te stimuleren zijn hier een aantal fijne en snelle recepten voor in de ochtend:
- De blauwebessensmoothie, rijk aan glucose door een flinke fruitboost
- Havermoutmuffins, met al het goede van havermout en fruit:
- Griekse yoghurt met eigen notenmuesli
Ook ontbijt-fan geworden? Mooi, dat was de bedoeling. Start vanaf morgen daarom met een heerlijk gezond ontbijt en voel het doorwerken in de rest van je dag. Voel je die productiviteitsboost? Wees je ontbijtje dankbaar en blijf hem elke ochtend op tafel toveren om dat effect vol te houden en een écht verschil te ervaren op lange termijn.
Als je geïnspireerd bent om je ontbijtgewoontes aan te pakken, kijk dan ook eens naar de positieve effecten van gezond eten gedurende de rest van je dag.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog