Thuiswerken is here to stay. Ontzettend belangrijk dus, om ook thuis je werkomstandigheden in de gaten te houden. Nee, niet alleen door een ergonomische bureaustoel aan te schaffen, maar ook door te letten op de luchtkwaliteit binnenshuis. Een saai onderwerp misschien, maar een gezond binnenklimaat is van belang indien je jouw gezondheid en productiviteit op peil wilt houden. Dat kan op verschillende manieren:

Eerder schreven we over het belang van een goede thuiswerkplek; over een arbo-vriendelijke en afleidingsvrije werkplek waar je jouw werkzaamheden kunt verzetten. Maar gezond thuiswerken is meer dan een verstelbaar bureau:

Jouw zit/sta-bureau kan namelijk nog zo ergonomisch zijn; wanneer de lucht die je gedurende de dag inademt belabberd is, werk je nog steeds onder ongezonde omstandigheden.

Het is daarom belangrijk dat je niet alleen oog hebt voor je werkplek, maar ook de zaken die je niet ziet: de luchtvochtigheid bijvoorbeeld, het CO2-niveau, de akoestiek, maar ook de temperatuur. Deze vormen namelijk samen het binnenklimaat. En wanneer dat onder de maat is, merk je dat zowel aan je prestaties als aan je gezondheid:

Slecht binnenklimaat benadeelt productiviteit en gezondheid

We hebben het niet over het werken vanaf de bank; onderuit gezakt met de laptop op schoot. Hoewel dat ook alles behalve productief is, is werken in de tocht of een in een te warme of te koele kamer dat zeker ook. Niet alleen omdat het misschien afleidt, maar je gezondheid lijdt er ook onder:

Zo kan een slechte luchtkwaliteit onder andere zorgen voor hoofdpijn, benauwdheid of huidirritatie. Of wat dacht je van een droge keel en ogen, of een verkoudheid die maar niet lijkt over te gaan? Om nog maar te zwijgen over je productiviteit: je vindt het lastig om te concentreren, raakt om de haverklap afgeleid en bent vermoeid. Zo krijg je natuurlijk niets gedaan.

Toch staan we er zelden bij stil dat deze klachten ontstaan door ons binnenklimaat. Goed, je voelt je al een paar dagen snotterig (“zal wel een verkoudheid zijn”), hebt al de hele dag hoofdpijn (“… door die klant”) en wijt ook je gebrek aan productiviteit aan een andere oorzaak (“het is vast weer eens zo’n dag”). Het komt geeneens bij je op dat de oorzaak in de kwaliteit van de lucht kan zitten.

Het is jammer dat je dit over het hoofd ziet. Want zodra je last kreeg van je rug zocht je een nieuwe bureaustoel die wél aan de richtlijnen voldoet. En ook zodra je nek zeer begon te doen, besloot je een laptopverhoger te kopen. Waarom dan niet aan de bel trekken zodra je gezondheid en productiviteit op het spel staan vanwege een slecht binnenklimaat?

Vaak door onwetendheid. We weten niet echt iets over een gezond binnenklimaat af. Goed, we snappen ook wel dat je soms moet luchten, maar verder dan dat komen we niet. Toch is het belangrijk dat we ons hier meer in verdiepen. Niet alleen om bovenstaande gezondheidsklachten en productiviteitsproblemen op te lossen, maar ook omdat thuiswerken blijft.

De verwachting is dat thuiswerken niet meer terug zal gaan naar het niveau vóór de coronacrisis. We zullen met z’n allen steeds vaker vanuit huis werken. Het is daarom belangrijk dat we dit zo gezond en productief mogelijk doen. Door iets meer bewustzijn te creëren rondom een gezond binnenklimaat, doen we al een stap in de goede richting.

gezond binnenklimaat tip

Dus, wat kun je zelf zoal doen?

Laten we een oude, achterstallige woning even buiten beschouwing laten. Daarbij zul je meer uit de kast moeten halen dan. We gaan gewoon uit van een “normaal” huis van waaruit jij thuiswerkt. Wat moet daar “aanwezig” zijn om een gezond binnenklimaat te creëren?

Een aantal dingen:

  • Voldoende licht;
  • Een goed thermisch klimaat;
  • Een gezonde luchtvochtigheid;
  • Goede ventilatie;
  • Een fijne akoestische omgeving;
  • Een algehele goede luchtkwaliteit.

Om bovenstaande zaken structureel aan te pakken, zul je misschien je huis moeten laten isoleren. Of mechanische ventilatiesystemen moeten laten plaatsen. Weten wij veel, wij zijn geen bouwkundigen. Waar we je wél op kunnen wijzen zijn een paar kleine aanpassingen die jij kunt verrichten om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.

Wat kun je zelf doen?

1. Zorg voor voldoende licht

Je kunt de kwestie “licht” zo serieus nemen als je wil. Zo heeft de Arbo-wet tamelijk strenge regels wanneer het op lampen en lux-zaken aankomt. Wij willen je vooral wijzen op een aantal lichtzinnige (get it?) zaken.

Alle gekheid op een stokje. Voldoende en gezond licht is nodig om je gezondheid en productiviteit op peil te houden. Zo wil je voldoende daglicht binnen krijgen, maar ook de mogelijkheid hebben om dat daglicht te filteren door middel van luxaflex of gordijnen.

Daarnaast wil je de ruimte zelf voldoende verlichten. Zorg daarom voor voldoende lampen, het liefst die je kunt dimmen. Gedimd licht werkt namelijk goed voor je creativiteit en fel licht bij het verhogen van je concentratievermogen. Ook doe je er goed aan een lampje op je bureau te zetten zodat je gericht kunt schijnen indien nodig. Voorkomt vermoeide ogen.

2. Zorg voor een goed thermisch klimaat

Met een thermisch klimaat bedoelen we niets meer dan de temperatuur; hoeveel graden is de ruimte waarin je werkt. Naar Nederlandse maatstaven is de optimale stand van je thermostaat tussen de 18 en 21 graden. Zolang je thuiswerkplek maar niet te koel is of schommelt in temperatuur zit je goed. Overweeg zeker in de zomermaanden je werkplek te voorzien een (portable) airco. Verder is het een kwestie van voorkeur.

Wat nog?

3. Zorg voor een gezonde luchtvochtigheid

Niet te droog dus, niet te vochtig. Beiden zijn geen pretje namelijk. Bij een te droge luchtvochtigheid zul je merken dat je ogen en je huid geïrriteerd raken. Een te vochtige omgeving is een broedplek voor schimmels, muffe geurtjes, met als gevolg ademhalingsklachten en een algeheel “yuk!”-gevoel.

Wat kun je er tegen doen?

Droge lucht

Nou, droge lucht kun je voorkomen door een luchtbevochtiger neer te zetten. Deze bevochtigt – zoals de naam verklapt – de ruimte zodat verontreinigingen en allergenen niet lang in de lucht zweven. Je zult het direct merken aan de kwaliteit van de lucht die je inademt.

Ook kun je een bakje met water aan de verwarming hangen, zeker in de wintermaanden fijn voor je keel en dat schrale huidje. De verdamping van het water helpt de luchtvochtigheid in balans houden. (Wel ‘t water regelmatig verversen; je wil geen klein schimmelmoeras in je werkplek kweken)

Vochtige lucht

Indien je huis niet super geïsoleerd is of je woont op een steenworp afstand van een gracht of andere “waterplek”, kan het voorkomen dat je woning vochtig is. Een luchtontvochtiger en schimmelvreter helpen schimmel en muffe geuren te voorkomen. Goed ventileren of een paar mooie planten neerzetten werkt ook.

gezond binnenklimaat tips

4. Zorg voor goede ventilatie

Dagelijks de luchttoevoer verhogen laat je werkplek niet alleen fris achter, het verhoogt daadwerkelijk je productiviteit. Zet daarom gedurende de dag geregeld ramen en deuren open zodat je frisse lucht kunt binnenlaten. Of zet de ventilatiesystemen in je huis open, indien je die hebt. Let er wel even op dat niets de luchtroosters blokkeert. Vuil bijvoorbeeld, of meubels.

5. Zorg voor een fijne akoestische omgeving

Of je nou de luxe hebt van een aparte werkkamer of je jouw werkzaamheden vanachter de keukentafel verricht: je zult geregeld gestoord worden door geluiden om je heen. Dat kan een buurman zijn die midden op de dag plaatjes draait, de wasmachine die op de zolder tekeer gaat tot aan je partner die in een andere ruimte een belafspraak heeft.

Nu kun je al vrij makkelijk geluiden uit filteren door een noise cancelling headset te dragen, maar ook de boel opfleuren met een tapijtje, geluidspanelen of zelfs die planten doen wonderen. Ze dempen een deel van het geluid (en het ziet er ook nog eens leuk uit!)

6. Zorg voor een algehele goede luchtkwaliteit

Over die planten; die schijnen niet alleen uitstekend te werken bij het wegnemen van vocht, ze zuiveren ook de lucht. Koop er dus zeker een paar en vrolijk je werkplek op. Niet alleen adem je zo schonere lucht in, het staat ook nog eens leuk.

Of alle planten daarvoor geschikt zijn? Nou, het kan zeker geen kwaad, maar vooral de Areca palm, de Gerbera, de Scindapsus en de Sansevieria doen het goed. Lees er hier meer over.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere dingen die je kunt doen:

Voorkom fijnstof door bepaalde zaken op te bergen

Niet iedereen heeft nog een printer thuis, maar indien je wel nog hebt doe je er slim aan deze in een andere ruimte te zetten dan waar je werkt. Zeker indien je regelmatig print. Je wil namelijk die tonerstof die eruit komt (en die onzichtbaar is voor het blote oog) inademen.

Dat geldt ook voor stofvangers als boeken. Natuurlijk ziet het leuk uit om die uit te stallen in een boekenkast, maar indien je een gezond binnenklimaat wil, berg je ze op in een gesloten kast. Doet werkelijk wonderen voor de lucht in huis.

Gebruik een luchtreiniger om de lucht te filteren

Wil je het nou helemaal goed doen, koop dan een luchtreiniger. Beter nog: koop een luchtreiniger en luchtbevochtiger in een! Twee vliegen in één klap. Want hoe goed je ook schoonmaakt en stofzuigt; pollen, bacteriën en allergenen blijven altijd achter in meubels en gordijnen. Een luchtreinigers filtert deze stoffen en helpt zo allergieën en een slechte luchtkwaliteit tegen te gaan.

gezond binnenklimaat advies

Kortom

Gezond thuiswerken is meer dan een ergonomische bureaustoel en een RSI-vriendelijke muis. Het gaat ook om de lucht die we in onze woning inademen speelt parten in hoe we ons voelen en hoe productief we zijn. Schenk er daarom aandacht aan, zeker wanneer we steeds vaker en langer vanuit huis werken. Bovenstaande tips helpen jou daar hopelijk bij en laten je werkplek niet alleen een beetje gezonder achter, maar ook oogstrelend.

Wie zijn wij? | Training Effectief Thuiswerken voor Teams

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog