Praten met vreemden of vage bekenden kan een uitdaging zijn. Wanneer je na “waar kom je vandaan?” geen gespreksstof meer hebt bijvoorbeeld. Daarom: 6 tips voor het ontlokken van écht leuke gesprekken. Hoef je je nooit meer ongemakkelijk te voelen.
We hebben het op assertief.nl al eerder gehad over praten met vreemden. Het blijft namelijk lastig, wanneer je niet meer weet wat te zeggen. Of je nu op een netwerkborrel, op een date of in een lift bent: goede gespreksstof hebben komt altijd van pas.
Wil je meer dan alleen de stap zetten naar een gesprek met een vreemde maar wil je het gesprek ook nog eens verrassend leuk maken? Lees dan verder voor de beste tips om gesprekken te starten en ze leuk te houden met de juiste gespreksstof, uit het boek “What to Talk About” van Chris Colin en Rob Baedeker.
En nee, we hebben het dan niet over de ‘waar kom je vandaan’- en ‘wat is je lievelingskleur’-vragen. Colin en Baedaker zullen je verrassen met hun niet zo voor de hand liggende trucs om een gesprek écht leuk te maken, zodra de eerste zin eruit is. Zij trappen geen open deuren in, maar openen nieuwe deuren – die jou leiden naar gewoon een gezellig gesprek met vreemden.
6 gespreksstof tips, die je nog niet kende
Spreek met de ander alsof je hem of haar al jaren kent
Spreek geanimeerd, relax je houding, spreek luchtig, gebruik de ander’s voornaam (oprecht én met mate) en raak af en toe de arm of schouder van je gesprekspartner vluchtig aan. Zo geef je aan dat jij je op je gemak voelt, waardoor de ander dat ook gauw genoeg zal doen.
Vraag om verhalen, niet om antwoorden
Je wil de ander zoveel mogelijk aan het woord laten. Dat is namelijk het meest assertieve om te doen en geeft de ander dat aangename gevoel van oprechte interesse. Vraag daarom om verhalen. Stel zo open mogelijke vragen die leiden tot lange antwoorden, hele verhalen zelfs.
Dat kan heel simpel zijn, zoals:
“Wat doe je in het dagelijks leven?”
Of, iets spannender:
“Wat was je leukste vakantie ooit?”
Geef het toe als je iets niet weet
Het is er misschien eentje om je even overheen te zetten. Maar het is zo: wanneer de ander iets noemt of het ergens over heeft waar jij geen weet van hebt, geef dat dan meteen toe. Het zorgt er niet alleen voor dat jij je oprecht en kwetsbaar opstelt, het geeft de ander het gevoel dat hij jou iets kan uitleggen – wat wederom een moment is om de ander uitgebreid aan het woord te laten.
Grijp je kans dus wanneer je iets kunt zeggen in de trant van:
“Wat is dat dan, ‘een krukassysteem’?”
Of:
“Ik heb nog nooit gehoord van een ‘account executive researcher’. Wat doet zo iemand?”
Stel verrassende vragen
Geef toe:
“Vertel me 3 ongelooflijke dingen die je vandaag gedaan hebt” klinkt al heel anders dan “Hoe was je dag”.
“Noem het vreemdste kenmerk van de plek waar je bent opgegroeid” nodigt veel meer uit tot een leuk gesprek dan “Waar kom je vandaan? Hoe is het daar?”.“Als je jezelf nu kon teleporteren door met je ogen te knipperen, waar zou je dan naartoe gaan?” is een veel leukere vraag dan “Waar kom je graag?”.
en
“Waar kijk je het meest naar uit deze week?” klinkt veel geïnteresseerder en minder standaard dan “Heb je nog plannen?”.
Gebruik dit soort zinnen uit het hoofd van Colin en Baedeker eens om een gesprek geanimeerd te houden, in plaats van de standaardzinnen. Daar krijg je namelijk standaard antwoorden op. En dan moet je weer opnieuw gaan verzinnen waar je het nu weer over moet gaan hebben. Deze vragen nodigen uit tot verhalen, concrete anekdotes die gemakkelijk leiden tot een langer en een meer open gesprek.
Stop op tijd
Wanneer je merkt dat de ander niet meer betrokken is bij het gesprek, stop dan. Hoe weet je wanneer die tijd gekomen is? Je gesprekspartner antwoordt kortaf en gesloten, heeft zijn lichaam en voeten van je weggedraaid (typische afrond-lichaamstaal), kijkt vaak rond en gaapt misschien zelfs af en toe. Of de trein waar jullie beiden op wachtten is aangekomen. Het zebra-stoplicht springt op groen. Dan is je tijd gekomen.
Sluit kort en krachtig af
Draai er niet omheen wanneer je op het punt van afsluiting bent gekomen. Doe het resoluut en kordaat, als een pleister. Maar houd het desondanks vriendelijk (regel #2)!
“Leuk je gesproken te hebben. Ik ga er weer vandoor / Ik ga even drankjes halen / Ik moet deze trein hebben.”
En? Zin gekregen om de straat op te gaan en de eerste de beste willekeurige vreemde aan te spreken om je nieuwe gespreksstof-vaardigheden uit te proberen?
Niet echt? Oké, begrijpelijk. Probeer deze gespreksstof-tips eens uit bij mensen die je al wat beter kent en onthoud de tips voor de eerstvolgende keer dat je in een lege coupé tegenover een andere eenzame reiziger zit of wanneer je op een feest een gezelschap probeert te entertainen.
Samengevat
Oké, nog een korte opsomming dan, gewoon omdat ze zo goed zijn:
- ‘Spreek met de ander alsof je hem al jaren kent’,
- ‘Vraag om verhalen, niet om antwoorden’,
- ‘Geef zoveel mogelijk beperkingen in je kennis toe’,
- ‘Stel verrassende vragen in plaats van standaard stellingen’,
- ‘Stop wanneer de tijd gekomen is’
- en ‘Sluit kort en krachtig af’.
Doen! Oefen in de lift, probeer op een date en gebruik in je eerstvolgende netwerk- of vrijdagmiddagborrel. Wedden dat jij de leukste gesprekken hebt?
Meer leren?
Meer weten over gesprekstechnieken, gezonde communicatie en slimme tips om gemakkelijker met de mensen om je heen om te kunnen gaan? In onze assertiviteitstraining leer je het allemaal. En meer (‘grenzen aangeven‘, bijvoorbeeld. En ‘nee zeggen‘ – leer je er ook).
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van assertiviteit, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Assertiviteit
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog