Met een laser scherpe focus werken aan een taak — nogal lastig wanneer je wordt afgeleid door collega’s, e-mails en andere ad-hoc zaken. Dit voorkomen en eindelijk wel toekomen aan geconcentreerd werken? Je hoeft enkel deze 4 concentratie-hacks toe te passen.
Gefocust werken lukt vaak niet
Ongeplande bezoekjes van collega’s, telefoontjes van klanten en bliepjes van je inbox of telefoon — jouw aandacht wordt gedurende je werkdag constant opgeëist.
Naast het feit dat je hierdoor vaak niet aan je werk toekomt, zijn er nog een aantal andere gevolgen:
- Hoe vaker je wordt gestoord, hoe minder tijd je hebt om alle taken en doelen af te ronden. Door deze tijdsdruk ervaar je stress.
- Daarnaast zorgen al die onderbrekingen ervoor dat je niet in een ‘flow’ komt. Je kunt niet echt lekker verzonken raken in een taak.
- Een nog vervelender gevolg is dat het ook de kwaliteit van je werk niet ten goede komt. Je maakt meer fouten en ziet dingen over het hoofd.
Gelukkig is niet alle hoop op geconcentreerd werken verloren. Je hebt namelijk een aantal dingen zelf in de hand.
4 dingen die jij kunt doen om je focus te behouden
Een paar dingen die je kunt toepassen, zodat je tijdens het werken ook écht wat gedaan krijgt:
1. Kies drie prioriteiten die jouw concentratie waard zijn
Weten waar jouw focus zich moet bevinden, is cruciaal wanneer je een productieve werkdag wilt hebben. Heb je dit namelijk niet vooraf helder, dan creëer je onbewust ruimte om afgeleid te worden door minder belangrijke taken — zoals het beantwoorden van mailtjes, telefoontjes of het checken van je social media.
Om dit te voorkomen, kies je maximaal 3 taken die jouw volledige aandacht verdienen. Wat er ook gebeurt, déze taken worden vandaag uitgevoerd. Ze krijgen dus voorrang op andere – minder belangrijke – klusjes.
Zo werk je niet alleen doelgerichter, je gaat ook zinvoller met je tijd om. Zodra je namelijk zeker weet wat vandaag jouw focus en aandacht verdient, is het makkelijker om je concentratie te bewaren.
Wil je hier meer over lezen check dan eens dit artikel. Hier gaan we uitgebreid in op het stellen van deze 3 prioriteiten en hoe je je dag daarom heen plant.
2. Reserveer tijd in je agenda om aan focus-taken te werken
Naast het vaststellen van je meest belangrijke taken, is het belangrijk dat je ook daadwerkelijk de tijd neemt om eraan te werken. Hiervoor zul je tijd moeten vrijmaken.
Rooster gedurende de dag (het liefst in de ochtend) twee uur in je agenda waarin jij je alleen maar bezighoudt met bovengestelde doelen. Geen mail, geen social media, geen telefoon, geen onderbrekingen — enkel werken aan je meest belangrijke taken.
Dit ongestoord aan een taak kunnen werken, zorgt ervoor dat je in twee uur ontzettend productief bent. En ja, dat lijkt misschien een erg korte tijdsduur, maar toch is dit vele malen productiever dan wanneer je je taken over de hele dag uitsmeert. Je brein kan zich namelijk maar voor een korte duur op iets concentreren.
Hoe dát zit en hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken, legt professor Cal Newport je graag uit. In dit artikel.
3. Werk niet in dezelfde omgeving als waar je tot rust komt
De omgeving waarin je werkzaam bent, speelt een ontzettend grote rol in het behouden van je concentratie. Je diep focussen wanneer je in een kantoortuin werkt, is bijvoorbeeld lastiger, dan wanneer je werkt vanuit een stille privéruimte.
Ook de sfeer van je werkomgeving heeft invloed op je concentratie. Ga het maar eens na: je ervaart een andere gevoelens en gedachten wanneer je je woonkamer binnenloopt, dan wanneer je de werkvloer betreedt. De een associeer je eerder met gevoelens van rust, ontspanning en gezellige avondjes. De ander schreeuwt “werk aan de winkel!”
Wil je daarom echt geconcentreerd werken dan is het geen goed idee om dat te doen in dezelfde omgeving waar je ook rust en ontspanning zoekt.
Werk je namelijk in je woonkamer aan dat verslag, dan vindt je brein het nogal lastig om die gefocuste staat te behouden. Het associeert die plek namelijk met andere zaken dan concentratie en hard werken. Daarnaast loop je natuurlijk het risico dat je je concentratie verliest aan externe afleiders, zoals je tv, je playstation, huishoudelijke klusjes of familieleden.
Heb je nou geen andere mogelijkheid dan thuiswerken, doe het dan goed. In dit artikel geven we je 5 tips voor thuiswerken.
4. Ontspan: doe het goed, doe het vaker
Op het werk voer je natuurlijk wel het een en het ander uit, maar écht helemaal verzonken in het uitvoeren van één taak ben je niet. Ditzelfde gebeurt ook in je vrije tijd. Goed, je ligt dan wel op de bank en kijkt een serie, maar ondertussen check je toch nog steeds smartphone of mail.
Kortom: je relaxt niet volledig, omdat jij je telkens tussen een staat van werken en rust bevindt. Niet bepaald bevorderlijk voor je stressniveau of concentratie.
Leer je echter ontspannen, dan is het veel eenvoudiger om je op een later moment weer te focussen — bijvoorbeeld wanneer het moment is aangebroken om aan die concentratietaak te werken. Kortom: je zal dus regelmatig eens even helemaal niets moeten doen, behalve toegeven aan die verveling!
Dit lukt alleen wanneer jij jezelf een paar regels oplegt, bijvoorbeeld:
- Niet meer werken na 18:00 uur.
- Thuis geen werkgerelateerde mail checken.
- Na 21:00 een technologie-loze avond.
- Eens in de zoveel tijd een hele dag zonder mailbox, telefoon en werk.
- Echt die 7 tot 9 uur slaap pakken.
Meer voorbeelden en wat ontspannen voor impact op je brein heeft, leggen we in dit artikel uit. Zo vertelt een professor bijvoorbeeld uit dat afwassen ook een goede manier is om je concentratie te bewaren. Hoe zit dat?
Kortom: gefocust werken
Werken met concentratie hoeft niet lastig te zijn, je moet simpelweg een aantal aanpassingen maken in de manier waarop je werkt.
- Kies voortaan drie prioriteiten waaraan je die dag wil werken — meer kan je concentratie toch niet aan.
- Maak tijd vrij in je agenda om aan deze taken te werken — twee uur, het liefst ‘s ochtends. Zo ben je niet alleen productiever, ad-hoc klusjes of verzoeken van collega’s knoeien minder snel met je concentratie.
- Werk niet in dezelfde omgeving als waar je ontspant — gun je brein dat beetje rust en werk alleen op plekken die echt bedoeld zijn om je te concentreren.
- Ontspan eens wat vaker — werk wanneer je moet werken. Rust wanneer het tijd is om te rusten. Geen Netflix, dus. Geen telefoon. Fijn voor je brein, fijn voor jou.
Meer concentratie hacks?
Wil je nou nog meer te weten komen over hoe je je concentratie kunt optimaliseren, lees dan eens deze artikelen.
- Zanshin – scherpe concentratieboog als een Japanse Samurai
- Concentratie verbeteren is simpel – 7 dingen die je nú kunt doen
- Concentratie op kantoor lastig? Neuro-architecten ontdekten precies waarom.
Leer je nu liever in de praktijk, dan kan een cursus helpen:
In onze 1-daagse cursus Time Management leer je meer over concentratie. Hoe behoud jij je focus wanneer je aan die intensieve concentratietaak werkt? Hoe ga je om met storende collega’s? En effectief thuiswerken voor teams, hoe werkt dat? Volg onze cursus Time Management, dan vertellen we je al onze tips & tricks!
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog