Of jij gedurende je thuiswerkdag productief bent is grotendeels afhankelijk van je concentratie: kun jij het opbrengen om lang genoeg met één taak bezig te zijn? Zonder afgeleid te raken, zonder toe te geven aan multitasking? Zodra je deze 6 thuiswerk tips opvolgt kun je het: geconcentreerd werken, op afstand.
Wat komt aan bod?
- Het belang van concentratie gedurende een thuiswerkdag
- Dit zijn ze: 6 tips voor geconcentreerd werken op afstand
- Alles op een rijtje
Het belang van concentratie gedurende een thuiswerkdag
Indien het je lukt – geconcentreerd werken vanuit huis – dan merk je dat je jouw werk niet alleen sneller afrondt, je maakt ook minder fouten. Daardoor lever je een betere kwaliteit dan wanneer je om de haverklap wordt gestoord.
Beter nog: wanneer het jou lukt om je lekker vast te bijten in je werk, merk je dat je in een flow terecht komt. Dat is de mentale staat waarin je de tijd uit het oog verliest omdat je helemaal opgaat in je werk. Fantastisch, want niet alleen heb je er daardoor meer plezier in, ook jouw creativiteit neemt toe.
Het is dus niet alleen voor je productiviteit belangrijk dat jij je goed kunt concentreren, maar ook voor je algehele werkbeleving. Je wilt namelijk niet alleen bergen werk verzetten, je wilt je ook achteraf een voldaan gevoel hebben.
Om die reden hebben we een aantal concentratietips voor je verzameld. Probeer ze eens uit, één of allemaal, en ervaar welk positief effect ze hebben op je thuiswerkdag; met name op je concentratie.
Dit zijn ze: 6 tips voor geconcentreerd werken op afstand
Tip 1: Plan grote klussen direct in je agenda
Op een doorsnee thuiswerkdag krijg je zelden de kans om zomaar even een megaproject tussendoor op te pakken. Die tijd heb je gewoon niet. Om te voorkomen dat zaken blijven liggen of weer doorschuiven, plan je ze daarom in je agenda. Dit dwingt je na te denken over wat je precies moet doen, voor wanneer dit afgerond moet zijn, en welke stappen je daarvoor moet zetten. Met andere woorden: het maakt het concreet. Daarnaast voorkom je hiermee dat je tussendoor toch toegeeft aan ad hocklussen, zoals dat verzoek van die collega of het “even” doorlopen van een verslag.
Weet waar jij je vandaag mee moet bezig houden. Bewaar je focus door grote klussen in je agenda te plannen.
Tip 2: Houd hierbij rekening met onvoorziene klussen
Een groot deel van de klussen die op je bordje liggen daarvan ken je het bestaan. Ze maken deel uit van je functie of je hebt erop kunnen anticiperen. Toch heb je niet alles in de hand. Zo kan er zich onverwacht een spoedje voordoen, komt er een mooie kans voorbij of loopt een klus, vanwege wat voor reden dan ook, uit.
Om nou te voorkomen dat hierdoor je hele planning in het water valt, zet je bij voorbaat al wat tijd opzij. Zo plan je bijvoorbeeld per dag één uur om onvoorziene zaken op te pakken. Indien die zich voordoen, heb je daar op tijd rekening mee gehouden en voorkom je een hele hoop stress. Verloopt alles volgens plan, uitstekend! Heb jij mooi een uur over wat je aan andere klussen kunt besteden.
Plan één uur per dag in voor onvoorziene afspraken of klussen. Voorkom je een hoop gestress en geschuif mee.
Tip 3: Zet kleine klusjes op je takenlijst
Dan hebben we nog de kleinere klussen; het sturen van een mailtje bijvoorbeeld, of het bellen van een klant. Ondanks dat deze op zichzelf niet veel tijd kosten, nemen ze bij elkaar opgeteld een grote hap uit je planning. Het is daarom slim om ze in kaart te brengen, zodat je weet wat je vandaag allemaal moet doen en hoeveel tijd daaraan opgaat.
Je zet kleine klussen (alles dat minder dan 30 minuten in beslag neemt) daarom op je takenlijst. Bij voorkeur voorzien van een tijdsduur (hoe lang denk je ermee bezig te zijn) en een cijfer dat de prioriteit van de klus aangeeft. Op die manier kies je straks bewust de klussen uit op basis van importantie, in plaats van op wat je het snelst uitvoert.
Kleine klusjes plaats je op je takenlijst. Zo zie je in één oogopslag wat er vandaag allemaal moet gebeuren en hoelang je daarmee bezig bent.
Tip 4: Pak aan het begin van je werkdag de lastige klus als eerste op
Doorgaans begin je met de klus die je het snelst hebt afgehandeld (‘Ben ik daar vanaf’) of de klus die je het plezierigst vindt om uit te voeren (‘Nice, even checken welk design is goedgekeurd!’). Indien je een productieve werkdag wilt hebben, laat je dat. Dan kies je voor de klus die de meeste waarde oplevert, ondanks dat deze misschien complex of ronduit vervelend is om uit te voeren.
Bekijk daarom je workload en wees kritisch: welke taak is belangrijk, levert de meeste waarde op en kan eigenlijk echt niet wachten? Die taak heeft jouw prioriteit. Dáár werk je aan totdat hij is afgerond, dan pas ga je door naar de volgende.
Start je thuiswerkdag door gelijk de lastigste of meest intimiderende klus op te pakken. Zo hoef je er niet de hele dag tegenaan te hikken en ben je daadwerkelijk productief.
Tip 5: Werk in blokken zodat je mentaal kunt opladen
Je concentratie is geen onuitputtelijke bron; die gaat gewoon leeg. Om nou te voorkomen dat je gedurende een belangrijke klus niet je hoofd erbij kunt houden, geef je jezelf wat ruimte om die grijze massa op te laden: je werkt in focusblokken.
Focusblokken zijn eigenlijk niets meer dan korte sprints waarin jij je gedurende 30 of 45 minuten volledig toelegt op één taak. Geen multitasking, geen telefoon of inbox, maar gewoon drie kwartier knallen. Daarna pauzeer je kort, om adem te halen. Wat je dan zult zien is dat je een hoop werk verzet krijgt én er een fris hoofd aan overhoudt.
Werk zonder afleiding aan één klus, zo’n drie kwartier. Pas wanneer de klus is afgerond, ga je door naar de volgende. Is de tijd “op”, neem dan een korte pauze.
Tip 6: Neem iedere 45 minuten een korte pauze
En over die pauze gesproken: die is belangrijk. Cruciaal zelfs, wil je een hele dag geconcentreerd werken. Daarom is het zo belangrijk dat je er geregeld eentje neemt, bijvoorbeeld een 5-minuten-break na zo’n focusblok, of een van een half uur zo rond de lunch.
Hierbij is het wel belangrijk dat je niet meteen naar je telefoon grijpt of je mailbox checkt. Daarmee overlaad je jouw brein enkel met (nieuwe) prikkels. In plaats daarvan houdt je het zo prikkelarm mogelijk: je gaat naar buiten, strekt even, neemt een kop koffie of kletst bij met je partner die toevallig vandaag ook vanuit huis werkt. Zolang je maar even de boel loslaat.
Pauzes zijn belangrijk. Neem ze gedurende je thuiswerkdag dan ook, maar blijf ver uit de buurt van extra stimulans. Dat werkt alleen maar contraproductief.
Alles op een rijtje
Kortom: geconcentreerd werken vanuit huis is zeker mogelijk, mits je de boel goed organiseert en samenwerkt met je concentratievermogen, in plaats van ertegenin. Door een aantal tips aan je thuiswerkrepetoire toe te voegen moet dat lukken:
- Weet waar jij je vandaag mee moet bezighouden. Bewaar je focus door grote klussen in je agenda te plannen.
- Plan één uur per dag in voor onvoorziene afspraken of klussen. Voorkom je een hoop gestress en geschuif mee.
- Kleine klusjes plaats je op je takenlijst. Zo zie je in één oogopslag wat er vandaag allemaal moet gebeuren en hoelang je daarmee bezig bent.
- Start je thuiswerkdag door gelijk de lastigste of meest intimiderende klus op te pakken. Zo hoef je er niet de hele dag tegenaan te hikken en ben je daadwerkelijk productief.
- Werk zonder afleiding aan één klus, zo’n drie kwartier. Pas wanneer de klus is afgerond, ga je door naar de volgende. Is de tijd “op”, neem dan een korte pauze.
- Pauzes zijn belangrijk. Neem ze gedurende je thuiswerkdag dan ook, maar blijf ver uit de buurt van extra stimulans. Dat werkt alleen maar averechts.
Meer thuiswerk tips? Volg de training Effectief Thuiswerken voor Teams
We hopen dat bovenstaande thuiswerk tips je op weg helpen. Probeer ze dan ook zeker uit, een paar of allemaal. We weten zeker dat ze hun vruchten zullen afwerpen. Wil je direct profijt hebben? Thuiswerken meteen tot een succes maken? Leer het dan in de praktijk door onze 1-daagse cursus Effectief Thuiswerken voor Teams te volgen.
Een van onze experts gaat samen met jou (of nog enkele collega’s) aan de slag met de verschillende technieken en methodes waardoor je ze direct kunt toepassen. Van het maken van een concrete planning, het managen van verwachtingen tot aan het slimmer leren omgaan met online (meeting) tools: je leert het allemaal bij ons (en dit in minder dan 1 dag)
Waar wacht je dus op? Schrijf je in voor onze open training (op locatie of online) of doe het samen met je collega’s.
En volg ons gelijk op social media!
Mocht je nou allemaal heel interessant vinden, dan raden we je zeker aan om ons ook op Instagram te volgen. Daar ontvang je haast dagelijks korte, eenvoudige tips op het gebied van productiviteit of bijvoorbeeld gesprekstechnieken. Leuk om ook een kijkje achter de Tijdwinst-schermen te krijgen? Volg dan ook zeker Björn; hét mastermind achter alles dat ook maar met productiviteit en persoonlijke effectiviteit te maken heeft.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog