Er bestaan nogal wat broodje aap verhalen rondom het eidetisch geheugen. In de volksmond ook wel het “fotografisch geheugen” genoemd. In dit artikel kom je erachter of jij in het bezit bent van zo’n mystiek supergeheugen of dat je dingen gewoon goed kunt onthouden. En van nature een zeef van een brein? Pas dan deze tips toe. Je ontwikkelt er geen fotografisch geheugen mee, maar komt er wel akelig dicht bij in de buurt.

Het eidetisch geheugen, een superkracht

De één heeft moeite met het onthouden van een simpel boodschappenlijstje, de ander kan moeiteloos een kaartspel uit zijn of haar hoofd opdreunen. Is dat laatste een kwestie van een goed geheugen of is hij of zij in het bezit van een superkracht: een fotografisch geheugen (of eidetisch geheugen)?

Nou, hoewel we zeker niet de capaciteit van ons brein moeten onderschatten, kunnen we zeggen dat die laatste optie onwaarschijnlijk is. Vóór we uitleggen waarom de kans klein is dat je een fotografisch geheugen hebt, mag je het eerst zelf ondervinden:

Test: heb ik een fotografisch geheugen?

Zometeen voer je de Picture Elicitation Method uit. Het is een manier om te ontdekken of je “eidetisch begaafd” bent. Volgens Ian Searleman, een professor in de psychologie en auteur van het wetenschappelijke boek ‘Memory from a Broader Perspective’ werkt dat zo:

“Een onbekende afbeelding wordt op een ezel geplaatst. De deelnemer scant het complete scenario in het beeld zorgvuldig. Nadat er 30 seconden voorbij zijn, wordt de afbeelding weggehaald, en wordt aan de deelnemer gevraagd om naar de ezel te blijven kijken en te vertellen wat diegene dan allemaal nog ziet.”

Dat kun je dus zelf ook.

  1. Zometeen laten we je een afbeelding zien. Hier mag je 30 seconden naar  kijken.
  2. Vervolgens scroll je omlaag zodat hij volledig van je scherm af is.
  3. Blijf naar je scherm kijken (waar de afbeelding nu weg is) en probeer zoveel mogelijk op te rakelen van wat je zag. Dat mag hardop.
  4. Vervolgens scroll je terug en bekijk je welke elementen je allemaal over het hoofd hebt gezien.

Klaar? Oké, go:

fotografisch geheugen

En dan?

Nou, indien je werkelijk een fotografisch geheugen hebt zie je de afbeelding nog steeds voor je. In je hoofd. Je ziet de specifieke visuele details en kunt ze ook benoemen. Sterker nog: je kunt de afbeelding opnieuw tot je nemen en in je hoofd bestuderen.

Nou, het is niet zo dat iemand met een fotografisch geheugen een ‘foto’ in zijn of haar brein gegrift heeft staan. Het is ook niet zo dat ze dit beeld tot het eind der dagen kunnen oproepen.

Veelal kunnen ze een beeld vasthouden en zien op de plek waar het eerst was. Dat beeld blijft dan 30 seconden tot enkele minuten “hangen” waarna het verdwijnt. De herinnering aan dat beeld is vervolgens even fragiel voor iemand met een fotografisch geheugen als voor een “normaal” persoon.

En, hoe ging het bij jou?

Zie je het beeld nog haarscherp voor je of moet je je best doen om de details te herinneren? Waarschijnlijk dat laatste. Jammer dat we je moeten teleurstellen.

Indien je een tweede kans wilt, probeer dan zeker deze test eens uit. Hij is minder wetenschappelijk dan die van Searleman, maar hij heeft wel raakvlakken met de Picture Elicitation Method. Plus het is een leuke manier om te testen of je jouw fotografische skill overschat.

‘Maar waarom heb ik dan geen fotografisch geheugen?’

Nou, het is tamelijk zeldzaam. Allereerst komt het vooral voor bij kinderen. Goed, héél soms bij jongvolwassenen maar dat is slechts in 2 tot 10 procent van de gevallen. Als volwassenen heb je het überhaupt niet. Raar eigenlijk dat we dan toch massaal denken dat we de superskill bezitten, of niet?

Nee hoor. Ons vermoeden wordt versterkt door de wijze waarop ons geheugen werkt. Eén manier waarop we informatie, beelden en geluiden opslaan is door middel van “beelddenken”. Beelddenken heeft inderdaad iets weg van een fotografisch geheugen, maar is niet hetzelfde:

Het geheugen van veel mensen werkt beter en gedetailleerder met visueel materiaal dan bijvoorbeeld met abstracte info. We kunnen het beter onthouden en opslaan. (Daarom werkt dat mindmappen ook zo goed). Het is alleen niet hetzelfde: je “ziet” geen beeld in je hoofd, maar slaat slechts flarden aan informatie op; informatie die je veelal ook nog eens “kruidt” met associaties.

Het kan dus voelen alsof je inderdaad een fotografisch geheugen hebt, maar dat maakt je nog niet “eidetisch begaafd”. Het is gewoon één van de standaard manieren waarop je brein met informatie omgaat.

fotografisch geheugen

Toch is er een manier om heel kort in de buurt te komen

De hoop op het hebben van een fotografisch geheugen is vervlogen. Je kunt het niet trainen, of spontaan krijgen, en als je geen kind of jongvolwassenen bent is het ook game over. Gelukkig zijn er wel een aantal manieren waarop je jouw doodnormale brein kunt trainen. Zo ga je van “zeef” naar een uitzonderlijk goed geheugen; geen fotografisch, maar wel iets dat daar dichtbij in de buurt komt.

Wat kun je zoal zelf doen?

Leer geheugentechnieken

Je kunt je geheugen trainen, bijvoorbeeld in het onthouden van grote brokken informatie of namen. Daarvoor heb je geen supergeheugen nodig, slechts enkele slimme geheugentechnieken. Hierbij kun je denken als technieken als visualiseren, het gebruiken van een “Roman Room” of het inzetten van een mindmap.

In dit artikel vertellen we je daar graag meer over. Leer je liever in de praktijk volg dan onze cursus Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmappen. Daar leer je bovenstaande technieken in minder dan één dag. Handig. 

Doe iedere dag iets nieuws

Een andere manier om je brein te trainen, is door elke dag nieuwe dingen uit te proberen. Even die dagelijks routine doorbreken is volgens Hersenstichting een manier om je brein bloot te stellen aan nieuwe informatie en ervaringen. Je brein maakt hierdoor nieuwe verbindingen aan die op hun beurt weer je geheugen versterken.

Rij daarom eens een andere route naar je werk, sla een boek open over een onderwerp waar je niets vanaf weet of probeer een nieuw gerecht uit. Zo simpel kan het zijn.

Maak muziek

Ja, je leest het goed: maak muziek. Er treedt zo daadwerkelijk verandering op het in de grijze stof en de verbindingen in het brein nemen toe. Zo goed zelfs, dat mensen met dementie er baat bij hebben. Neem dus die gitaar uit de kast, stof dat drumstel af en ga aan de slag!

Werk aan je conditie

Voldoende beweging zorgt ervoor dat jij zaken goed en juist opslaat in je geheugen. Je maakt er namelijk nieuwe neurale netwerken aan tussen je hersencellen. Hierdoor ‘stroomt informatie beter én sla je het langer op. Start je dag daarom eens met lange wandeling, aerobics, yoga of krachttraining. Je krijgt er misschien geen fotografisch geheugen van, maar wel iets dat er dichtbij in de buurt komt.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Kortom

Een fotografisch geheugen waarbij je in één klik een mentaal plaatje vastlegt bestaat, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat jij het bezit. Dat wil niet zeggen dat je geen supergeheugen kunt ontwikkelen. Door gebruik te maken van geheugentechnieken, dagelijkse nieuwe dingen te proberen en sport en muziek deel uit te laten maken van je dag kom je een heel end.

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog