Zo’n eidetisch geheugen – of een fotografisch geheugen – lijkt jou best handig! Je hoeft maar naar iets te kijken en je onthoudt het. Helaas is dat een onjuist statement. Sterker nog: dit is de waarheid rondom het fotografisch geheugen én de test of jij het bezit.
Wat komt aan bod?
- Wat is een fotografisch geheugen
- Heb ik een fotografisch geheugen?
- De reden waarom je géén fotografisch geheugen hebt
- Is het mogelijk om een fotografisch geheugen te krijgen?
Wat is een fotografisch geheugen en hoe kun je zien of je een fotografisch geheugen hebt?
Het fotografisch geheugen, of ‘eidetisch geheugen’ in officiële termen, is omgeven door nogal wat fabels en broodjes aap. Tijd om de verzinnerij te onderscheiden van de realiteit – en zo te zien waar jij dan staat, met jouw geheugencapaciteit.
Onderschat het niet! Het kan tot grote vertes reiken, zelfs als het af en toe een regelrechte zeef lijkt (geheugenkampioenen gaven toe thuis wel nog post-its op de koelkast te gebruiken, om hen te herinneren aan de boodschappen – zo zie je maar). Maar of het het andere uiterste zou kunnen zijn – een fotografisch geheugen – dat valt te bezien…
Gelukkig kunnen we daar vandaag een heel concreet antwoord op geven. Er is namelijk een ontzettend vernuftige test, om razendsnel te ontdekken of jij ‘eidetisch begaafd’ bent, zoals de pro’s het noemen: de Picture Elicitation Method.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Heb ik een fotografisch geheugen? Test het hier
Één van die pro’s is Ian Searleman, professor in de psychologie en co-auteur van het universitair studieboek ‘Memory from a Broader Perspective’. Hij kan ons vertellen hoe de test werkt, zoals de pro’s hem toepassen:
“Aan onbekende afbeelding wordt op een ezel geplaatst. De deelnemer scant het complete scenario in het beeld zorgvuldig. Nadat er 30 seconden voorbij zijn, wordt de afbeelding weggehaald, en wordt aan de deelnemer gevraagd om naar de ezel te blijven kijken en te vertellen wat degene dan allemaal nog ziet.”
Dit kun je zelf doen, door bijvoorbeeld naar onderstaande afbeelding te kijken, en na 30 seconden omlaag te scrollen zodat hij uit beeld verdwijnt. Blijf naar je scherm kijken en probeer zoveel mogelijk te herhalen van wat je zag. Zeg het hardop. Scroll terug en zie wat je allemaal raak en mis hebt.
Mooi. Maar hoe weet je nu of je een fotografisch geheugen hebt of niet?
Searleman:
“Mensen met een eidetisch geheugen zullen zelfverzekerd zeggen dat ze het beeld nog steeds ‘zien’. Bovendien kunnen ze het nog steeds ‘scannen’ en verschillende onderdelen ‘bestuderen’, alsof de afbeelding nog altijd aanwezig is. Één van de waarmerken van een eidetisch geheugen is dat deze mensen de tegenwoordige tijd gebruiken wanneer ze vertellen wat ze zagen op de afbeelding, en dat ze dat buitengewoon gedetailleerd doen.”
En? Kun je al iets over jouw fotografisch geheugen zeggen? Zei jij de dingen in de tegenwoordige tijd? Kon je details terughalen doordat je het beeld als het ware nog voor je zag, of probeerde je alleen maar in je geheugen te graven?
Mensen met een fotografisch geheugen hebben, tegen de verwachting en algemene opvatting in, geen ‘foto’ in hun geheugen gegrift staan die ze op elk moment kunnen terughalen. Ze kunnen een (ooit) bestaand beeld vasthouden en ‘zien’, op de plek waar het werkelijk te zien was. Dat beeld blijft maar 30 seconden tot een paar minuten helder, daarna verdwijnt het voor de eidetisch begaafden ook voor altijd – en blijft er niet meer dan een herinnering over, die even stabiel of gammel is als die van iedereen. Dat zijn zo’n beetje de kenmerken van een fotografisch geheugen.
Maar terug naar jouw fotografisch geheugen. Een iets concreter antwoord, als je nu nog twijfelt, kun je krijgen via een – weliswaar iets minder wetenschappelijke, maar met duidelijke overeenkomsten met Searleman’s methode – korte online test.
Gedaan? Leuk is die, hè? En weet je het antwoord. Het is “nee”, he? Geen zorgen, dat zal het zo ongeveer voor iedereen zijn.
De reden waarom je géén fotografisch geheugen hebt
Fotografisch geheugen komt praktisch alleen voor bij kinderen, soms nog bij jongvolwassenen, en dan slechts in 2 tot 10% van de gevallen. Volwassenen hebben het eenvoudigweg niet, zegt Searleman.
Het vermoeden dat jij er misschien toch mee te maken had, is echter niet gek. Onze geheugen werken namelijk op verschillende manieren, en één van die manieren is via ‘beelddenken’. Als je veel beter gezichten kan onthouden dan namen onthouden bijvoorbeeld (hoewel, ook dát kun je leren, ongeacht hoe je geheugen werk).
Beelddenken lijkt een beetje op een fotografisch geheugen hebben, waardoor het een veel voorkomende verwarring is, voegt Barry Gordon – professor in de neurologie en cognitief wetenschapper aan de John Hopkins Universiteit – aan Searleman’s uitleg toe:
“Velen van ons hebben een soort fotografisch geheugen, omdat het geheugen van veel mensen beter en gedetailleerder werkt met visueel materiaal dan met ander soort materiaal. Maar het is geen echt fotografisch geheugen; het toont alleen het normale verschil tussen geheugentypes aan.”
Jouw type geheugen mag dan misschien beelddenker (of ‘beeldslim’) zijn – dat maakt je nog nog niet eidetisch begaafd, is wat prof. Gordon dus eigenlijk zegt. En op de vraag ‘heeft mijn kind een fotografisch geheugen?’. Misschien, maar jij in ieder geval niet.
Is het mogelijk om een fotografisch geheugen te krijgen?
Kun je een fotografisch geheugen trainen? Nou…
Nu je de mogelijkheid op een fotografisch geheugen voor eens en altijd hebt losgelaten, is niet alle hoop vervlogen. Je kunt wel degelijk wonderbaarlijke dingen met je hoofd voor elkaar krijgen – of je nu rondloopt met een zeef van een geheugen, of toch met bijna fotografische beelddenk kwaliteiten.
Je kunt je geheugen namelijk trainen om opzienbarende brokken informatie te onthouden, in de volgorde die jij wil. Daar heb je geen uitzonderlijk goed geheugen voor nodig, alleen een uitzonderlijk goede geheugentechniek. Een techniek die geheugenkampioenen stuk voor stuk gebruiken om 18.000 cijfers achter de komma van pi te onthouden – of 24 pakken kaarten.
Jij kunt dat ook, met dezelfde techniek, al zul je het voor nuttigere doeleinden willen gebruiken. Om een speech of presentatie uit je hoofd te onthouden bijvoorbeeld – of de belangrijkste argumenten uit een rapport, cijfers, feiten, jaartallen, formules, procedures, noem maar op!
Wat je ervoor nodig hebt, komt weer akelig dichtbij het beelddenken: je visueel en ruimtelijk geheugen! Hoe je dat aan het werk zet, om informatie op fotografisch geheugen achtige wijze op te slaan met een heus ‘geheugenpaleis’, lees je hier.
Wat ook altijd helpt om je geheugen op optimale manier te laten werken, is het fit en gezond houden. Volgens o.a. de Nederlandse Hersenstichting betekent dat voornamelijk: mentaal in beweging blijven (nieuwe dingen leren), fysiek in beweging blijven (ritmische sporten werken het best) en je brein voldoende laten ontspannen (met muziek, bij voorkeur).
Heb je dat genoteerd? Knoop in je zakdoek? Of beter: onthoud het, óók zonder fotografisch geheugen.
Verder lezen?
Meer weten over je geheugen? Lees dan eens onderstaande artikelen. Daarin gaan we verder in op het versterken van je geheugen, brein en cognitieve functies.
- Beter onthouden — 3 (wetenschappelijk) bewezen tips verbeteren je geheugen
- Vergeetachtig, nu al?! Het geheim van 80-plussers met ‘supergeheugen’.
- Geheugen verbeteren doe je met 10 (verbluffend simpele!) tips
- Geheugenproblemen of “even vergeten”? Check 7 tekenen.
- Snel slim worden? Vergroot je creativiteit (5 tips)
Of volg onze cursus Snellezen (… nee we beloven je géén fotografisch geheugen, maar wel:)
Ben jij een kenniswerker met een passie voor alles wat te maken heeft met het geheugen? Of heb je altijd al gefascineerd geweest door het concept van fotografisch geheugen? Dan hebben wij dé perfecte training voor je! Maak je klaar om je geheugencapaciteit naar ongekende hoogten te tillen met onze 1-daagse training ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping‘!
- Stel je eens voor dat je nooit meer belangrijke details vergeet tijdens belangrijke vergaderingen of presentaties. Hoe zou het zijn om enorme hoeveelheden informatie razendsnel te kunnen verwerken en onthouden? Onze training biedt je de sleutels tot deze indrukwekkende vaardigheden!
- Met ons bewezen trainingsprogramma zul je ontdekken hoe je jouw leessnelheid aanzienlijk kunt verhogen, zonder in te leveren op begrip. Vergeet saaie en tijdrovende leessessies; voortaan kun je boeken, artikelen en rapporten in een oogwenk absorberen.
- Maar daar houdt het niet op! Onze experts zullen je ook introduceren in de wonderlijke wereld van geheugentechnieken. Je leert hoe je informatie kunt verankeren in je geheugen met behulp van slimme trucs en technieken. Bye bye vergeten, hallo feilloos onthouden!
- En alsof dat nog niet genoeg is, zul je ook kennis maken met de kracht van mindmapping. Deze revolutionaire methode zal je helpen om je gedachten te organiseren en creatieve ideeën te laten stromen als nooit tevoren. Geen warboel meer in je hoofd, maar gestructureerde en heldere inzichten!
De voordelen van onze training zijn eindeloos. Stel je voor hoeveel tijd je bespaart door sneller te lezen en informatie efficiënter te onthouden. Je zult je productiviteit zien stijgen en je zelfvertrouwen groeien, zowel op het werk als in je persoonlijke leven.
Dus waar wacht je nog op? Grijp deze unieke kans om deel te nemen aan onze ‘Snellezen, Geheugentechnieken en Mindmapping’-training en ontketen het volledige potentieel van je geheugen! Schrijf je vandaag nog!
Wie zijn wij? | Snellezen.com
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van time management, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog