Als je zoekt op ‘excelleren in je werk’ kom je al snel bij Amerikaans-aandoende coaches uit die je met hun € 9.997,- kostende programma’s helpen om álles uit jezelf te halen. Je maakt volgens hun veelbelovende salesteksten direct promotie en kunt voortaan de hele wereld aan. Leuk hoor! Maar als nuchtere Hollanders maken wij het liever haalbaar, laagdrempelig en praktisch. Want ook zonder peperdure trajecten kun jij excelleren in je werk. Met 9 tips, die bij ons hartstikke gratis zijn.

Wat komt aan bod:

  1. Wat houdt excelleren in je werk in?
  2. Wat is er nodig om te excelleren?
  3. Het begint met één ding: een doel
  4. Hoe bereik je dat doel en kun je écht excelleren in je werk?

Wat houdt excelleren in je werk in?

Succes is voor iedereen anders. Excelleren in je werk hoeft niet te betekenen dat je jaarlijks hogerop klimt in de organisatie en uiteindelijk een directeursplek weet te bemachtigen. Het kan ook betekenen dat je continu nieuwe dingen blijft leren en zo steeds beter wordt in je vak. Of dat je een groter netwerk opbouwt. Dat je je kennis verdiept, zodat je een autoriteit wordt in je vakgebied. Of dat je juist met mensen meekijkt die iets anders te doen, waardoor je je kennis kunt verbreden. 

Kortom: jij bepaalt zelf wat excelleren in je werk voor jou inhoudt. Maar in grote lijnen komt het in onze ogen hierop neer:

  • Jij zoekt voortdurend naar manieren om beter te worden in je werk. Je denkt nooit “Ik weet en kan alles al”, maar kijkt graag hoe je nog meer kunt leren. 
  • Je staat open voor feedback. Je voelt je niet aangevallen als mensen je feedback geven, maar bent juist blij met verbeterpunten waar je iets mee kunt.
  • Je stelt je proactief op en toont zelf initiatief om bijvoorbeeld nieuwe projecten op te pakken of nieuwe dingen te leren.
  • Je bent bereid te leren van je fouten. Je vindt het niet erg als je een keer iets onhandig aanpakt, maar probeert er lessen uit te trekken voor een volgende keer.
  • Je bent zelfreflecterend. Je kent je eigen talenten en valkuilen en kunt kritisch naar jezelf kijken om te analyseren wat goed en minder goed ging. Voor zelfreflectie maak je ook structureel tijd vrij.
  • Je bent een doorzetter. Ook als dingen tegenzitten, houd je vol totdat de klus geklaard is. Je hebt daarbij geen uitstelgedrag, maar zet je schouders eronder.
  • Je kunt perfectionisme loslaten. Jouw werk hoeft niet tot in de puntjes perfect te zijn. Je zorgt vooral voor een goed groter geheel in plaats van tijd te verliezen aan onnodige details.
  • Je hebt een positieve mindset. Tegenvallers of irritaties krijgen je niet zomaar klein. 

Albert Sonneveld en Björn spraken erover in deze aflevering van de Tijdwinst Podcast. Albert Sonneveld is een Nederlandse psycholoog, coach, en auteur, bekend om zijn expertise op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, stressmanagement en geluk. Dus die weet wel het één en ander van excelleren in je werk!

Wat is er nodig om te excelleren?

Motivatie is hét ingrediënt om te kunnen excelleren in je werk. Volgens de zelfdeterminatietheorie zijn er 3 dingen nodig om gemotiveerd te zijn en blijven:

  1. Je hebt het gevoel autonoom te zijn (dus je kunt zelf je gang gaan en hoeft niet alles eerst drie keer langs je baas te laten gaan).
  2. Je voelt je sociaal verbonden met collega’s of anderen. Dus je hebt niet het idee er alleen voor te staan.
  3. Je hebt het gevoel competent te zijn in wat je doet, bijvoorbeeld doordat je succeservaringen opdoet of positieve feedback krijgt van anderen.

Daarnaast zijn er nog meer dingen belangrijk. Uit onderzoek van Oracle (dat de uitkomsten van verschillende eerdere onderzoeken samenvat) blijkt dat 6 dingen medewerkers enthousiast en betrokken (en dus gemotiveerd) maken:

  1. Je hebt een goede leidinggevende die beschikbaar en benaderbaar is en zelf het goede voorbeeld laat zien.
  2. Je voelt je gezien om je prestaties, bijvoorbeeld doordat je er positieve feedback over krijgt.
  3. Je wordt als medewerker actief betrokken bij de organisatie. Er wordt bijvoorbeeld naar je mening gevraagd en je wordt meegenomen in grotere doelen.
  4. Er zijn mogelijkheden om beter te worden in wat je doet (of je nu wilt doorgroeien naar een hogere functie of je wilt verbeteren in je huidige werk).
  5. Je voelt je beloond voor je werk (met een passend salaris of met secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals coaching, cursussen, een goed pensioen of flexibele werktijden).
  6. Er is een positieve werkcultuur waarin je je gewaardeerd voelt en die ook aansluit bij je persoonlijke en professionele waarden.

Nu zijn dat vooral factoren over de werkomgeving. Behalve dat je je leidinggevende erop kunt aanspreken als dingen in je werkomgeving in jouw ogen beter kunnen, is het in onze ogen vooral belangrijk dat je zelf het heft in handen neemt. Want wat kun jij – of je omgeving nu stimulerend is of niet – doen om te excelleren in je werk?

Excelleren in je werk

Het begint met één ding: een doel

Excelleren in je werk begint met één ding, namelijk een helder doel voor ogen hebben. Waar wil jij op lange termijn naartoe werken? Wat is jouw spreekwoordelijke stip op de horizon?

Veel mensen richten zich vooral op de korte termijn. Je hebt nu geen zin in die ene taak, dus stel je hem maar uit. Je helpt je collega maar snel, want dan heb je haar ook weer tevreden gesteld. Maar in al die gevallen ben je gefocust op kortetermijndoelen. Je verliest daarmee uit het oog welke impact die kleine stapjes hebben op de langere termijn.

Succesvolle mensen doen het anders. Zij focussen niet op wat vandaag handig of verleidelijk is om te doen. Nee, ze houden hun blik gericht op de lange termijn. Ze proberen elke dag stappen te zetten die dááraan bijdragen, ook als dat stappen zijn die op het moment zelf niet altijd leuk of makkelijk zijn.

Dus: weet waar je naartoe werkt. Heb een doel. En dan niet in vage bewoordingen ergens in je achterhoofd of op een verfrommelde post-it achterin je agenda neergekrabbeld. Nee, maak er een helder doel van en maak dat doel SMART. Dat betekent:

  1. Maak het Specifiek. Dus niet “Ik wil beter worden in mijn werk”. Wat houdt dat voor je in? Wat wil je precies bereiken?
  2. Maak het Meetbaar. Dus zorg ervoor dat je na een tijdje kunt meten of je het resultaat hebt behaald. Koppel er bijvoorbeeld cijfers aan: “Over X weken wil ik dat X offertes zijn geaccepteerd door klanten.”
  3. Maak het Acceptabel. Dus zorg dat niet alleen jij dit een goed doel vindt, maar dat ook anderen binnen de organisatie erachter staan. Je kunt bijvoorbeeld wel als doel bedenken “Ik wil een leiderschapscursus volgen”. Maar als op dit moment een groot project prioriteit heeft, dan heeft je leidinggevende waarschijnlijk liever dat je je tijd anders besteedt dan elke maandag naar die cursus te gaan.
  4. Maak het Realistisch. Dus dubbelcheck of je doel haalbaar is. Past het binnen de tijd die je voor ogen hebt? Heb je de capaciteit en kennis in huis om dit doel waar te maken? Zijn ook de middelen of begeleiding beschikbaar die hiervoor nodig zijn?
  5. Maak het Tijdgebonden. Verbind een deadline aan je doel. Binnen welke termijn wil je het doel hebben bereikt?

Excelleren in je werk

Hoe bereik je dat doel en kun je écht excelleren in je werk?

Heb je eenmaal een specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden doel staan? Dan ga je werk maken van dit doel. En dan niet door er af en toe iets aan te doen, maar met een heldere planning. En met een paar tips die je helpen om jouw doel niet uit het oog te verliezen. Dit zijn 9 tips die je helpen te excelleren in je werk.

1. Maak een prioriteit van de belangrijkste dingen

Excelleren in je werk betekent de focus leggen op wat het allerbelangrijkste is. Je denkt misschien “Hoe kan ik nu groeien in specifieke dingen als ik ook met de waan van de dag mee moet waaien?”. Dagelijks krijg je vragen van collega’s, stroomt je inbox vol, komen er verzoekjes van de directeur en zijn er ook gewoon praktische dingen waar je iets mee moet. Je kunt je collega’s toch niet laten vallen?!

Nee, dat klopt. Excelleren in je werk is geen one (wo)man show waarvoor je je in je eentje een weg naar de top baant en de rest “laat stikken”. Maar het is wel belangrijk dat je niet de hele dag klakkeloos voor elk verzoek acuut van je stoel opspringt. Excelleren in je werk vraagt ook om gerichte aandacht voor wat er echt toedoet.

Dus: zorg voor prioriteiten. Het model van Eisenhower helpt je daarbij als je bij een verzoek twijfelt hoe dringend of niet het is. Wat ook helpt? Begin elke werkdag met 3 prioriteiten in plaats van met een ellenlange takenlijst. Schrijf 3 dingen op die je vandaag sowieso gedaan wilt krijgen. Denk aan 1 module van je cursus volgen, het campagneplan afronden of feedback geven op Patricia’s tekst. Wat er ook gebeurt, die 3 dingen rond je het eerst af. Dan weet je zeker dat die taken niet ondergesneeuwd raken door al het andere wat voorbijkomt op een dag.

2. Zeg vaker ‘nee’

Dat is niet het leukste om te doen, maar wel belangrijk. Niemand kan álles doen. En zeker niet alles tegelijk. Wanneer jij honderd ballen hoog houdt terwijl je daar de tijd niet voor hebt, dan gaat de kwaliteit van je werk erop achteruit, raak jij alleen maar uitgeblust en laat je ook geen planningsskills zien. Eerder het tegendeel: anderen vragen zich misschien af waarom je deadlines steeds op het nippertje haalt of waarom er vaak slordige tikfoutjes in je teksten glippen. Zij zullen niet denken

“Jeetje, wat werkt hij hard!”, maar eerder “Die heeft de boel niet echt op orde”.

En dus zit er maar één ding op: hoe stom je het ook vindt, zeg vaker ‘nee’. Kijk kritischer naar verzoeken die je krijgt. Stel jezelf bijvoorbeeld deze vragen:

  1. MOET ik dit nu doen? → Of heb ik alleen het gevoel dat dit “moet” omdat ik de ander graag wil helpen.
  2. Moet IK dit nu doen? → Of is het een taak die iemand anders ook prima (of zelfs beter dan ik) kan oppakken?
  3. Moet ik DIT nu doen? → Of heeft iets anders op dit moment al mijn aandacht al nodig?
  4. Moet ik dit NU doen? → Of kan ik ook aangeven dat ik het morgen of volgende week oppak?
  5. Moet ik dit nu DOEN? → Of hoef ik niet direct in de actiestand te komen? Als jij in de CC van een mailtje staat, betekent dat bijvoorbeeld niet direct dat jij problemen moet gaan verhelpen. Kijk eens wat er gebeurt als je niet direct in de startblokken staat om in te grijpen?

Wanneer je vaker ‘nee’ zegt, houd je tijd over voor wat echt belangrijk is en waar jij goed in bent. Daardoor kun je je werk beter doen, werk je efficiënter, word je minder vaak uit je focus gehaald en ben je creatiever.

3. Zorg voor een waterdichte planning

Naast minder dingen in een te korte tijd proberen in te passen, is het voor excelleren in je werk ook belangrijk dat je een goede planning hebt. Oftewel: een waterdichte en realistische planning. Veel kantoorwerkers hebben nogal wat op hun bordje in een week. Schep orde in die chaos door alles op een planning te noteren en die bij te houden.

Hoe? Dat vraagt om een goed timemanagement-systeem. Björn vertelt je er in zijn boek ‘Full focus op wat écht belangrijk is’ alles over. Of lees ons artikel over een realistische takenlijst maken. Het doel is dat je zorgt voor een agenda waarin al je afspraken, deadlines en grote projecten genoteerd staan. Daarnaast werk je dagelijks met een takenlijst waarop allerlei concrete taken staan die steeds maximaal 30 minuten per taak kosten. Zo heb je goed overzicht en voorkom je dat je deadlines mist of niet meer weet wat je te doen staat.

Verder lezen over goed timemanagement? Lees onze 101 timemanagement-tips om nog veel dieper in dit thema te duiken.

4. Voorkom afleiding van wat belangrijk is

Een goede planning gaat je verder helpen richting je doel. Maar helaas ligt er altijd een timemanagement-vijand op de loer: afleiding. Je kent het wel: je telefoon die je continu met nieuwe notificaties oppiept, de NOS-app die iets van je wilt, Outlook-pop-ups die je aandacht vragen of een collega die op je schouder tikt met een dringende vraag. Hoe houd je dan in vredesnaam de focus op wat echt van belang is? Voorkom dat je snel afgeleid raakt met deze tips:

  • Zet je notificaties uit. Écht uit. Demp meldingen van apps die niet belangrijk zijn, schakel pop-ups op je PC uit en zorg dat jij niet meer door oplichtende schermpjes wordt gestoord tijdens je werk.
  • Geef het aan als je gefocust wilt werken. Zoek bijvoorbeeld een aparte plek, zet je noise-cancelling headphone op of laat weten dat je straks terugkomt op een vraag, omdat je je nu wilt concentreren.
  • Neem telefoontjes niet altijd op. Gaat je telefoon en zit je ergens middenin? Laat je toestel gerust overgaan zonder er direct naar te grijpen. App bijvoorbeeld terug of jullie over een half uur kunnen bellen. Dan kun je eerst je werk afmaken.
  • Werk thuis als je een keer zonder kantoordrukte wilt werken. Gebruik onze checklist thuiswerken om je thuiskantoor helemaal thuiswerkproof en ergonomisch in te richten.
  • Zie niet alles als “dringend”. Dat een collega ergens gestrest over is, betekent niet dat jij ook meteen alles uit je handen moet laten vallen. Kijk kritisch of dingen wel echt dringend zijn. Kan het niet wachten tot morgen of op z’n minst tot over 2 uur?
  • Sla je pauzes niet over. Juist dankzij pauzes blijf je scherp en gefocust. Het mag dan heel bewonderenswaardig en fanatiek klinken als jij je pauzes overslaat. In de praktijk verlies je er juist je concentratie en creativiteit door. Dus pak alsnog regelmatig werkpauzes. De Pomodoro-techniek kan je hierbij helpen.

5. Delegeer en stop met alles zelf doen

Wanneer je vervalt in micromanagement, wordt het lastig om ooit te excelleren in je werk. Er gaat dan nogal veel tijd verloren aan bovenop je collega’s zitten (voor de goede orde: in figuurlijke zin) en in de gaten houden of zij dingen niet anders doen dan hoe jij het zou doen. Bovendien lukt het je dan nooit om je écht alleen te storten op die dingen die belangrijk zijn voor jouw groei.

Kortom: leer delegeren. Durf dingen uit te besteden zonder anderen daarbij op de vingers te kijken. Kijk kritisch naar wat je zelf blijft doen én naar wat je beter door iemand anders kunt laten uitvoeren. Bijvoorbeeld omdat dat efficiënter of goedkoper is of een beter resultaat oplevert. En delegeer je iets? Laat het dan ook echt over aan de ander hoe die het aanpakt.

Excelleren in je werk

6. Plan wekelijkse reflecties

Je kunt nog zo gestructureerd en met een strakke planning aan de slag gaan. Zelfs de best georganiseerde professionals begaan weleens missers. Misschien kom je toch eens om in het werk, krijg je niet gedaan wat je wilde doen of verlies je je doel uit het oog. Probeer dan niet in de slachtofferrol verzeild te raken. Kijk juist of je kunt leren van wat er misging. Niet voor niets is zelfreflectie één van de belangrijkste eigenschappen van succesvolle mensen.

Probeer elke week een moment te plannen voor reflectie. De vrijdagmiddag is daar bijvoorbeeld een geschikt moment voor. Reserveer 30 minuten van je tijd voor een paar vragen:

  • Hoe kijk je terug op deze week?
  • Wat ging goed?
  • Waar liep je tegenaan?
  • Wat ging misschien niet helemaal goed?
  • Wat kun je een volgende keer anders doen om dat te voorkomen?

Stel: jij hebt deze week niet kunnen werken aan jouw prioriteitsproject, omdat er van alles tussendoor kwam. Dan kun je kritisch kijken waarom dat niet is gelukt en wat je een volgende keer anders kunt doen. Kun je bijvoorbeeld vaker taken delegeren? Vaker ‘nee’ zeggen? Je telefoon op stil zetten, zodat je niet direct in de actiestand schiet bij een vraag? Noteer je verbeterpunten en pas ze een volgende keer direct toe.

7. Vraag zelf om feedback

Feedback krijg je in principe bij functioneringsgesprekken of als je werk inlevert en iemand vindt dat het beter kan. Maar eigenlijk is het heel waardevol om structureel feedback te ontvangen, en dus niet af te wachten totdat een collega er zelf mee komt.

Wanneer je wilt excelleren in je werk, is het belangrijk om te blijven werken aan dingen die beter kunnen. Maar daarvoor moet je wel weten wát die dingen zijn. En laten we wel wezen: dat is soms best lastig om van jezelf te zien. Vraag daarom vaker zelf om feedback (bijvoorbeeld met deze voorbeelden van feedbackvragen).

Excelleren in je werk

8. Verlies je niet in werk, houd de balans voor ogen

Excelleren in je werk betekent niet dat je verandert in een totale workaholic die ook in de weekenden of op vakantie nog de laptop openklapt. Hoewel dat misschien heel ijverig en fanatiek klinkt, werkt het averechts als jij wilt excelleren in je werk. Een goede werk-privébalans is juist belangrijk om te excelleren in je werk.

Wanneer jij pauzes van werk altijd overslaat, ‘s nachts bar weinig tijd in bed doorbrengt en je sociale leven on hold zet om maar een betere functietitel op je LinkedIn-pagina te kunnen zetten, dan werkt dat eerder tegen je. Je kunt pas goed werk afleveren als je óók ontspanning zoekt. Je kunt pas enthousiast zijn op het werk als je privésituatie ook op orde is. En ja, daar hoort ook gewoon een vrij weekend en soms een week (of twee) laptoploze vakantie bij.

Dus verwar excelleren in je werk niet met jezelf over de kop werken. Excelleren in je werk betekent dat je onder werktijd alles geeft voor je werk, maar daarbuiten ook pauzes neemt, Netflixt, met de hond wandelt, ontspanning zoekt en schermloze tijd inbouwt.

9. Zoek een accountability partner

Een laatste tip om te excelleren in je werk is dat je iemand zoekt met wie je regelmatig naar je doelen kijkt. Hoe staat het ervoor? Lig je nog op koers? Heb je de stappen gezet die je wilde zetten? Wat wordt je volgende stap en waar loop je misschien tegenaan?

Als je in je eentje richting je doelen gaat, loop je het risico op blinde vlekken. Je ziet je eigen valkuilen niet altijd of kunt na een tegenvaller in de slachtofferrol belanden. Het kan daarom helpen als je er iemand anders bij betrekt en regelmatig spart. Andersom kun jij diegene ook weer helpen bij zijn of haar persoonlijke groei. Zo zijn jullie elkaars stok achter de deur, sparringpartner, coach en oplossingsbedenker. Maar dan zonder dat je er een duur coachingsprogramma voor hoeft aan te schaffen. We blijven toch Nederlanders 🙂

Excelleren in je werk

Meer structuur om zo te excelleren in je werk? Volg onze training timemanagement

Excelleren in je werk begint met een goede planning maken om richting je belangrijkste doelen te gaan. En daar dan vastbesloten aan werken. Met zo min mogelijk afleiding, een haalbare planning, goede takenlijsten en altijd een focus op het eindresultaat. Ontdek hoe ook jij jezelf (nog) betere timemanagement-skills aanleert. 

Bij onze training timemanagement leer je slimmer in plaats van harder te werken. Dat levert je niet alleen tijdwinst op (waardoor je meer tijd aan jouw groei kunt besteden), maar ook meer focus, een beter resultaat en meer organisatie in je werk. 

Kortom: de training leert je alles wat jij nodig hebt om jouw werk en jezelf naar een hoger niveau te tillen.

Wie zijn wij? | Cursus Timemanagement

Bij Tijdwinst helpen we al meer dan 20 jaar professionals uit het hele land om slimmer (samen) te werken, zodat je meer uit jezelf, uit je tijd en uit samenwerkingen kunt halen. Daar helpen we je bij met praktische trainingen op allerlei gebieden. Van timemanagement tot gesprekstechnieken en van feedback geven tot snellezen. Onze trainingen zijn altijd praktisch ingestoken en vinden plaats in kleine groepen. Zo haal je er altijd uit wat je eruit hoopt te halen.

Ben je nieuwsgierig naar ons trainingsaanbod of naar onze andere artikelen? Lees verder op onze websites of schrijf je direct in voor een training.