Als je veel leest, werk of privé, dan kan het device waarop je dat doet een enorm verschil maken. In leesgemak, in je portemonnee en boven alles in je tijd. Ontdek binnen 2 minuten waar je in jouw geval het best mee leest – door de ultieme e reader of tablet test te doen!
Je bent een boekenwurm, die een boek per dag op die tweeweekse vakantie nodig heeft. Je bent een professional die in zijn werk afhankelijk is van een hele hoop rapporten, aktes, verslagen of andere lappen tekst. Of je bent afhankelijk van het bijblijven op je vakgebied, waar het lezen van een hoop boeken en nog meer online artikelen voor nodig is. Misschien ben je wel iemand met duizend-en-één hobby’s die heel graag over vanalles en nog wat leest en leert: van fotografie blogs tot kookboeken. Of je bent een exotische mix van al het bovenstaande.
In al die gevallen wil of moet je lezen – en veel ook. Iets dat je dus zo aangenaam en in veel gevallen ook zo efficiënt mogelijk wil doen. Hoe beter en sneller, hoe liever. Beter voor je leesgemak en sneller voor je tijd – want er is nog zoveel meer lezen!
Hoe doe je dat het best, is de vraag?
Digitaal is het antwoord anno nu. Rapporten en verslagen worden per mail doorgestuurd, de nieuwste info en artikelen staan online en in je vakantie wil je gewoon liever met een lichtgewicht device dan met kilo’s boeken in je koffer reizen.
Dan rest alleen nog het vraagstuk: e reader of tablet?!
E reader of tablet?
Toevallig een heel goede vraag. Zonder direct eenduidig antwoord. Voor beide devices valt iets te zeggen…
E reader:
- De e reader is aangenaam voor je ogen, door het e-ink scherm in plaats van het lichtgevende LCD-scherm van een tablet.
- De e reader heeft een accu die wekenlang meegaat.
- De e reader helpt je razendsnel door teksten heen, door minimale afleiding en maximaal leesgemak (schermkleur en lettergrootte aanpassen bijvoorbeeld).
- Een e reader is ideaal als je buiten leest, op een Grieks eiland in de zon bijvoorbeeld, zonder dat hij oververhit raakt.
Tablet:
- Een tablet is multifunctioneel: je kunt er tussen het lezen door even iets online opzoeken of op de achtergrond je social apps in de gaten houden.
- Een tablet heeft handige lees-apps die bijvoorbeeld helpen met notities en markeringen maken in je PDF-document.
- Een tablet kan samenwerken met je e reader, door beschikbaarheid van e reader apps met cloud-functie die e reader en tablet apps synchroniseert.
Eerlijk gezegd: de e reader of tablet gaan ongeveer gelijk op, qua voordelen. Die zijn alleen behoorlijke verschillend. Wat voor jou het beste device is, hangt daarom alleen nog maar af van de meer gedetailleerde omstandigheden van je leesgedrag. Wat wil je er mee gaan lezen, hoelang doe je dat meestal, welk doel dient het, enzovoorts.
Om op die vragen een antwoord te krijgen en daarmee te bepalen of een e reader of tablet voor jouw leeswerk beter werkt, is er: de test!
Meer handige snufjes en gadgets? Dan hebben wij dé perfecte Tijdwinst podcast-aflevering voor jou: “De (on)zin van gadgets”. Björn en David bespreken welke gadgets jouw productiviteit naar ongekende hoogtes kunnen tillen en welke je beter links kunt laten liggen.
De ultieme e reader of tablet test
1. Hoe vaak lees je boeken?
A. Soms
B. Vaak
2. Zijn kleuren belangrijk in wat je leest?
A. Nee
B. Ja
3. Welk formaat materiaal lees je meestal?
A. Alleen e books (reguliere epubs)
B. E books, PDF’s, word documenten en andere vormen
4. Hoe lang lees je meestal aan een stuk?
A. Langer dan een uur
B. Korter dan een uur
5. Heb je last van je ogen wanneer je lang naar een computerscherm kijkt?
A. Ja
B. Nee
6. Gaan andere familieleden het apparaat ook gebruiken?
A. Nee
B. Ja
7. Heb je constant toegang tot het web nodig?
A. Nee
B. Ja
8. Heb je moeite met focussen op lezen, zonder afleiding?
A. Ja
B. Nee
9. Waar lees je meestal?
A. Op vakantie in mijn ligstoel aan het strand, en ‘s avonds thuis in bed
B. Op kantoor, onderweg of thuis op de bank zodra ik thuiskom
10. Wil je graag toegang tot verschillende e book verkooppunten?
A. Nee
B. Ja
Het resultaat
Heb je meer dan 5 keer ‘A’ ingevuld, dan past een e reader beter bij jouw leesgedrag en wensen. Heb je vooral ‘B’ ingevuld, dan ga je liever voor een tablet.
Want (toelichting op de vragen en je antwoorden):
1. Als je veel boeken leest, dan is de e reader echt de beste uitkomst voor jou. Op een tablet ga je lang niet zo aangenaam en makkelijk lezen als op een e reader: die is lichter, met een aangepast scherm voor lang vasthouden en lang scherm-kijken, met een accu die meerdere boeken lang meegaat.
2. Als je stukken leest waar veel kleuren in voorkomen, zoals gekleurde grafieken, dan heb je niks aan een e reader die weliswaar 60 tinten grijs toont, maar geen enkele kleurtint.
3. E readers zijn erg beperkt tot e books. PDF’s lezen lukt je misschien nog net, maar het is niet ideaal. Tablets kunnen verschillende bestandsformaten aan, zowel epub (voor e books) als PDF en andere documenten.
4. Zit je uren met een boek, dan wil je liever die leesvriendelijke e reader. Neem je even gauw een artikel door, dan voldoet een tablet.
5. Het scherm van een e reader is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van kijken naar echt papier. Tablet-schermen worden juist alleen maar geavanceerder in lijken op tv-schermen. Steeds mooier en scherper, maar ook uitdagend voor je ogen. Het zogenaamde ‘e ink scherm’ van je e reader niet.
6. Heb je een partner die er ook wel eens een serietje op wil kijken of kids die graag gamen met je aan te schaffen apparaat? Dan heb je niks aan een e reader, als het een gezinsbesluit is. Een tablet is multifunctioneel genoeg om voor iedereen van pas te komen.
7. Er zijn e readers die je toegang tot het web geven, maar dat werkt nooit erg vloeiend. Wil je tussendoor zaken online opzoeken, dan heb je qua snelheid en gebruiksgemak meer aan een tablet.
8. Wil je vooral gefocust en snel lezen, zonder afleiding en vertraging? Dan heb je meer aan de e reader, die helemaal ingericht om je puur en alleen op de te lezen tekst laat focussen. Ideaal voor snellezen of om echt helemaal in je boek op te kunnen gaan.
9. Een e reader is perfect voor buitengebruik, door het scherm dat geen licht weerkaatst en het feit dat hij niet oververhit raakt, en voor de uren voordat je gaat slapen, omdat het geen slaap-verstorend blauw licht uitzendt zoals het LCD-scherm van een tablet dat doet.
10. De meeste e readers zijn verbonden aan één boekwinkel. Sony aan Bol.com, Kindle aan Amazon, enzovoorts. Dat hoeft geen probleem te zijn; hun collectie is enorm en hun prijzen vergelijkbaar. Wil je toch meer aanbieders hebben, dan heb je met een tablet meer vrijheid om de e-book winkel te bezoeken die je wil.
E reader of tablet? De conclusie.
Beide devices kunnen je helpen met het lezen van je materiaal. Afhankelijk van welke documenten je meestal leest, in welke setting en welke andere voorkeuren je eventueel nog hebt – kan een e reader of tablet een betere keuze zijn voor jouw leeswerk.
Die voorkeur kun je testen door de kenmerken af te leggen tegen je gebruiksgewoonten en wensen. De algemene conclusie, per apparaat:
E reader
Lees je voornamelijk boeken, dan is een e reader voor jou de beste keuze.
De consumentenbond is in het elk geval met die conclusie eens in hun ‘kooptips’ video voor e readers:
“De e reader is ideaal voor romans en andere lange teksten. Hij is minder goed voor het lezen van tijdschrift en PDF. Als je dat wil, kun je beter kiezen voor een tablet.”
En welke kies je dan? Björn raadt je deze aan:
Tablet
Lees je vooral ander materiaal, zoals PDF’s en andere documentbestandsvormen, of lees je vooral online (blogartikelen bijvoorbeeld), dan wil je echt een tablet hebben.
Wil je daarnaast ook nog boeken lezen, dan kan dat ook op je tablet. Niet zo ideaal als met een e reader, maar het kan. De beste tablets voor leeswerk, zijn volgens de kenners de Kindle Fire of een Samsung Galaxy Tab.
Of…
Nog een optie: wachten tot de technische lui van deze wereld zover zijn dat er een tablet met e reader functionaliteit komt. Of andersom. Zo ver zijn we daar namelijk niet vandaan. De zogenaamde ppi’s worden steeds hoger (hoe hoger, hoe fijner lezen). Ongeveer elk device wordt zo steeds beter leesbaar – zelfs je smartphone!
Bovendien worden functionaliteit als Nightshift (dimt het schermlicht van je iPhone of iPad) of Flux (dimt het schermlicht van je PC) steeds gebruikelijker en zal ook het licht van je tablet je binnenkort niet meer storen, naarmate de techniek ontwikkeld. En dat zou wel eens heel snel kunnen gaan, als je bedenkt dat we zo’n 10 jaar geleden nog niet eens van een tablet hadden gehoord!
Enfin, dat is ongeveer alles wat er gezegd kan worden over e reader of tablet. Aan jou de keuze.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons dan op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van slimmer communiceren, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw productiviteit een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder. En snellezen? Tekstbegrip? En leessnelheid? Zulke zaken komen ook aan bod.
Wie zijn wij? | Training Snellezen, Geheugentechnieken & Mindmapping
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog