Voor ultra-creatieven is ‘structuur’ maar een vies woord. Toch hoeft het geen nekslag te betekenen voor jouw creativiteit — integendeel! Verbeter jij je workflow dan werk je niet alleen met meer inspiratie, je krijgt ook daadwerkelijk iets gedaan! Daarom deze 5 time management tips voor creatief werken (mét behoud van creativiteit natuurlijk!)

Creatief werken en structuur gaan niet samen? Fout!

Creativiteit laat zich niet dwingen, toch? Tenminste, daar ben jij van overtuigd. Als creatief zelfstandige ervaar je namelijk dat de Muse niet altijd opdaagt, en dat die vlaag van inspiratie geregeld voorbij waait op de momenten dat jij het het hardst kunt gebruiken.

En omdat jouw creatieve werkzaamheden dan ook moeilijk te ordenen zijn, hanteer jij geen planning of systeem. Dit zorgt er dan misschien voor dat jij je ongeremd voelt in je creativiteit, maar:

Zodra je op deze manier werkt, ben jij niet altijd even productief en vind je altijd wel een reden om niet aan de slag te gaan.

Je schetsen zijn nog niet goed genoeg, er ontbreekt iets aan je script of je kunt net niet de juiste invalshoek vinden voor dat grafisch concept. Zo kun je onmogelijk aan de slag! Je verschuift weer je werk, want “morgen heb ik vast de juiste inspiratie!”

En hou jij je aan deze denkwijze vast, dan kun je nog zo op je creatieve strepen staan, dat boek, kunstwerk of script zal er nooit komen. Wat creatief werken daarom nodig heeft is structuur. 

Creatief werken

5 manieren om je creatieve workflow te verbeteren

Structuur associeer jij met ‘voorspelbaarheid’ en ‘orde’ — dé nekslag voor creativiteit. Wat jij wil is innovatie en spontaniteit!

Probeer het toch eens.

Werken met structuur of planningen betekent niet dat jouw creativiteit ten dode is opgeschreven. Integendeel, het zal jouw creativiteit juist versterken.

Kijk daarom eens naar deze 5 manieren om structuur aan te brengen in je workflow:

1. Zorg voor de juiste werkomgeving

Vloeit er niets uit je pen? Je ploft even op de bank en kijkt een goede documentaire. ‘Inspiratie opdoen’, noem je het ook wel. Een enorme valkuil, jij weet namelijk ook dat er van schrijven niets meer terecht komt.

Voorkom deze valkuil door je omgeving net zo te behandelen als een ‘echt’ kantoor. Daar heb je immers ook niet de kans om tussendoor een serie te bingen.

  • Zet de notificaties uit van al jouw technologische snufjes. Al die meldingen en bliepjes willen je aandacht verkrijgen.
  • Verplaats desnoods je televisie en gameconsoles of trek voordat je begint de stekkers uit het stopcontact.
  • En is je werk niet afhankelijk van een internetverbinding, zorg er dan voor dat je geen toegang hebt tot het internet. Voordat je het weet ben jij namelijk weer afgeleid door je bezoekjes aan Facebook.

Drastisch misschien, maar wil jij werkelijk toekomen aan je werk voorkom dan zoveel mogelijk afleiding.

Creatief werken - bereid je werk voor

2. Bereid je werk voor

Zodra jij een aantal illustraties moet maken voor een klant, kan het uithalen van ál die materialen er misschien toe leiden dat je het uitstelt. Bereid daarom vooraf je werkmoment voor en voorkom uitstelgedrag.

  • Leg de avond van te voren al je materialen klaar zodat je niet op het moment zelf nog moet zoeken naar het juiste gereedschap. Schrijf je bijvoorbeeld een artikel, open dan alvast de juiste documenten, leg je hoofdtelefoon klaar en zet alvast een afspeellijst klaar met de juiste schrijfmuziek.
  • Trek ook voordat je begint een kwartier uit om je werk van de dag daarvoor te beoordelen. Waar ben je gebleven, waar moet je verder? Bekijk eventuele inspiratiebronnen en moodboards.

Net als dat een atleet zich voorbereid door een warm-up te doen, kun jij dus op dezelfde manier ‘warm lopen’ voordat je aan de slag gaat met creatief werken.

3. Ga terug naar de neutrale stand

Aan het eind van de dag ben je moe. Logisch. Notities schetsen en materialen opruimen is dan wel het laatste dat je wil. Doe het toch. Je wil namelijk voorkomen dat de toekomstige jij morgen begint in een chaotische omgeving.

Breng daarom aan het eind van je werkmoment de situatie terug naar het startpunt, de zogenaamde ‘neutrale stand’.

  • Ben je bijvoorbeeld klaar met werken op je laptop, log dan overal uit en sluit alle tabbladen en schrijf- of design programma’s.
  • Neem ook 10 minuten de tijd om je bureau of werktafel op te ruimen. Leg je schetsen en documenten op de juiste plaats en berg je materialen op.

Zo begin je morgen met een frisse dosis concentratie aan een creatieve dag.

Creatief werken - Wees voorbereid op die momenten van onverwachte inspiratie

4. Wees voorbereid op die momenten van onverwachte inspiratie

Creatieve ideeën kunnen zich op ieder moment van de dag voordoen, ongeacht of jij netjes klaar zit achter je bureau. Ook om half 3 ’s nachts kun jij spontaan een ingeving krijgen. Wees daarop voorbereid.

  • Anticipeer vooraf welke materialen jij nodig hebt om je idee vast te leggen. Bewaar deze materialen op één vaste plek.

En om te voorkomen dat je straks tien verschillende notitieblokken hebt waar allemaal willekeurige ideeën op te vinden zijn, houd je het bij één slim systeem:

  • Notities of aantekeningen maak je rechtstreeks in Evernote. Installeer dit programma op je telefoon, iPad en gebruik het op je laptop.
  • Losse gedachten, nieuwe ideeën of herinneringen tik of spreek je direct in in Braintoss. Deze handige app slaat snel en moeiteloos je gedachten op én verstuurt het naar de inbox van je mail — ontzettend handig!
  • Taken bewaar je in een takenmanager, bijvoorbeeld Todoist.

Meer leze over het slim inrichten van een ‘digitale creatieve archiefkast’ doe je hier.

5. Plan creatief werken in en neem het serieus

Te vaak zet je jouw creatieve bezigheden opzij. Omdat er ineens andere zaken de kop op steken bijvoorbeeld — een bespreking met een andere klant, een ander ‘dringend’ project of erger: je hebt geen inspiratie. Aangezien jij geen strikte planning hebt, schuif je jouw werk daarom makkelijk vooruit.

Doe dit niet.

Zodra jij je werk voor het minst of geringste opzij schuift, geef je aan dat jouw eigen creatieve werk geen prioriteit heeft — en als jij jezelf niet serieus neemt, waarom zou een ander dit dan wel doen?

Behandel je creativiteit daarom hetzelfde als dat menig ander kantoorwerker.

Plan je werkzaamheden

Een kantoorwerker weet meestal al vooraf hoe zijn of haar werkweek eruit ziet — ze weten wanneer er bepaalde vergaderingen staan gepland, wat er die week moet worden gedaan en reserveren tijd voor het uitvoeren van bepaalde zaken.Doe dit ook met je eigen werk. Natuurlijk is het makkelijk om geen planning te hanteren, en op basis van je gemoedstoestand te bepalen of je vandaag liever inspiratie opdoet of daadwerkelijk aan dat artikel begint — productief is het niet.Bepaal daarom aan het begin van de week hoe jij jouw werkweek inricht. Plan het in je agenda en blok je tijd in alsof deze heilig is. Thuiswerken met kinderen verloopt op zo’n manier vele malen effectiever.

‘Show up’

Nog een belangrijke gewoonte die je van kantoorwerkers kunt overnemen: daag op, ook al heb je geen baas of vaste werktijden. Natuurlijk zijn er dagen dat er geen enkel woord uit je pen vloeit. Laat dit je er niet van weerhouden je werk te doen.Als je niets kunt schrijven, probeer dan toch 15 minuten wat zinnen op papier te zetten, desnoods over de redenen waarom het vandaag niet lukt. Als je een fotograaf bent, bekijk dan werk van anderen.

Creativiteit kun je inderdaad niet dwingen, maar zelf kleine stapjes zetten richting een resultaat brengt je toch dichter in de buurt dan helemaal niets doen.

Hanteer werktijden en pauzes

Je in een flow bevinden is heerlijk. Maar uren doorwerken en de dag erna brak zijn, is alles behalve bevordelijk. Gun jezelf daarom rust: neem voldoende pauzes. Dat houdt in dat je even helemaal niets doet, dus ook geen huishoudelijke klusjes. Zou je namelijk een kantoorbaan hebben, dan kun je ook niet even het gras maaien.

Reflecteer

Ook al ben je werkzaam in het creatieve vlak, dit betekent niet dat je geen tastbare doelen kunt stellen en bijhouden. Ook jij zult je werkzaamheden moeten beoordelen om te bepalen of je op schema ligt.

Wat heb ik deze week gedaan? Waar ben ik wel of niet aan toegekomen? Wat ging er fout? Had ik dit kunnen voorkomen? Hoe?”

Creatief werken - show up

Kortom

Stop met jouw creativiteit te zien als een teer iets. Je wordt niet minder vindingrijk zodra je met een planning werkt of vaste werkmomenten met jezelf afspreekt — integendeel!

Een beetje structuur in je workflow zal je juist helpen. Je zult sneller in een creatieve staat terecht komen én meer werk verzetten. Voordat je het weet ligt dat boek van je op de planken of hangt dat werk van je in een galerij!

Meer weten?

Wil je nou meer leren over hoe jij als creatieveling beter je tijd kunt indelen, volg dan eens een 1-daagse cursus time management. Hier leer je aan de hand van een aantal praktische tips voor thuiswerken meer uit je workflow te halen. Creativiteit valt dan wel niet te dwingen, productiviteit wel, met de juiste tools dan 😉

Volg je onze training liever met je collega’s, overweeg dan de training Effectief Thuiswerken voor Teams. Daar leer je al het bovenstaande, met als kers op de taart: samenwerken!

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.

Leer je liever lezend, lees dan ons boek Elke Dag om 15.00 Uur Klaar. Maak kennis met de beste inzichten uit onze trainingen en leer slimmer werken in plaats van harder.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Tijdwinst.com (@tijdwinst)

Wie zijn wij? | Cursus Time Management

Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.

  1. 1-daagse training Time Management | Blog
  2. 1-daagse training Assertiviteit | Blog
  3. 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
  4. 1-daagse training Feedback Geven | Blog
  5. 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
  6. 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog