We kozen de beste concentratietips, rechtstreeks uit ons nieuwste boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’. Hierdoor kun jij, de moderne kenniswerker, direct aan de slag. Geconcentreerd en wel. Lees ze door en pas ze gelijk toe zodat je zelfs de zwaarste concentratieklus krijgt verzet, zonder afleiding of interrupties. Wat is jouw favoriete inzicht?
Probeer ze uit: 10 inzichten om je concentratie te verbeteren
1. Werk in een prikkelarme omgeving
Hoe slim je ook werkt, je kunt amper werk verzetten in een rumoerige omgeving. Timemanagement draait dan ook niet alleen om waaraan je werkt, hoe of wanneer, maar ook waar — in welke omgeving werk je aan die klus? Is dat te midden van een kantoortuin of in alle rust; in een lege vergaderzaal bijvoorbeeld?
Wat je daarom voortaan doet:
Zoek een rustige werkplek op. Het liefst een waarbij jij jezelf kunt afschermen van collega’s of – in het geval dat je thuiswerkt – van gezinsleden.
2. Zet alle (audio)visuele prikkels uit
Naast dat je afgeleid kan worden door anderen ben je ook zelf verantwoordelijk voor een hoop afleiding. Neem je inbox: indien jij telkens een notificatie op je laptop krijgt dat je “1 nieuw e-mailbericht”, ben je direct afgeleid — ‘Zou het een reactie van die klant zijn?’ Om nog maar te zwijgen over de vloedgolf van prikkels die er gedurende de dag vanuit je telefoon op je afkomt: appjes, telefoontjes, notificaties, herinneringen….
Wat je daarom voortaan doet:
Zet al je notificaties uit, zowel de geluidjes als de trillingen, maar ook de visuele badges (die rode bolletjes). Jij bepaalt wanneer je jouw telefoon of inbox checkt, geen digitaal device.
3. Creëer een concentratiebubbel
Eventueel overige prikkels elimineer je door tijdens je werkzaamheden een noise cancelling headset te gebruiken. Dit helpt je in een concentratiebubbel te komen waardoor je jouw aandacht langer kunt vestigen op je werkzaamheden. Door op de achtergrond concentratieverhogende muziek af te spelen, is het effect nog groter
Wat je daarom voortaan doet:
Draag tijdens concentratietaken een noise cancelling headset. Luister naar focusmuziek of naar binaural beats. Vooral dit laatste helpt je beter focussen.
4. Check communicatiebronnen op gezette tijden
Gedurende je werkzaamheden is het uit den boze om je devices te checken. En nee: hierdoor mis je niets. Als iets werkelijk dringend is, bellen ze wel. Tot die tijd leg je al je devices buiten handbereik en check je deze alleen op gezette tijden, hooguit zo’n drie keer per dag.
Wat je daarom voortaan doet:
Je bekijkt aan het begin van je werkdag je inbox en je telefoon, maar wel pas nadat je jouw belangrijkste taak hebt afgerond. Vervolgens pas na de lunch weer en vlak voor het einde van je werkdag.
5. Begin je dag met het maken van een planning
Het is lastig om je aandacht vast te houden wanneer jij je telkens afvraagt of je wel aan de juiste klus werkt of waaraan je zometeen eigenlijk gaat werken. Om deze interne afleiding te voorkomen, maar je dagelijks vooraf een korte planning. Dat hoeft niet uitgebreid.
Wat je daarom voortaan doet:
Bedenk aan welke 5 taken je vandaag wilt werken. Schrijf achter iedere taak hoe lang je verwacht ermee bezig te zijn. Prioriteer ze vervolgens op basis van urgentie en importantie. De klus die het meest belangrijk is, is de klus die jij als eerste oppakt.
6. Werk vanuit een timemanagementsysteem
Een andere manier om interne afleiding te voorkomen, is door overzicht te creëren: welke taken en afspraken staan jou te wachten en moet jij je hier nog op voorbereiden? Een timemanagementsysteem helpt je hierbij. Zo’n systeem bestaat uit een agenda en uit een takenmanager.
Wat je daarom voortaan doet:
Taken die je binnen een half uur kunt uitvoeren zet je in je takenmanager. Taken die langer dan dertig minuten in beslag nemen, plan je in je agenda. Daar plaats je tevens afspraken en andere tijdgerelateerde zaken, zoals reistijd op voorbereidingstijd.
7. Leg ad hocverzoeken en ingevingen tussentijds vast
Zodra jij je eindelijk hebt vastgebeten in die belangrijke zaak, is het zonde om je werk (en je concentratie) te onderbreken voor zaken die tussendoor komen. Toch wil je de vraag waar jouw collega je mee stoorde niet vergeten. Om te voorkomen dat er de hele tijd aan blijft denken of te voorkomen dat de vraag je ontglipt, leg je hem vlug vast.
Wat je daarom voortaan doet:
Dingen die bij je opkomen of ad hocverzoeken of -vragen noteer je tussentijds op een (digitale) kladblok. Dit mag niet leiden tot het tussendoor checken van e-mail of nieuwe berichten, dus je telefoon of inbox mag hier geen deel van uitmaken. Kies een notatiesysteem dat hier los van staat.
8. Werk in tijdsblokken
Je kunt je maar voor een bepaalde duur concentreren, daarna is het gewoonweg “op”. Maak er daarom het beste van en blijf niet ongefocused doorwerken. Dat gaat enkel ten koste van je productiviteit en de kwaliteit die je neerzet. Een beter idee is om mee te gaan in je concentratiespanne en te werken wanneer deze hoog is.
Wat je daarom voortaan doet:
Werk in concentratieblokken van zo’n 30 tot 45 minuten. Hierbij mag je gerust een timer zetten. In die tijd houd jij je enkel bezig met één taak, dus geen multitasking (meerdere dingen tegelijk uitvoeren). Indien je vóór het eind van een blok klaar bent, ga je verder aan een andere taak. Gaat de timer af, dan leg je je werkzaamheden neer en neem je pauze.
9. Neem geregeld pauzes
Onderschat niet het effect dat pauze nemen op je concentratie en denkvermogen heeft. Regelmatig pauzes nemen geeft je de kans je concentratie op te laden zodat je weer fris en fruitig aan de slag kunt. Hierbij is het wel belangrijk dat je pauzes prikkelvrij zijn, anders stimuleer je alsnog je brein. Wat uitput.
Wat je daarom voortaan doet:
Neem na ieder concentratieblok een korte pauze van 5 minuten. Hierbij check je niet je telefoon of inbox, maar geef je jouw brein rust. Loop even een rondje, klets met wat collega’s of geniet van een kop koffie. Na een handvol sessies, neem je gerust een langere pauze.
10. Maak er een gewoonte van
Bovenstaande tips herhaal je keer op keer, zolang tot al je werkzaamheden erop zitten of je werkdag tot een einde komt. Indien je dit een tijdje volhoudt, zul je merken dat het een gewoonte wordt. Rekening houden met je concentratie gaat deel uitmaken van je workflow. Voordat je het weet krijg je niet alleen een hoop werk verzet, je concentratievermogen wordt ook daadwerkelijk versterkt.
Wat je daarom voortaan doet:
Je volgt bovenstaande tips op en past ze toe in je dagelijkse werkleven. Mocht je meer willen weten, dan volg je de training Time Management. Hierin gaan we verder in op bovenstaande informatie en leren experts je hoe je met meer concentratie aan de slag gaat.
Dankzij 10 tips op naar een betere concentratie
Als kenniswerker is jouw concentratievermogen misschien wel je kostbaarste bezit. Belangrijk dus, dat je deze zo optimaal mogelijk benut. Bovenstaande tips gaan je hierbij helpen. Ze zorgen ervoor dat jij je beter kunt concentreren, maar trainen ook je concentratievermogen, zodat focussen je steeds makkelijker afgaat. Indien je meer wilt weten, raden we je aan ons boek ‘Elke Dag Om 15.00 Uur Klaar’ te lezen of je via onze website in te schrijven voor de 1-daagse training Time Management.
Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!
Volg ons onder andere op Instagram of Pinterest. Daar krijg je niet alleen handvatten op het gebied van timemanagement, je ontvangt ook de slimme tips waarmee je jouw communicatie skills een boost geeft. De laatste artikelen netjes en overzichtelijk in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsbrief.
Wie zijn wij? | Cursus Time Management
Tijdwinst.com is een trainingsbureau dat zich specialiseert in slimmer (samen)werken. We bieden door het hele land diverse (online) trainingen aan, variërend van timemanagement, assertiviteit, gesprekstechnieken tot aan snellezen. Nieuwsgierig? Neem dan zeker eens een kijkje op onze website of blogs, en schrijf je in voor één van onze (digitale) trainingen.
- 1-daagse training Time Management | Blog
- 1-daagse training Assertiviteit | Blog
- 1-daagse training Gesprekstechnieken | Blog
- 1-daagse training Feedback Geven | Blog
- 1-daagse training Snellezen, Mindmapping en Geheugentechnieken | Blog
- 1-daagse training Effectief Thuiswerken voor Teams | Blog