Toegegeven: als werkende ouder heb je een heleboel ballen in de lucht te houden. Terwijl je op het werk probeert je beste beentje voor te zetten, wil je ook op tijd op de crèche verschijnen en altijd klaarstaan om kindertekeningen de hemel in te prijzen of snottebellen af te vegen. Maar je moet bekennen: de combinatie van werk en gezin is soms te zwaar. Hoe maak je het jezelf makkelijker als (deels) thuiswerkende ouder?

Zeker als je thuiswerkt, kunnen werk en gezin in elkaar overlopen. Je had je nog zo voorgenomen om óf hard aan het werk te zijn óf je kind alle aandacht te geven, maar in de praktijk blijkt dat zo simpel nog niet. Als je een belangrijke deadline hebt voor je werk, kun je niet ook nog de leukste naschoolse uitstapjes voor je kind en zijn drie beste vrienden organiseren. En andersom: als je kind ziek thuis zit, is de fantastische medewerker uithangen en elk telefoontje van collega’s opnemen er niet altijd bij. 

Niet gek dus dat je soms verzucht “De combinatie van werk en gezin is te zwaar” en weemoedig terugdenkt aan de jaren waarin het nog allemaal draaide om jou, jou en nog eens jou. Aan de andere kant wil je je kinderen – ondanks dat je soms wel achter het behang kunt plakken – niet missen én wil je ook weer niet stoppen met werken voor je gezin

Hoe los je het op, zonder dat je gezin, je werk én jijzelf er de dupe van worden?

De boosdoener: een te hoge lat

Je eerste neiging om het allemaal wél voor elkaar te krijgen is misschien nog harder rennen. Je overweegt een miracle morning-regime te proberen, zodat je nog meer uit je dag kunt halen. Of, zo denk je, misschien moet je harder werken en je pauzes skippen. 

Maar nee, die hoge lat is nu juist waar het probleem ‘m in zit. Perfectiedrang is de oorzaak dat je de combinatie werk en gezin te zwaar vindt.

Het ligt er niet aan dat er veel op je bordje ligt. Het probleem is dat je geen ballen wilt laten vangen en alles wat je doet ook nog eens perfect wilt doen. 

Tja, dan wordt vader- of moederschap en werk combineren inderdaad een uitdaging. Een perfecte werknemer zijn wordt al lastig. Een fantastische ouder zijn ook. Laat staan een combinatie van beide. Verrassing: alles goed willen doen gaat niet. Perfect bestaat niet. En zelfs als je het heel hard probeert, zal je niet aan je eigen hoge lat kunnen voldoen.

Onderzoek onder een internationaal platform voor ouders, gastouders en oppassen laat zien dat werkende ouders vooral zichzelf te veel druk opleggen:

Van alle ondervraagden geeft 70% aan dat zij de druk die ze ervaren zelf hebben gecreëerd. Het ligt dus niet aan je veeleisende leidinggevende, je overvragende collega’s, je partner die het huishouden laat verslonzen of je drukke kinderen. Nee, JIJ legt de lat te hoog. 

Wat onderzoek nog meer zegt

Uit de Emancipatiemonitor blijkt dat 76% van de Nederlandse moeders de combinatie van het moederschap en werken moeilijk tot zelfs onmogelijk vindt. Over de vaders wordt overigens niet gesproken, hoewel je je kunt voorstellen dat ook een man het gezinsleven soms te zwaar zal vinden

Niet alleen jij gaat gebukt onder perfectionisme en de angst om als ouder of als werknemer (of zelfs als allebei) tekort te schieten. Werkende ouders hebben er massaal last van. Dit is wat ander onderzoek laat zien:

  • Maar liefst 52% van de ouders zegt zich schuldig te voelen, omdat ze denken niet genoeg tijd met hun kinderen door te brengen. 
  • 44% van de ouders is bang tekort te schieten voor hun gezin. 
  • Van alle ouders heeft 62% voor hun gevoel geen tijd voor zichzelf. 
  • Daarnaast zegt 51% dat de tijd die ze overhouden, opgaat aan het huishouden. Kortom: ook niet je favoriete tijdsbesteding!

Combinatie werk en gezin te zwaar

Combinatie werk en gezin te zwaar? Jij bent in charge!

Dat alles is eigenlijk juist een positieve conclusie. Het laat namelijk zien dat jij degene bent die iets kan doen om de combinatie werk en gezin minder zwaar te maken. Daarvoor hoef je niet je baan op te zeggen of twee extra opvangdagen te regelen. Nee, je moet er vooral één ding voor doen:

Laat de lat zakken en doe minder dan je gewend was. Zeg vaker ‘nee’. Zonder schuldgevoel. Neem de regie in handen en wees er oké mee dat niet alles kan. En dat van alle dingen die je doet niet alles perfect kan gaan. 

Perfectionisme loslaten is dé manier om je leven als hybride werkende ouder makkelijker te maken en de werk- en gezinsstress van je af te schudden.

7 tips om de lat lager te leggen

Er zit dus maar één ding op: de verantwoordelijkheid nemen, ‘nee’ zeggen tegen dingen die niet lukken en je perfectionistische trekjes het raam uit gooien. Want de combinatie werk en gezin dragelijker maken, zit ‘m niet in vaker met een maskertje in bad zitten of eindelijk een mannenweekend plannen. Het gaat om wat je op een gewone dag wel en vooral niet doet. Met deze 7 tips let jij de lat lager en wordt de combinatie werk en gezin minder zwaar

1. Steek je tijd niet steeds in de puntjes op de ‘i’

Wist je dat veel mensen na 20% van de tijd al 80% van het werk hebben gedaan, maar vervolgens 80% van hun tijd kwijt zijn aan de 20% puntjes op de ‘i’? Dat geldt voor je werk, maar ook privé. 

Misschien herken je hier iets van:

  • Je hebt een nieuwsbrief geschreven en bent nu al twee uur bezig om die te finetunen. Je “voelt” hem nog niet helemaal. 
  • Je dochter is jarig en je bent stad en land aan het afzoeken op zoek naar de perfecte prinsessentaart die ze zo graag wil. Je bent al zat zuurstokroze taarten te geven, maar bent ervan overtuigd dat het nóg mooier kan. 
  • Je leidinggevende heeft je gevraagd om een plan te maken voor een nieuwe promotiecampagne. Je zit al dagen te broeden op het perfecte idee. Je hebt wat dingen op papier staan, maar bent na tien uur nadenken nog steeds niet tevreden. 
  • Het liefst wil je elke dag een gezonde en vers gemaakte maaltijd aan je gezin voorschotelen. Geen pakjes en zakjes. Uren sloof je je uit in de keuken, ook al heb je er een drukke werkdag opzitten. Het was sneller geweest als je tóch die diepvrieszak groenten en de kant-en-klare spaghettisaus had genomen. 

Je ziet: als jij de nodige perfectionistische symptomen hebt, dan kun je al snel doorschieten in dingen. Dat is geen probleem als je tijd over hebt. Maar als je moeite hebt om alles te bolwerken, dan zijn de overbodige puntjes op de ‘i’ het eerste waar je tijd op kunt besparen.

Dus geef jezelf beperkt de tijd om tot een campagneplan te komen. Kijk de nieuwsbrief één keer (in plaats van vijf keer) na voordat je hem doorstuurt. En neem genoegen met die eerste prinsessentaart of met de kant-en-klare pastasaus op je bord na een drukke werkdag. 

2. Zorg voor focustijd (kwaliteit boven kwantiteit)

Dit is één van de belangrijkste tips die Björn meegeeft in zijn boek ‘Elke Dag om 15.00 Uur Klaar’. Het gaat erom dat je slimmer werkt en dus de tijd die je werkt efficiënter benut. Je bent niet pas een goede werknemer als je acht uur op een dag volmaakt en in de avonden nog even doorgaat. Je kwaliteit wordt er niet per definitie beter op als je ergens twee keer zoveel uren in steekt.

Dat geldt zowel voor werk als privé. Je hebt er meer aan om één uur in opperste concentratie aan je werk te zitten dan om twee uur half iets te doen en ondertussen met een half oog je ruziënde kinderen in de gaten te houden. Net zoals je er meer aan hebt om één uur met je volledige aandacht bij je kinderen te zijn in plaats van tijdens het werk af en toe een aai over iemands bol geven.

Kijk naar wat je doet in de tijd die je hebt voor je werk of je gezin. Ga voor kwaliteit. En stop met focussen op hoe lang je ergens aan besteedt.

Combinatie werk en gezin te zwaar

3. Kies je werktijden slim

Het grote voordeel van hybride werken is dat je deels zelf kunt beslissen wanneer je je werk doet. Natuurlijk word je op sommige dagen verwacht online te zijn. Maar als jij een keer overdag met je kind naar de huisarts moet, voel je dan vrij om ‘s avonds nog even door te werken. Het werkt ook andersom: werk je een keer langer door, geef jezelf dan (zonder schuldgevoel!) op een andere dag een paar uur eerder vrij.

Durf je uren slim in te delen over de week. Ga daarbij op zoek naar een ritme dat voor jou werkt en experimenteer daarmee. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Kijk of je een uur eerder kunt beginnen met werken (bijvoorbeeld als de kinderen nog slapen), zodat je ook eerder kunt stoppen.
  • Werk gerust een keer ‘s avonds als dat prettiger uitkomt, zodat je ‘s middags bijvoorbeeld wel bij de vriendenafspraak van je kind kunt zijn.
  • Maak slim gebruik van opvangdagen en kijk of je juist op die dagen zoveel mogelijk gedaan kunt krijgen. Werk gerust op zo’n dag wat langer door, zodat je een andere dag eerder kunt stoppen.

Het is natuurlijk wel belangrijk om hierover af te stemmen met je leidinggevende. Stop je vandaag om 14.00 uur? Laat het van tevoren weten, zodat je niet na die tijd nog gebeld wordt.

4. Zorg voor een thuiskantoor waar je goed kunt werken

Het maakt een wereld van verschil als je je werk niet meer vanaf de eettafel probeert te doen, maar er een betere plek voor uitkiest. We hadden het er net al over dat je de tijd díe je aan je werk besteedt optimaal wilt benutten. 

Zorg daarom voor een thuiskantoor waar jij je kunt afzonderen en waar je zo min mogelijk afleiding hebt. Onze checklist thuiswerken helpt je daarbij. Het volgende mag wat ons betreft in elk geval niet ontbreken:

  • Neem een noise-cancelling headphone. Zo hoor je je kinderen, je partner, meezingende buren, bouwvakkers buiten en anderen niet en kun je lekker aan de slag blijven gaan.
  • Investeer in goede wandpanelen als je je ergert aan echo of galm of aan het drumstel van je puberende buurjongen.
  • Ruim je werkplek elke dag op, zodat je geen last hebt van stapels papieren en andere dingen die ongemerkt je aandacht trekken.
  • Gebruik handige productiviteitstools, zoals Toggl (om je uren bij te houden), Trello of Asana (om projecten te managen) of Google Drive (om online samen te werken), zodat je je tijd slim kunt benutten.

Dagelijks handige inzichten? Volg ons op social media!

Wil je meer van dit soort praktische tips krijgen om slimmer in plaats van harder te werken en het meeste uit je tijd te halen? Volg dan Björn en Tijdwinst op Instagram voor meer tips om je productiviteit te verhogen, slimmer te communiceren en assertief te zijn op het moment dat iets niet haalbaar is.

leren nee zeggen

5. Zeg ‘nee’ tegen wat niet hoeft

Het kan soms lijken alsof alles moet, belangrijk is en hoge prioriteit heeft. Maar stel jezelf eens een paar vragen voordat je denkt dat iets belangrijk is:

  • MOET ik dit nu doen? (Of is het een kwestie van ‘willen’?)
  • Moet IK dit nu doen? (Of kan iemand anders dit ook doen?)
  • Moet ik DIT nu doen? (Of heeft iets anders meer prioriteit?)
  • Moet ik dit NU doen? (Of kan het ook later?)
  • Moet ik dit nu DOEN? (Of hoef ik niet zoveel te doen en lost het zich vanzelf op?)

Voordat je er erg in hebt, heb je je alweer aangemerkt om te chauffeuren naar de voetbalwedstrijd, sta je kindertraktaties voor de hele klas te maken of zit je in veel meer meetings dan je agenda toelaat. Veel van die dingen zijn alleen helemaal geen kwestie van moeten. Wees kritisch en kijk wat je kunt schrappen.

Focus op de taken, projecten en activiteiten die de meeste waarde opleveren voor jou en anderen. Steek dáár je tijd in. Daar word je productiever van, bespaar je jezelf stress mee en word je een gelukkiger mens door.

Moet je bijvoorbeeld echt in het schoolbestuur zitten? Of heb je er meer aan als je die avond met je gezin samen kunt eten? Moet je wel alle ad-hoc-verzoekjes van je collega oppakken of kun je je beter focussen op het grote project waar veel voor moet gebeuren?

Je zult zien: je hebt zeeën van tijd. Als je maar niet meer ALLES moet van jezelf. Daarmee maak je de combinatie werk en gezin minder zwaar.

6. Delegeer

Misschien merkte je het net al bij de vraag ‘Moet IK dit doen?’: niet alles wat moet gebeuren, moet op jouw bordje belanden. Dat iets gedaan moet worden, betekent niet dat jij er direct verantwoordelijkheid voor moet nemen. 

De truc om niet meer iemand te zijn die altijd stress en haast heeft, is ook dingen uitbesteden aan anderen. Spannend wellicht. Maar zolang je alles zelf blijft doen, worden je agenda en hoofd niet leger.

Dus kijk wat er te delegeren valt:

  • Ben je veel tijd kwijt aan randzaken voor je werk, zoals meetings organiseren, nieuwsbrieven schrijven of sollicitaties beantwoorden? Bespreek met je werkgever of die dingen beter bij iemand met een ander functie passen. 
  • Kijk of je privé hulp kunt krijgen. Denk aan een schoonmaker die één keer per week langskomt of een tante of ouder die op je kinderen kan passen. 
  • Merk je dat ad-hoc-verzoeken vaak bij jou terechtkomen? Geef ze terug aan die persoon en laat weten dat het nu niet lukt. Dan kan je collega zelf kijken of hij het aan iemand anders overlaat.
  • Draai je vaak in je eentje op voor het ophalen van de kinderen of huishoudelijke taken? Vraag vriendelijk doch dringend of je partner vaker kan bijspringen. 
  • Is een project voor werk te groot om in je eentje op te pakken? Vraag aan je leidinggevende om extra man- (of vrouw)kracht.

7. Zeg vaker ‘nee’

Een logisch gevolg van perfectionisme is dat je al ‘ja’ hebt gezegd voordat je er erg in hebt. Je wilt mensen graag pleasen en dan ook nog goed werk leveren. Maar ja, dat je niet overal in kunt uitblinken, weet je inmiddels. ‘Nee’ zeggen helpt om de lat lager te leggen en je energie en tijd te steken in de dingen die écht belangrijk zijn.

Dus zeg ‘nee’ als je wordt gevraagd om een kerstontbijt voor de klas te verzorgen. Zeg ‘nee’ als je collega tussen de bedrijven door met een extra verzoek komt waar je helemaal geen tijd voor hebt. Zeg ‘nee’ als je partner vraagt om de kinderen een keer extra op te halen, terwijl jij omkomt in het werk. En zeg ook gerust ‘nee’ als je leidinggevende je vraagt om over te werken terwijl jij net die avond op het voetbalveld je zoon wilde supporten.

Werken én ouderschap vraagt om keuzes maken. Jij bent in charge om je werk-privébalans gezond te houden én de combinatie van werk en gezin niet te zwaar te maken. 

Mensen vroegen ook

Hoe combineer je werk en gezin?

Werk en gezin met elkaar combineren vraagt om keuzes maken. Niet alles willen doen en ook niet alles zelf willen doen. Daarnaast is het belangrijk om je perfectionisme los te laten. Soms is het al goed genoeg als je iets hebt gedaan en hoeft het niet perfect te zijn. Neem vaker genoegen met iets minder en besteed de tijd die je hebt goed. Dus zorg ervoor dat je gefocust kunt werken wanneer je werkt, en dat je echt met je aandacht bij je gezin bent als je quality time met je familie hebt.

Hoe combineer je werk en baby?

Het is vooral prettig als je bij het thuiswerken tijd hebt waarin je écht met je werk bezig bent en tijd hebt waarin je écht op je baby gefocust bent. Probeer die twee niet te veel te combineren. Dan ben je steeds half met iets bezig en komt er weinig uit je handen. Kies je werktijden slim en maak handig gebruik van de mogelijkheid om je uren zelf in te delen. Werk bijvoorbeeld op de dagen dat je kind op de opvang is langer door, zodat je een andere dag minder uren hoeft te maken. 

Combinatie werk en gezin te zwaar

Haal meer uit thuiswerken met onze 1-daagse training!

Thuiswerken is een zegen, maar soms ook een uitdaging. Hoe haal je het meeste uit je thuiswerkdagen als je ook een heleboel meetings voor je kiezen krijgt, soms omkomt in de telefoontjes en je prioriteiten niet altijd even helder hebt? Of als werk en privé in elkaar dreigen over te lopen? Dát ga je leren bij onze 1-daagse training thuiswerken!

Onze ervaren timemanagement-experts leren je om alles uit thuiswerkdagen te halen door slimmer te werken in plaats van harder. Je ontdekt bijvoorbeeld hoe je meer gefocust werkt, je to-do-list binnen de perken houdt en goed kunt communiceren met collega’s – ook vanaf afstand. Dát gaat je helpen om de combinatie werk en gezin minder zwaar te maken.

Wie zijn wij? | Training Thuiswerken

Bij Tijdwinst zijn we gespecialiseerd in slimmer (samen)werken, zowel op kantoor als vanuit huis. Door het hele land en online verzorgen we trainingen aan professionals op het gebied van onder andere thuiswerken, timemanagement en effectieve gespreksvoering. Zo kun je het meeste halen uit je werk en uit je samenwerking met collega’s. 

Bekijk onze websites voor meer handige artikelen en voor ons trainingsaanbod. Of meld je direct aan voor één van onze trainingen. Zien we je binnenkort?